Last news in Fakti

21 Декември, 2012 10:57 18 741 0

Невен Енчев: Частните болници незаслужено са дискриминирани

  • невен енчев-
  • частни болници-
  • здравеопазване-
  • книга-
  • "човешкото поведение"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Частната болница „Медлайн“ навърши 7 години. Как се оцелява  в условията на криза, от какво боледува българинът и какви са тенденциите в здравеопазването - разговаряме с управителя на болницата д-р Невен Енчев.

- Болница „Медлайн“ вече навърши 7 години. Как се управлява частна болница в условията на българското здравеопазване?

- Условията в здравеопазването в крайна сметка са такива каквито са. Не са от вчера, не са случайни. Реалността е резултат на грешки и проблеми, трупани с години. Ролята на мениджърът обаче е да адаптира бизнесът към условията в сектора, да оползотвори всяка възможност, да предложи най-доброто.  Политиците са тези, които трябва да коментират и променят условията. Но както казах повечето проблеми са много стари и трудни за решаване. Кризата обхвана всички сектори и продължи твърде дълго. Хората не работят. Започва намаляването на осигурителните вноски, оттам се свиват бюджетът за здравни осигуровки и приходите в здравната каса. Допускат се преразпределения, които не са здравословни в прекия и преносния смисъл нито за системата на здравеопазването, нито за самите болни.

Работата ни се затруднява най-вече от липсата на равнопоставеност между държавните и частни здравни заведения. Непрекъснато се изтъква фактът, че частните здравни заведения подбират своите пациенти, като взимат по-леки случаи.

Не мога да се съглася. Ние се принудихме, на базата на това, че имаме много тежко болни, да разкрием нови 10 интензивни легла, защото наличните вече не са ни достатъчни. Тоест в нашата болница приблизително 10% от леглата са за  тежко болни пациенти.

- Според Вас, какво трябва да се направи за българското здравеопазване в тази ситуация?

- Ясно е, че трябва да се увеличи събираемостта на здравноосигурителните вноски.  Все още съществува мита, че здравеопазването може да е безплатно. А такова безплатно нещо няма никъде. За всичко трябва да се плати от някого. Малко са хората, които съвестно си внасят здравните осигуровки.
Монополът на Здравната каса също продължи нездравословно дълго. Нужно е да влязат частните здравноосигурителните фондове. Монополът е вреден за пазарната икономика. Възникват възможности за диктуване на пазара, за толериране на държавните болници или определени здравни заведения.

Как да подминем въпроса, че в европейски програми за оборудване и апаратура могат да участват само държавни здравни заведения? Това си е абсолютна дискриминация. Просто никой не се е сетил да заведе дело за дискриминация. Съгласно конституцията на България и законовите уредби, всички търговски субекти са абсолютно равнопоставени – дали са частни, дали са държавни, дали са общински, целта е една – пациентите да се лекуват адекватно.  

- Ще работите ли по нови клинични пътеки на НЗОК през новата година?
- През новата година откриваме още едно вътрешно отделение, което ще има 15 кардиологични легла, 15  ендокринологични и както споменах 10  легла за интензивни грижи. Това са още около 15 нови клинични пътеки в областта на кардиологията и ендокринологията.

- Пускането на тези легла в областта на кардиологията означава ли, че българинът страда все повече от сърце?
- Да, българите са на едно от първите места по заболявания на сърдечно-съдовата система. Продължаваме просто да констатираме това. Знаем и причините – стрес, неправилно хранене, тютюнопушене, алкохол и др. Един от амбизиозните ни проекти за тази година е и клиничен център за обучение на пациентите с диабет и сърдечно-съдови заболявания. Структурираното обучение е доказан терапевтичен метод- без странични ефекти и с много добри резултати.

- Пластичната хирургия как влияе върху самочувствието на мъжа и на жената? По-суетни ли станахме, че да се подлагаме на пластични операции?
- Като психолог мога да кажа, че пластичната хирургия оказва благотворно влияние върху самочувствието на хората. Те са по-харесвани, а когато един човек е по-харесван, той е по-уверен в себе си и е по-полезен за своето семейство и обществото.

- Написахте книга- „Човешкото поведение“? Разкажете повече.
- Тази книга е за поведението, с което човек осъществява себе си, открива себе си, своя и чуждия свят. Поведението е разгледано в контекст на когнитивните и емоционалните процеси - мотивацията и вземането на решение. Разгледани са процесите за решаване на конфликти, лидерство и власт, групови решения.  Може би на пръв поглед звучи малко теоретично, но тази книга е плод на житейски и професионален опит, който бих искал да споделя.
 



Свързани новини