Last news in Fakti

22 Август, 2020 15:58 6 598 40

Рестартът на Доган се размина с проекта на ГЕРБ за нова Конституция

  • ахмед доган-
  • дпс-
  • герб-
  • конституция

Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат, каза Доган през 2019-а

Рестартът на Доган се размина с проекта на ГЕРБ за нова Конституция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На мен ще ми е интересно примерно Бойко Борисов да бъде премиер, да управлява успешно, да зададе антикризисна програма за редица негативи, които се очертават на хоризонта. Но всичко с команден принцип не става, защото страната е изправена пред сериозно изпитание, има потребност от държавнически подход, независимо от партийни пристрастия и ако за година-две не се намери най-оптималната формула за управление на страната, нещата могат да бъдат тъжни.”

Тези думи са с 11 годишна давност. Каза ги лидерът на ДПС Ахмед Доган в нощта на парламентарните избори - 6 юли 2009 година. Но, те важат с пълна сила и днес, за да ни покажат, че след десетилетие на надежди, битки и заблуди, ние отново сме изправени пред криза. Поредната...
От изявлението на Доган най-съществена е тезата му, че без намирането на най-оптималната формула за управление на страната, нещата в държавата ще стават тъжни...

НАСТОЯЩЕТО

Преди седмица премиерът Борисов направи свой прочит на последните две петилетки - обяви, че дсетгодишното му управление е успешно, но президентът се е провалил, парламентът се е провалил, опозицията се е провалила, а улиците са пълни с протестиращи, които имат право на своето недоволство. И затова той е решил да даде властта на народа (каквото и да значи това), като наерта и пътя  - чрез нова конституция. Тоест Борисов обяви, че е намерил ключа към най-оптималната формула за управление на страната, за която говори Доган още през 2009. Но не стигна до прозрението му: демокрацията у нас буксува. И не прозря огромната опасност, която вече е факт: „Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност”. 

ОЦЕНКАТА 

Ден, след като ГЕРБ обявиха намерението си за създаване на нова конституционна норма, от ДПС разпространиха друга реч на Доган – от декември 2019 година, в която той прави унищожителна оценкка на десетгодишното управление на страната: „нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката, държавата, че се е оттеглила от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса”.

И още: „Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат”.

Негативите, за които предупреди лидерът на ДПС през 2009-а, ни връхлетяха като тайфун в 2019-а, а в 2020-а в държавата няма дори идея за антикризисна програма. (Впрочем, едва ли има кой да я напише).

УЛИЦАТА

Нещо повече - в речта си Доган предупреди, че разтворената ножица между бедни и богати, както и накърненото чувство за справедливост от разпределението на ресурса ще развалят обществения договор между политиците и обществото, и това ще превърне Улицата в основен играч на политическата сцена.

Е, и това вече е факт! Улицата стана такъв фактор, че е на път да срути конструкцията на статуквото, а политиците вече усещат, че стават гръмоотводи на натрупаната негативна енергия, както ги предупреди Доган.
И все пак в това общество, обзето от умора и апатия, потънало в демотивация, с власт, в която "липсват всякакви реформаторски идеи и визия" Доган посочи изхода – „смяна на политическия модел".

Но знаеше, че няма да се случи, защото "политическите сили у нас нямат желание и готовност за предсрочни избори". И все пак преди година той не изключи като вариант да стигнем и до тях, "ако управляващите са вкопчени във властта като самоцел без осъзнаването на нуждата от промяна”.

И това е факт! Година по-късно анализаторите констатират – управляващите са се вкопчили във властта, а идеята за предсрочни избори стана знаме на Улицата. Дали унас ще се повтори това, което се случи в Италия с „Движението на сардините”: "никому неизвестни четирима млади хора за няколко седмици изкараха над триста хиляди граждани на улицата, за да протестират ”срещу културата на омразата и разделението”, за „отговорни избори”, за „ утвърждаване на демокрацията”, „да събудят италианската политика", времето скоро ще покаже. Същите искания обаче днес огласят и площадите на България.

ЕФЕКТЪТ НА ПЕПЕРУДАТА

Големият въпрос е, ще се стигне ли до „ефекта на пеперудата”, който Доган посочи: "при определени условия едно спонтанно микроколебание на въздуха може да породи буря в другия край на света"?

Вероятно – логиката сочи натам.

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество, обяснява почетният председател на ДПС.

Но повече от ясно е, е липсва зрелостта и на политиеския ни елит, и на гражданското общество. И така, както вървим, едва ли "нежен" ще бъде изходът от настоящата ситуация.

Доган би подкрепил коренна промяна на системата, но само ако носи тотална промяна на обществените отношения, когато те формулират нови национални цели и приоритети.

Къде виждате това в момента? Къде са националните цели и приоритети?

НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Да се върнем на идеята на ГЕРБ за нова Конституция.

В проекта няма нищо от това, което Доган разбира като рестарт или коренна промяна на системата.

Няма нови национални цели и приоритети,

няма моралният императив,

няма реформаторски идеи,

няма визия.

И най-важното – този проект още веднъж подчертава, че "демокрацията ни не е излязла от съмнението за своята легитимност”.

А рестартът, който би имал смисъл, само ако носи промяна в обществените отношения, изобщо отсъства.

Това трябваше да разчетат стратезите на ГЕРБ, когато с апломб тръгнаха да дават властта на народа с нова Конституция – една куха фраза за „управляващи, вкопчени във властта като самоцел без осъзнаването на нуждата от промяна”.

ГРЕШКАТА

Грешката е, когато политиците гледат на ДПС като на резервна банка, от която винаги могат да черпят необходимите им гласове. Да, от ДПС неведнъж са го правили.

Но когато става дума за основополагащи норми на демокрацията, каквато е Конституцията, за отговорност пред бъдещите поколения, ДПС няма да си позволи никакъв компромис, на никаква цена.

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    69 2 Отговор
    Истината относно това да се приеме ли проекта на гербавите от страна на ДПС ще лъсне при гласуването в залата, всичко останало е местене на въздуха.
  • 2 КАСАПИНА

    40 5 Отговор
    Много турчелеещи се навъдихте,не ви ли е страх че улицата ще ви измете.
  • 3 1618

    62 10 Отговор
    Разбира се, че ДПС няма да бъдат съгласни с написаната от Данаил Кирилов и сие нова конституция. Доган е по- умен от Борисов и Гешев взети заедно!
  • 4 PVM

    64 6 Отговор
    Основния генератор на корупция в България е ДПС .Основния център на задкулисното управление на България е ДПС .Всичко останало са приказки от 1001 нощ.

    Коментиран от #22

  • 5 Охххо

    24 7 Отговор
    Доган пише законоте

    Коментиран от #23

  • 6 Интересни твърдения

    20 2 Отговор
    Особено последните. За хора които гласуват за кауза в тяхна полза и изгода дали ще си сменят козината или и те като вълците козината си не.... само манипулират.

    Коментиран от #33

  • 7 ПИНОКИО

    8 4 Отговор
    ЩЕ МУ ВЪРЖЕ С ОФ ОРГАНИЗАЦИЯТА.
  • 8 Доган

    19 4 Отговор
    Каква конституция бе!Аз управлявам с фермани.Ще се уволняваме!

    Коментиран от #11

  • 9 Майна

    19 1 Отговор
    МЪДРО!!!
  • 10 Другия с коня

    38 6 Отговор
    Страх ги е най-накрая Някой Конституционен съдия случайно да е прочел чл.11 на Конституцията и да забранят ДПС ,Евророма,Дост и още куп партии основани на Етническа и Религиозна основа...Най-накрая...Някой съдия...Да отсъди,че щом Комунизма е обявен за Престъпен,То Комунистическите Партии и Правоприемните им Партии и ТЕ са Претъпни.....Някой Съдия...Някога и Най-накрая....

    Коментиран от #31

  • 11 Бат Бойко нощния бандит

    32 6 Отговор

    До коментар #8 от "Доган":

    Недей,ага!Имам мис Гащи и малко детенце.
  • 12 Снайперист

    16 5 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Яяяяяяя

    25 5 Отговор
    Главният разпределител на порции „помъдрял”.Докога народа ще се връзва на таквиз къде бягат пред вятъра с едничката цел да „осребрява” „философията си” в парични знаци?За агента на ДС думичката „лустрация” в речника му нящо липсва?
  • 15 Антон

    16 1 Отговор
    Кога ще се отървете господин Доган от хора като Гайтански, мутрите пречат и на ДПС

    Коментиран от #30

  • 16 Тогава

    6 10 Отговор
    отивай на моста да се мляскате с Курнела

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тук

    12 6 Отговор
    Щом статията е от Епицентър и е свързана с ДПС , я отминавам! Пантофената Валерия Велева лъска имиджа на Доган и сие...
  • 19 Наташа Винокурова

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "ДС на КГБ":

    Доган не е циганин. Не си измисляйте

    Коментиран от #26

  • 20 АМОН

    20 3 Отговор
    НЕУВАЖАЕМИ АГЕНТ САВА,

    Системата може да се промени само когато твоите водещи офицери и агенти като теб отидат в канализацията.

    Омръзна ни да ни управляват БИВШИТЕ ЧЕНГЕТА от ДС чрез агенти като теб , БУДА - БОРИСОВ , ИВАН -КАРАКАЧАНОВ , ГОЦЕ - ПЪРВАНОВ , КРУПИЕ -САКСКОБУРГГОТСКИ .....

    ВРЕМЕ Е ВМЕСТО ДА МЪДРУВАШ ДА ИЗЧИСТИШ ПРОСТРАНСТВОТО ОТ СЛОВОБЛУДСТВАТА СИ.

    ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИТЕ!!!
    ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СТИГАТ!!!

    ВРЕМЕТО Е НАШЕ , А НЕ ВАШЕ И НА ВОДЕЩИТЕ ВИ ОФИЦЕРИ!!

    .
  • 21 "Великият държавник"

    21 3 Отговор
    Бай Ахмед гледа на законите като на врата в полето. Единствената законна сграда в Росенец е трансформатора, всички останали сгради са без документи или в нарушение. Явно е държавник, но на съседна държава след като не спазва законите и не плаща данъци в България.Колкото и да му се лъска имиджа на Бай Ахмед само противодържавни дела излизат на бял свят. И всичко това е за власт и пари. Разминаването межди думи и дела едва ли е случайно...
  • 22 Точно

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "PVM":

    Все едно да са съгласни, повече да не са фактор и да няма задкулисни договорки, така се управлява БГ от ден първи от 89г, поради наличие на хора с зависимости т.е сътрудници на дс
  • 23 Може да не ги пише, напълно е достатъчно

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Охххо":

    Да наклонява везните при хладуване, където е изгодно и договорено да,се играе по тяхната свирка, всичко си има цена и в случая е БГ разруха
  • 24 Е, те са си свои

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тогава":

    Партийно еднакъв генезис
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Васил

    9 0 Отговор
    Много просто Доган има повече умствен багаж от диктатора защо да се качва в потъващ кораб?
  • 30 Еми

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Антон":

    Пречат на цяла България, мутрите вън от политиката. Гайтански чао
  • 31 1234нн

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    ДАЙ БОЖЕ!
    АМИН!
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВЯТ!
  • 32 Храна за размисъл

    1 1 Отговор
    Нужна е нова преинсталация на робското съзнание на народа.
    Каква промяна е това,стадото да си търси нов водач?
    Само роба има нужда от водач.Ако мисля и възприемам светът като несправедлив и не нося отговорност за действията,а чакам на някой друг какво ще си привлека и има значение за мен?
    Защо масово двойки се разделят напоследък?
    Младите хора какво на какво ни учат?
    Може ли старото мислене довело до един проблем да ни помогне да намерим ново разрешение на проблема?
    Следвайки едни и същи действия и правила ние искаме промяна и различни резултати.
    Това нормално ли е?
  • 33 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Интересни твърдения":

    Ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят.
    Не е важно кой гласува на избори,а кой брои гласовете.
  • 34 Светът около нас отражение на самите нас

    2 0 Отговор
    Обърнете внимание към какво ви е насочена енергията и с вашето внимание какво захранвате!
    За какво говорите и какво пишете и какво променяте и постигате с това?
    Искате някой да се промени,да дойдат други различни хора,които да променят живота ви,да не ви крадат,а вие да сте си същите.
    Като не ви харесва това,което получавате не е ли правилно да промените това,което давате?
    Докато сте убедени за дадено нещо,че трябва да стане така както го виждате според вашите убеждения вие свободни ли сте?
    Демокрацията има ли я във всеки един от нас?
    Ако я няма,кой може освен нас самите да я създаде?
    А ако чакам някой друг да направи нещо в живота ми и да е отговорен за това,а аз не съм какво означава това?
    Не живея ли в зависимост?
  • 35 така си е

    2 0 Отговор
    бойко казва че доган е най големия политик , но пък доган казва че бойко е тъпак
  • 36 ДПС

    1 0 Отговор
    Доган и хитър, ясно му е , че ГЕРБ си отиват и ще ядат ДПС - кият шут.
  • 37 112

    0 1 Отговор
    Хътър е. Но народ 1/2 губи доган. Дали от вашето дс, вие си знаете. В дпс сте от възродителите или децата им. Не аз, а старият бе ни казал от дс, моят шеф навремето. Всички сте в община заедно дпс, герб, бсп и в далаверите. Но нищо на показ и кога ви кажем истината се нахвърляте като орли. Извинявай, но всичко се прави зад гърба на честните. Верно е, че всички гепят по нещо. Но да накупиш няколко жилища, да купиш земя, с връзки и след един месец да ги продаваш на тройна цена. Оправете си нещата, ако не, здрави бъдете и не очаквайте подобрение. Едни са изкривени, болни от работа, за да оцелеят, а други с далавери и мързел. Как да се оправи философе. Всичко е във ваши ръце в смесените, а и отвън.. Всичко зависи от ахмед и кво следва. Оставяне завинаги в германия, асвтрия, дания, лондон. Лошо нема. Дано не съм ви подвел, но общините, в смесените?, но страх имат от вас дпсгербсп
  • 38 Анонимен

    1 0 Отговор
    Рестарт на дс, кгб до 1989, сътрудници, доносници, възродители. Трябваше 1989,но по-добре късно, отколколкото никога. Много ви здраве от мен. Бащи дс, синове дпс, бсп, герб. Едни и същи карат влака и им е уютно, що да слизат. А другите.. Свободи.. Без пари.. Геноцид си е доганчо и канибализъм. Как сестра туркиня предава скромната си сестра. Дс 1989 в швеция, а другата скромна в туркие и след 1989 помага швеция на туркие, да си построят къща. И двете са готини, но дс секретарка и клатеща крака по тж, а др роб... И циганин обущар е предавал жена рускиня, мерси доган, дайте път на младите турци, българи и дс след 1989, светът без дс не може, но много отвратености е имало, дано новите са с други мисли. Спокоен ден. Нищо лично и против доган, но..

    Коментиран от #39

  • 39 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Господин "анонимен" голям пост сте написал, но не Ви се разбира КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ !!!
  • 40 ДОКО

    1 0 Отговор
    КАК ТАКА КАЗА ГЕНЕРАЛА БОКО..ТА АЗ СЪМ ГОЛЕМ ДЕМОКРАТ РЕФОРМАТОР И ПИЧ ОТ КЛАСА..ЧЕ ПИЧ ОТ КЛАСА СЪМ АЗ И ТО СЕ ЗНАЙ И КИНТИТЕ ПРИБИРАМ И ОТ ЕВРОПА СЕ ПРИБИРАМ В ЧЕКМЕДЖЕТО ПАРАТА Е НА ТОПЛО А ЗА ВАС СВОБОДНО...ОПИ