Last news in Fakti

2 Юни, 2021 16:00 3 581 28

Език мой – враг мой

  • христо ботев-
  • чета-
  • убийство

Статията премълчава каква религиозност има „нишанджията“ – снайперист

Език мой – враг мой - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнение на Иван Тренев за статията на г-н Пламен Павлов във вестник „Стандарт“, 28 май.2021 г. относно личността и убийството на Христофор Ботьов Петков!

Или: как се ползва изконният български език за чужди услуги. Или: относно работата на слуга, често доходна, но предимно притеснителна, защото слугата не е свободен, той е направляван.

Всеки петък г-н Пламен Павлов има своята страница във вестник „ Стандарт.“ На статията за Христофор Ботьов Петков попаднах случайно. Първият шок получих с нововъведеното слово „нишанджия“. Г-н Пламен Павлов ни дава с лекота думата за бъдни употреби. Вторията шок ме настигна с откритието на г-н Пламен Павлов, че именно „ нишанджия“ е застрелял Ботьов. Ествествено е да се интересувам що за дума е това и как се връзва с г-н Пламен Павлов. Стигнах трудно до единственото предположение, че има далечна връзка със село Пейчиново, където г-н Пламен Павлов е прекарал съдбовните години „от 2 до 5“. Третият шок идва от виртуозната идентификация на „ нишанджия“ със „ снайперист“. Това откритие отдавам само на научните дръзновения на г-н Пламен Павлов. Значи: на читателите на вестник „ Стандарт“ и на мен става облекчително ясно ,че Ботев е „окончил“ живота си в „ реводвете на борбата“ с куршум. Аз имам предвид и един втори вариант, че Ботев е отдалечен в разговори от няколко от четниците ( без имена!) , че е „плануван“ за отстрел, ако „ заслужи“, че първият куршум в слабините е „ от засада“ на „ една ръка растояние“, а вторият контролен в челото е бил от упор, от ..... „самарянин!“

Г-н Пламен Павлов ловко финтира читателя и на „категоричността“ си за „нишанджия“ – снайперист добавя: „най-вероятно“. Статията премълчава каква религиозност има „нишанджията“ – снайперист. Споменаването на етнос „ черкезин“ не твърди „ под клетва“, че е мюсюлманин. А мюсюлманин, по късни часове, заклел се за молитва, а не за бой, ни прави смутени. Като добавим и снайперисткото „разстояние“ и „прицел“ – без видимост, се чудя как г-н Пламен Павлов е открил: факти, следи, артефакти,за да открие черкезин – нишанджия – снайперист. Също и мястото на засада и т.н.

Вероятно г-н Пламен Павлов ще ни уведоми с книга за този толкова български проблем, както и да научим за уменията на „нишанджията“ да разпознае точно „лидера“ и да го...... „застреля“.

Аз и читатели сме обидени от факта, когато г-н Пламен Павлов ни шамаросва с „интуитивното“ откритие на друг г-н Максим Генчев: че Ботьовата „същностна истина“ е даскалуването!

Професорът не се притеснява от тафтологията: „същност“, еднаквост с „истина“, просто действителност. Обидата ни идва от факта, че професорът е почувствал въпиюща нужда от „спасителен“ пояс, за да излезе от блатото на своето старание да уравни Ботьов с другите безименни човешки маси! Ползва за целта не какво да е, а „интуитивното“ откритие на непрофесор Максим Генчев.

Колкото до г-н Максим Генчев знаем, че за да направи Левски простак, който псува в кадър, революционерите ни прости мутри биячи, му бяха нужни милиони! За да реализира „интуитивното“ си откритие, което г-н Павлов приема с възхищение и че Ботьов е с мерак за даскалуване, похарчи хиляди, но не му стигнаха, та се наложи г-н Максим Генчев „по неволя“ да стане депутатин!

Когато четем изповедно искреното словоизлияние на г-н Пламен Павлов, че това „момче на 21 години ( има се предвид Ботьов) издава сам вестник.“

Ние отново сме в шок! А фактът, че от вестника му „ се е интересувал изключително много самият Васил Левски“, ние нямаме въпроси към г-н Пламен Павлов, вярваме засрамени...

Поднасяме един впечатляващ откъс за Ботьов от цитираната статия: „ Ние не можем да гледаме по един и същи начин на Ботев по времето на 1869 –та г. и през 1875 –та или 1876 – та. В това ветрило ние можем да видим едни младежки радикални идеи, които са близки до анархизма, по времето, когато е бил в Русия, и един Ботев от 1875, когато той вече е бил улегнал човек, склонен на контакти с Великите сили. Човек, който се изявява като политик. Да не забравяме, че воеводата на четата е нещо като политик, като държавен глава на тази единица от българи. А чисто военният командир е Никола Войновски – офицер.“ Край на цитата. Шокира ни появилото се внезапно име „ Войновски“, но отминаваме тихо, както и той тихо присъства и тихо отсъства от Ботьовото общество!

Уважаема редакция, уважаеми г-н Пламен Павлов, моето и на слушатели, които са ми познати, мнение е следното:

Не можете да изпратите трети куршум в Ботьов, защото той е в четвъртото измерение – във времето и завинаги! Ботьов е жив, с цялата своя вселена от минало ,настояще и бъдеще, вселена на точното слово, на истината и на свободата! Ботьов е български, наш, но ние, ние кои сме ???

Ботьов е наш, но не е един от нас със своите титанични промисли, дълбочини и висини на мисълта, със своята действителна дейност и живот! Скромно и в самота признаваме, че мечтаем да се равним с него.

Вие г-н Пламен Павлов, по Ваша воля, сте вън от класацията на Ботьовите последователи! ( по наше мнение)


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камара от думи

    28 4 Отговор
    Някой проумя ли нещо?!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 русенец

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Камара от думи":

    Тцъ!
  • 3 rusnak

    8 2 Отговор
    Не пипайте Ицо, ще ви строша зъбите.....
  • 4 Ноа

    9 2 Отговор
    Ботев може и да е бил всакакъв, но поне е гениален поет за разлика от фалшивия герой
    - убиецът на Стойчо Попгиргинов.
  • 5 Псевдоним

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Камара от думи":

    Тренев води от известно време някави спорове с наши историци по отношение на делата на революционерите ни, но не знам прав ли е или просто се заяжда.

    Коментиран от #12

  • 6 324

    13 5 Отговор
    Заглавието е много точно , бъкел не разбрах от нея.
  • 7 Васил Ботев

    3 2 Отговор
    Ваньо много често е прав НО, когато започне да се обяснява повече че чак прекалява. Ботев е бил и ще бъде ,но, с какво. Първото му стихотворение излиза две години след смърта му. Искам да се срещна с Тренев за да му обясня някои факти. Стреми се ама... Овяснява за Левски, Раковски и кой ли не. Фактите са ясни, да влезе убития.
  • 8 йеид

    5 24 Отговор
    Още дълги години историците ни ще се притесняват да говорят направо за лъжите и манипулациите на историята ни от т. нар. "братушки освободители", но най-болезнени ще са нелицеприятните факти за т. нар. "национални герои" натрапени от същите "братушки освободтели" за да заличат паметта за истинските национални герои. Който контролира миналото, контролира настоящето...
  • 9 Васил Ботев

    25 1 Отговор
    Ами в учебниците по история за основно образование пише че Левски е арестуван от ПОЛИЦИЯТА, не от кой да е. Много продажни историци имаме.

    Коментиран от #19

  • 10 Еееее...

    19 1 Отговор
    То бива, бива....ама чак толкова....
    Кой е Пламен Павлов...??????
    Няма ли край българската простотия?!?!
    Поне в ден като днешния...ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН !!! Ботев е нашата ИКОНА!
  • 11 Българско народно творчество

    19 6 Отговор
    Христо Ботев е убит от четника Никола Обретенов. И всичките пари, които са в Ботев за четата изчезват след убийството му! Жалко българино, българска работа! Продажна!

    Коментиран от #21

  • 12 Васил Ботев

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    До някъде е прав. Стъпал е на масонски документи и снимки. Раковски Левски и до някъде Ботьов.
  • 13 Доцент

    6 3 Отговор
    Който не е гледал филма -Смахнатия професор , е това е не му трябва да ходи на кино, имаме си го тука!
  • 14 пада ни се

    9 2 Отговор
    полуграмотви близачи стават пруфесури в измислени учебни зъведения ,вече има даже и хакадемици!
    Голем Срам за България!!
  • 15 карлуково

    5 4 Отговор
    тоя тренев отдавна трябваше психиатрите да му поставят диагноза
  • 16 dfu

    8 0 Отговор
    ЕПИТАФИИ
    Христо Ботев

    Лежи намусено в гроблето
    наш Петър Кучкин - базиргян,
    стърчи му нагоре шкембето
    като цял тулум с шарлаган.

    Я плачете, я ридайте,
    вси български чада, -
    няма вече кой да коси
    чуждата ливада;
    няма вече кой да краде
    цванчета народни,
    няма вече кой да бъде
    епитроп черковни!

    Всякакви прилики с наши управляващи са случайни (или не). :)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 може ли

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Васил Ботев":

    ли да ми кажеш от кого е арестуван, ако не от полицията? Заптиетата да не би да са били волни пирати?
  • 20 болгар

    1 0 Отговор
    Синове на земя прекрасна, синове на юнашко балканско племе
  • 21 дада

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Българско народно творчество":

    .. И всичките пари, които са в Ботев за четата изчезват след убийството му!............A от къде ca всичките пари???ограбeни,. от.....бългаpи
  • 22 Винету

    4 1 Отговор
    ТаФтология се пише с в, а не с ф. Що се отнася до останалото - какъвто обектът, такава и критиката. Но г-н Тренев поне не е професор, затова няма защо да се срамува, че по силата на натуралистичната си езикова нагласа слага знак на равенство между същност и истина. Същностната истина не е тавтология, а епистемологична категория, която указва на обстоятелството, че имаме работа с истина от последна инстанция, а не с емпирична или екзистенциално релативна истина, която зависи от времето, мястото и субекта. Същностната истина най-често се открива в акт на същностна интуиция. Тук г-н Тренев е прав, като определя двамата господа като интуитивисти. За съжаление слепи за непосредствената очевидност на Ботевото величие.
  • 23 Ботев Враца

    1 0 Отговор
    Тези статии по вестниците и без това вече никой не ги чете, а който все пак опита, после съжалява жестоко.
  • 24 отговарям

    2 0 Отговор
    Не коментирайте ей така. Четете Симеон Радев в СТРОИТЕЛИТЕ. Там пише всичко за Раковски Левски Ботев и ..........
  • 25 И този

    8 2 Отговор
    Тренев и онзи Павлов - от трън, та на глог - та по-висок.

    Добре че са били Ботев и Левски, за да има за кого да словоблудстват...

    А Свободата, която загубихме, не ще словоблудство - иска Караджата...

    И Ботев губим. -
    Получаваме "безплатни ваксини"; морковче; 5G за безусловно следене; безусловен базов доход; електронен концлагер от добрите господари - сатанинските американски щати.

    Ботев е късметлия и от късметлийски куршум е загинал. Ние не го заслужаваме.
  • 26 Жив е той, жив е

    1 1 Отговор
    Макар да е застрелян от негов четник след спор накъде да поемат след сражението — дали към Сърбия или към безсмъртието. Впрочем, съдбата на останалите живи е тежка, повечето умират в мизерия. Изключение са Никола Обретенов и Кирил Ботев.

    Коментиран от #27

  • 27 Асен Милев

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Жив е той, жив е":

    Престанете с тия глупости!
    Има няколко версии за смъртта на Ботев, и нито една не е доказана за вярна на 100%.

    Стига сте ровили костите му.Просто отдайте почит на този ден, на този Велик Българин и неговото дело.

    Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за свободата ни!
  • 28 Споровете

    0 0 Отговор
    След прлиключване на сражението във Врачанския балкан е имало спор накъде да поеме четата. Ботев е бил наясно,че тая с работа с въстанието вече се е провалила и е настоявал да се изтеглат по билот она планината в Сърбия. Имало е откачени шемети,които са настоявали дасе отива към вътрешността на страната. Никола Обретенов е един от тях,заловен месец по-късно в Троянския балкан. Тия спорове довеждат до убийството на Ботев. Никола Обретенов след Освобождението през 1927г. посочвана 03.06. мястотонагибел на Ботев. Искал ва каже нещо,което обаче да не се впише в официалния протокол. Тъпънарите са му казали,че каквото каже ще се запише и той си е замълчал и е отнесъл тайната в гроба.