Last news in Fakti

9 Декември, 2020 19:00 6 970 43

Как комунистическата власт наложи с декрет "македонския език"

  • македония-
  • азбука-
  • трендафил митев

Къде са „македонските“ пишещи машини след Втората световна война? Защо е използвана българската!?

Как комунистическата власт наложи с декрет "македонския език"  - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трендафил Митев е доктор на историческите науки.
Негови са трудовете „Налагането на личния режим на княз Фердинанд и социалдемокрацията в България“ от 1981 година, „Генерал Георги Вазов: Военно-политическа биография“ и „Генерал Никола Иванов: Военно-политическа биография“ (1985). Специализира в Киев, Санкт Петербург, Краков, Южноилинойския и Станфордския университети.
Автор на десетки научни монографии, сред които „Македонобългарският Централен комитет в САЩ (1918-1919)“, „Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония“, „Документи за Македония на българската емиграция в САЩ, Канада и Австралия (1900-1945)“ и др.

От 1995 година е член на Македонския научен институт и негов председател от 2008 до 2014 година. Професор по политология в УНСС.

В зачестилите реакции от Скопие във връзка с условията на българския парламент за членство на РСМакедония в ЕС много се набляга на необходимостта да се уважава „естествения избор“ на народа в Северна Македония да говори на своя „македонски език“ и да пише на македонската си азбука.

Документът пред нас обаче разкрива една съвсем друга реалност. Оригиналът се съхранява в градския архив на Битоля. В съдържателно отношение неговият текст е двусъставен. Сърцевина на информацията е Писмо № 2625 от 6 май 1945 година, подписано от министър председателя на ФНРМ - Лазар Колишевски и министъра на просветата – Н. Минчев. А втората част съдържа указания на просветното министерство в Скопие как точно да се изпълнява правителственото постановление.

Запознаването със съдържанието на този оригинален документ води до следните изводи:

Първо, в науката е доказано, че на 2 август 1944 г., в манастира „Прохор Пчински“, на първото заседание на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония - бел. ред.) е издаден декрет за създаването на „служебен“ македонски език, който „да влегуе веднага во сила“. В резултат, за една седмица (от 23 ноември до 3 декември 1944) 10 учители, 1 поет и 1 политик решават как да изглежда новата „македонска азбука“ - графичната система за изписване съдържанието на думите в новия „македонски език“. От горния документ обаче се вижда, че през есента на 1944 година практически не е било възможно този език да „влегуе веднага во сила“!?

Процесът реално започва едва в края на май 1945 година. И то не по „естествения избор на македонския народ“, а с декрет подписан лично от премиера Л. Колишевски и министъра на просветата Н.Н. Минчев. Защо?

Защото през есента на 1944 г. учебната година в училищата на Македония е започнала и практически е било напълно невъзможно новият език и неговата писменост „да влегуе веднага во сила“. Болшинството от учителите не се познавали новата политизирана азбука измислена от ЮКП, а децата са пишели с Кирилицата текстове на български език. По същите причини новата писмена система на езика не е въведена и през януари за втория учебен срок. Затова през май 1945 г. Л. Колишевски се разпорежда (а в края на месеца заповедта му влиза в сила): през лятото учителите да изучат новата азбука, та от есента да я въведат в училищата. Това твърдение се доказва от чл.2 на правителственото решение, в което е записано черно на бяло: “Ово решение влегуе во сила от денот на обявяванието“. А този ден на „обявяването“ е 21 май 1945 година!

Второ, за какъв „естествен избор“ на македонския народ може да се говори в този случай, когато в документа се казва изрично, че на учителите се „изпракя Решението на Народната влада (правителството) на федерална Македония за македонската азбука“? След което е изписано и самото „РЕШЕНИЕ за македонската азбука“. С неговия чл. 1 правителството обявява, че „Македонската азбука има 31 букви. Тие са...“ и следва изписване графичния образ на буквите. Първо в ръкописен вариант, а след това и като „стампани букви“(печатни букви). Тази процедура доказва по неопровержим начин, че македонската азбука е наложена по чисто административен път със заповед на комунистическото правителство. От май 1945 г. то определя с какви буквени знаци учители, поети, писатели и учени трябва да изписват в бъдеще резултатите на своя интелектуален продукт.

Трето, особено важно е да се отбележи, че комунистическата власт решава и заповядва точно кои са и „новите букви в азбуката“, въведени от комунистическото правителство. (Те са изброени - „г“ и „к“ с „акцентен знак“, плюс „s“, “ль“, „ю“ и латинското „y“). Така правителството в Скопие изрично декретира: точно какви нови букви ще се използват в новосъздавания „македонски език“ и коя от тях какво ще замества от Кирилската (българската) азбука; над коя от нововъведените букви трябва да се поставя „акцентен знак“ и пр. На практика въпросните нови писмените знаци са заимствани от сръбската азбука - Караджицата.

Целта е ясна - дори зрителният образ на изписания текст на новия „македонски език“, измислен от комунистическата власт в Скопие, е трябвало да се различава от класическия облик на една страница, изписана с българската азбука.

Четвърто, не е необходимо дълго взиране в текста на документа, за да се установи, че дори през май 1945 година правителството на Л. Колишевски все още пише своите официални документи на БЪЛГАРСКА ПИШЕЩА МАШИНА. Това се доказва по неопровержим начин от липсата на печатни знаци (в използваната пишеща машина) за онези букви, които се вкарват тогава като нови елементи в графичната система на „македонската азбука“. Поради това те е трябвало да се дописват на ръка, с мастило. И то в значително по едри измерения, за да се забележат и запомнят от онези, които ще изучават и преподават новата азбука. Същото важи и за „акцентните знакове“. Те също са липсвали в българската пишеща машина, използвана от правителството Л. Колишевски, та е трябвало и те да се изобразят ръкописно със синьо мастило. Колко жалко и смешно е след това да се твърди, че „македонският език“ и неговата графична система са естествено възникнала културна реалност, базирана върху вековна духовна традиция в Македония, която при това е била свободен избор на македонския народ!? Ако такава традиция е съществувала и преди 1945 г., къде са тогава „македонските“ пишещи машини след Втората световна война? Защо е трябвало да се използва българската пишеща машина!? Ако правителството на Л. Колишевски е писало поне на сръбска пишеща машина, то е можело да прикрие някак си по-майсторски безпрецедентната културна манипулация, извършвана от комунистическата власт в Скопие през 1945 година?

Пето, в допълнение към правителствения декрет министерството на просветата в Скопие заповядва в лексиката на новосъздавания „македонски език“ да се изхвърли употребата на твърдата гласна „ъ“ в думите. Нещо повече, дават се дори задължителни примери, как трябва да се пишат по нов начин думите в македонския език без „ъ“: вместо „сърце“ – да се пише „срце“; вместо „дърво“ – „дрво“; вместо „кръв“ – „крв“; вместо „смърт“ – „смрт“. Целта е очевидна: да се прокарва разграничителна бразда между западните български говори и диалектите на българския език в Македония. А най-важното в този случай е, че комунистическата власт, а не друг, създава с декрета си, дори думите които трябва да влязат в новия македонски език!? В края на документа се разпорежда категорично „горното да се съобщи“ веднага от учителите, а те на свой ред да го преподават „на своите ученици“.

Изводите се налагат от само себе си: Македонската азбука, като графична система на македонския език, навлиза в живота на хората в РС Македония през лятото и есента на 1945 година.

В този процес няма естествен избор на народа, а е налице творение на комунистическата власт, защото и азбуката, и лексиката на новия език са измислени и заповядани с правителствен декрет. Тази процедура разкрива целия примитивизъм, с който са боравили слабо грамотните комунистически диктатори в Скопие след Втората световна война. Защото в стремежа си да се разграничат от българската книжовна цивилизация, те предлагат една крайно огрубена лексика от типа на „срце“, „дрво“, крв“, смрт“ и пр. С нея македонският диалект се архаизира, загубвайки красотата на думите, осигурена от естественото развитие на литературния български език през вековете.

На този фон е логично да се запита: защо не са създадени отделни австрийски, белгийски, американски, кипърски, мексикански, бразилски, аржентински и т.н., и т.н. езици? Нали и там се създават „други държави“? Защо? Какво е загубил народът в Австрия от това, че говори немски; в САЩ заради употребата на английския; в Кипър, където се говори гръцки; в латиноамериканските републики използващи испански или португалски? Нищо не са загубили, но тези държави са строени от цивилизовани народни водачи!? РСМакедония, макар и като отделна държава, щеше да спечели много повече, ако беше запазила естествено съществуващия български език между населението, чието словесно богатство се говори и развива близо хилядолетие и половина!

И да кажем най-важното: след като комунистите в Скопие са ликвидирали една шеста от буквите на Кирилицата, замествайки ги с писмени знаци от Караджицата, интелигенцията на такава държава няма никакво право да претендира, че на нейна територия се е родила и развивала третата писмено книжовна цивилизация в Европа (след гръцката и латинската) - старобългарската! Това е станало в границите на Първото българско царство! А новият език е бил наложен с декрет в Скопие от комунистическата власт!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    25 1 Отговор
    Ово му викам я "Headshot"......
  • 2 Македонски

    12 10 Отговор
    Аз не съм виждал и пишеща машина на djipsy език ама манgита има нали?
  • 3 Георги Димитров

    5 17 Отговор
    Глупости, за да не ги направят сърби по силата на,, Ньойския мирен договор" БКП ги прави българи от Македония кога са решили, че са наследници на Филип Македонски трябва да кажат те!
  • 4 БАЙ ПЕТКО

    43 3 Отговор
    Много точна статия - селтаците и неандерталците от зората на създаването на РСМ са огрубили и обидно орязали оригиналния красив и поетичен български език.
  • 5 Софиянец

    16 9 Отговор
    Надали е само това и в дъното да не стои някой с вековни имперски интереси. По същото време и в България шумкарите орязват и нашия език!
  • 6 Мери

    29 3 Отговор
    Никога не съм си задавала въпроса, защо македонския уж прилича на българския, а е толкова грозен език. Защото са го осакатили буквално като са премахнали очарователната буква "Ъ" и се е получила недомислена смесица от съгласни като при крв и смрт.

    Коментиран от #22

  • 7 Чечо

    43 1 Отговор
    Браво на този човек! С доказателства и систематика доказва що за език е МАКЕДОНСКИ ОТ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Днес им гледах 2 часа телееизията

    31 2 Отговор
    Тези сме ги загубили безвъзвратно, татари ни наричат, фашисти, за Самуил мисля че ще ни превъртят както им отърва, за Гоце, на 100%! Говорят с голяма омраза! Опитват и да настроят албанците че ние спираме и Албания! Пак великите сили ще решат, и ние просто ще подпишем! А за Самуил казаха че нашите историци се съгласили, Самуиловата държава да се разглежда като македонска, и като присъединила България към себе си! Отврат!
  • 11 ПСР

    24 2 Отговор
    Една много профи,истинска,научно и исторически издържана публикация!Браво на автора,браво на Факти БГ.
  • 12 БЪЛГАРИЯ

    11 6 Отговор
    АНТИ- БЪЛГАРСКАТА, ТЕРОРИСТИЧНА Г-ЕЙ СЕКТА БРПК/БКП/БСП/ДС/ДПС/ДЕЕБЪ/ Е...ПРОКОБА,..ЧУМА,...СМЪРТ ЗС НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #27

  • 13 Мистър Вучков

    5 8 Отговор
    Ще гласувам да нарекат 24 май като Ден на византийската азбука
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 !!!?

    5 23 Отговор
    Произхода на Историята, Езика, Националните празници, Традиции, Самосъзнание на една суверенна държава не е аргумент за друга държава да налага "вето" за влизането й в ЕС !!!?

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стамат

    18 0 Отговор
    Макета .Не ви трябва преводач ,за да разберете какво пише в статията .Браво на автора .Сега ви остаава само да смените производствените табели с някоя и друга година назад на пишещите си машини с които след 1945 година вече сте прописали на езика на Александър Македонски .Че срамота .Излиза че езика ви е правен на българска пишеща машина.хаххахах
  • 18 Али Мохамед

    3 12 Отговор
    Митев, най-голямото постижение на Декларцията за правата на човека на ООН е приемането на принципа за самоопределението. Аз съм турчин и имам дете от полякиня. Работата стана на студнетска бригада в Бръно. Но детето не се самоопределя като турчин, а като поляк. И е прав.
    Седим с поконите проф. Николай Генчев и поета -ром Георги Парушев в гридинката на ресторанта на Съюза на българските писатели ипием прекрасно червено вино (бай Кольо, както наричахме проф. Николай Генчев, много обичаше да пие червено вмино, когато го черпехме). По едн овреме той се обръща към Георги иму казва:
    – Вие цигените сте дошли на Блаканите с мулета и каруци...
    Георги отпива от черното питие и се успимхав:
    – Бай Кольо, а вие с мерцедеси ли дойдохте на Балканите...?
    – Абе Жорка, ние и двамата сме мургави; нищо чудно да сме братовчеди. Па, наздраве...– казва проф. Н. Генчев.
    А ти Тр. Митев?
  • 19 Али Мохамед

    4 11 Отговор
    Извинение за техническите грешки. Аспарух (Исмаил) на какъв език е говорил? Трендю Митев, това ясно ли вие? В УНСС вие с расиста Мерчев и подгласничката му Михайлова наследници на кого сте? Знаеш ли за стнопа на Кубрлат, а кой е той? Трендафиле, Трендафиле, четете и чужди източници. Абе, за какво си губя времето. Отивам при Мария...

    Коментиран от #42

  • 20 Отвратителни са македонците

    11 1 Отговор
    С отношение, не искат да погледнат истините от архивите, само измишльотина комунистически просръбски от времето на тито, опротивяха много със злобно държание и отношение
  • 21 Тази статия

    11 1 Отговор
    Да се публикува в дойчето веле
  • 22 Грозно е,

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мери":

    Защото буквите не отразяват звуците в говора

    Коментиран от #23

  • 23 горски

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Грозно е,":

    Цялата дандания м/у двата арода я вдигат.....заинтересуваните лица..
    От двете страни....Шкембеджиите от нашенско -щото ако няма пехливанлък ,не може да продават билетчата и да си правят реклама/самооубиват се/ и от македонска страна същото,само че с допълнение-там има хора които са били на сърбо-комунистическа хранилка цял живот ...Ако се признае ,че е имало погром върху македонците ,същите академици и ДС-та остават без манджа,без авторитет и без бъдеще...Точно като някои комунистически ваятели у нас/тези които не можаха да обърнат комунизма в бизнес..
    А иначе ,защо аз трябва да мразя някой в Македония,или той мене.
    Не мисля ,че хората с капка акъл в главата /с изключение на заинтересуваните/ ще влизат в дразги...
    Основно политиците са трепане....и от двете страни ...а и в по новата история човеческа/от 2000г насам/ върхушките правят войните, ане народите....
  • 24 Този професор

    7 0 Отговор
    е истински. Дали е включен в групата за преговори со историчарите -дървари?
  • 25 123+

    9 0 Отговор
    Ама, че гнусна история! Шепа политически изроди да деформират езика си. Резултат на полуграмотност!
  • 26 А да не говорим и колко

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Турски думи има и в двата езика...
  • 27 30 г стигат

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИЯ":

    Не , човеко , като цяло партия ли е не ми го фали !Партия ли е значи борба за власт , борба за кокала , лесни пари , мафия но узаконена . Кой каквото и да ми говори назад в времето на болярите , хановете , царете са живели много по справедливо като цяло .
  • 28 Иван

    4 0 Отговор
    Нa вcички e яcнo кaктo нa нac тaкa и нa мaкeдoнцитe,чe пoвeчe рaзширявaнe нo Eврoпeйcкия cъюз нямa дa имa.Aкo нe ги cпрeм ниe някoй друг щe ги cпрe.В тaзи връзкa cмятaм,чe тe нямa дa пoдпишaт никaкъв прoтoкoл зaщoтo нямa дa влязaт в Eврoпeйcкия cъюз a пoдпиcaнитe прoтoкoли ocтaвaт.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Pa4o 70

    5 1 Отговор
    Само заради премахването на една буква (ятата) ,губим територия,народ и каво ли не още. Лоша политика и водене по чужд акъл .Срам и предателство от страна на БКП. Вечна и памет на стотиците хиляди БЪЛГАРИ паднали за тая Македония.ДАНО ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА СИ НУЧИЛИ УРОКА ! Нека помнят и знаят ,че в днешното време най жестоките битки ще бъдат за И С Т И Н А Т А ! @мин !
  • 31 Партия

    2 0 Отговор
    Сбор на голяма група хора с цел обогатяване на техния елит!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аве Майн Кампф

    2 0 Отговор
    Вето за долнопробнитекомунистическиутрепки в Скопие
  • 34 Sofia

    3 1 Отговор
    Самият факт, че под статията има толкова проруски коментари е доказателство, че Русия води хибридна война срещу България. Цялата руска измет е застанала на амбразурата и защитава матушката си.
  • 35 Sofia

    3 1 Отговор
    Прeвoд oт руcки нa думaтa "нaпрaвo" = нaдяcнo







    Прeвoд oт руcки нa думaтa "cтoл" = мaca







    пocлe cмe били брaтя... oткрaднaхa ни кирилицaтa и ни пoрoбихa c тeхeн прeвoд нa вcичкo кaквoтo им изнacя
  • 36 Sofia

    4 0 Отговор
    Дa пoпитaм кoгa ca минaвaли брaтятa Кирил и Мeтoдий прeз Мacквa и cъщo тaкa кoгa ca имaли ушaнкитe Пaтриaрх ?
  • 37 Sofia

    4 0 Отговор
    Ранната кирилица е сътворена от учениците на Кирил и Методий, ... Ако трябва да сме точни, тя не засяга кирилицата – просто ... Откраднаха историята на Киевска Рус, сега се опитват да ни откраднат азбуката.
  • 38 Sofia

    4 0 Отговор
    - Кирилицата е българска азбука, но масово се въприема като славянска азбука. Дори битува схващането, че кирилицата е руска азбука. Не ли крайно време да припомним в Европа фактите, които доказват, че тя е българска азбука?
  • 39 Sofia

    4 0 Отговор
    - Създаването на първия славянски книжовен език е предшествано от създаването на първата старобългарска азбука - глаголицата. Тя е дело на св. Константин-Кирил Философ, който създава писмена система, която да отрази солунския говор от ІХ в., а той е източнобългарски по езиков тип и най-много се доближава до родопските говори. На глаголица и на говоримия солунски говор са записани първите преводи на необходими за богослужението книги, осъществени от братята св. св. Кирил и Методий.
  • 40 Sofia

    3 1 Отговор
    Глаголица и глаголически книги заминават за Моравия. Глаголически книги освещава в Рим папа Адриан ІІ. Глаголически книги донасят със себе си прокудените от немското духовенство Кирило-Методиеви ученици Климент, Наум и Ангеларий.



    Кирилицата е втората старобългарска азбука. Тя е създадена от преславски книжовници в България по времето на Златния век. За разлика от глаголицата, която е оригинално творение, кирилицата е компилативна азбука, обединяваща в едно 24-те букви от гръцката азбука и 12, знака за звуци, липсващи в гръцкия език, заети от глаголицата. Тези специфични нейни особенности я правят пригодна да отрази характерните особености на славянската реч.

    Коментиран от #41

  • 41 Стамболов

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Sofia":

    Къде беше Трендафил Митев през 80 години да защитава тази кауза. Тогава ми преподаваше история на БКП в Софийския университет и пееше друга песен. БКП, която продаде интетесите и закопа собствения си народ в Пиринска Македония. Докато ние студентите се борехме срещу диктатора Живков, Трендафил Митев пропангадираше идеите на Комунистическия интернационал.
  • 42 Айхман

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Али Мохамед":

    Оправи си правописа и тогава реди простотии.
  • 43 БКП+ДС-мизерия

    0 0 Отговор
    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Тоя пост ще бъде изтрит по "патриотарска целесъобразност" за да не смущава сънищата и кухото "величие" на екземплярите, пристрастени (до "наркомания") към пропагандно-идеологическите БКП-догми и ДС-патриотарщини!
    БКП-номенклатурният и ДС-агентурен екземпляр Трендафил Митев е изключително вреден за българската държавна пропаганда и агитация - дори само за вътрешно-българска упутреба! Както и тем-подобните му колеги "учени" и "експерти" ВСЕ от БКП-номенклатурната и ДС-агентурната кариера и БИЗНЕС, приватизиран след 1990 пропагандно-идеологически БИЗНЕС-догматизъм на БКП+ДС! Сега заработват на хонорар за планирано участие по партийо-мафиотските медии!
    МИЗЕРНА РАБОТА: Един вдъхващ доверие човек не се намери в българските "научни" и "експертни" среди и за всичките им МНОГОБРОЙНИ ИЗДЪНКИ СА виновни все тия, "гадните македонисти", а не личната простотия и интелектуалната им, морална и духовна ограниченост!