Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 13:00 4 620 40

Волгин: Най-ярката черта на „автентично десния политик“ е - ругае Борисов само докато получи служба

  • петър волгин-
  • бойко борисов-
  • политика

Хора, които до вчера са се замервали с ярко изразена ненормативна лексика, днес се кълнат във ВНЛ /вечна и нерушима любов/. Трябва да си изпълнен с безкрайна наивност, за да вярваш на подобни клетви

Волгин: Най-ярката черта на „автентично десния политик“ е - ругае Борисов само докато получи служба - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на предизборната кампания партиите с особено наслаждение ще говорят за това какви нови и прекрасни неща ще извършат, ако им поверим управлението на страната. Дълго и напоително ще се изказват по темата както опозициите, което все пак е нормално, така и управляващите, което вече е леко странно. Защото ако управляващите са стигнали до някакви особено иновативни идеи, имаха четири години да ги реализират, нали така?

Изобщо темата за новите политически визии е доста деликатен въпрос. Най-вече защото, за да ги има, трябва да съществуват съвсем нови политически структури. Трудно е за вярване, че нещо особено оригинално ще се роди в мозъчните тръстове на статуквото.

И така, как стои въпросът с новите политически играчи? Факт е, че ще има доста пресни коалиции. Само дето те са от вида „втора преснота“, както се изразяваше един от героите в „Майстора и Маргарита“ на Булгаков.

Хора, които до вчера са се замервали с ярко изразена ненормативна лексика, днес се кълнат във ВНЛ /вечна и нерушима любов/. Трябва да си изпълнен с безкрайна наивност, за да вярваш на подобни клетви.

Струва ми се, че ние, колкото и доверчиви избиратели да сме понякога, все пак не страдаме от остър политически наивизъм. И можем да различим кога една коалиция е създадена на принципа на общи идеи и кога някакви партии се събират на принципа „заедно сме, понеже ни изгониха отвсякъде“.

Като цяло, българският политически терен е пълен с играчи, които смятат, че е достатъчно да добавят някоя завъртулка към екипите си, за да придобият абсолютно нов имидж. Чист и неопетнен. Явно в главите на подобни политици твърдо се е загнездила вярата в магическата сила на думите.

Как действа тя? Да кажем, имало е някаква коалиция с определено име. Тази коалиция се е провалила поради нефелност на участниците в нея. И как се справят политиците с този проблем? Променят начина си на мислене? Променят действията си?

Не, разбира се. Просто сменят името на коалицията. И понеже вярват в магическата сила на думите така, както са правили първобитните племена, са убедени, че смяната на името ще им донесе жадувания успех. Шампиони в това отношение са моите приятели от т.нар. „градска десница“. За пет-шест години жонглираха с най-различни наименования. Да се опитаме да си припомним някои – Реформаторски блок, ДСБ, Да, България, Нова Република, Демократична България.

Единствената последица от тези неспирни метаморфози беше, че дори и собствените им избиратели взеха да забравят актуалното название на „автентично десните“ си любимци.

Всъщност има едно безпогрешно качество, по което политическото представителство на „градската десница“ може да бъде разпознато. Винаги преди избори са силно критични към ГЕРБ и неуморно разобличават лошите им практики. А винаги след изборите стават или коалиционни партньори на ГЕРБ, или министри, или директори на дирекции или посланици. Изобщо най-ярката черта на „автентично десния политик“ е, че ругае Борисов само до момента, в който същият този Борисов не удостои „автентично десния“ със служба, приятна във всяко отношение.

Нашият дългогодишен премиер прилага един абсолютно печеливш подход по отношение на критиците си. Не ги преследва, не ги тормози, не ги арестува. Дава им служби. Ето така довчерашните критици на Борисов в изключително кратки срокове се преформатират в негови апологети.

Това е и една от основните причини за дългогодишното пребиваване на ГЕРБ във властта. Лидерът на партията владее до съвършенство метода на приласкаването, казано деликатно, или на подкупването, казано политически некоректно, на своите опоненти. Подобни действия, разбира се, корумпират цялата политическа система.

Оказва се, че принципите и идеите нямат никакво значение. Че всичко е въпрос на пазарене, на купуване и продаване. И ако си говорим за нов политически модел, той трябва да се изразява именно в тоталното скъсване с подобен тип пазарене. Само че дали старите партии са в състояние да сторят това? Силно се съмнявам.

Новите идеи в политиката идват с нови политически формации. Да, често тези нови формации биват наричани популистки или демагогски. Само че това са шаблонните обвинения към всеки, който се опитва да освободи политиката от псевдоекспертните наслоения и да я направи разбираема за нормалните хора.

Това, което в българската политика бива наричано „експертност“, в повечето случаи е синоним на корупция и нечисти политически сделки. Така че колкото по-малко е застъпена корупционната „експертиза“, толкова повече се увеличават шансовете за нормалност в политиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИУИ ВАНИУИ

    38 10 Отговор
    вчера слушам това нещо рИве - децата ,внучетата плачат .... абе не че съм им фен ама Баневи кога ги арестуваха и двамата те нещо деца ....какво стана с тях мисля ,че бяха във Франция ....а
  • 2 РАДИО ЕЛТО

    59 7 Отговор
    политицитехкат се добарат до кокала забравяят НАРОДА и обикновения ЧОВЕК А
    БОЙКО е патологичен лъжец двуличник престъпна сикаджийска мутра
  • 3 васил боШкоФ

    64 9 Отговор
    Тиквата е пътник скоро ще се види,и чуе кви ги е вършил....
  • 4 васил левски

    49 5 Отговор
    Има записи 6ак влади прибира пликове с 💶....и после същите тия пачки са в едно чехмедже...

    Коментиран от #28

  • 5 РАДИО ЕЛТО

    10 29 Отговор
    ВОЛГИН помниш ли ти имаше едно съботно предаване от 12 до 14 часа та един само един път път и то вбнр ХОРИЗОНТ звуча близо два часа чалга има го и в уики и в нета

    Коментиран от #29

  • 6 уви

    37 5 Отговор
    Мдаа ,тъжният факт е ,че т.нар. ни "опозоционери" са евтини ,по евтини са и от мургавите труженички на околовръстното. Уви !
  • 7 давай накратко

    17 45 Отговор
    волгине,кажи си направо ,че одобряваш мафиотския социализъм,добре виреещ по нашата земя от 1989г до наши дни!

    Коментиран от #33

  • 8 Българка

    25 6 Отговор
    Тoвa, кoeтo в бългaрcкaтa пoлитикa бивa нaричaнo „eкcпeртнocт“, в пoвeчeтo cлучaи e cинoним нa кoрупция и нeчиcти пoлитичecки cдeлки. Тaкa чe кoлкoтo пo-мaлкo e зacтъпeнa кoрупциoннaтa „eкcпeртизa“, тoлкoвa пoвeчe ce увeличaвaт шaнcoвeтe зa нoрмaлнocт в пoлитикaтa.
    Статията ми прилича на поръчка и авторът знае как ГЕРБ пазарува. Само че, незвисимо че за вожда гласоподавателите са лош матр'ял, все пак Волгин очевидно е много объркан в днешната ситуация. Битката не е ляво срещу дясно, червено- синьо, а е битка за ЗАКОННОСТ. Борбата е мутрите/ мафията срещу почтените от всички цветове и пространства.
  • 9 мислещ

    17 3 Отговор
    Това е едната, другата е да целува евроджендърски задници.

    Коментиран от #10

  • 10 мислещ

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    Разбира се, у нас това е черта и на "автентично левите".

    Чули ли сте и една партия от "обичайните" да каже думичка срещу съюза или пландемията?
  • 11 МОЧА трябва да се разруши!

    15 32 Отговор
    лилоПУТИНиста Волгин , каква промяна ще настъпи като се смени БКП-ГЕРБ с БКП-БСП, пак ще управлява руската партия Д(п)С ?! Този филм сме го гледали . Докато има руско зависими партии в парламента, няма да има промяна, пак ще плащаме милиарди "данък русия ". Страните, които скъсаха с московските бандити са вече рамо до рамо с развития Запад.Факт !
  • 12 ТРАДИЦИОННО

    25 7 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНА ОЦЕНКА .............ДЕЖА ВЮ И НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ИСКАТ ДА СЕРВИРАТ ОТ....СЪЩОТО ............ДОКОГА НАИВНИ НАРОДЕ !!!!!?????????
  • 13 Червенушко

    15 26 Отговор
    Крайно време е националните медии да се освободят от ярките партийни журналисти независимо дали са с лява или дясна ориентация и пропоганда. Волгин е типичен техен представител който има разбира се право на партийни зависимости но не и по нациналните медии които трябва да се неутрални.
  • 14 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    13 21 Отговор
    А, каква изненеда в представените нощни полюции на руския журналист Пьотар , на заплата от българския данъкоплатец. :))) Всички партии, които не лижат задните части на Кремъл са маскари, а ГЕРБ, ДПС, БСП, АБВ, АТАКА, ВЪЗРАЖДАНЕТА разни .... са приемливи ?!;
  • 15 Вапцаров

    14 1 Отговор
    Борбата за копанката е безмилостно жестока.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами не

    19 17 Отговор
    Господине Волгин, не всички са маскари, както любезно се опитвате да изкарате. Когато през 2015 съдебната реформа на Христо Иванов беше осуетена със задружните усилия на Герб, БСП, ДПС и АБВ, той си подаде оставката и това се нарича почтено поведение.
  • 18 МАФИЯ НА ББ

    29 4 Отговор
    ВЕРНО, ВЕРНО, МНОГО ВЕРНО И ВОЛГИН. ТОЧНО ТАКА БЕШЕ С ВОЛЕН СИДЕРОВ. ГА СТАНА ПАТЕРИЦА И МЛЪКНА ЗАВИНАГИ.
  • 19 томка бикова

    28 4 Отговор
    Волгин ни разкри - мен, Денис Сачев, Гърнето,тони Шайката И ОЩЕ МНОГО "ДЕМОКРАТИ"!
  • 20 МРЪСНИК

    10 8 Отговор
    Този за пари ще продаде и дъщеря си и внуците си! МУТРИ ВЪН!
  • 21 dron

    17 5 Отговор
    Добри или лоши ,поне част от оп. формации ,искат да свалят герб и
    да променят нещата.Докато ако гробарите докопат властта отново путин ще ни се вижда като либерал. Всъщност дори г.подлоги не си
    представят кабинет начело с бб. Трябва да се гласува!
  • 22 Кака Мара

    14 18 Отговор
    Их бе, Педри! Их бе,Волгин!
    Ама само с десни политици ли е така?
    Ами най- известната звезда на БСП от недалечното минало , и бивша Омбудсманка? За нея какво да кажем, за всички нейни мръсотийки на Мая М - от Костинброд,през Орешарски, Пеевски,"нейния" изборен закон и да не забравим и онкологичната операция в чужбина с помощта на Този,който Тя толкова намрази.

    Коментиран от #23

  • 23 Другия с коня

    10 10 Отговор

    До коментар #22 от "Кака Мара":

    Ами защо Петър Георгиев Петро забрави Корнелия Нинова...Тъмно синя активистка от СДС докато Приватизира Техноимпекс,после начело на БСП и забележете каква Еволюция - зам Председател на Комунистическия Интернационал......Убежденията ли си е променила,другарю Волгин, този български Приватизатор.....
  • 24 Матей

    11 4 Отговор
    Лъснаха партиите-мюрета като калайдисан тиган на месечина.Бъдещите патерици на герб се дискредитираха с нелепите си приказки,с провалените си политици,които бяха се пуснали като свободни радикали да блуждаят из пространството,за заблуда на избирателите.После се събраха уж на идейна основа,анти-герб,а всъщност изграждат предварително конструирани формации в полза на герб.Отровното трио беше най-убедително,но накрая преиграха,професора ги разбра какво представляват другите двама.Те са го привлекли за авторитет,заради професорската титла и благодарение на това осъзнаване ,не вярвам измамата да сполучи.Слави е ясен,мая също,Т.Дончева също,нищо общо с народни тежнения,само популистки приказки на ангро.
  • 25 БСПедер

    3 6 Отговор
    Питайте Мая дали е така ;-))
  • 26 възпитаник

    15 2 Отговор
    писателя на ШАЙКАТА,еврейчето том- биков и сачева плюеха по тиквата,а като ги назначи го хванаха под шлифера
  • 27 Кси

    2 5 Отговор
    Волен, кажи за левите, по името разбираш
  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "васил левски":

    Има видео как буда застрелва човек за да докаже лоялноста си към бандата.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 име

    4 3 Отговор
    христо-МАДЖОТО ще ни Оправи.
  • 31 ХайлАдолф

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-ярката черта на „автентично десния политик“ е - ругае Борисов само докато получи служба заглавието казва всичко - това е просто неоспорим факт за българските политическиразбойници ......
  • 32 мвпхмвчмгчм

    8 8 Отговор
    А НАЙ ЯРКАТА ЧЕРТА НА ВОЛГИН Е ПРОВОКАТОР И РУСКО МЕКЕРЕ! дА НЕ ЗАБРАВЯ-ИМА ОЩЕ ЕДНА:ТИ ГО ПЛЮЕШ,ТОЙ СИ МИСЛИ,ЧЕ ДЪЖД ГО ВАЛИ...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Протестиращ

    2 2 Отговор
    Волгин и ти ще прогледнеш ама явно ти трябва още маааалко време !Имаш мисловен потенциал не може да се отрече. Само дето името на предаването политнекоректно трябва да е Опозиционнокоректно !
  • 35 Shponka

    1 4 Отговор
    Безполезна статия, този просто си е чесъл езика, за да вземе някакъв хонорар!
  • 36 9488

    1 4 Отговор
    Волгин - Руска подлога със заплата от български данъкоплатци. Що не отидеш в някое частно радио да видим кой ще те търпи и за колко време. Добре че е БНР да ти дава работа , за да има "различни мнения"
  • 37 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Абсолютна е прав Волгин! Да не се чудят групата т.н. "автентични десни" че на избори едвам прескачат 4% и от тях в НС нищо независи! Упоритото им нежелание да разберат това може обаче да се обясни с това че единствената им цел е да се уредят с разни министерски ,посланически и др. постове, а предизборните им клетви са празни приказки!
  • 38 Димитров

    2 0 Отговор
    Пореден реалистичен анализ на политическата ситуация в страната! Всъшност,моралът е ахилесовата пета в нашето управление и преди и сега,вероятно и утре!
  • 39 6666

    0 0 Отговор
    Отвън сте същите мисирки, много огладнели. От 30 години ви наблюдаваме, преди това също. Разлика не виждеам. Ако имаш връзки ще имаш квото си пижелаеш. Лошото че че връзките на българите един по един си заминаха преждевременно от този свят. А за бб Волгин е прав с малка поправка. Ако разбере че го плюеш във Форума, чата както и да е, ти пуска в интернет работа, но долнопробна Волгин.. Не съм споделял, имаме навън, аб5е боко поне пусни нещо заплатено, те много по сладка си имат навън, а и много по заплатена, но нали трябва да дразни.. Я някой клип с някой голям членски.. Ченгеджийски номера, той с. Рр гаври и се мисли че е нещо но е нищо един тарикат хулиган и за белене при дядо си
  • 40 Волгин, Остана си малко човече

    1 0 Отговор
    Не само на ръст!!