Last news in Fakti

29 Май, 2020 12:00 8 113 100

Да не замърсяваме езика си с турцизмите

  • турцизми-
  • български език

В красивата ни страна все още имаме прекрасни места с... грозни турски имена

Да не замърсяваме езика си с турцизмите - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Език свещен
на нашите деди..."

Вазов

- Здрасти, комшу! Как е хавата? Върви ли ти алъш-вериша? Днес май аз ще ти направя сефтето.

- Бива. Станах рано и още сабахлeм дигнах кепенците на дюкяна...

- Ашколсуун! Машаала! Ти, адаш, май учи за друг, знам, че имаш китап за даскал, а пък я с къв мерак завъртя търговийка!... Ашколсун, адаш!

Не, уважаеми читатели, това не е откъс от някоя битова повест на Любен Каравелов или Илия Блъсков от турско време. Това е най-обикновен разговор между двама съседи от един съвременен български град, в който има университет и дори опера и музикален фестивал на световно равнище. Разговор от ХХI век, 138 години след Освобождението на България от турско робство. Разговор между двама образовани българи, наследници на една от най-древните култури в Европа, дала при това писменост и култура на част от човечеството.

Да, както виждаме, езикът на днешният българин се промени много, замърси се, изпростя. От една страна - американското влияние с елементарния American English от телевизията, екшъните и долнопробните диско и рап крясъци, а от друга - за която ми е думата сега: турцизацията. Нашият хубав, звучен славянски, европейски език, този, с който си служим всеки Божи ден, се е замърсил прекалено от турцизмите. И много красиви български думи или такива от световния езиков фонд вече са изместени от турско- арабските им синоними. Защо, например, трябва да казваме: "адаш", "комшия", "бабалък", "серт", "алъш-вериш", "келепир","на кестерме", "акран", "джам", "мезе", "акъл", "сербез", "майтап", "бая", "теке", "тапия", "тескере", „баш”, „аслъ”, "акран","аскерлък" и т.н., след като за всяка от тях си имаме своя българска, по-чиста, по- звучна, и по-красива. Преведете си която и да е от тях и ще се убедите сами. Това са думи, които направо зацапват езика ни. Дърпат ни надолу, към Азия, към Ориента, а нали сме се запътили към Европа, където винаги ни е било мястото. Връщат ни към жестокото и варварско робство, което някои безродници, купени от чужди фондации, сега цинично наричат "османско присъствие"! Не изгубихме ли толкова много през тези тъмни петстотин години? Раните ни още не са зараснали и едва ли някога ще се затворят.

В красивата ни страна все още имаме прекрасни места с... грозни турски имена! Защо да не преименуваме / по-добре късно, отколкото никога! /: Кърджали, Кайлъка, Беклемето, Аязмото, Хисарлъка, Бакаджика, Делиормана, Джумаята, Хаин Боаз, Мусала, Бузлуджа и много други, които само ги загрозяват с азиатското си звучене? Защо „Кърджали” като спомен от дивашкото турско робство, а не Вишеград, както се е казвал този древен български град? И защо „Мусала”, което значи нещо като „Слава на Алаха”, да не стане „Свети Иван Рилски”, Вазов или „Левски”? Не е ли обидно и срамно нашият най- висок връх да носи това позорно име? При това, това са имена, останали от робски времена. Грешка е , че държавата още ги е търпи. Това не може да се случи никъде другаде, освен у нас.

Почти всички народи в стара Европа са били под нечие робство /разбира се, не под толкова тъмно и безпросветно като турското!/. Повечето географски имена са били променяни от поробителите им, но след освобождаването им не са запазвани. Нито Братислава днес се казва Пресбург, нито Сибиу - Херманщадт, нито Вроцав – Бреслау, Любляна - Лайбах или Карлови Вари - Карлсбад... Да, тези имена могат и трябва да се променят - да бъдат назовани с хубави и звучни български имена, нали са исконна част от България, а не от някаква си бивша турска провинция, за която още бълнуват неосманистите Ердоган и Давутоглу в Анкара?! Те вече прекалиха.

Има ли в днешна Турция или пък Гърция съхранени български топоними/ имена на градове, села, реки, хълмове и местности/? Няма! Дори и сред българските, които и до днес са заграбени от двете ни южни съседки, няма да срещнете нито едно българско име. Това там е решено със закон още през 1934 година. Както и българи. Те са или просто зверски избити/ като онези 1500 000 невинни арменски мъже, жени и деца, което нашите "народни натрапници", пардон!, избраници, имаха наглостта да отрекат! - за срам на България пред света!/ или са просто прогонени, ограбени или избити като тракийските българи, изклани като жителите на Батак, Стара Загора / 14 500!/ и десетки български села и градове или пък насила претопени. А малодушните ни управници не иска да бъдат обезщетени тракийските българи, въпреки че Народното събрание реши това!

И така: турски географски имена, по пет пъти на ден вой на имамите от джамията в редица български градове / през последните години са построени повече от 100 нови !/, турска реч по Българската Национална телевизия, турски радиа / сега ДПС настоява за още!/ и турски вестници, денонощен поток от чалга и кючеци по телевизия "Планета" и дори по Би Ти Ви, незаконни турски "културни" центрове в български народни читалища и турски театри за маанета и кючеци, издържани с нашите пари, и турски думи, замърсяващи българската реч...

Не, нашият път, както твърдят Доган и Местан не е през Босфора!

П.П.

1

Наскоро Турция предложи на Румъния проект за построяването на огромна джамия в центъра на Букурещ. Румънското правителство заяви, че може да се осъществи само ако в Истанбул се построи християнска православна църква със същите размери.

2

На 2 юни м.г. на връх Вола, запитан с кого се е сражавал Ботев, „ мозъкът на ГЕРБ” Цветан Цветанов се замисли и след пауза произнесе буквално следното:

"Ботев се е сражавал срещу...турските представители тогава в България."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 езикь

    24 81 Отговор
    Езикът е замърсен с рузизми.

    Коментиран от #23, #63

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не е правилно

    40 6 Отговор
    Хубавия ни език да го пълним с най-добрата бълвоч на света!
  • 4 би било чудесно но

    46 3 Отговор
    1.вижте интелекта,речника и говора на "главатаря" /б.м.б. и ще получите един от отговорите.
    2.същият този "главатар" вече и малките деца знаят на кого се г*зи!!!/на доган/.
    3.много точно казано за цветанов,както и за всички останали/искащи да променят историята/...да продължавам с "точките няма смисъл,много са.
    p.s. малките букви са умишлено.....
  • 5 В .В.

    42 21 Отговор
    Подкрепям...Г-н Стамболиев...Българите се турчеят много.. Забавно им се види...Време е да сменим имената с български...Иде време ..

    Коментиран от #11

  • 6 Достатъчно е

    20 5 Отговор
    Що термини, понятия, абриввиатури, и други непонятни думи се наста иха трайно в преса, Tv, мобилни комуникации. Чистота на езика - американското влияние с елементарния American English от телевизията, екшъните и долнопробните диско и рап крясъци, лошо. След 500 години робство, едно чудо е, че не говорим Турски език. Или идеята "гърбо сложен на кревата", вместо легнал!?
  • 7 смок

    53 11 Отговор
    Оставете турцизмите. Те са от 100-тици години.
    Пълно е със съвременна простотия в езика ни.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо

    40 12 Отговор
    И всекидневно по 2-3 турски сериала в най-гледаната телевизия?! В най-гледаното време!
  • 11 S. S

    22 22 Отговор

    До коментар #5 от "В .В.":

    Нищо няма да смените... защото нямате алтернатива... били сте, сте и ще бъдете зависими от други...!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 читател

    30 6 Отговор
    Повече ме дразнят английските жаргони в българския език.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИВАН

    24 10 Отговор
    Турцизмите - от турското робство, американизмите - от американското ... тоя българин, май няма никаква гордост и достойнство, язък за гордата България която сме били по време на Цар Симеон Първи

    Коментиран от #27

  • 22 Глупости

    23 31 Отговор
    Кое му е грозното на Мусала или Кърджали ,само и само защото произлиза от турски ,

    Коментиран от #77

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Допълвам

    39 1 Отговор

    До коментар #7 от "смок":

    Например – що е то " хъб" и има ли почва у нас? , или всеки ден "ъпгрейдваме" информацията за развитието на "короната" и какво ли още не.

    Коментиран от #60

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тази думи

    7 18 Отговор
    просто звучат смешно на български език, затова и се използват.
  • 27 12345

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "ИВАН":

    иванчо...с тоя "язък"?????????????????
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ррррррр

    30 26 Отговор
    Факти защо позволяват да се публикуват такива грозни и пропагандни статии не мога да разбера,господина скоро от злоба може да хвърли топа.какво значи грозни турски имена?и да попитам изобщо ходил ли е в Турция?100% съм убеден че представа си няма даже,аз съм ходил на много места и всички византийски имена не са променени и са запазени същите,моля факти да премахне статията и да не всява омраза между народите

    Коментиран от #51

  • 30 Гост

    8 12 Отговор

    До коментар #25 от "Мустафа":

    Как те е научила хубаво баба ти да говоеиш турски, ето виждаш ли, че се връщаш към корените си
  • 31 Лол

    24 24 Отговор
    Много глупава публикация.Нямаме проблеми с турците.Друго си е задължителен руски,а?Долна пропаганда!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 месара

    15 7 Отговор
    а има села дето български не се говори , направо е забранен !
  • 35 ДАаааааа

    36 11 Отговор
    Т.нар."турцизми" в българският език са вкоренени и са останали и до днес.Да,използват се и се разбират.Предпочитам ги,защото и аз ги използвам-прабаба ми е родена в българско село до Цариград и е бежанка след Берлинският договор,когато селото остава в рамките на турската империя.И ги предпочитам пред изразите на английски,вмъкнати в българската реч,които не всички разбират.Статията е тъпа!
  • 36 Лол

    24 14 Отговор
    Когато два народа имат обща граница,неминуемо има културен и всякакъв обмен.Във видинските села говорят влашки,в Трън говорят диалект като сръбския език,в Петрич говорят македонски диалект.За какво става въпрос?Автора не се е наспал.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лол

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "Категорично против турските думи съм!!!!":

    И как точно ще ги забраниш?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Авторът

    22 7 Отговор
    има ли представа, че половината думи от собствената му статия са "не български"...Нека замени тези чужди думи с чисти български, и тогава да пише.Като начало да започне с "критик, музика, култура,фондация, национален, и т.н .и .т.н и да ги замени с нови "чисти" български думи!

    Коментиран от #52, #95

  • 41 Другата истина

    22 3 Отговор
    Ха-ха-ха. Господин автора дали провери етимологията на фамилното си име?! Кое българско име си избрахте в замяна?

    Коментиран от #45

  • 42 Съдията Дред

    12 3 Отговор
    Те ханъм, Спас генюм.
    Статията смесва битовизмите , които безспорно са негативни, но все пак са битовизми, с откровено безродното поведение на дьонметата.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Турцизмите

    9 12 Отговор
    не са само в езика. Трябва да се изметат тотално.
  • 45 От утре

    18 2 Отговор

    До коментар #41 от "Другата истина":

    се надяваме да го видим като Огнян Цариградски, иначе от писанията му няма да има смисъл... ;)

    Коментиран от #46

  • 46 Другата истина

    18 3 Отговор

    До коментар #45 от "От утре":

    Част от другите от авторския колектив на ФАКТИ също да си помислят (Джамбазов/а, Карагьозова/а, Ингилизова/а). Без да се обиждат. Да попитат колегата си критик и преводач Стамболиев за предложения :)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 504

    15 6 Отговор
    Потомък съм на бежанци от Одринско , нашите баби и дядовци говореха с много Турски думи .Толкова увлекателно и сладкодумно говореха , че никой и не се замислял какви са тези думи . В моя роден град прекръстиха един парк на ново име "Росенец " . Освен официалните власти никой не го ползва това име , ние си го знаем Отманли !
  • 49 никой

    22 6 Отговор
    Тоя пак е прекалил. Турцизмите, както ги нарича "капацитетът", носят специфичната окраска на епохата от Възраждането, те са експресивно заредени. Селища, географски обекти и пр. имат имена, свързани с определени събития, случки или личности, които препращат към миналото. Или са свързани с поверия, легенди и пр. Днес в речта ни "турцизмите" се употребяват в разговорната реч с доза ирония, т.е. пак са емоционално заредени, придават колорит. На големия учен ще му кажа само едни- "големият" стремеж за "чистота" никога не е водил до нищо хубаво. Ай, сега троловете от историческите(русофилски) сайтове да цъкат минуси!
  • 50 никой

    13 5 Отговор
    Цитатът му в началото на статията е тип- ""Една жена каза на пазара". Да посочи имената на участниците в диалога, града, датата, мястото. Измислен диалог! Чисто пропагандна статия! Факти, на етапа точно това ли е най- големият проблем в Бг?
  • 51 goni

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ррррррр":

    Прав си! Мръсници са! За пари всичко ще направят! Ще сменят имена...! Ох, как ми се иска да се изразя на чист бъгарски, както дядо ми се изразяваше, а баба ми кълнеше! Ама...!:)
  • 52 goni

    15 6 Отговор

    До коментар #40 от "Авторът":

    Хайде да заменем кибрит с драсни-пали клечица!:) Гардероб с дрешник!:) Сутиен с нацицник!:)
  • 53 някой

    14 5 Отговор
    Едно въпросче към автора: Коя е звучната българска дума,синоним на ,,адаш,, ? Ако ,,съименник,, е звучна дума, аз съм космонавт . Ей, съименнико ,как си ? Едва ли някой би я употребил към познат човек със същото име като неговото.

    Коментиран от #55

  • 54 иванова

    7 0 Отговор
    с това трябва да се занимава аудиторията,а не с КОВИ -19 ,
  • 55 Е ти пък сега,

    12 2 Отговор

    До коментар #53 от "някой":

    "космонавт" - ще обидиш Писача, кажи го на чист български: "летец в пространството извън земното кълбо" ;)

    Коментиран от #56

  • 56 goni

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Е ти пък сега,":

    Е! Сега на български е астронавт!:) Ако, не вярваш питай някой журналист!:)
  • 57 Не става

    11 1 Отговор
    "Астра" е звезда, "навтика", "плаване" от гръцки! Търсим наши чисти, български думи! Иначе писачът Цариградски ще се сърди! ;)

    Коментиран от #66

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 джаич

    10 5 Отговор
    Айде бре , джанъм защо се намирате само у моабети ? Защо си мислите , че има думи непреводими ? Машалла , бравос , аферим ! Кеф ! Ако се махнат турцизмите , гърцизмите , латинските думи , русизмитите , и изчекнатите английски модерности от българския език ще остане какво ? - може би многозначителното ТАКОВА ???
  • 60 аркадаша

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Допълвам":

    Не само "ъпгрейдваме"...ами и "даунлоудваме"..това ще да е от синдром на Даун!!!!!
  • 61 Мария

    8 1 Отговор
    "Тротоар" - "Плочник" - пример за добра замяна с българска дума.

    Коментиран от #70, #91

  • 62 goni

    6 1 Отговор
    Звучи, като виц, но е истина!:) Една рускиня ме попита: Как е правилно на български? Пеика, или скамеика? Отговорих: И двете.А, тя: Също, като в руския: И лошад и кон са правилни!:)
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Не става":

    Опитах се да се пошегувам. Е! Чувството ми за хумор явно е по-особено!:)
  • 67 Тоя човек

    10 2 Отговор
    сигурно се храни винаги прав, защото и "маса" не е българска дума! ;)
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "Мария":

    Мария! Сигурен съм че освен че си много интелигентна, си и много млада! Със сигурност си и секси! Защо не остовиш хората живеещи в тази страна сами да избират кое, как да наричат?! Кеф им плочник, кеф им тротоар!:) Това е богатството на езика! Сигурно са ти преподавали мастити професори. Па пита ги!:)
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шаран БГ

    7 4 Отговор
    Някъде някой у нас да има някакви " чувства " ? Аз знам, че съм "емоционално зареден", като акумулатор на "Монбат" !"Адашът" като не знае пълната учтива форма за благодарност на турски язик, какви ги плещи ? Казва се : ашколсун, аферим, машаллах !!
    Вярно е, че има села в Републиката, където не ти дават хляб да си купиш, докато не поискаш "екмек". Ама аз каква вина имам ? Че имаме две "турски" политически партии и над 100 новопостроени джамии в страната, каква е моята вина ? То да си глобалист е различно от глобален простак ! И още по-различно от български политик !!! Точно преди 40 години ми попадна едно книжле със всички преименувани от турски на български имена на селища и местности с укази на Кобурзите и Комунистите. След 1980 година може и да има нещо преименувано. Но след 1989 година побързахме само със символите и имената на социализма. Една Кутловица най-после се кротна под името на американски /САЩ/ щат. Защото политиканството у нас няма край! Дайте име за векове напред на улица, селище, път. С мисъл и отговорност пред поколенията ! .Българинът толкова ли му е пипето, че се мисли за вечен- той и неговите кумири ????.
  • 73 Г.З.

    6 2 Отговор
    Едно време е било модерно да си с турско звучаща фамилия.Погледнете Щаба Мутафчийски,Кантарджиев техния противник Мангъров.60% от фамилиите са турски,да не говорим колко Каракочевци,Батлановци,и Балъковци има.Да не говорим че след време името Зузанит Гери-Николов(Майкълов)ще се считат за нещо нормално.
  • 74 И още...

    9 4 Отговор
    Карандила, Комлука, Коруча, Хамам Баир... купища арабско-турски имена на местности в цялата страна. От години говорим за това да се промени и управляващите отказват. Българи били... до един са заселници/чужденци. Нищо добро няма да направят за земята ни и нас. Гледат си гърция, русия, запада и турците. Доказани вековни врагове.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Орис

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    Да се сменят веднага иначе рак да ги хване всички от дпс им пожелавам от сърце
  • 78 Генерал 🇧🇬

    11 5 Отговор
    Още през средата на 19 век гърците изчистиха езика си от грозните турски думи и др. чуждици с т.н. "катаревус".
    Трябва да изчистим езика си от колкото се може повече чуждици, но това трябва да става бавно и постепенно, като се започне с успоредна употреба на българска дума и чуждица и след време се употребява само българската дума.
    Точно българският книжовен език е най-мощното оръжие на българите, обединява народ ни и запазва нашите културни ценности.
    „Докле езика живее, един народ не загива“
    Все пак, някои чуждици е невъзможно да се пропъдят, това просто трябва да го приемем, в някои случаи нищо не може да се направи...

    Коментиран от #86

  • 79 коко

    8 3 Отговор
    Кибрит ( турцизъм ) = спирта ( гърцизъм ) = спички ( русизъм ) , няма български аналог , предложено е описателното найменование за думата кибрит - драсни и пални клечица НЕЛЕПОСТ , ГЛУПОСТ МНОГОСЛОВНА !!!
  • 80 HohoBoho

    6 0 Отговор
    Тези турцизми не са навлезли и не навлизат сега, а са останки от миналото.
    Трябва да пазим нашия хубав и богат език!
  • 81 ПЕНКО

    10 5 Отговор
    НЕ БЪДЕТЕ ТОЛКОВА ТЪПИ ... НАРОДЪТ СЕ ОПРАВЯ САМ С ЕЗИКА СИ !!! ТУРСКИТЕ ДУМИ В ЕЗИКА НИ -СА НЕИЗМЕННИ -И СА ЗВУЧНИ И СА СИ ХУБАВИ !!!
  • 82 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    ТЪПО ТВЪРДЕНИ Е,ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО СМЕ БИЛИ БЕЗПРОСВЕТНИ !?!?
  • 83 егати

    8 6 Отговор
    тъпотиите е написал тоз угнян...Ние имам в града парк Башбунар...очевидно турцизъм, ама а го преименуваме на Големия извор ли? Егати красотата...пуристите са смешни и жалки - давай да казваме на агронома "нивар" както е имало предложение, "драсни-пални клечица" може ли вместо кибрит? Всичко ни наред само утвърдени от векове топоними и думички от разговорната реч , ни пречат...боже, прибери си вересиите...
  • 84 xxx

    5 3 Отговор
    Тази дописка явно е писана преди някоко години. Поне да я бяхте обновили.
  • 85 димитров

    3 8 Отговор
    Браво за статията.
  • 86 ANGKOR WARRIOR

    8 1 Отговор

    До коментар #78 от "Генерал 🇧🇬":

    То по Гръцкия па хич не е грозен хаха Етиопски диалект с две думи Африканско дивашко мучене
  • 87 Русенец

    7 1 Отговор
    При цялото ми уважение към интелектуалеца Стамболиев (мой градски, с когото съм общувал лично), една от примерните му думи всъщност не е турцизъм, а "гърцизъм". "Аязмо" идва от гръцкото "агиос" ("свят"), което се произнася обикновено като "айос", и означава "свещен извор, обикновено при манастир или църква, чиято вода се смята за лековита". Така или иначе, думата е чуждица, но в нашия език няма отделна дума със същото значение, затова може да се замени само с израз.
  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Георги Хуца с псевдоним Юри Венелин излиза от предпоставката, че "българският език е клон от руския" - цитатът е изваден от две писма до Васил Априлов и от тази грешна позиция ни "редактира" езика чрез своите научни трудове като „О зародыше новой болгарской литературы” (М., 1838), Венелин не прави речник или списък на изхвърлените думи, а директно въвежда руски т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Трудно и почти невъзможно е тези изхвърлени думи да се издирят, те са "потурчени". Запазени са някои под формата на топоними, като посочените.

    Коментиран от #89

  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не е било никак лесно да се прекърши многоброен и славен народ като Българския. Използвани са всички възможни методи. В случая с Венелин е много подходяща поговорката "Пази ме боже от приятелите, от враговете сам ще се пазя".
  • 90 123

    7 5 Отговор
    Кърджали е Вишеград,Мусла е Божи Връх, автора е прав всички български и гръцки имена на местности в Турция са сменени със закон, сменени са и имената на останалите там живи Българи и Гърци с турски имена.А ако погледаш Българска телевизия все турски филми прославящи братята от Анадола, отидеш на заведение ще видиш исламизма,ориентализма и турцизма в сила,със чалга и кючеци достойни за султана, вървиш по улиците забулени жени. Това не е Европа.

    Коментиран от #94

  • 91 123

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Мария":

    Странична пътека не плочник
  • 92 Ха ха ха

    12 2 Отговор
    Автора дали е питал такива известни фамилии в България?... Узунови, Арабаджиеви, Домусчиеви, Джамбазки, Каракачанови... Както възкликва Чудомир в един от своите разкази,третираш смяната на чуждите имена с български:"Брех мама му стара,излиза,че името ми било от гръцки,а фамилията от турски произход.Брей!ПИСКЮЛЛЮ БЕЛЯ,пардон брей НЕПРИЯТНОСТ СЪС ВИСУЛКИ"Ха-ха-ха!
  • 93 Усмивката

    5 0 Отговор
    А сега ще ви запозная с езика на един наш съвременен министър. И то председател,, мисирки кво праите ве".,,..,, ей гадове , ще ви разбия",... ,,Ако бех жена , щех да ви пусна".... Абе тулупи , вижте се бе"
  • 94 ANGKOR WARRIOR

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "123":

    Гърците идват от Етиопия и Судан
  • 95 NikNay

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Авторът":

    Думите които си изредил са с гръцки и латински корени и се ползват в цял свят ! Докато турцизми има само в езиците на балканските народи. А голяма част от турцизмите са с персийски и арабски корени. Чукча . . . .

    Коментиран от #97

  • 96 1122

    3 8 Отговор
    Много съм се чудил,защо след толкова години на СВОБОДА на нашите управници не им остана малко време и да променят турските имана на някои градове и села,местности,реки върхове на планини.Питам се къде изчезна българското РОДОЛЮБИЕ и защо тия които избираме да ни ръководят държавата толкова години не приеха това присърце.ОТГОВОРЪТ МИ Е СЛЕДНИЯ: Нашите управници са във властта само и единствено за да забогатеят!Тях не ги интересуват нито имената на градовете,селата,местностите и т.н ,а само парите и имотите които могат да вземат за себе си!Призовавам българските академици,професори,доценти,които/предполагам че знаят/старите български имена на села,градове,местности,планини,върхове....МОЛЯ ГИ...издирете ги и направете всичко възможно да си заемат достойните места в нашата държава!Срамувам се от бездействието на отговорните за това чиновници.Ако някой е съгласен с мене ,моля подкрепете ме.
  • 97 "Чукча"

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "NikNay":

    си ти! Не обиждай момиче, което може да ти бъде внучка!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Караибрахим

    0 1 Отговор
    Само да попитам, при това правилно преименуване, Стамболиев как ще стане? Истанбулов, Константинополов, Цариградов, или направо Византионов?
  • 100 Жоро

    0 1 Отговор
    Аязмо е християнска дума от гръцки произход αγίασμα и означава осветен извор. Авторът нещо се унесъл с турските думи и айде всички чуждици под ножа :D