Last news in Fakti

29 Май, 2021 13:00 3 914 18

Нито един служебен кабинет не е излизал извън правомощията си

  • служебен кабинет-
  • арест-
  • полиция-
  • рекет

Но действията са в обществен интерес, впоследствие историята потвърждава недвусмислено това

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Момчил Петров във "Фейсбук"

Част от контактите ми тук съвсем искрено вярват, че сме свидетели на безпрецедентна активност на служебното правителство - смяна на висши държавни служители, членове на надзорни съвети и т.н., политическо говорене на кабинета и даване на политически оценки на дейността на предишни управления и заявки за бъдеща посока на развитие. Което пък на свой е доказателство затова, че е извършен "преврат", въведена диктатура или най-малкото се случва нещо дълбоко тревожно и нередно.

Аз като човек наказан с историческа памет просто ще припомня няколко решения на български служебни правителства, а вие може да разсъждавате доколко е безпрецедентна ситуацията с решенията на сегашното.
1997 година. Служебното правителството на Стефан Софиянски.

В условията на разпуснат парламент президентът Стоянов заявява, че България иска членство в НАТО, при свое посещение в Брюксел. Това има ефекта на земетресение. Никога до този момент българска официална власт не е заявявала това. БСП се стреми да държи страната в сива зона между Русия и Запада. След тези думи правителството на Софиянски създава междуведомствен орган, съставен от министрите на отбраната, външните и вътрешните работи, шефове на отдели, дипломати и генерали от висшия команден състав , който да подготви членството. След среща с кмета на Москва, Софиянски казва: "никога не са ми крещяли така".

БСП и тогавашните "патриотични" отломки от НКЗНИ и ДС настояват за референдум. В първото си изявление след победата на изборите Иван Костов заявява: "Българското правителство вече взе решение. А изборите бяха референдумът - гласувайки за ОДС с внушително мнозинство, българските избиратели одобриха това решение."

Втори епизод. Края на 1994 година, служебно правителство на президента Желев, служебен премиер Ренета Инджова.

Предишното редовно правителството на Беров допуска смазващо развихряне на силовите групировки и рекета. Буквално правото на всяка икономическа активност - от продажба на вестници до някакво производство се заплаща на ВИС, СИК и по-малките им братчета, отделно се отчитат проценти от печалбата от всеки по-примамлив бизнес.

Служебното правителство казва, че това трябва да спре и обявява "тотална война". Привикани са шефовете на всички охранителни фирми, удвоен е броят на следователите, затегнат е контрола върху изтичането на информация, проведена е сериозна чистка в МВР. В резултат мутрите се снишават и зачакват да минат изборите.

Точно в този момент моето семейство беше подложено на рекет и решителната заявка на правителството ни даде кураж да се обърнем към органите за сигурност. И о, чудо, следователите се отнесоха задълбочено и с пълна подкрепа към ситуацията, ГДБОП направиха засада на мутрите, изпопребиха ги пред апартамента ни и после даже михме кръв от стълбищата. При следващото редовно правителство всичко си продължи по старому, но ето, че служебното правителство показа, че може и по друг начин.

Трети епизод. 2013 година, правителството на Милен Райков, президент Росен Плевнелиев. Под благия поглед на предишния редовен премиер, се получава огромна концентрация на държавни средства в КТБ. Всички държавни фирми, голяма част от държавните институции, болници, общини и пр. държат парите си там. Уж е случайно, уж така решават конкретните отговорни лица, но КТБ събира десетки милиарди и с лекота изкупува чрез подставени лица цели отрасли на българската икономика, създавайки финансово - индустриални клъстери, за които има дълбоки съмнения че функционират непазарно.

Служебното правителство издава указ с който забранява държавни фирми и институции да държат повече от 25% от средствата си в една банка. Воят е ужасяващ, ударът е прецизно премерен и подкосява глинените крака на КТБ. Макар след това да идва на власт правителство, което първоначално е под влияние на тандема зад банката, то не смее да отмени указа на служебното правителство, защото ще освети по неопровержим начин зависимостта си. КТБ се принуждава, за да финансира странната си дейност, да набира пари от вложители, обявявайки нереално високи лихви. Ситуацията ѝ става нестабилна, тандемът зад нея се изнервя и започва война за наследството ѝ, която с времето става явна. Малко повече от година след издадения указ на служебното правителство, КТБ рухва. Редовното правителство на свой ред е принудено да подаде оставка.

Три епизода от работата на служебни правителства, които "надвишават правомощията си". Всъщност в нито един от тези случаи няма такова надвишаване. Това са действия в рамките на закона, просто засегнатите са силно изнервени и създават атмосфера на страх и истерия. Но действията са в обществен интерес, впоследствие историята потвърждава недвусмислено това.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фактология

    26 4 Отговор
    Много добре казано...Поздравления.

    Коментиран от #12

  • 3 Бибитко

    34 6 Отговор
    Мисирки на ГЕРБ-ИПОН и на фюрера Борисов, вие не разбрахте ли, че служебното правителство е като всяко друго нормално правителство, само че с ограничен мандат? Това правителство има много по-високо доверие, отколкото всички правителства на човека от Банкя, взети заедно!
  • 4 ПКП Цветето на Кърджалийската пустиня

    14 1 Отговор
    Тази на снимката прилича на мен.
  • 5 зъл пес

    8 9 Отговор
    Нищо не споменаваш за ББ!!!Нима не те е заплашвал с нещо,например да ти изяде топките?
  • 6 Въпрос

    6 9 Отговор
    Кой е този Момчил Петров - автор на писанието от статията?
  • 7 ФАКТИ МОЖЕ ДА СИ ПИШЕТЕ

    8 16 Отговор
    ПО ЗАПОВЕД ГЛУПОСТИТЕ ,НО НИЕ ПОМНИМ,ОРЕШАРСКИ И ПРЕСТЪНИЯ НУ КАБИНЕТ,А СЕГА НАЗНАЧЕНИЯ ОТ БОЖКОВ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ!
  • 8 БГ ДЕМОКРАЦИЯ

    11 2 Отговор
    Добра статия с три примера, но липсва заключението! За мислещите е ясно,че за тия 30г, дс кадри и бкп висши номенклатури, станаха капиталисти и илигарси и опорочават до ден днешен икономиката и живота като цяло в България! За това се говори за изчегъртване на герб,като символ на тоя преход...

    Коментиран от #18

  • 9 гост

    14 4 Отговор
    Чакаме извънреден мрънкащ брифинг от Банкя, излъчен по мисирските телевизийки извънредно, че това не е вярно ...
  • 10 Ха ха ха

    7 11 Отговор
    Пoрeднoтo кoмуниcтичecкo плямпaлo c мнoгo ялoвa прoпaгaндa , нo вce пaк ,тo тoвa e и зaпaзeнaтa мaркa нa вcички кoмунoиди .
  • 11 читател

    3 7 Отговор
    Сигурно е така, но винаги има първи път - и това е сегашното служебно правителство!
  • 12 Джони

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фактология":

    Да но другаря Момчил Петров, ако не е поставено лице много услужливо премълчава кой партии окрадоха банка Ктб. Тоест Бсп, Дс и Дпс спретнаха едно активно мероприятие и банка Ктб бе ограбена от тях в която банка руските служби имаха около 30 процента, друг е въпроса защо бяха там. И второто услужливо премълчаване на Момчил Петров за първото служебно правителство на другаря президент Радев Решетников, когато служебния министър на отбраната Стефан Янев с доклад предлага на служебния премиер Огнян Герджиков България да закупи шведските грипени, тоест освен превишаване на правомощията си служебното правителство на президента Радев нарушава конституцията, защото няма действащ парламент, както и неговото разрешение за покупката на тези самолети. Така, че другарю Петров недей да манипулираш и лъжеш част от обществото с тази статия, защото тя е манипулативна и лъжлива, а и премълчава истината за служебните правителства, а и сегашното служебно правителство злоупотребява със дадените му от конституцията правомощия. Например освобождаването на председателя на Данс Димитър Георгиев е в нарушение на конституцията за реда и начина по които може да бъде освободен шефа на Данс. Но в комунистическа България всичко е възможно особено когато другарите са на власт както е случая с президента Радев Решетников и неговите две служебни правителства. Къде са доказателствата, че е имало незаконни подслушвания.? Защо гузно млъкнахте и се ослушвате като мишки?? Или търсите поводи и пр
  • 13 ние виждаме

    3 8 Отговор
    Горните правителства са вземали принципни решения за разлика от последното. Тук става дума за хулиганска саморазправа.
    Всъщност, ако шайката на Радев имаше някакви документи и доказателства, нямаше да прибягва до нестабилни психически хора. Да не говорим че цялото им правителство е от съставено от криминални субекти.
  • 14 оправдания

    5 5 Отговор
    Това правителство не е избирано от народа. То има мандат да проведе избори. Следващото правителство може да разгледа документацията на предходното.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мартин

    1 3 Отговор
    Проблема на този служебен кабинет е, че има много назначения на министри, които са посочени от съмнителни български олигарси като Васил Божков, Иво Прокопиев и фараон Цветан Василев!
  • 17 Уйке

    0 0 Отговор
    Защо автора, който иска да се покаже компетентен на няколко пъти твърди, че правителството издава укази! Абе аланколу! Укази издава президента, правителството издава постановления!
  • 18 Чичо от село

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БГ ДЕМОКРАЦИЯ":

    Абе дай поименно примери поне на трима висши дейци на БКП станали олигарси! Доган, Пеевски, Борисов, Прокопиев, Огнян Донев, Домусчиев, Божков, Ц. ВАСИЛЕВ, Марешки, Ковачкии др. Това ли са бившите висши функционери на БКП?