Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 16:01 22 008 79

Да вържем премиера!

  • кирил вълчев-
  • премиер-
  • коментар

Но винаги е по-добре грешките да бъдат не осъждани, а поправяни …

Да вържем премиера! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Кирил Вълчев, "Дарик радио"

Подобно на Одисей трябва да вържем българския премиер – който и да е той. За да спре да раздава пари от бюджета на всякакви просители, които с омайни песни тласкат държавния кораб към опасни скали. Според приетия от Министерския съвет през тази седмица отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2019 г. през миналата година правителството е одобрило близо 300 промени в гласувания от парламента бюджет и така Бойко Борисов е раздал докато плава с джипката без това да е било предвидено близо 3 милиарда лева – почти колкото целия годишен разход за здравеопазване и повече от целия годишен приход от данъка върху печалбата на фирмите. Отделно министърът на финансите е раздал още почти 200 милиона лева с други над 200 корекции.

Да вържем премиера! Както вързали Одисей на корабната мачта когато се връщал към Итака покрай морските сирени, които с омайни песни примамвали корабите към скалите и те се разбивали.

Омир разказва как Одисей затъкнал с восък ушите на всички моряци и сам поискал да го вържат по съвета на богинята Кирка:

Ще ви го кажа, че всеки да знае дали ще загинем,

или е някак възможно от орис и смърт да избегнем.

Първо поръча ми тя да страним от брега разцъфтял и

от чародейния зов на примамливи морски сирени.

Само на мен позволи да ги слушам. Но трябвало вие

да ме овържете здраво за яката корабна мачта

с върви и прав, да не мърдам, и тъй омотан да остана.

А ако почна да моля или повелявам да бъдат

снети от мене въжата, да стягате още по-силно.

По-нататък омировата Одисея продължава така:

Плавахме живо, но скрит не остана чевръстият кораб,

щом изравни се с брега. И запяха сирените звънко:

„Тук, Одисее възпяван, тук, гордост велика ахейска,

кораба спри, песента и на двете ни слушай омаян.

Никой край нас не минава на кораба свой черноборден,

без сладкозвучния глас от лъките ни цветни да чуе,

но насладен у дома се завръща и мъдрост научил …

Знаем навред що се върши по тази земя многодарна.“

Мамеше техният глас благозвучен. Сърцето да слуша

жаждаше. С веждите знак заповеден дадох веднага

да ме развържат. Но всички налегнаха здраво веслата.

А Еврилох с Перимед от местата се дигнаха бързо,

по-здраво да ме завържат и с още по-здрави вериги.

Корабът щом се изплъзна от двете сирени далече

и не долиташе вече дотам нито глас, нито песен,

моите мили другари извадиха мекия восък,

който им втиках в ушите, и махнаха моите върви.

Така вързан Одисей се спасява от смърт в скалите на сирените.

Така трябва да вържем и българския премиер – който и да е той. За да спре да раздава пари от бюджета на всякакви просители, които с омайни песни тласкат държавния кораб към опасни скали.

Според приетия от Министерския съвет през тази седмица отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2019 г. през миналата година правителството е одобрило близо 300 промени в гласувания от парламента бюджет и така Бойко Борисов е раздал докато плава с джипката без това да е било предвидено близо 3 милиарда лева – почти колкото целия годишен разход за здравеопазване и повече от целия годишен приход от данъка върху печалбата на фирмите. Отделно министърът на финансите е раздал още почти 200 милиона лева с други над 200 корекции.

Това го позволяват два члена – 109 и 110 – в приетия през 2013 г. при първото правителство на ГЕРБ Закон за публичните финанси, според които правителството и финансовият министър могат да правят промени в приетия от парламента държавен бюджет без никакви ограничения нито за броя на промените, нито за сумите.

И без никакви принципи.

Важно е единствено чия песен ще омая премиера.

Кметовете – които нямат право да коригират по този начин общинските бюджети – са принудени да пеят на премиера жално за пари, защото нищо от данъците върху доходите и печалбата на територията на съответната община не остава за нея. На практика, премиерът и министрите му без никакви обсъждания решават към кой град или село да заплават допълнителни бюджетни пари и за какво – за училище, църква, стадион или улица без да е обсъдено нито от парламента, нито от общински съвет кое наистина е най-важното.

Важното е всъщност за какви песни има ухо съответният премиер на България.

Защото ако премиерът не чете книги – никаква песен не може да го накара да даде пари за нова националната библиотека на България, чиито книги гният в селски читалищен салон и бивша детска градина … Ако не ходи на концерти – излишно е класически мелодии да го убеждават за пари за нова национална концертна зала … Ако не стъпва в опера – няма смисъл от арии за разширяването на националната опера с нова зала и музей на българското оперно изкуство … Ако в свободното си време играе футбол, а не учи чужд език – безсмислено е да му се пеят песни за централна сграда на националното класическо училище на България, в което се учат древни езици … Ако е живял в улични битки – научно-изследователски кораб няма шанс пред бойните …

Три милиарда лева, обаче, са разхвърляни къде ли не през миналата година от правителството и финансовия министър в зависимост от песните, които са чули и харесали от кметове и други просители. И без въобще да е сигурно, че това е най-добрият начин за влагането им.

Затова законът трябва да върже премиера.

Началото на процедурата по обсъждането на бюджета за 2021 г. е подходящ момент членове 109 и 110 от Закона за публичните финанси да бъдат променени и да бъде предвиден праг и то нисък праг, отвъд който само парламентът може да прави промени в държавния бюджет. Ако нещо първоначално прието не може да се изпълни – премиерът с министрите да не могат сами да го сменят. Ако държавата събере повече пари от предвиденото – само депутатите да могат да решат за какво да се използват. Защото когато решават повече хора – тогава между тях със сигурност ще се намерят и такива, които ще обърнат внимание на книги, култура и наука, освен на асфалт и стадиони.

Държавните пари не са на никой премиер.

Както не са на Бойко Борисов автомагистралите и софийското метро – независимо, че председателят на парламента Цвета Караянчева – от която иначе се очаква да стяга въжетата на премиера – поиска миналата събота тези, които не пеят омайни песни за него, да ходят пеша. И както не е на Сергей Станишев новият терминал на софийското летище, построено когато той беше премиер … И европейски фондове се дават не на Симеон Сакскобургготски, който договори влизането на България в Европейския съюз … А без виза в Шенген тръгнаха преди 20 години и противници на Иван Костов, който постигна отпадането им … и във Великобритания продължават да ходят без визи всички българи даже и след Брекзит – думата на 2019 г. според Караянчева, която тя написа на таблото пред студиото на Дарик радио – успявайки да сбърка една от само седем букви – с “д” накрая …

Но винаги е по-добре грешките да бъдат не осъждани, а поправяни …

Както грешката с безграничната власт на премиера да раздава пари комуто е харесал омайната песен. И след поправката на тази грешка всеки премиер да бъде по-свободен от съмнения, че от общите пари дава и за къща на някоя омайна сирена отвъд няколко морета …

Току-виж пък тогава се сложи край на това усещане у българите, че корабът на живота им се носи към скали, воден от разпасани кормчии, които разграбват ценен обществен ресурс … Както се свършило и със сирените, след като Одисей сбъднал пророчеството, че ще умрат дори само един кораб да успее да премине покрай тях, устоявайки на омайните им песни …

Това срещу разграбването на ценния обществен ресурс впрочем го написаха онзи ден в искане за оставки на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Иван Гешев, Вежди Рашидов и Емил Кошлуков 123 български интелектуалци плюс още 100 присъединили се вчера. Сред тях са най-големите съвременни писатели на България Георги Господинов, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Илия Троянов, режисьорите Александър Морфов, Явор Гърдев, Стефан Командарев, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Галин Стоев, Иглика Трифонова и номинираният за Оскар Тео Ушев, актьорите Самуел Финци, Зуека, Деян Донков, Валентин Ганев, Рени Врангова, Радина Кърджилова, Стефания Колева, Христо Гърбов, Цветана Манева, Явор Милушев …

А разграбването на ценния обществен ресурс и продължаващата с години подигравка с парламентаризма, превърнала Народното събрание в придатък на премиера, срещу които говори в писмото за оставките интелектуалният елит на България, могат да бъдат спрени само, ако премиерът – който и да е той – най-сетне бъде вързан да не раздава комуто поиска държавни пари без решение на парламента.

Но затова България има нужда от премиер, който – както Одисей – сам ще поиска да бъде вързан.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 148 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    228 18 Отговор
    От началото на протеста за три месеца е дал на полицията 500 000 000 за да го пазят от народната любов.Ако изкара до март ще им даде още 1 000 000 000.Като гладувате на студено зимата си мислете за тия нули.

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Дедо Jo

    210 14 Отговор
    Премиерът е за съд и доживотен затвор!

    И без разни опорки, че бил луд... Ако беше луд щеше да бърка и в двете посоки, а той бърка само в една посока - към собствените шкафчета.

    И за да няма Марици (И.Костов), самолети (Борисов),..., прочие заробващи простотии, както и измислен бюджет, очевидно:

    Законът за държавния бюджет ежегодно да бъде приеман от Суверена!

    Оставка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 изгрев

    183 10 Отговор
    Този самозабравил се индивид си въобразява , че е над законите в Р.България.Борисов ти си един мразен от целият народ изрод!!! Но всичко има край!!! Рано или късно ще отговаряш пред закона за това което причини на нацията!!!! О С Т А В К А!!!!!

    Коментиран от #10

  • 5 EVIN

    154 10 Отговор
    Хубава статия. Верно, че има голем или луд човек за връзване. Докато " жипката" върви се раздават народните пари, а България продължава да е най бедната страна в ЕС, най корумпираната, с шкавчета с евра и кюлчета злато и с пистолет отгоре. Това си е диагноза на един човек и на един народ който търпи и даже ръкоплеска.
  • 6 Дельо Хайдутин

    169 20 Отговор
    Той хубаво раздава,ама някой от народа нещо да е взел?Който е взел да тури един минус.
  • 7 закъснели сте

    20 38 Отговор
    Вързан е отдавна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хмммммм

    140 15 Отговор
    Този ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ и този ПРЕСТЪПНИК, НЕГРАМОТЕН трябва да бъдат ИЗМЕТЕНИ ЗАВИНАГИ !!!!!!
  • 10 да де

    86 9 Отговор

    До коментар #4 от "изгрев":

    Проблема е, че не нарушава закона така са си гласували, че може да раздава на който си иска и нарушение няма.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    99 15 Отговор
    БОРИСОВ ГЕШЕВ ОСТАВКА
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    84 19 Отговор
    полицайте бият ритат скубят влачат невинни пхора

    Коментиран от #23, #65, #66

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    прав си точно така е господине
  • 14 Дарик Радио

    27 101 Отговор
    Получихме свежи пари от Божков и продължаваме да лаем.

    Коментиран от #67

  • 15 2222

    85 12 Отговор
    Не може да се раздават пари от бюджета като хартии, трябва да има правила и да се спазват, напърво време трябва да го вържем.
  • 16 Ромул

    80 13 Отговор
    Респект! Абсолютна истина! ОСТАВКА,МУТРИ!И да започваме на чисто!

    Коментиран от #68

  • 17 Одисей

    76 8 Отговор
    Проблема на България е че настоящият премиер не само, че не е Одисей, но той е по-скоро Тифон. Кой ще го премахне от нашият живот, ако не самите ние, но за съжаление ни липсва храбростта и разума на ОДИСЕЙ....
  • 18 ПРИВЕТ ОТ ГОРЕЩИЯ СИБИР

    56 12 Отговор
    ЧАКАМЕ ПРЕМИЕРА С НЕТЪРПЕНИЕ

    Коментиран от #69

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даааа

    17 26 Отговор
    Та кой договори влизането на България в ЕС. Нещо си се объркАл, авторе.
  • 22 ????

    73 8 Отговор
    Е, как да го ВЪРЖЕМ, след като не можем да го намерим из ГОРИТЕ на България, някъде близко до ГРАНИЦАТА ни? Може би трябва да ПОСТАВИМ ЗАДАЧАТА на ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 име

    14 67 Отговор
    и фатмака да се върже. деса го е вързала вече. и корнела също. но корнела го разлюби и фатмакът е кахърен.

    Коментиран от #70

  • 25 мусайбе

    15 51 Отговор
    Кервана си върви а кучетата си лаят ! И те така ще е до изборите а който не му харесва да ходи в надолни карабах та да живне малко и да оцени къде се намира.
  • 26 чичо

    13 69 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Причината е Радев.Когато гладувате,мислете преди да гласувате.
  • 27 тиквун

    16 41 Отговор
    Oт интелектуалци - безделници , акъл не искам !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анонимен

    8 28 Отговор
    Къде ви сърби да ви почешем. Акъл от интелектуалци писал е по горе акъл не искаме. Мързеливи, влизат от янковата градина и на сергей берат ябълки и кво намерят. Родопчанина като луд бачка, а те го крадат. Добре че го няма моя, пак той. Хаджиев крадат те марийка, яни им отвсря.. Хохо. Поне да не набеждат или бб ви виновен. 2400 лева им са пенсиите. Така се живее при живково, при бибитко. Едни и същи крадат. Навързани са. Аз я открадна нещо дребно и веднага. Те комунистите взаимно се крадат. Една туркиня милата.. Гледат дпс богатите. А и накрая глас няма да има за дпс, бсп и герб кой е честен няма да ходи. Да ходят далавераджиите, мързеливите, крадците. Вземи лопатата и се труди. Давст земи на мързеливи с връзки, а тези които.. На тях няма. Писна ми от прости хора.
  • 30 Анонимен

    31 3 Отговор
    Всичко зависи от самите нас, но.. Може би и аз тъпо разсъждавам. Не се ли промени всеки от нас, който и да дойде все така ще е. На запад е ок. Казват ни. А и ходиха. Тук никаква промяна от 30 и преди. Живи и здрави бъдете.

    Коментиран от #71

  • 31 Истината2

    37 4 Отговор
    За каквот връзване говорите,направо си е за затвора.Дори за тези за кончета, дето раздава народните пари ,все едно са лично негови.Това е престъпно решение,както всичко извършено от него през тези десет години.

    Коментиран от #35

  • 32 Анонимен

    10 21 Отговор
    Едно си знае баба едно си бае, 50 лева на комунидтите им досвидяха. Споко. На кака ми в 2 стаи тавана й падна. За една седмица е дала 700 лева. Поне сме учили икономика по живково и.. Пари-стока-пари, т. Е. Трябва да се въртят, а не в работодател частник. Що не кажете за тях, техните далавери. Че те осигуряват на 4 часа вместо 10 часа.. Децата им три дни един чадовник, чанти, дрелки, омръзвало им и на боклука нови, хладилниците им пълни тяхни с месо, бири, водки и кво ли не, а на сиромаха за 50 лева завидяхме. За никого няма да гласуване. Успокойте се. Както казват от преди 1944 еродит.. За комунистите ли.. Адвоката слиза при нея. Имат магазини, земята, която е парк в центъра.. Но живеят в сф и провинцията за наеми и.. Проверка. С 50 и без 50 това е дереджето на България с комунисти мързеливи и крадливи. Бб да ви хване за ръка и да се трудите или така по лесно, абтаките да работят и да ви пълнят празните чанти. Купихте се земя работете. Селяни прости. Хоратамот града и то от елитен град, европейски не се унижават, децата ни навън през ла*ната минаха и те не се унижаваха, срамна работа няма, както ни казваха те преди 10 г, важно е пара да пада, а в бг претенции, селски. От забутани села, къде с открит лист, кво като си..
  • 33 Истината

    8 23 Отговор
    Нали бяха на власт бсп, дпс, ндсв, сдс.. А вие що не крадохте. Нали сдс с дпс. Сега го съдят някой си, че.. Дос с бсп яко крадене и който и да дойде пак ще се краде. Младите ви се вързват или им обещавате.. Пак ще се видим... И една млада 2009 й обещали, учител.. И хвърли на герб, намери братовчед, оправи я, и е чистачка. Бойко не искат, нинова на бб слави на цвета караянчева, къде при доган ходи орокурор главен. Бонев на мвр, готвят село.. Шулушу къща разваля.. 50 лева кво са за инвалидна жена. За 7 дни е дала женицата 700 мева на майстор, вдовица. От комунист и пари да то даде. Стани да седна. Бойко искат ти стола.

    Коментиран от #46, #72

  • 34 Скитника

    27 3 Отговор
    За това, пряка демокрация, парите в самоуправлението, в "държавата" само процент от десятъка - за армията и полицията, и да се защитават с това, с което трябва: контрол, законодателство, правораздаване и международно представителство, а не с търговия, строителство, инвестиции и други далавери. Цялата власт в ръцете на народа. Оставка. Референдум за пряка демокрация.Оставка.

    Коментиран от #73

  • 35 Банскалия

    31 6 Отговор

    До коментар #31 от "Истината2":

    Хубав си е чилякът!Е,сега,акълът му не е чак толкова много но пък вижте каква снага има ,какъв атлет е...и колко се отличава от другите управници в Европата и при всяка среща с тях как им козирува без капка срам...Хубав си е чилякът!

    Коментиран от #74

  • 36 Зизитоп

    9 19 Отговор
    Мрън,мрън ...мръкачи долни

    Коментиран от #75

  • 37 Анализаторр

    23 1 Отговор
    И да го вържат полза няма и той обслужва клиентски интереси. Лустрация колкото и да е закъсняла!
  • 38 Като сме си избрали за премиер Кратуна

    30 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ян БиТурбо Бибиян":

    Стефан Стамболов е казал:" Ако там, отзад (зад парламента) висеше едно висило, тук нямаше да има такава тарапана!"
  • 39 Така е

    26 3 Отговор
    Управлението на Борисов ще остане като най-мракобесният период в най-новата българска история.
  • 40 Гласец

    14 2 Отговор
    Много хубаво написано, и вярно! Още по-хубаво би било този наш премиер да го препрочита тези мисли на свестните хора! Но не вярвам, кога ще ги чете, той няма време! Спинка сладко, хапва повечко и после със джипа джитка по пътищата като улав! Харчи на поразия/освен, че къта и чекмеджета/ нашите данъци! Този човек наистина е за връзване!!!
  • 41 Пенсионер 200

    16 4 Отговор
    АМИ,ТЕ И ПРОСТИТЕ, ЗАПОЧНАХА ДА ВИКАТ : " ОДИ СИ! ОДИ СИ!" А КРАТУНАТА ЧУВАШЕ "ОДИСЕЙ, ОДИСЕЙ!" И ПОРЪЧИ ДА МУ ИЗКОВАТ КОРОНА ОТ ЗЪБИТЕ НА УМРЕЛИТЕ ОТ ГЛАД ПЕНСИОНЕРИ. А ДО ЧЕКМЕДЖЕТО МУ ПЪРХАТ ЛИ ПЪРХАТ ПЕНЕЛОПИ, С БРАСЛЕТИ И И БЕЗ. ГОСПОДИ, РАЗКАРАЙ БОКЛУКА, ТИ МОЖЕШ БЕЗ КРЪВ!

    Коментиран от #48

  • 42 Анонимен

    5 0 Отговор
    Моменклатурата на бкпдспгерб и сие е всикнала да им де дава под масата, рушвет де, ако не им дадеш ще мреш. На запад няма рушвет, не те питат, кои са ти родителите, ако си изпълнителен, точен, не крадеш и сие си приет в тяхното общество.
  • 43 Омир

    3 1 Отговор
    Боеко ми е Одисей...
  • 44 аз съм Веска

    8 1 Отговор
    ВИДЯХМЕ ГО С БАРСЕЛОНА ГЕЙТ , ЧЕ МУ ИДЕ ОТВЪТРЕ ДА СИ КУПУВА ЛЮБОВ .
    ЗА ДРУГ НАЧИН ТОЙ ВРЕМЕ НЯМА ....
    ЗА ДРУГ СПОСОБ, АКЪЛ НЕ МУ ДОСТИГА...
  • 45 Песимистично

    8 2 Отговор
    Да, бе! Думи, думи, всички много знаем. Да го вържем, но как? Вижте колко хора излизат вечер на протестите! Ще се захлади, младите ще си заминат по Европата и всичко ще затихне. Искаме, но някой друг да свърши работата. Ние ще си стоим кротко и след това пак ще критикуваме. Наистина, няма друг такъв народ! И дума да не сте казали, страхливци и тарикати, че сте зле! Явно си ви е много добре и комфортно. Заслужавате всички млади българи да напуснат страната и да ви оставят да вегетирате!
  • 46 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Нещо неадекватен ми се виждаш.Навързал си някакви мисли,които и за теб не са докрай избистрени.А грамотността....
  • 47 Марина

    6 1 Отговор
    Доста време остана на власт и страшно много си повярва,както и всички около него,като стане въпрос за оставка и озверяват! Не пускат кокала и това е! С мирни протести май няма да стане!!
  • 48 Марина

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пенсионер 200":

    Господ може без кръв,но ние-не! Казано е-помогни си сам,за да ти помогне и господ!

    Коментиран от #51

  • 49 SDEЧЕВ

    4 7 Отговор
    ЛЕСНО Е ДА КРЕЩИШ ОСТАВКА,ТРУДНО Е ДА ГРАДИШ И ДА СЕ ЯВИШ НА ИЗБОРИ С ДА СПЕЧЕЛИШ 1000000 ГЛАСА. НЕ МИ ЕСИМПАТИЧЕН ПРЕМИЕРА ,НО МАЦКА КОМУНЯГИ И ТЕХНИТЕ МИСИРКИ,А МИСИРКИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА ГО СГОТВЯТ НО ОБЪРКАХА РЕЦЕПТАТА НА СОСА -ТЪПИ СНИМКИ НА ЧЕКМЕДЖЕТА С НЕУСТАНОВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ. ТЪПАНАРИТЕ ,КОИТО СЕ ВЪРЗАХА НА ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КОМПЛОТ СА МАЛКО ,НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА МАРШИРУВАЩИ ТЪПАНАРИ ПСЕВДО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. МОЖАЧ Е ПРЕМИЕРА МАЧКА ЧЕРВЕНАТА СГАН .
  • 50 Хаджиментов

    7 2 Отговор
    Най-добре е да вържем всички политици. А после да се освободим от тях.
    Трябва ни абсолютно нова политическа прослойнка, а всичко свързано с миналото да се разкара.
  • 51 Ееее!

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Марина":

    Ееее! Зависи от знанията и уменията! А и толерантност, доколкото знам, не е българска дума.
  • 52 Глашатая

    2 0 Отговор
    киро киро ако премиера не дава -защо не дава пази си да ги присвои ако дава защо дава има разграбване на обществения ресурс а 123 вижте цифрата на българските интелектуалци които до скоро плачеха че не могат да работят и пари нямат а като им отпуснаха пари сега забравиха и дай да вържем мин. председателя .В тая държава освен правителството никой не знае какво да предложи останалите са платени драскачи и ти киро си от тях
  • 53 6925

    2 0 Отговор
    Премиерът, министрите му и цялата пасмина от депутати, областни управители и кметове от последните 10г задължително трябва да бъдат вкарани по затворите поне за 20-30г и да им се отнеме имуществото, за което не могат да докажат доходи. ОСТАВКА! ЗАТВОР! .......да не стане да четем заглавия, че за .......... или добро или нищо
  • 54 МИНКА СВИРКАТА

    3 1 Отговор
    Тиквата мисли че ще залъжи пенсионерите с 50 лв.никога.Ако им дава по 1000лв отгоре може и да се замислят.Това прави 1300 лв минимална пенсия.
  • 55 МИНКА СВИРКАТА

    4 1 Отговор
    Ще го вържем да се полюлее.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Млада протестърка

    3 2 Отговор
    Трябва да вържем Радев защото е опасен за нашето здраве. Ако не го вържем навреме ще избухне гражданска война и мафията ще превземе държавата.
  • 58 Иво

    4 4 Отговор
    Хора, опомнете се. Радев ни тласка към гражданска война. Спрете тези безумия идват избори всеки нека си гласува както иска. Защо е този зор за преврат. Спечелете си изборите ако можете.
  • 59 Най добре

    3 1 Отговор
    Ти се вържи
  • 60 Гост

    7 1 Отговор
    Добре бе като свалите Бойко и после дойде БСП и Доган тогава по добре ли ще е а?
  • 61 Летящ

    4 1 Отговор
    Всички,които създадоха, това,което се случва в държавата, са за връзване. Всички сте участници в корупционните схеми и затова се бунтувате, искате още пари, гадняри такива. И търсите виновни, ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ! КОИТО СТЕ В ТРИЪГЪЛНИКА, ЗАЕДНО С ЮМРУКА!
  • 62 Боби

    3 0 Отговор
    Казано е: прост народ слаба държава никой не ни е виновен,че не можем да си отстоим правата!
  • 63 Българин

    2 0 Отговор
    СВОБОДА или СМЪРТ!!!
  • 64 ампили куку

    2 1 Отговор
    А най смешното и жалко е че същите тези ,,бунтари,, уж за справедливост която по принцип никъде я няма е за да гепят ВЛАСТТА и после дръжте се и горко ви бедни балъци , точно след 2 месеца ще забравят за НАРОДА и по най-долен начин ще се нагушват тъй като са по гладни от сегашните и те ти го същия филм 2 серия 3 сезон .! Но тъй като този филм сме го гледали от 09.09.1944г. то номера им няма да мине другари от триото красно и гнусно че и расколно-раздорно малцинство наследници на бившите номенклатурни величия които същото обещаваха и както знаем ни заразиха с ,,мирния атом,, на 1 май 1986г. та сега ТЕ се оплакват че системата ги убивала ДА но не сегашната...!
  • 65 Закона да се чете и изпълнява

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Радев и той се радва, когато го посрещат с плакати за оставка. Но, оставете и за него яйца, ябълки и червена боя.
  • 66 Полицаите са си на мястото

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Демонстрантите са предимно в София. Там се наливат милиардите за задоволяване на прищевките. И пак най-недоволните са винаги столичани. И затова ние в провинцията не страдаме, колкото и да ни е трудно.
  • 67 Сега чакаме и Милиьончева да я задоволят

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дарик Радио":

    Хубаво е, че има Европейски съюз. Но, той няма да ни реши проблемите. Парламента е ,,Кръглата маса" от която бягат протестиращите. Там е мястото за разглеждане на болните въпроси. Но, опозицията разчита повече на улицата.
  • 68 Радев&Божков&Христо&Мая&триото

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ромул":

    Пустите му пари. Всеки му се иска да ги управлява.
  • 69 Грешка другарю

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ПРИВЕТ ОТ ГОРЕЩИЯ СИБИР":

    Радев има резервация.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Докато има родове на комундета

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    Така ще е. Нали сме като: орел, рак и щука. Откъде пари в Христо Иванов и оня арменец за екскурзията до Брюксел ? И пак използват българския трибагреник за ,,чаршаф" ! УЖАС и СРАМ за нашия трудолюбив народ. Прокуратурата да се задейства в такива случаи. До вилата на Ахмед Доган за същия флаг се задейства, а в Брюксел, НЕ ? ЗАЩО ?
  • 72 Искат управление, но на куково лято !

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    БСП , ДПС , дБ-я и оня 7/8 няма да играят на хорото !
  • 73 Един като Радев ?

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Скитника":

    И после 30 години, НЕСМЕНЯЕМ !
  • 74 Ревете за нови инвестиции в Банско?

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Банскалия":

    Издигнете партията на зелените .
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 В Софийското поле расте, какво ?

    1 1 Отговор
    Не мр.нкачи, а чук.ндури .
  • 78 Минувач

    0 0 Отговор
    Това което прави всъщност обикаляне и раздаване за копуване на избиратели с парите на всички! Освен това той и шайката му ГЕРБ със сигурност се готвят и да фалшифицират изборите!
  • 79 cpv

    0 0 Отговор
    Кириле,първо трябва теб да вържем,за да не пишеш глупости!