Last news in Fakti

22 Април, 2021 13:29 3 624 25

„112-тото място на мисирките, за което те сами са си виновни“

  • репортери без граници-
  • свобода на словото-
  • свобода на медиите-
  • журналистика-
  • индекс за свобода на пресата

„111-то място по свобода на словото“ стана устойчиво словосъчетание, в което по-неясно от това какво е въпросното 111-то място, е само какво е свобода на словото

„112-тото място на мисирките, за което те сами са си виновни“ - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е ясно в каква степен народопсихологията покрива представителни части от различните общества, за нас българите обаче е видно, че много повече подхождаме емоционално, отколкото с прагматизъм. Това го казвам само с добри чувства. Инстинктът и подсъзнателното усещане понякога действително ни помагат, но определено не винаги.

Не ни помагат, когато избираме народни представители емоционално, не ни помагат, когато емоционално избраните народни представители говорят и действат емоционално, вместо да работят по конкретни и последователни политики, и не ни помагат, когато трябва да отсеем важното и недотам важното сред случващото се около нас.

Българинът обича да насища емоционално различни символи, да превръща конкретни факти и събития в нарицателно, без необоримо насищането именно на тези конкретни факти и събития да има някаква действителна стойност. 111-тото място според Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“, което в класацията за 2021 година падна до 112-то, е точно такова нарицателно, което се явява особено проблематично, когато се цитира с повод и без повод, като най-вече се прави без.

Защо се явява особено проблематично – защото служи като нарицателно за качеството на журналистиката и способностите на журналистите. „111-тото място на мисирките, за което те сами са си виновни“. А всъщност това са изводи след анкетно проучване, отбелязващи съвсем познати характеристики на българския социален и политически живот, които влияят на журналистическата обстановка, но не би следвало да се явяват нейна пълна характеристика.

„111-то място по свобода на словото“ стана устойчиво словосъчетание (вeче ще го виждаме като „112-то място“), в което по-неясно от това какво е въпросното 111-то място, е само какво е свобода на словото.

По повод „свободата на словото“ чакаме някой евентуално да уреди медиите в един нов Закон за медиите, който действително да ни обясни що е то свобода на словото. Дотогава ще търсим различни тълкувания из европейските директиви и ще мислим как да ги приложим в нашата родна мила картинка. Най-вече неуспешно, но все пак – отбелязано като свършено в нечий списък със задачи.

112-тото е кофти място, но не казва много за качествата на журналистите и журналистиката. Реално Индексът за свободата на медиите в частта си за България само повтаря това, което ни каза Европейският парламент с Резолюцията си за България от миналата година, това, което ни казаха сенаторите на САЩ, това, което ни каза пак САЩ с доклада на Държавния департамент за правата на човека. А то е, че пипалата на корупцията са задушили всичко у нас и водят до натиск, насилие и многократно надвишаване на правомощията на държавните служители. Последното е както от страна на обикновените служители на МВР, които бият журналисти по протести, така и по продължение на стълбицата до най-високите етажи, които вършат, каквото преценят.

Не ни казват обаче защо, при положение, че наливат толкова средства у нас, корупцията тук е все още само “усещане”, а не отдавна отминало черно петно, отмито от санкции, санкции, санкции.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стария мисир

    21 2 Отговор
    Мисирките аз много ги уважавам

    Коментиран от #4

  • 2 ТО ЗАЩОТО

    4 15 Отговор
    ПО ДРУГИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ НА РАЗВИТИЕ СМЕ ПО НАПРЕД.И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА СЛЕД КАТО ПО ФОРУМИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ СМЕ №1. А КОЙТО СЕ Е ПОЗНАЛ НА 112 МЯСТО ДА ХОДИ ДА СЕ ОБЯСНЯВА
  • 3 честен ционист

    29 3 Отговор
    Казах ви преди няколко дена, с такъв матриал мисирки, какво място мислите, че заслужавате? Та те се подмокрят само като Баце петлюха ги погледне.

    Коментиран от #5

  • 4 МИСКИНИН

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стария мисир":

    САМО ЩЕ ГИ ОЛИГАВИШ.С ТОЯ ГОЛЯМ КОРЕМ И ПАТЕРИЦА ИМА ДА ЧААААКАТ
  • 5 НЯМА

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    ДЕБЕЛ ПЕТЕЛ !
  • 6 мунчо

    31 4 Отговор
    "Журналисти/ки/, необразования простак ги нарече МИСИРКИ, а те МУ радостно чуруликат.Не зная кое е последното място след 112 - за там СТЕ.
  • 7 Цяло стадо мисирки

    27 1 Отговор
    Някои много се зарадваха, когато Боко ги нарече мисирки. Така че, какво да говорим повече.
  • 8 Иван Грозни

    19 3 Отговор
    Тактически подход на европейските лидери които търпят гробарите да лъжат и крадат . Търпят/плащат на/ журналистите и те да лъжат. Целта е народа да е в невидение, в заблуда кое е реално и кое не за да може Боко да е постоянно на власт. Докато ни затрият окончателно.

    Коментиран от #18

  • 9 Коко

    23 3 Отговор
    Свобода на словото има там където има смели, кадърни, честни журналисти. Такива птици у нас няма.
  • 10 СДСЦумата

    18 3 Отговор
    Откакто СДС-Шайката изкорми подредената ни от Бай Тошо държавица сме се подредили по всичко на челните места,но отзад напред. Даже имаме износ на СДС-Чума и в Евро-парламента.
  • 11 Ташунко

    8 16 Отговор
    ЛИЛИПУТА като псува журналистка в ефир по телевизия 7/8 там на кое място сме, същия като искаше да реже някой работи от тялото на журналист това на кое място е
  • 12 толупа

    4 1 Отговор
    Мисирки и Мисири, вкупом при МЕН.Ще ви е весело.
  • 13 стружката

    10 6 Отговор
    А къде има свобода на словото? КАжете къде!
    Свобода на словото е понятие, което ознзчава, че всеки може да каже какво мисли. Да го каже високо и да ползва думите, които той иска. И като направи това, да не бъде рестриктиран по никакъв начин. Така ли е или бъркам?!
    В "авторитарните държави" не можеш да кажеш лошо за режима, зашото бият. Прав ли съм?
    В "демокацията" пак не може, защото те обвиняват в подсрекателство, език на омразата, фашизъм и пр.

    Коментиран от #16, #23

  • 14 ПРЕСститутките ни работят за пари

    7 2 Отговор
    Но с горните си дупки ! Трубадури за фалшива ДЕЗинформация ! "Лайкучки" провеждайки ЗАБУНАЧВАНЕ на населението ! Докато от САЩ не обявиха Бойко за " краставо куче" , нашите пудели слагаха ОРЕОЛ а днес като чакали скочиха върху му. ПРЕСституцията е Четвъртата власт след Парламент, Премиер и Президент ! България е в такава Черна Дупка от която изхода е СМЪРТТА ! Гледахте и слушахте ли хюм/нето Дремджиев вчера в " Денят " - чиста подлога !
  • 15 Лили до ема

    7 1 Отговор
    Всяко население си заслужава съдбата има свобода колкото си извоюва и журналисти без автоцензура
  • 16 Great

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "стружката":

    Има в нормални държави които са припознати от отиващи там да работят и живеят дори и кремълските феодали устроиха там семействата си
  • 17 Винкел

    1 2 Отговор
    Обяснете го на СЕМ - ките!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диверсант

    5 0 Отговор
    Имам усещането че и джурналистите са калинки. Преписват и преподават неща от друго място. Никаква лична или обществено полезна позиция.. Факт, мисирката АГЕНТ ДБАМБА , представянето на Алексей Навални като най големия, най известния, най смелия, най популярния враг на Владимир Путин , праща автора не на 112 място, а на бунище.. Да Навални го има, но изобщо не е това което ни се пробутва... P.S. Ако това което се случи миналата година на протеста, с боя и влачене по земята, скачане с обувки върху закопчани с белезници , журналистите в Италия щяха да изкопаят земята, но щяха да хвърчат оставки на министри и преки началници, а извършителите на съд. Политиците се разполагат, според това което им се отпуска.
  • 20 ПКПка

    1 1 Отговор
    Ми аз съм по умна от ТЯХ - проектирам дребни поцинковани изделия, а те само
    "кудкудякат" около боко.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 небрежнев

    5 2 Отговор
    Репортери без граница оценяват свободата на словото по анкета към оценяваните журналисти, което реално е отговор на въпроса - Чувствате ли се свободни, а не - Какво реално не можете да кажете/публикувате.
    В Дубай например е забранено да се разпространяват каквито и да са негативни факти (грабежи, катастрофи, убийства), като аргумента е, че това трябва да се казва на полицията и тя да се бори, и не е работа на гражданите да го знаят, защото не могат да помогнат. От тази забрана никой журналист в Дубай няма да се оплаче или да се чувства несвободен. В Турция няма социални мрежи без цензура; в Китай не са достъпни никакви неправителствени соц. мрежи; в Русия няма ненаказана опозиционна позиция; спомнете си Франция и разстрела на редакцията на Шарли Ебдо... но някак си журналистите там не се чувстват без свобода. Аз не знам какво не може да кажеш в БГ медиите. Има критика за Боко, Шиши, Импексова... за всички политици, и това е масово. Критикуват се и монополи, бизнесмени, съдии, прокурори... за какво реално не може да се пише/говори? Струва ми се, че журналистите просто реват на Репортери без граница, но ако ти попиташ - Какво реално са ви забранили да кажете - няма да имат отговор!
    Вместо за злословят по България, да излязат с реални искания срещу евентуална забрана или ограничение за публикуване. Аз такова не знам! Струва ми се, че тук имат абсолютна свобода, дори сме страна на свободията, където можеш да приказваш всичко (истина, лъжа, манипулации), без
  • 23 небрежнев

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "стружката":

    Кой и как не е ограничил да напишеш коментара си? Ако искаш пиши във форумите, соц. мрежи, или качвай видеа - никой нищо не ограничава, освен ако не лъжеш или клеветиш.
    Аман от оплаквачки!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ккк

    0 0 Отговор
    четем факти,блиц и прочие и разбираме защо сме на 112то място