Last news in Fakti

23 Август, 2012 14:19 1 808 5

Как се прави спорт в малкия град

  • спорт-
  • свиленград-
  • мария костадинова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Община Свиленград е сред малкото общини, които заделят за спорт една значителна част от собствените средства в годините на финансова криза. Спортът е приоритет в политиката на местната администрация и на кмета. По стадионите и спортните площадки на града се виждат целодневно да тренират млади хора, дали за здраве, дали за спортни успехи.
„В настоящия бюджет има предвидени 212 000 лева за спортни дейности. 195 600 лева са за финансиране на спортни клубове, а 16 500 лева са за дейности по спортния календар на Община Свиленград”, заяви за Факти.бг заместник - кметът на Свиленград Мария Костадинова .
В общината практикуват 15 спортни клуба – по футбол, колоездене, спортна гимнастика, тенис на корт, ръгби, айкидо, кикбокс, шахмат, спортни танци, йога, пожароприложни спортове и др.
„С всяка измината година все повече спортни клубове правят регистрация и доста деца са обхванати в тях. Регистрирани са 761 участника - до 15-годишна възраст са 481 деца, от 15 до 29 години, младежи, са 170, и от 29 г. до 33 г. – 111 души.
Дейността на клубовете е включена в спортните календари на съответните федерации, лицензирани са, и на това основание получават и финансиране от общинския бюджет на Община Свиленград”, допълни Костадинова.
Според нея развитието на спорта е приоритет на ръководството на Общината. Отделят се средства не само за финансиране на спортните клубове, но и за спортните прояви, инвестира се в спортни съоръжения. Средствата се разпределят по клубовете на базата на правилник, разписан в общинската администрация.
„Нашият стремеж е тези средства да стигат до децата, които участват в клубовете, за да не се налага те да финансират своите участия по състезания и за спортната си подготовка. Отделно заделяме средства в инвестиционната програма на Общината за спортни бази и съоръжения. Община Свиленград има три стадиона – единият от които е градският стадион, в който вложихме доста средства и има една завидна визия. Факт е, че този стадион е предпочитан за спортна подготовка. Има и два спомагателни стадиона – единият е в непосредствена близост до градския, другият е в кв. „Гебран”, които се ползват за тренировъчна дейност на спортните ни отбори. Със средства на Общината са изградени и две градски спортни площадки с изкуствени настилки и общината е направила още две идентични в две големи училища, които се ползват безплатно от децата, участващи в спортните клубове. За ползването им се заплаща единствено, когато любители желаят да ги ползват”, уточни заместник -кметът на града. 
Общината кандидатства за финансиране по Програмата за селските райони по голям проект за закрита спортна зала, който като бюджет е в рамките на 6 милиона лева. „Ако проектът бъде одобрен, спортната зала ще бъде с 1100 седящи места, с доста зали за подготовка. Това ще бъде едно модерно съоръжение, което ще отговаря на всички изисквания за достъп на инвалиди, което предполага, че евентуално в тази зала ще могат да се организират и състезания за инвалиди. Към този проект има включени и две спортни площадки – едната е в квартал „Капитан Петко войвода”, а другата е в града, в близост до ромския квартал. Идеята ни е ромските деца, които проявяват доста голям интерес към спорта –  имаме два футболни клуба с ромски деца, също да тренират. Площадката, която ще се изгражда в близост до ромския квартал ще се използва изцяло от тях”, каза Костадинова.
Според нея всички спортни клубове са създадени с презумпцията да обхванат повече деца да спортуват. „Истината е, че подготовката предполага и много добра треньорска работа.

Как се отплаща тази инвестиция

Клубът по колоездене е традиционен за Свиленград, това може би е отборът с най-голямо дълголетие, имаме и доста национални състезатели, такива има и от отбора по спортна гимнастика при момичета, които са републикански шампионки. Този спорт също е традиционен за града. Имаме завидни успехи в тенис на корт, ръгби отборът е национален първенец, от отбора по кикбокс има европейски шампиони, от отбора по шахмат има изявени състезатели, национални състезатели имаме и по спортни танци. Средствата, които Общината заделя са оправдани и всяка година в навечерието на Нова година организираме бал на спортистите, на който се отчитат всички успехи, съответно се избира треньор и състезател на годината. По този начин засвидетелстваме внимание на всички спортисти. Хубаво е, че има тенденция все по-вече деца да се включват в спортните отбори, коментира Костадинова.
Ако Общината спечели проекта за закритата спортна зала, ще положи началото и на други клубове, като волейбол и баскетбол, които в момента липсват. Общината ползва срещу заплащане три басейна за желаещите да тренират плуване.
„Идеята е все повече спортове да намират място в малката ни община, защото има изградени критерии и самите клубове търсят едно добро треньорско ниво. Търсим начини да финансираме и треньорите чрез местната комисия за противообществени прояви, която работи към Общината, както и други начини на финансиране, за да можем да задържим младите треньори, които тепърва прохождат и търсят своята реализация да получават адекватно заплащане.
Виждаме, че и отминалата Олимпиада предизвика много коментари в нашата страна защо спортът е на това ниво, но смятам, че ако във всяка община и във всяка федерация се работи както тук, ще има резултати”, заключи Костадинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xanibal

    0 0 Отговор
    свиленград си е в европа,евала на кмета и зам.кметицата , всички ако бяха като тях държавата щеше да е 6.
  • 2 boss

    0 0 Отговор
    оо да , но само като видим кои - мазник е председател на общинския им съвет по добре не говорете .Най мазния и лъжлив човек който познавам само грози градъ ни да си ходи в любимец тоз.
  • 3 meri.k

    0 0 Отговор
    Свиленград наистина се командва от кадърни хора
  • 4 нина маринова

    0 0 Отговор
    браво поне мислят хората за спорта а не само да крадът .
  • 5 каратиста

    0 0 Отговор
    Браво на г-жа Костадинова! Тази политика трябва да бъде за пример на много общини в България. Това е единственият начин да се задържат и развиват състезатели и треньори по местата където са създадени!