Last news in Fakti

29 Март, 2021 10:00 5 193 18

Португалия и нейното мрачно робовладелско минало

  • португалия-
  • минало-
  • история-
  • робовладелци-
  • роби-
  • африка-
  • търговия с роби

Все повече португалци с африкански корени настояват тази тъмна глава от историята да се разбули

Португалия и нейното мрачно робовладелско минало - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Португалия дълго успяваше да игнорира темата за робите от Африка", казва Евалина Диас, председателка на организацията "Djass", обединяваща хора с африкански корени. Диас е родена в Португалия, но предците ѝ са от Гвинея-Бисау. Нейната организация настоява Португалия да спре да отхвърля историческата си отговорност и да се заеме с прочита на собственото си минало.

"Знаем, че днешната структурна дискриминация на хората от Африка е резултат и от търговията с роби, която Португалия въвежда през 15-и век", казва Диас за ДВ. По думите ѝ, португалците винаги са премълчавали тази част от историята си. И са омаловажавали темата с аргументи като този, че робството не е измислено от португалци или от европейци, и че роби винаги е имало - още преди 15-и век. Факт е, че по времето на Великите географски открития, т.е. от 15-и век нататък, търговията с роби добива трансатлантически измерения. Чрез откриването на новите морски пътища към Африка, Азия и Америка западноевропейските държави, и най-вече Португалия, се превръщат в международно значими търговски и колониални сили. След това започват и да търгуват глобално: с подправки, слонова кост или текстил, но и с роби.

"Новата трансатлантическа търговия с роби превръща африканците в обекти, на които европейците гледат като на стока. Милиони африканци са изпратени да работят по плантациите в Европа, Америка и карибските страни. За период от около 400 години общо 15 милиона мъже, жени и деца са станали жертва на трансатлантическата търговия с роби", казва д-р Гилбърт Нди Шанг от изследователската група Africa Multiple към университета в Байройт. Знаем обаче и още нещо - че Португалия става първата европейска страна, която още преди 260 години официално отменя робството. Забраната да се търгува с роби обаче първоначално е била валидна само за Португалия и индийските колонии на страната. В другите португалски колонии търговията с роби е продължила.

Монумент за жертвите на робството

"Омаловажаването на проблема има дълги традиции в Португалия", казва по този повод Евалина Диас. Столицата на страната Лисабон е осеяна с паметници на завоеватели и откриватели, но няма нито едни паметник, почитащ поробените хора. Първият ще бъде открит едва през тази година, по инициатива на организацията "Djass", негов автор е анголският скулптор Килуанджи Киа Хенда. Мемориалът ще представлява стилизирана плантация за захарна тръстика, състояща се от алуминиеви тръби, които символизират студената и човеконенавистна рационалност, стояща зад провежданата в продължение на векове дехуманизация на толкова много принудителни работници по плантациите в Европа и Америка. "Португалското общество се променя, но много бавно. Водим тежка битка срещу консервативните кръгове в обществото", казва португалската депутатка Хуакине Катар Морейра, също с корени от Гвинея-Бисау. Тя е една от четирите тъмнокожи народни представителки в португалския парламент.

Завесата постепенно се повдига

"Все пак се забелязва положителна тенденция - португалските учени и университети отделят все повече внимание на трансатлантическата търговия с роби", казва Морейра, която е историчка. През 2009-а година португалски археолози откриха ценни свидетелства за живота на първите африкански роби в Португалия. Анализът на 158 скелета, открити при проучвания в южния пристанищен град Лагуш, показват недвусмислено, че тези хора са страдали от системно недохранване, имали са множество нелекувани рани и следи от тежки травми.

"Хората, чиито скелети бяха открити в Лагуш, са били и оковани, а много са носели африкански украшения като пръстени, гривни или огърлици", посочва председателката на "Djass" Евалина Диас. "Първите поробени хора от Африка са пристигнали в Португалия още през 15-и век", казва на свой ред парламентаристката Беатрис Гомес Диас, сестра на Евалина Диас. "Сега трябва да покажем, че това не са били само жертви, а и силни личности, усвоили стратегията за оцеляване. Те са се съпротивлявали на робството и са се борили за запазване на културните си корени. В този смисъл са допринесли за формирането на културата на страната и на столицата Лисабон", посочва Диас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сийка

    45 0 Отговор
    В Португалия - роби, а в България циганите са идвали от Индия за да си живеят живота и още продължават да са гледаната част част на обществото. Да вдигнем паметник на добрите и търпеливи българи.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 1234

    38 1 Отговор
    Скоро белите в Европа ще станат роби на черните. Както стана в ЮАР.
  • 3 морски

    17 2 Отговор
    В Индия има една провинция Гоа , която е била португалска колония , която е туристическа дестинация и няма нищо общо с циг-анията!!

    Коментиран от #5, #11

  • 4 😁😁😁😁

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сийка":

    Готово ма Сийке къде го искаш в Борисовата градина става ли
  • 5 😁😁😁😁

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "морски":

    Пълно е с бели индийци те са внуци на северните македонци войници на Александър Македонски който е нападнал Индия.Знаем гледахме в ютюб
  • 6 Bai Nudals

    6 0 Отговор
    Красива,много красива...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХайлАдолф

    21 3 Отговор
    Подедната измислена пропаганда от соросоидно платена медийка пълна с долни ционисти ...
  • 9 Covid

    18 0 Отговор
    Дойче Веле и нейното гнусно еврейско настояще.
  • 10 боко ПКП

    15 3 Отговор
    Нашото робство е сега при ГЕРБ!
  • 11 Колега

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "морски":

    Не се хаби да обясняваш на маймуни, те половината не са стигнали и до Гърция, че взеха да разбират и от Индия и Китай...
  • 12 Ха ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сийка":

    Мари Сийке, циганите ли изпродадоха заводите за по един лев, циганите ли затвориха работещите реактори в АЕЦ, циганите ли изтеглиха милиарди заеми, циганите ли изплетоха ограда на границата със златна прежда, циганите ли дадоха милиарди за самолети на хартия, циганите ли...... Сийкеее, Сийке, хич те няма, а и много мушмороци с капаци като теб, не казвам коне, да не обиждам конете
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зайко Байко многознайко

    11 0 Отговор
    В някои от щатите на САЩ чух, че почнали да плащат репарации на черните, эатова че прародителите им били роби!? Соросоидите ще бъдат иэядени от собствените си творения!
  • 15 провинциалист

    9 2 Отговор
    Ейй, не се научиха хората по света, че робство не е имало, а присъствие...
  • 16 Женския пазар

    2 0 Отговор
    Тикволандия и нейното феодално и робовладелско настояще. В Португалия поне не бият негрите, а тук има дори пазар за булки.
  • 17 архивист

    6 0 Отговор
    Тая соросоидна словесна диария пропуска някои важни моменти - португалците и изобщо белите не са ходили на сафари за роби, те са им продавани от други църнилки, които също са държали роби и в интерес на истината продължават да държат, ама това не вълнува дойче зеле. Другото дето удобно пропускат е, че арабелите музлимани векове наред са нападали Европа и са отвличали бели хора за роби, оковавали са ги да гребат по галерите и да мрат като кучета, а жените са ги продавали по пазарите като животни, и черни роби са имали бол тия и сами са си ги отвличали - защо никой не желае да разбули тая страница и да се изяснят тия истории????
    И за капак - срещу робството са се борили само белите, и те точно са го премахнали!
  • 18 Жаноария или Изаура

    2 0 Отговор
    Няма как да, го прикрият, като са известни първо с пътешествията, пиратите и робите..... Бразилия, Португалия, Испания.......