Last news in Fakti

29 Декември, 2020 19:00 7 825 100

Денят, в който "великият и могъщ" Съветски съюз отиде в историята

  • ссср-
  • грузия-
  • армения

Носталгията по времето на СССР все още я има, но вече с все по-малко политически привкус и с все по-голям уклон към филмите, песните, дори кулинарните блюда от онова време

Денят, в който "великият и могъщ" Съветски съюз отиде в историята - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради пандемията от коронавирус дори и в руските медии някак незабелязано минава годишнината от разпадането на някога могъщия Съветски съюз.

Официално прекратяването на съществуването на СССР като субект на международното право е обявено с декларация на Върховния съвет на СССР на 26 декември 1991 г. - 29 години от тогава.

В 19:32 ч московско време съветският флаг над Кремъл е спуснат. На негово място е издигнат трицветният дореволюционен флаг на Русия.

С документа се признава независимостта на 15-те съюзни републики и се обявява създаването на Общността на независимите държави (ОНД). Ден по-рано президентът Михаил Горбачов подава оставка и отстъпва правомощията си на Борис Елцин, който от няколко месеца е президент на Руската федерация, новосъздаден пост. От онези дни е знаменитата му фраза към лидерите на съюзните републики: „Вземете си толкова суверенитет, колкото може да изнесете!“

Всъщност процесите на разпад вече са в ход. Първи обявяват, че са независими трите прибалтийски държави (Естония – на 16 ноември 1988 г., Литва – на 26 май 1989 г., Латвия – на 28 юли 1989 г.). Независимост, такава е била и основната цел на създадените още в началото на перестройката народни фронтове в тези съветски републики. По-късно обявеният вече суверенитет е оформен юридически. На 11 март 1990 г. Върховният съвет на Литовската съветска социалистическа република издава акт за възстановяване на независимостта на Литва. На 4 и на 8 май това правят и върховните съвети на Латвия и Естония. Следват ги останалите съветски републики. Самата Русия обявява суверенитет на 12 юни 1990 г.

Има публицисти, които твърдят, че разпадането на Съветския съюз е заложено още при подписването на съюзния договор през 1922 г.

Тогава се сблъскват две визии за бъдещата държава – на Сталин и на Ленин. Ленин, макар и болен, успява да се наложи. Все пак, през 1922 г. Сталин все още не е Баща на народите. И затова отстъпва, нищо че открито критикува вижданията на Ленин, смятайки ги за „национален либерализъм“.

Проектът на Сталин предвиждал да се сключи договор между съветските републики Украйна, Белорусия, Азербайджан, Грузия, Армения и Руската федерация за формално встъпване на първите в състава на Руската федерация при предоставяне на автономия. Според проекта на Ленин посочените държави трябва да се обединят в Съюз на съветските социалистически републики (СССР), като всяка от тях запази правото си свободно да напусне Съюза.

Интересен е фактът, че хард вариантът за СССР не е дело на етнически руснаци. Пише го грузинецът Сталин, който тогава все още е по-популярен не с псевдонима си, а с истинското си име - Джугашвили. Когато се обсъжда сталинският вариант, Армения и Азербайджан веднага го приемат, след кратък размисъл, Белорусия – също. Украинците заявяват, че ще се ръководят от интересите на своята независимост. Грузинците са категорично против. Може би като доказателство на приказката, че никой не е пророк в собственото си село.

Всъщност, когато започва разпадането, всичко се повтаря – Грузия е хард, Армения – не, а с Украйна всички виждат какво се случва.

Защо все пак се разпадна Съветският съюз – този въпрос продължава да мъчи любителите на теориите на конспирацията. Заради загубата на стратегическа визия? Заради изтощителната гонка във въоръжаването? Заради умората от това да се прави на световен жандарм в половината свят? Заради цените на петрола?

Заради Горбачов? Той се опита да реформира системата, но на практика привеждането в практиката на лозунгите за преустройство, ускорение и гласност само отслабват държавата. Още повече, че реформаторските му усилия не срещат разбиране в широките слоеве на комунистическата партия.


Може би причина за разпадането на СССР се крие в думите на историка Андрей Зубов, който описвайки съветската реалност от 80-те години на ХХ век, казва: „В широки слоеве от обществото царяха апатия, безотговорност и пълно отсъствие на инициатива. Почти всички копираха властимащите и се опитваха да живеят само за себе си.“

Разпадането на Съветския съюз не е мирно, съпроводено е с етнически конфликти, които продължават да тлеят. Създават се сепаративни мини държави, като непризнатата Приднепровска република в Молдова. Донецката и Луганската република в Източна Украйна – също.

Така засетите още пред 80-те години на миналия век „зъби на дракона“ продължават да раждат раздори.

Защото всъщност сепаратистките тенденции още по съветско време се поддържат от местните елити. Ясно е защо – от обикновени „губернатори“, те стават самостоятелни „владетели“. Едуард Шеварднадзе например от пръв съветски дипломат става президент на независима Грузия и дълго остава такъв. Гайдар Алиев, бивш вицепремиер на СССР, се оттегля от активната политика през 1987 г., но се връща отново и през 1993 г. става президент на Азербайджан. Днес поста (за четвърти мандат) заема синът му Илхам Алиев.

Първият секретар на Комунистическата партия на Казахстан Нурсултан Назърбаев става президент на страната и е влиятелен фактор до днес.

Затова и етническата страна на разпада присъства в анализите на много експерти. Политологът Сергей Кургинян смята, че в СССР съществували два елитни клана, на които съюзът във вида, в който съществувал, бил омръзнал. И искали да се отърват от него. Основната роля за разпадането на СССР обаче имала т.нар. от него „руска партия“, която искала да се отдели от националните покрайнини. Но според друг анализатор, Иван Фьодоров, точно националните покрайнини са допринесли за разпадането на Съветския съюз, като са организирали „парад на суверенитетите“.

Но може би най-много фенове има теорията на заговора в двете ѝ проявления – унищожаването на СССР било замислено от „проклетите америкоси“, а кликата на Горбачов свършила тази работа. Неслучайно във всички допитвания до общественото мнение, свързани с годишнини от разпадането на съюза, присъства въпросът за ролята на външния фактор. Някога, когато се отворят архивите на ЦРУ, например, ще стане ясно дали идеологът на перестройката Александър Яковлев, наистина е бил агент на американското разузнаване. Както упорито се твърди.

А що се отнася до Горбачов, в руските социални мрежи е популярна шегата, че той е безсмъртен, защото дяволите не го искали - щял да затрие ада.

С популярност се ползва и носталгията по времето на СССР, но вече с все по-малко политически привкус и с все по-голям уклон към филмите, песните, дори кулинарните блюда от онова време.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАТРИОТ

    44 62 Отговор
    НИКОГА НЕ Е БИЛ ВЕЛИКО И МОГЪЩ, ВСИЧКО ПРИ ТЯХ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ЗА МАЛОУМНИЦИ!

    Коментиран от #7, #10, #79

  • 2 Беше си гадно

    33 18 Отговор
    По време ма сесесере,ама поне имаше за крадене ,за всички
  • 3 Шпек

    43 24 Отговор
    Кофти време е било,не е като сега.По времето на соца е трябвало даидеш на зъболекар и да не плащаш нищо.В болниците също.Сега няма да ме унижават както преди.Вадя пари и си плащам.

    Коментиран от #11, #95

  • 4 Аааааааа....

    51 22 Отговор
    Проклет да е този ден!!!! Живеехме си чудесно.
  • 5 Вова император

    32 12 Отговор
    Ние съградихме наследника на СССР у Кочината. Партията майка ГЕРБ е огледало за Комунизъма. Будем строить Коммунизм новыми бригадами.
  • 6 Еврейска

    29 11 Отговор
    Схема...сесесере или ссащ,все тая.Скоро хамерика ще последва съдбата на ссср,а след тях и ес

    Коментиран от #13, #96

  • 7 ТтТ

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "ПАТРИОТ":

    Това беше движение в погрешна посока!Руска окуоация!
  • 8 а българия

    27 8 Отговор
    Изчезна под ръководството на толупа
  • 9 СССР ☭

    34 10 Отговор
    СССР НИКОГА НЕ ОТИВАЛ В ИСТОРИЯТС ПРОСТО РУСНАЦИТЕ СЕ ОТЪРВАХА ОТ МРЪНКАЩИ КЪРЛЕЖИ ДЕТО СЕ ИЗХРАНВАХА ОТ РУСИЯ ОТ 10-ТИЛЕТИЯ.СССР БЕШЕ 23 000 000 КВ. КМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е 18 000 000 КВ. КМ. КАКВО ЗАГУБИХА РУСНАЦИТЕ?

    Коментиран от #14, #67

  • 10 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    41 15 Отговор

    До коментар #1 от "ПАТРИОТ":

    Не беше,, велик" обаче треперха соросите и в Чехия,Полша, Унгария не посмяха да се намешат! Немците още помнят как руските танкове газят без спирка!!!!
  • 11 ТтТ

    26 10 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    За това българите са с най- развалените зъби в ЕС!

    Коментиран от #48

  • 12 Оракул

    30 9 Отговор
    Европейското раково образование наречено ЕС е достоен последовател на СССР в новата либерална ера.Вместо пролетарски революции се правят цветни преврати.Вместо военна блокада се правият икономически санкции.

    Коментиран от #60

  • 13 Милите , те ...

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Еврейска":

    Още чакат да се срине долара ..

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 14 ТтТ

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "СССР ☭":

    За всяко идиотцко деяние, си имат филосовско оправдание!
  • 15 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭

    26 18 Отговор
    Ако се развее отново ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ милиарди ще се сберат под него да го подкрепят!!!

    Коментиран от #19, #25

  • 16 С ДИКТАТ

    27 15 Отговор
    ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ!!! ВЕЛЕК, ВЕЛИК, КОЛКО ДА Е ВЕЛИК? ВСИЧКИТЕ МУ СЪЮЗНИЦИ СЕ РАЗБЯГАХМЕ С 200 И.... В НАТО!
  • 17 ЕПИЦЕНТЪР НА ПРОСТОТИЯТА

    9 5 Отговор
    Другото го прочетохте!
  • 18 ДЕНГИ НЕТ

    21 7 Отговор
    ОСТАНА НИ САМО КИМ ЧЕН УН И ЗАЕВ!
  • 19 Гаргамел

    15 18 Отговор

    До коментар #15 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭":

    много жалко, че Адолф изгуби войната, щяхте да се събирате на едни друго=и места

    Коментиран от #20

  • 20 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭

    14 10 Отговор

    До коментар #19 от "Гаргамел":

    Нали го помниш с кърпените чорапи и как Червеното Знаме се вееше над Райхстага!
  • 21 ИДАТ КИТАЙЦИТЕ

    17 17 Отговор
    МРЪЗНАТ И ГЛАДУВАТ И ТРЕПЕРЕЙКИ ОТ СТУД ПОВТАРЯТ - МЪЙ ПОБЕДИЛИ? ДА ПЛАЧЕШ ЛИ, ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хахаха

    17 2 Отговор
    не знам кой е авторът на тоя материал, зачетох го с интерес и като стигнах до Приднепровската република взех, че спрях...НЯМА такава република, има Приднестровска...ама то за нашите журналя, 30-годишни недорасляци дето Днепър, там и Днестър...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тодор Живков

    25 12 Отговор
    Храната беше истинска,прясна,имаше по едно прасенце у всяка къща на село нямаше фалити ,парите бяха пари 5 лева можеха много ,нямаше наркомани ,проститутки.ииииииииии т.н.Най важното за една нация е да яде качествена храна и вода... причината, да е здрава и силна ...........останалото не зависеше само от мене.....много идиоти имаше .. ...и иииииии 2021. напред каквото стане..
    ,
  • 27 ПУТИН ЛИ БРОИ

    5 13 Отговор
    А ДАЛИ ВИРУСА НЕ ГИ Е ПОБЕДИЛ? АТОМНИТЕ БОМБИ НЕ ИМ ПОМАГАТ.165 000 УМЕРЛИ ОТ К19, А ТЕ БРОЯТ 50 000.АМА ЗА СЪЩИЯ ПЕРИОД МИНАЛАТА ГОДИНА БИЛИ С 165 000 ПО МАЛКО?
  • 28 Па той се е сринал отдавна

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "Милите , те ...":

    Печатат хартии без покритие.И римската империя го е правила оред разпада си.Глей,че китайците са ги изкупили

    Коментиран от #85

  • 29 Последно като бях в Берлин 2019

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Милите , те ...":

    Ми направиха впечатление знамената и разположението им пред Райхстага,изводите са за теб

  • 30 Те ти от близо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Милите , те ...":

    Който може да мисли

  • 31 Голем смях

    12 25 Отговор
    Вечна слава на Президент Рейгън и Баронеса Татчър-спасителите на света от червената чума.
  • 32 Немецът

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    тoвa, руcнaкът oнoвa, a ти нeумникo кaквo?
    Типичнo зa oгрaничeни и нeумни хoрa e дa ce рaдвaт, чe виждaш ли в Aмeрикa бият нeгритe или в Руcия взимaт мaлкo пaри.
    Щoтo ти cи цъфнAл и вързAл.
    Злобна и немумна душичка.
  • 33 Някой

    9 4 Отговор
    Какво е покритието на българските пари освен снимките на Петър Берон и Алеко Константинов, както и Мадарския конник на монетите

    Коментиран от #57

  • 34 Ванката

    23 10 Отговор
    СССР си замина,но РУСИЯ остана.Както Винаги.То не бяха Римски Империи,Трети Райхове и прочие салати..А Руската Империя,като птицата Феникс,все се възражда от пепелта си.Що така бе,господа и дами?!
  • 35 Сесесере

    10 16 Отговор
    Да ви сесесерем на комунизма

    Коментиран от #53

  • 36 Другия с коня

    14 9 Отговор
    Причината е Забраната за Частна собственост и Плановата Икономика.На практика това са основите на Комунизма,според Маркс- липса на експлоатация на човек от човека,но Малоумника не разбра,че Експлоатацията на Държавата,като Капиталист над работника води до Фалит на Икономиката на Цялата Държава....Просто Комунизма Фалира....Това е Истината...Фалираха и Окупираните от Руснаците държави....Сега дължат Репарации....
  • 37 Ванката

    12 8 Отговор
    Оох,много добре ви познаваме.Хорошо знаем вас.Като ви припари,и пак - Дядо Иванеее,идвай да ни спасяваш! Така ли е?..

    Коментиран от #38, #39, #44

  • 38 Братленце

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Ванката":

    Никой вас не ви е викал никога.На нас ни пари от преди да ви има.Вас честно казано никой не ви търси никъде,тъй че не се превземай толкова.Почети Раковски и Левски колко са ви искали.Сами сте се натресли на нашата свята земя
  • 39 Братленце

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Ванката":

    И бе за да ни осеобождавате,а заради петрола на Азерите.Не ми е ясно точно ти в кой филм живееш.
  • 40 Мечо Пух

    15 10 Отговор
    Проклет да е Горби - предател и престъпник. Русия пак е обкръжена от врагове, както след революцията. Санкции за това. Снкции за онова, вкл. и за Навални. Ако са искали да го отровят да са го направили. Камъни се хвърлят по дървета, по които има плодове. А руския народ не живее със стандарта на западняка, защото всичко след войната беше сринато до основи, а после помагаха и на Куба и на Ангола и на кой ли не. Изпатили си от войната СССР се въоръжаваше непрекъснато за сметка на населението, докато Германия нямаше право да има армия дълги години, а и сега ползва на безценица труда на турски и др. емигранти. Затова икономиката й върви нагоре. Маркс не е комунист, нищо че му го преписват. Той прави дисекция на капитала и неговото формиране. За това икономистите на Запад го изучават и страните им вървят напред, а не с лозунги преписвани на него.

    Коментиран от #42

  • 41 ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

    9 10 Отговор
    СССР .....ЕДИНСТВЕНАТА ИМПЕРИЯ В СВЕТА, КОЯТО СЕ РАЗПАДНА *ДОБРОВОЛНО*......ГЛАВНО ПО ИКОНИМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ....ПРОСТО ЗАПАДА ГИ СМАЗА......
  • 42 ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

    14 11 Отговор

    До коментар #40 от "Мечо Пух":

    И ГЕРМАНИЯ БЕШЕ СМАЗАНА ОТ ВОЙНАТА....А СЕГА ГЕРМАНИЯ Я ИМА,А СССР.....ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ......

    Коментиран от #43, #74

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Другия с коня

    12 8 Отговор

    До коментар #37 от "Ванката":

    Ох,Ванка,Харашо ви знаем....Отивате някъде да спасявате и Окупирате ,и оставате ...Спасиба,Ванка,Благодаря,на Български, нема нужда да се хАбите Пак да ни спасявате.....
  • 45 Ванката

    12 10 Отговор
    Абе младочета,първо идете,поразгледайте Русия,че тогава започвайте артилерията с плюнките .И запомнете - Ресурсите на Русия могат и ще спасят Човечеството! Печатниците на money от Запад хляб не дават! РЕСУРСИТЕ,това е..
  • 46 Tarnovetz

    3 3 Отговор
    През Август 1991 в Москва имаше преврат организиран от KГБ и Мин. на Отбраната – по улиците танкове, след това барикади – аз бях там – имам документи с подписи на лидери. Имаше убити.
  • 47 Умен по цялата глава

    11 7 Отговор
    Ванка,Харашо знаем вас....Ама виж там Архивите на Царство България,дето ги откраднахте ,къде са.....Бе имаме проблем с Историята,а Архивите са в Москва....Това да крадеш е хубаво само за единия,та да вземете да ни ги върнете,а.....Архивите,бе,Комунист долен....Архивите върни....
  • 48 Не е така.

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТтТ":

    Точно обратното е.
  • 49 Вълко Червенков

    10 11 Отговор
    СССР се спомина защото не успя да се конкурира с Велика Америка.Загуби надпреварата по всички фронтове.Великият Роналд Рейгън каза,че ще ги накара да ядат камъни и разгони фамилията на Империята на Злото.
  • 50 Ванката

    9 5 Отговор
    до Червен Вълко.Знаем че СССР се спомина бе,момче.От 30 години го знаем.Говоря ти за Русия.Тя държи джокерите.Ши баният Запад иска да и ги отмъкне.Винаги го е искал.Последният опит беше с Хитлер.А ганьовците Винаги предават Русия.Те предават Всички.По навик..

    Коментиран от #51

  • 51 Вълко Червенков

    3 5 Отговор

    До коментар #50 от "Ванката":

    И "Великии и могучии" до последно "държеше козовете".Но по-късно разбрахме,че друг е държал "кралска кента".
  • 52 се се се ре

    8 9 Отговор
    беше една кочина. Тази снимка показва всичко, което трябва да знаем за тая кочина.

    Коментиран от #59

  • 53 Ванката до Вълко

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Сесесере":

    Момко,а сега в ЧИИ ръце са козовете?..
  • 54 Холмс

    11 3 Отговор
    боя се, че ако възкръсне Джугашвили, голяма смрад от уакани перестройчици и "репресирани "либерал демократи и ще настане
  • 55 Козирев

    7 4 Отговор
    Плач на соро-пачи в мрачната, зимна нощ...
    Мечтаят за заграбване на руски ресурси. Пречи им Путин и те сънуват как Путин умира...... Нищо, мечтите са безплатни за сега.
    Ей, шорковски шебеци, ще ви помпаме яко, но няма да ви зачеваме. Мийте дупетата си всяка вечер с отвара от смрадлика и лайка, в която са поставени 10 лъжици оцет, за да ви се стегнат малко разбриданите сфинктери. Зер, ние не обичаме да помпим цинкови, издънение кофи.
    подпис_
    вечно ваш, полковник 6-ого отдела ГРУ, Козирев Ю.Б.
  • 56 ели

    7 6 Отговор
    За съжеление коментират хора нямащи елиментарни понятия от това което коментират.Вярно, че СССР имаше вътрешни проблеми но в същото време след ВСВ изгради тежката промишленост на Источния блок.И сметката както винати те плащаха.(България-Девня,Кремиковци,Нефтопреработащия завод когато се разпадна СССР дължахме й 8.000.000.000.милиарда долара и така не платихме ) в ГДР бе построен най-големият Нефтопреработващ завод в Европа - с отпуснат кредит с минимални лихви.Само в ГДР за инфраструктурта на 380.000 хилядната Съветска Армия( военни летища, жилищни блокове, пътна инфраструктура, хиляди училища, детски градини,.отбранителни съоражения приблизително по- Западните специалилст около 1.000.000.000.000.( трилион) долара само в ГДР заложени. Безумния, наивния идиот Горби даже 1(един) долар не поиска за това. Същият предател когато посети Северодвинск (където се строяха подводници) каза- от утре тук ще се призвежда -мебели??. Пияницата Елцин поиска от ФРГ около 12 милиарда Западногермански марки и с малка част от нея бяха построени жилища за военните голямата част от парите мафиозите ги откраднаха .И същият пияница направи това което Хитлер не можа разруши страна която бе построена с труда,пото и кръвта на милиони хора.Тези предатели мястото им беше на Червения площад като в Иран.Същото беше и с Китая.Мнозина си спомнят от тогава Китая до сега бяха направени реформи и Китая е Световна икономическа сила. За 30 години " цивилизованият Запад" колко завод

    Коментиран от #58

  • 57 Трудно

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Някой":

    Трудно се обяснява на такъв кат теб, ама ще се пробвам. Покритието на българския лев е стойността на БВП + златно -валутния резерв ... почти за всички е така, с изключение на някои избрани дето печатат и взимат заеми безспирно , но никой не им ги търси , а безполезните хартии ги налагат със сила за употреба ... типична схема Понци е доларовата финансова система закрепена с Брентън Уудското споразумение.
    Когато БВП е по–малък от ВД / външния дълг/, тогава държавата би следвало да обяви фалит , но кой знае защо Западните държави не го правят .... например ВД на САЩ е около 114 % от БВП , на Англия е около 300 %, на Германия около 147 % , на Франция е около 222 % , абсолютният шампион е Люксембург с 4464 % ... за сравнение нашия ВД , засега , преди Тиквоч да вземе новите заеми , е около 47 % от БВП на България , ВД на Руската Федерация е около 24 % от БВП- то им.
    Ако не разираш какво значи това най -просто ще ти го кажа така : С произведените неща за съответната финансова година България може да изплати два пъти външния си дълг и да и останта пари ... САЩ не могат , а финансовия им баланс е отрицателен ...близо минус два трилиона долара т.е. образно казано изработили са 100 лв., а са изхарчили 114 лева .
    Това е ... а иначе си вземат нови заеми от печатаните пари, но си живеят добре , лошото е , че от нас искат да си връщаме заемите , а за техните се правят на разсеяни ... общо взето, това е ... Понци схема отгоре до долу.

    Коментиран от #62

  • 58 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #56 от "ели":

    хахахаха хохохохо!егати щуротиите бе елче.то щото ссср плащаше сметката затова при първа възможност избягаха от него всички с 200.я сравни гдр с многото тежка промишленост тогава и сега или полша или унгария или чехия...само ние се тътрим заради соцносталгизма ,но даже и ние слоед като ссср спря да ни дава напълнихме магазините и хладилниците!иначе хумерската дето си написала ме развесели .
  • 59 Гоуемата

    8 6 Отговор

    До коментар #52 от "се се се ре":

    ГоУемата грешка на пропагандната снимчица дето си я постнал е , че Сони корпорейшън започват да произвеждат телевизори след 1965г., можеш да си го намериш в нета ... след 1967г., произвеждат вече и кинескопи Тринитрон.
    Друг е въпросът ,че в СССР по -това време също произвеждаха телевизори ...или се мъчиш да кажеш , , че не са ?
  • 60 Нова парадигма

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оракул":

    Който познава еволюцията на реалния социализъм се досеща,че точно тия които го създадоха,накрая го демонтираха и разтуриха. Социализмът на Ленин и Троцки много прилича на практиките на сегашните либерасти,троцкисти и културни марксисти,особено сексуалните,гейските,словото на омразана и антихристиянството. Затова и тогавашния глобален американски капитал даде парите за руските революции и съответно получи после от Ленин концесии и обещание
    да даде Крим за еврейска държава. Немските пари са трохички в сравнение с американските. Сталин направи завоя към социализъм с национална окраска и направи на евреите автономна република,ама .... в Далечния изток. Те и затова вият още срещу него. После Хрушча пак върна либерастниците на власт. Брежнев установи равновесие между сталинисти и хрушчовските пидалосчета. Никога не трябва да се забравя,че евреите имаха и имат огромно влияние в тая държава,а при Ленин и Троцки реално я бяха яхнали отвсякъде. Така стана и при Хрушча.Накрая се видя,че социалният инженеринг за глобализиране се е изчерпил в съветският му вариант и затова Андропов и Горби започнаха да разтурят реалния социализъм,точно защото беше престанал да бъде интерационалистически и глобалистически. Новата парадигма отначало беше ЕССР,а сега се видя,че в САЩ има по-подходящ матрЯл за глобалистка революция - цветнокожи,расови и етнически други малцинства,религиозни секти,ЛГБТ, жендъри и всякакви сексуални девианти,както и суфражетки за манипулиране.
  • 61 Тиберий

    10 4 Отговор
    Още ли някой си мисли че СССР се е разпаднала Аз не виждам такова нещо Дори Украйна не смее да шукне защото за два часа е прегазена и никой не може да и помогне Цяла Европа е зависима от Русия Германия умира без руските суровини Започнете едно Каквото и да става от сега нататък печалившия е Русия
  • 62 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #57 от "Трудно":

    я още една смешка!!!!!абе другари ти да не мислиш че икономиката е като евтофутбола ?тия щуротии дето си ги писал щото си чел в някои руки саит анализ на подобен на теб икономически анализатор са смешни.тва е като да чакаш да паднат на коча м.дете щото много му се клатели!смях!финансовите параметри на американския,англииския и немския дълг са основани на сериозни икономически анализи и съответните политики към тях самия факт че въпреки сериозните си задължения икономиките на страните бележат развитие показва че си на много грешна страна,няма да се спирам в подробности защо си на грешна страна щото ще ми отнеме бая да ти обяснявам,но сказано на кратко писал си пълни глупости!

    Коментиран от #69

  • 63 Shponka

    1 7 Отговор
    Надяваха се социализма икономически да задуши капитализма и да се стигне до световна социалистическа революция, но явно това се оказа един грандиозен провал. Грандиозен, защото бяха разрушили на сила работещата капиталистическа икономика и капиталистическият общественно политически строй и стгнаха до напълно празни магазини!
    Интересното е, че на никой не бе потърсена отговорност за този провал, за тези колосални щети, не само за Русия, но и за насилственно принудените от нея държави да извършат същите действия! В световната практика е залегнало правилото, държавата агресорка след загубата на войната, да изплаща репарации.
  • 64 Сър Пичук

    2 6 Отговор
    Основната причина за рухването на СССР и социалистическата система е икономическа. Командно-плановата икономика не може да покрива огромните социални разходи на социалистическата държава. Към това се прибавиха и големите разходи по въоръжаването и Студената война.
    Няма нито една държава, която да е прилагала социалистическия модел на СССР и да е просперирала. Нито една! Това показва, че причините за провала са непригодност на системата, а не субективни действия на този или онзи. Дори да има индивидуални действия, застрашаващи държавата и обществено-икономическия и строй, щом системата не може да ги контролира и ограничава, значи не струва.
  • 65 Сър Пичук

    2 3 Отговор
    Някои от основните причини социалистическата икономика (и държавата като цяло) да не върви:
    - Недопускане да се развие истинска интелигенция. Лекарите, инженерите, учителите, преподавателите, учените взимаха по-малко пари от ватмани, стругари, строители, тъкачки, шофьори и т.н.
    - Издигане на ръководни позиции на хора според отношението им към комунистическата партия, а не според професионалните им качества.
    - Липсата на конкуренция.
    - Уравниловката, която лишава хората от мотивация да работят и да се развиват.
    - Планиране, базирано на политическите нужди на комунистическата партия, а не на реалностите.
    По всяка една от точките по-горе може да се напише книга, а има и други проблеми.
  • 66 3333

    2 0 Отговор
    Схващате ли сходството с БГ, всички соц. ръководители са в управлението на новите нзависими държави. Точно този модел се приложи и у нас. Докато Унгария, Чехия, Полша направиха точно обратното, резултатът от това всички го виждате.
  • 67 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "СССР ☭":

    Ами, да пресметнем - Туркестан е завладяват 300 години с хиляди литри руска кръв. Дадоха го ей така и хората си направиха там държави. Заради същия СССР Ленин се отказва от Полша, Беларус и Финландия - над 1 млн кв. км. Ако се замислиш, това са все руски територии от 200 години и повече по онова време. Изобщо, това си е една огромна катастрофа от небивал досега характер. Сложи и това, че от СССР бяха зависими ред държави, както и цяла Източна Европа, където се създаваше проруска интелигенция. Още 20- 50 години и Източна Европа щеше да е съветска територия. Т.е. 1/4 от земното кълбо щеше да е в съветски ръце... А те, некадърниците, разсихлпаха такава могъща държава ...
  • 68 ъъъъъ

    2 0 Отговор
    "най-големите " комунисти станаха най-големите борци с/у комунизма....раздвоение и лицемерие? не . просто става дума за много пари и власт.
  • 69 Като

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    И ти си функционално неграмотен,ама висиш като цифка под всяка статия. Че и с целия си гьонсурат оценки раздаваш.

    Коментиран от #73

  • 70 Щрака рака

    4 0 Отговор
    Ами тия причини вече са започнали да важат и за Западна Европа и САЩ. Като гледам каква интелигенция, какви филми,какво sатанинско сборище е Холидуд.... твърде делеч са от интелигентността. Какви доходи "реализират" днешните ритнитопковци,певачки,хазартнибосове и шоубизнесмени - стотици пъти по-високи от на учители,професори и инженери! Ами не глeдаш ли ,че на ръководни постове издигат дементни старци,вещици,хора без деца според верността им към тия дето се срещат в Давос всяка година? Все е дно дядя Льоня,Черненко и съветското Политбюро са възкръснали. Нещо трудно през последните години забелязвам конкуренцията,а по-скоро съсипване на икономики по политически причини. Защо ли американският втечнен газ не иска да се конкурира икономически със Северен и Южен поток,а американски сенатори тропат по масата в абоrигенски държави като нашата? Не виждаш ли,че всички производители на автомобили са си плюли в устите и задружно произвеждат коли - еднодневки,които на 7-8-ма година щеш не щеш трябва да смениш като носна кърпа? Създаването на задължителен базов доход,работИл-неработИл... какво е? Ами уравновиловка. Еша си нямат колко щракачи с пръсти ще роди базовия доход! Как мислиш - защо нашите роми търчат в Германи,Франция и Скандинавия? Ами заради незаработените с нищо доходи. Имаш ли представа колко вида и размер помощи от държавата получават самотните афроамериканки с дете в САЩ? Ами в САЩ всяка втора такава е неслучайно без брак и признато от бащата де
  • 71 До сър Пичук

    4 0 Отговор
    Как мислиш - защо нашите роми търчат в Германи,Франция и Скандинавия? Ами заради незаработените с нищо доходи. Имаш ли представа колко вида и размер помощи от държавата получават самотните афроамериканки с дете в САЩ? Ами в САЩ всяка втора такава е неслучайно без брак и признато от бащата дете. Ами демократическата партия на САЩ планира точно политически като навремето КПСС. Тия са социални инженери,пъдобни на едновремешните болшевики.Не само Тръмп,Ленин още пред повече от 100 години е казал,че в САЩ има най-много обективни условия за РеволУция. Ще видиш какъв износ на демокрация пак ще се завихри,като едно време износът на революция от Коминтерна.

    Коментиран от #72

  • 72 Сър Пичук

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "До сър Пичук":

    Ако имаш ефективна и силна икономика можеш да си позволиш да правиш повече социални плащания.
    Ако икономиката ти крета, не можеш да си позволиш такива разходи.
    Елементарно е.
    В скандинавските страни има страхотни социални ситеми, но там данъците стигат до 50-70% .

    Коментиран от #97

  • 73 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #69 от "Като":

    аз съм неграмотен ама виждам глупостите дето си писал .направи си сметка щом аз ги виждам ти кви щуротии си натворил!хахахахаха!поне малко да беше попрочел преди да пишеш финансови анализи.то с малко няма да стане ама все пак ако бе го сторил нямаше да се излагаш така.със статии от руски саитове за хибридна воина другар финансист не се става!само да те питам за последните 100 години колко пъти са фалирали сащ с големите си дългове и колко пъти ссср или русия с малките?и що?та тва от мен неграмотния.хахахаха!
  • 74 натоТИКВЕНИ

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА":

    Германия я има, но е окупирана- в момента е с 40 военни американски бази с десетки хиляди американски войници!
    А колко чужди военни бази е имало в СССР, или сега в Русия ??
    Колко чужди военни бази е имало в НРБ, и колко сега, а???

    Коментиран от #76, #77

  • 75 Матей

    3 1 Отговор
    А кога започна да се възражда руската империя,май с издигането на В.Путин,цели 20 години възстановяване на позиции и още не могат да се справят с колективния запад.Ще трябва още 10 год. по пътя на еволюцията,а ако запада сглупи и започне война,тогава за 1 год.
  • 76 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #74 от "натоТИКВЕНИ":

    я кажи сега що избягаха над половин милион русанака в окупирана германия и ни един немец в свободна русия?русия ,другар е окупирана от кгб,тва е по-лошо и от 1000 американски бази.води до канибализъм и алкохолизъм .страна с огромни размери и ресурси е доведена до ситуацията на африканска такава.всеки читав руснак като успее сбира багажа и скубе с 200 от неукопираната русия.цели региони останаха като лунен пеизаж без хора и инфраструктура в момента в които местните успяха да се евакуират.лошото е че извън русия е пълно с такива като теб фенове на руската деиствителност ама много внимавате да не ви се наложи да се движите натам!явно не сте толкова глупави колкото се правите!

    Коментиран от #80

  • 77 Сър Пичук

    2 9 Отговор

    До коментар #74 от "натоТИКВЕНИ":

    А бе то и в Япония има американски бази още от 1945г, но това не им пречеше да са №2 доскоро, а сега №3.
    Американските бази с какво попречиха на плана Маршал и къде е Германия днес? Какво стана с ГДР - Източна Германия, която беше окупирана от СССР? Къде са Северна и Южна Корея?
    До 1989г България се водеше суверена страна, но на практика си беше част от СССР. Те решаваха всичко за нас, строяха ни всичко и ни взимаха продукцията, армията ни беше на директно командване от Кремъл. Затова и БКП(БСП) и Тодор Живков искаха и официално да станем тяхна република. Сега все още не сме скъсали с Русия, с техните икономически окови, с техните петоколонници и поилитици и "бизнесмени" прокарващи техните интереси у нас. Затова и сме на последното място в Европа.

    Коментиран от #78

  • 78 натоТИКВЕНИ

    9 2 Отговор

    До коментар #77 от "Сър Пичук":

    Първо,преди да ми говориш за икономика виж, колко милиарда външен дълг имат Германия, Япония, Ю.Корея.., и колко дълг и какви санкции имат Русия и С. Корея.
    Второ, едно време командването бе от Москва, но нямахме чужди бази в страната, а имахме армия въоръжена до зъби.
    Сега командването е от Вашингтон, имаме чужди бази в страната, а армия нямаме.
    Трябва да си голям безродник, за да не ти боде тая огромна разлика очите.
    Трето, някой някога може и да е искал да станем република на СССР, но не станахме. А факт е, че станахме република на ЕС, и тотално загубихме суверенитета си с подписването на "Лисабонският договор" през 2009.

    Коментиран от #82, #88, #89

  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПАТРИОТ":

    ..........но интересен и многозначителен беше гърбът на СССР !
  • 80 натоТИКВЕНИ

    4 2 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    Пич, на ква дрога си ?

    Коментиран от #81

  • 81 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #80 от "натоТИКВЕНИ":

    хахахахаха на дрогата на познанието другар.миксирам я с дрогата на истината!коктеила е много ефективен когато си имам работа с лъжци и национални предатели!нали усети?
  • 82 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #78 от "натоТИКВЕНИ":

    само да те питам знаеш ли колко е да речем дълга на мерцедес ли на сони?огромен е спрямо дълга на лада.тва обаче дали пречи на мерцедес да прави това което прави и помага ли на лада малкия и дълг?знаеш ли другар че в българската армия не бе възможно да станеш генерал ако не те удобряха и не караше специален курс в ссср?знаеш ли че нашите служби през соца бяха филиал на съветските.знаеш ли кво е филиал?смях!да сравняваш ес със ссср и да ги намираш еднакви по отношение на национален съувернитет е признак за сериозно шизофренично разстроиство.аз съм сигурен че ти не знаеш имената на половината ръководители на ес,щото не ти е зор и те не ти влияят по никакъв начин,а ако бяхме в ссср щеше да внимаваш за всяка дума казана за съветските ръководители!тва е наи-малкото.ти обаче заслужаваш да те пратят в един комунистически раи.там със сините докови дрехи и четворната лопата да ринеш за без пара сняг в таигата и да се радваш вечер за десетина минути на ну погоди!само тва ще ви оправи вас.трябва ако нещете да се преселвате в северна корея или русия да ви се създадат подобни лагери за превъзпитание и там да ви държат в условия близки до комунизма.ще ви мине след първите 15 дена!

    Коментиран от #83

  • 83 натоТИКВЕНИ

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Пич, спри дрогата бе, нищо не ти се разбира..!
  • 84 НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ

    3 3 Отговор
    СССР....ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА ИМПЕРИЯ, РУХНАЛА БЕЗ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ......
  • 85 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Па той се е сринал отдавна":

    Да не е един татарин, който отменя заплащането в търговията с персийските търговци от злато със хартиени пари.И негпто име е....търсим в нета..
  • 86 Въпроси

    3 1 Отговор
    Само в България има 250-260 000 лични собствености на руснаци с цел отдих и развлечения . Милиони са по другите световни курорти Гърция , Турция , Испания , Франция , сега застрояват ударно Кримският Полуостров с жилища за продажба на руснаци . В богатата ти Германия 80 % от германските семейства НЯМАТ ПОЧТИ НИЩО освен дрехите на гърба си , и живеят по квартири , ДОРИ АВТОМОБИЛА ИМ Е НА ИЗПЛАЩАНЕ , защото заплатите им стигат точно толкова , колкото да си плащат квартира , храна , лизинга на автомобила , и битовата техника , ако останат пари , и някакво обучение . Повечето германци които познавам са с проблеми в зрението , защото пестят дори от осветление , качествена храна , и зеленчуци . Единственото хубаво нещо в Германия е техният социален минимум , който не позволява да умрат от глад и студ , без покрив над главата, и една почивка годишно от 10-15 дни, дори и при минимална заплата , което пак е един вид комунизъм заложен в политиката на държавата , но за повече от това , е вече в сферата на фантазиите . Бил съм там и знам . Обясни защо е така там бе Другар?
  • 87 факт

    3 1 Отговор
    Стояне чавка ти е изпила мозъка . По данни на ООН Русия е на второ място по нетна миграция след САЩ , въпреки че от 10 години успява да държи в равновесие своя демографски баланс , без да разчита на миграцията , както повечето европейски страни , при които , ако нямат тази дългогодишна политика на миграция да са се стопили до един файтон хора , щото политиката им е обратна , обърнала е гръб на семейните ценности . А по между другото познавам хора , които са успели да заобиколят руските бюрократични ограничения , и работиха строителство в руският север , и вече са си купили по два апартамента в София.
  • 88 Сър Пичук

    2 4 Отговор

    До коментар #78 от "натоТИКВЕНИ":

    Губи ти се главната идея.
    А тя е, че целта на всяка държава би трябвало да е да осигурява сигурност, и просперитет на своите граждани при спазване на човешките им права. Виншен дълг, бази и бла, бла са само елементи за постигане на тези цели. Сам по себе си дълга не е важен. Важно е за какво са употребени парите и дали може да се обслужва. Ако може това да се прави и хората да живеят добре, защо не? В Русия С. Корея, Куба и други подобни как живеят след като дълга им е нищожен? Защо в една бананова република стандарта е по-висок отколкото в Русия?
    По отношение на базите е същото. По соц време не е имало съветски бази, защото цялата държава беше една голяма база. Руснаците си шетаха у нас като у дома си. Бяха ни въоръжили до зъби за да ги пазим от Турция и Гърция от Юг, като армията ни беше определена за пушечно месо, а територията ни - за бойно поле. По-далеч от техните граници. Ние трябваше да задържим атаката за малко, а те щяха да пращат ракетите, а после и да дойдат и да довършат работата. По това ли жалиш?
    След като вече няма СССР на който бяхме васал, кой ще ни пази? Можем ли да имаме армия, която да се противопостави на турската, например, ако реши да ни завземе? Руснаците защитиха Асад, но се настаниха трайно в Сирия и сега сирийците ще им плащат огромни пари за защитата + че ще им плащат за възстановяване на страната, ще търгуват с тях на преференциални за Русия условия и т.н. Нещо като нашето положение след ВСВ. Братска дружба. Ние пък влязох

    Коментиран от #91

  • 89 Сър Пичук

    1 4 Отговор

    До коментар #78 от "натоТИКВЕНИ":

    Продължение от №88
    Ние пък влязохме в НАТО и имаме задължения към тях - бази и т.н. Няма безплатен обяд. В този свят все още важи правото на по-силния и всичко се прави за пари и власт(която също в крайна сметка се трансформира в пари). Малките държави се нуждаят от големи покровители за да могат да оцеляват. Нас Великите сили, включително Русия ни разпарчетосаха и не ни позволиха да си върнем териториите и силата, които имахме през Второто Българско Царство. Те не искат голяма и силна християнска държава тук, защото ще застраши хегемона им. И затова залагат на мюсюлманска Турция, като я поддържат всячески, защото тя е естествен враг на Русия и на християнството. Затова и Югославия последва нашия път. Сега Турция набра сила и започна да надига глава, но скоро ще и свият перките, за да не излиза от ролята, която и е определена - да е противовес на настъпването на Русия на Балканите и на създаването на голяма и мощна християнска държава в региона.
  • 90 варшавянка

    2 0 Отговор
    Опасявам се, че това е съдбата и на други съюзи. По колко години траят, 70, 90?
  • 91 По жестоко

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Сър Пичук":

    Проблемът на ЕССР и на САЩ е ,че добровол-доброзорно техните либерастняци и жендъри си демонтират държавата/държавите. То и на комунизма това беше крайната цел - изчезване на етносите,расите,държавата,парите,религията и моногамното семейство. Ленин и Троцки усилено поработиха в тая посока. Даже се беше появил наднационален,надетничиски и надрасов съветски народ. Имаше даже и югославски народ. Същото днес творят н САЩ и ЕССР и ще катастрофират мноооого по-жестоко от СССР.
  • 92 СССР

    0 2 Отговор
    СЕ ГЪТНА НА 3 МАРТ 1953Г.
    ОБАЧЕ МИРИСА И СЕ РАЗЛАГА ДО 83' :)
  • 93 ДРУГАРЯ САТАНА

    1 1 Отговор
    МОЖЕ ЛИ ДА СЪЩЕСТВУВА ДЪРЖАВА ОТ ЦОЦИ-АЛИСТИ, БЕЗ ДЕБЕЛАТА ТОЯГА ? :)
    ОПОСКАХА, КАКВОТО БЯХМЕ СЪЗДАЛИ И БЕЛЯЗАНИЯ ОБЯВИ КРАЯ ОФИЦИАЛНО.
  • 94 Дядо Иван

    1 2 Отговор
    Когато българите (дори и социалисти) станем, повече от Русофилите и Русофобите ще се оравим.
  • 95 Аз съм тук

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Не знам шпек ли си или кучешка радост, но като не си плащал от къде мислиш, че са получавали заплата лекарите

    Коментиран от #98

  • 96 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еврейска":

    Надай се комунистче това го чакате от 1917-та ма все не става само вашата кочина се разпадна скоро и наследницата и ще се разпадне кво да се прави империите винаги се разпадат въпроса е колко кръв ще пролеят в предсмъртните си гърчове.

    Коментиран от #99, #100

  • 97 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Сър Пичук":

    Ефективна и силна ...ти шегуваш ли се ? Просто печатат кинти без покритие и не си търсят за връщане дълговете.
    Отвори си сайта на ЦРУ и виж съотношението на БВП към Външния им Дълг
    Ще си изненадан , че външния дълг на Германия е 174% от БВП, на Франция над 250 %, на Британия около 300%, на САК -104%и т.н., това се нарича отрицателно салдо по дълговия баланс.
    За сравнение салдото на България е положително 74%, на Руската Федерация - 23 %.
  • 98 Ами щото

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Аз съм тук":

    Ами имаше едни държавни фондове , по които се събираха здравните осигуровки...и точно от кражбата на тези фондове се пръкнаха първите милионери, като дойде демокрацията...пари имаше предостатъчно и соца си бачкаше ток...не забелязвам в Китай, Куба или Виетнам безплатното здравеопазване да притеснява икономиката.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ами щото

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Роко":

    Много кръв и то предимно англосаксонска...армията на Бога, този път ще ви смачка завинаги...
    И както винаги ще настъпят поне 70 години мир преди пак да си повярвате, че сте изключителни, фашета.