Last news in Fakti

12 Януари, 2021 13:40 4 267 18

Защо в Димитровградско днес излизат на протест - Тодор Топалов пред ФАКТИ

  • вода-
  • поскъпване-
  • вик-
  • водоснабдяване и канализация-
  • димитровград-
  • хасково-
  • протест-
  • тодор топалов-
  • да бъл-
  • да българия-
  • демократична българия

"От 1,30 лв. цената на водата в Горски извор ще стане 3,52 лв. Това е поскъпване с около три пъти, което няма аналог", каза Топалов

Защо в Димитровградско днес излизат на протест - Тодор Топалов пред ФАКТИ - 1
Тодор Топалов; Снимка: Хасково Прес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест пред сградата на Общината в Димитровград се готви днес от 16:00 часа. Причината за протеста – очакваното увеличение на цената на водата за битови нужни. Организатор на протеста е местната структура на „Да, България“ в Хасково. За да говорим за протеста, причините за него и исканията му, от ФАКТИ се свързахме с председателя на „Да, България“ в Хасково Тодор Топалов.

„Да, България“, съответно „Демократична България“ са организатори на протеста в Димитровград. Още преди Нова година жители на околните села се свързаха лично с мен. Опасенията им бяха, че цената на водата в Димитровград ще се повиши. След като направихме наше проучване, се установи, че наистина е налице такова повишаване, защото всички публични ресурси в Димитровградско трябва да се присъединят към Асоциацията по ВиК с обособена територия в Хасково. Това ще рече, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Хасково обслужва Асоциация по ВиК Хасково, а „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Хасково е предоставила бизнес план на Комисията за енергийно и водно регулиране, който е одобрен. Цената, която е одобрена е 3,52 лв. за кубик.

Вливането на Димитровградското дружество в Асоциацията, трябваше да се случи на 1 януари 2021 година. Има сключени допълнителни споразумения към договора, всички документи са ясни, видни и публични“, разказа Топалов.

„Сега обявената цена за Димитровград е 1,86 лв. В село Горски извор тя е 1,30 лв. От 1,30 лв. цената в Горски извор ще стане 3,52 лв. Това е поскъпване с около три пъти, което няма аналог“, каза още той.

Необходимостта от това сливане и съответно поскъпване Топалов обясни с: „От 2016 година има такъв закон, а пък и Бойко Борисов им каза: „Сливайте се, асоциирайте се, за да можете да участвате по европроекти“. От 2016 година в Закона за водите е записано, че такива асоциации могат да се правят, могат да се обособяват такива територии и както им каза Вожда, те го направиха – тоест асоциираха се“.

Според Топалов обаче, познавайки хората в района, тази цена на водата е непосилна за тях. „Голяма част от хората, жителите на селата са пенсионери. Знаем колко е средната пенсия, има хора с нисък праг на пенсия. Три пъти увеличаване на цената на водата за тях е шоково поскъпване. Ние се срещнахме с доста възрастни хора и ще дам един пример с една жена пенсионер, която каза, че ползва около 6 кубика вода на месец. За нея тези 6 кубика сега са около 8 лева. След като Димитровград се присъедини към Асоциацията, тези 8 лева ще се превърнат в 24 лева“, каза той.

„Факт е, че в условия на пандемия, растяща безработица и икономическа криза, имаме един кмет, един Общински съвет, които са част от управляващата партия. Те трябва да дадат ясни, точни отговори на нашите питания“, каза още Топалов.

Като искания на днешния протест, той посочи: „Искаме кметът г-н Иво Димов да даде точни, ясни, разяснителни отговори за това как ще поскъпне водата, кога ще поскъпне тя и т.н. Той в една публикация от 30 декември в димитровградски електронен сайт каза, че водата в Димитровград няма да поскъпне или ако поскъпне, няма да е шоково. Все пак г-н Димов е от управляващата партия. Надявам се, че има телефона на премиера Бойко Борисов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, за да им разкаже за случая на Димитровград и съответно да се направят промени в Закона за водите, за да може в тези обособени дружествата, които обслужват асоциациите, да има диференциация на териториите. Тоест не може цената да е една в Хасковска община, в която знаем, че е средната работна заплата е по-висока от тази в една малка община Маджарово, която е от селски тип. А цената на водата остава една и за Хасково, и за Маджарово“.

„В бизнес плана, който е изпратен от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Хасково към Комисия за енергийно и водно регулиране е вписано, че през 2020 година общият брой на абонатите ако е 176 хиляди, то през 2021 година те залагат, че ще бъдат 221 хиляди. Става дума за присъединяването на потребителите на Община Димитровград към Асоциацията и обслужване от ВиК-Хасково. Ако все пак кметът казва, че няма преобразуване на Димитровградското ВиК към Хасковското Вик, този бизнес план е изпратен до КЕВР с невярно съдържание“, каза Топалов в края на разговора ни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 4 Отговор
    Вода газим ,жадни ходим.Утре в 11ч е Националния Протест.Всеки да дойде да си каже болката.Даваме думата на всички.При нас е демокрация.

    Коментиран от #3, #4, #16

  • 2 истина е

    41 2 Отговор
    От 12 год. до сега ,всеки ден герб загробва България !!
  • 3 Безработен

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хайде хайде и теб те знаем, ако зависи от теб ще направиш 10лв. кубик вода затова си стой сам на протеста тук няма да намериш глупаци поддържници.

    Коментиран от #6

  • 4 Супер Марио.

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Оффф стига с тая демокрация бе видяхме докъде докара държавата. Успех.
  • 5 Ловен.

    4 6 Отговор
    Хиените се крият под синьото знаме и размахват двете пръстчета ✌ и вас ви видяхме софиянецо вече си смешенл
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТОВА Е

    14 3 Отговор
    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ВОДАТА ПРЕЗ 2025 ГОДИНА ТРЯБВА ДА Е 8- 9 ЛЕВА ........АКО НЕ СТЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ НЕЗАВИСИМО ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ !

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КРАДЦИИИИ

    7 3 Отговор
    С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА ТОВА СЛЕДВА , САМО ВЪЖЕ НИ СПАСЯВА !
  • 10 Безработен

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Ти си българин колкото аз съм гербер, мразя гербери, лъжедемократи и социалисти невярвам на никой.
  • 11 Туньо

    4 0 Отговор
    Само така.
    Тия от край време са си герберастки под логи
  • 12 Хохохо

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТОВА Е":

    Ако останат ГЕРБ, със сигурност ще е така, ако ги изметем заедно с техните ВИК със сигурност няма да е така.
  • 13 бандит

    1 0 Отговор
    Нашата вода пък поевтиня.Кмета ни е гербаджийска тиква.Но ние тук за изток нямахме вода до преди валежите. Даже чешмите в Балкана бяха бяха пресъхнали.
  • 14 БРАВО БОКОООО

    3 2 Отговор
    ДАВАМ ЕДНА ПЪЛНА ФЕКАЛКА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА И КРАДЦИТЕ ПРЕСТЪПНИ КОИТО Я ПРЕДСТАВЛЯВАТ ДА НЕ ОДАТ ГЛАДНИ !
  • 15 НИКОГА

    8 1 Отговор
    ДА СТЕ ЧУЛИ КРАДЕЦА БОЙКО ИЛИ КРАДЛАТА КУРНЕЛА ИЛИ МОШЕННИКА СТАНИШЕВ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ЧЕ ВОДАТА Е СКЪПА ?
  • 16 Другия с коня

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак ли ще разнасяте Вируса Дифузно,хитрецо....Не ви ли стигнаха Четири Всенародни Заразявания....От пролетта го разнасяте....Под формата на Протести Предизборни агитации ли правите....Може да сме Прости,може да сме Тъпи,ама не чак толкова,че да не гласуваме за ГЕРБ и да оставим Държавата ПАК на БСП и ДПС......Ама не чак толкова тъпи,Софиянецо....
  • 17 КЕВР заедно с В и К са едно ОПГ???

    1 0 Отговор
    След Изборите КЕВР, разследване и съд, затвор!!!
  • 18 ЪРП

    1 0 Отговор
    ГАРАНТИРАН ЧУТОВЕН РЕКЕТ ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!!
    ПОСЛЕ ПАК ЩЕ ПИЕТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА, КАЛНА ВОДА ОТ ПРОГНИЛИТЕ ТРЪБИ, ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ ,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ДА ВИ ПРАВИ НОВИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ ИЛИ ВОДОСНАБДЯВАЩИ СЪОРЪЖЕНИЯ????
    ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ....ОБЕЩАНИЯ И ЛЪЖИ.....Е МОТОТО НА ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!