11 Май, 2021 16:00 8 080 16

Адв. Росен Рашков: Имаме нов „агнец“. Изнудван и заплашван с палеж

  • корупция-
  • мерки-
  • росен рашков-
  • градус

Всички са равни пред закона, така казва Конституцията

 Адв. Росен Рашков: Имаме нов „агнец“. Изнудван и заплашван с палеж - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички са равни пред закона, така казва Конституцията. Имаме нов „агнец“. Изнудван и заплашван с палеж. Говори пред комисията за ревизия в НС.

Първо, следва някой да обясни на „придворните“, че няма нужда изнудваното лице лично да е видяло да се пали къща. Няма нужда дори да е направен опит. Достатъчно е, да бъде отправена само заплахата и искане за имуществено разпореждане, за да се консумира състав на престъплението „изнудване“. Престъплението по чл. 213а от НК е на формално извършване и не е необходимо дори заканата да бъде изпълнена, а е достатъчно заплахата да е обективирана за постигането на преследваната от дееца цел - имуществено разпореждане, без дори да е необходимо да е предприето от него такова поведение и то да е предизвикало имотна вреда за него.

Второ, предвид изнесените подробни данни от първите свидетели за изкуствени и „кухи“ обороти, целящи „надуване“ на пазарната оценка на определено търговско дружество преди излизането му на пазара за публично предлагане на ценни книжа(вид финансови инструменти), то деянието вероятно консумира състава на чл. 260в НК. Аргумент за започване на проверка може да е и проста справка в ТР за подадените ГФО, ако се открива странен растеж на всички дъщерни дружества, точно в годината преди холдинговото дружество да излезе на пазара за публично предлагане на ценни книжа.

„Който чрез използване на фиктивно средство или чрез въвеждане в заблуждение сключва сделки или подава нареждания за търговия, или извършва друг вид дейност или действие, което оказва влияние върху цената на един или повече финансови инструменти или свързан спот договор за стоки, и от това са настъпили значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до четири години.“

Съвсем отделно, ако имахме независима прокуратура, само от думите на Ангелов за премиерска „помощ“, получена във връзка със спряна негова стока на турската митница, трябва незабавно да започне проверка. За вероятна съпричастност към т.нар. „търговия с влияние“ – чл. 304б НК

„Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.“

Следва дебело да се подчертае, че дори да липсват доказателства за част от състава на чл. 304б НК( няма доказателства, за даване на облага), то при всяко положение трябва да се обследва въпроса за изпълнен състав на престъпление по служба – чл. 282 НК.
„Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.“

Трябва незабавно да бъде сезирана и Европейската прокуратура, доколкото същата се явява компетентна по силата на чл. Член 4. От Регламент (ЕС) 2017/1939. Европейската прокуратура отговаря за провеждането на разследвания, наказателното преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления и съучастниците в престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза, които са предвидени в Директива (ЕС) 2017/1371- чл. 4, при пасивна и активна корупция, когато служебните задължения или изпълнението функции е по начин, който вреди или има вероятност да навреди на финансовите интереси на Съюза.

България е от страните изрично дали нотификация за участие в установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. За всички останали компетентна се явява Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), където с висока степен на вероятност горните деяния също биха сочили компетентност, доколкото в списъка с видовете тежки престъпления, по отношение на които Евроюст е компетентна в съответствие с член 3, параграф 1 попадат и : корупция, престъпления против финансовите интереси на Съюза и много обърнете внимание - търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара на финансови инструменти. Някои мислят, че са по-равни от другите. Възмездие обаче трябва да има, дори и за „по-равните“.

Адвокат Росен Рашков от "Правосъдие за всеки", Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7878979798

    31 3 Отговор
    Гарантирано от Бойчето тиквений и герб......
  • 2 Майна

    23 4 Отговор
    Абсолютно си прав, но в момента прократа е ,,ЗАВИСИМА,, ..СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е НА ХОД, КОЛКОТО И СЛАВИ ДА ЗОВЕ, ЧЕ НЕ СЕ ОЧАКВА ОТ НЕГО,,РЕВАНШИЗЪМ,, ,А ПОДГОТОВКА НА ИЗБОРИТЕ.
  • 3 Миризлив пор

    6 33 Отговор
    Много адвокат много нещо. Защо кога на "агнеца" му е предложено срещу определена сума относително законни методи да придобие много по-голяма е приел сделката? Това не е ли престъпление? И сега се жалват и изкарват жертви че са си плащали за да се осъществят далаверите?
  • 4 Майна

    5 23 Отговор
    ТРИФОНОВ, Б ТРЯБВАЛО ТИ САМИЯ ДА НАСТОЯВАШ АЗСЛЕДВАНИЯТА ДА ПРОДЪЛЖАТ!!! НЕ ИМ ХАРЕСВА ТОВА НА ТЕЗИ , КОИТО ТИ ПЛАТИХА , НАЛИ?
  • 5 Имаш

    9 36 Отговор
    Още мляко по устата.Празни приказки без ДОКАЗАТЕЛСТВА, БЕЗ ДОКУМЕНТИ КАКВИ СВИДЕТЕЛИ СА ТИЯ. ЯВНО Е, ЧЕ ИМ Е ПЛАТЕНО. ИЛЧОВСКИ ВЕЧЕ СЕ ОТКАЗА ОТ ДУМИТЕ СИ. СТАЙКОВ КАЗА, ЧЕ НЯМА СЕСТРА. КОНКУРЕНЦИЯ НА БИЗНЕСМЕН. А БАБА ГАЛЕВА ПИАР СИ ПРАВИ😄😄ЗНАЕ, ЧЕ 2 ПЪТ И 4% НЯМА ДА ИМА.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Баце затворника

    32 4 Отговор
    Бойко Борисов в затвора! Чудя се дали някой ще изброи престъпленията на краля слънце - диктатор и бос на мафията - целуват му ръка пред камерите- а зад тях какво му целуват само мога да гадая! Самозабравил се простак с безгранична власт! Днес е чудесно че вече не е във властта. От нас зависи за колко дълго!

    Коментиран от #11

  • 7 Миризлив пор

    8 29 Отговор

    До коментар #5 от "Имаш":

    Лошото е, че сестра Галева действа от името на държавна институция. Ще и мине мандата, няма да влезе в парламента но пък засегнатите ще искат компенсации, кой ще плаща според вас?
  • 8 Пловдив

    19 3 Отговор
    Чувам щракане, на белезници...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Спокойно

    2 20 Отговор

    До коментар #6 от "Баце затворника":

    Бре пич не плачи😭😭баце ще се завърне с200 след изборите.

    Коментиран от #12

  • 12 Хахаха..

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Спокойно":

    Следват юлски избори и после бай Ставри с малко пандизчийски гаври,това следва..

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хахаха

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха..":

    Смешник си голям 😂😂😂😂😄😄😄
  • 15 2323

    19 4 Отговор
    Важното е, че ГЕРБ умре.Ще приритват още няколко години и то ако не вкарат Буци в панделата
  • 16 мен

    5 5 Отговор
    До коментар 5 от Имаш Миньо Стайков каза многозначително че може друг да има сестра а когато го попитаха дали знае нещо доста се чудеше дали да отговори........