Last news in Fakti

4 Юни, 2021 13:00 5 072 33

150 години от рождението на Ефрем Чучков

  • ефрем чучков-
  • македония-
  • освобождение

Одисеята на един четник от Македония

150 години от рождението на Ефрем Чучков - 1
Снимки: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 21 ноември 2020 г. се навършиха 150 години от рождението на моя прадядо Ефрем Чучков. Той обаче е напълно забравен в България. Макар че в София има улица „Ефрем Чучков”, неговото име е фактически неизвестно за днешните българи.

150 години от рождението на Ефрем Чучков

Роденият в Щип Ефрем Чучков е един от най-видните дейци на българското националноосвободително движение в Македония. В качеството си на революционер-практик, той е действал предимно в нелегалност (отговарял е за военната част, т.е. за подготовката и организирането на четите) и затова за съжаление не е имал време да пише спомени или да ги диктува на Любомир Милетич. Освен това, според мемоарите на неговите съратници, е бил и извънредно скромен. Забравата, в която тъне днес името му, обаче не прави чест на нашата държава, особено като се има предвид, че в западната ни съседка той е обект на огромен интерес.

150 години от рождението на Ефрем Чучков

Ефрем Чучков е първият войвода на основания от Гоце Делчев Четнически институт на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (вж. например изданията „Илюстрация Илинден” от 20-те години на ХХ век). Още през 1898 г. сформира и повежда чета, първоначално в Малешевско, а след това и в Щипско, Кочанско, Скопско, Кратовско, Царевоселско и др. Той винаги е бил един от ръководителите на Организацията: началник на Скопския революционен окръг, член на Централния комитет на ВМОРО, а от 1908 г. до смъртта си през 1923 г. е втори по авторитет и по ранг в Организацията (след Тодор Александров, който, между другото, е започнал революционната си дейност като четник в четата на Ефрем Чучков).

150 години от рождението на Ефрем Чучков

Ефрем Чучков е бил най-големият приятел и другар на Гоце Делчев (значителна част от обширната кореспонденция между тях е запазена). Двамата са изключени заедно от Военното училище в София (днешната Военна академия) заради социалистически убеждения. На практика, Гоце Делчев е имал безрезервно доверие само в него. В писмата си до желаещите да се включат в революционната дейност (например до Павел Шатев), Делчев пише: „Искаш да се присъединиш към борбата ли? Тогава отивай при Ефрем Чучков. Той, ако те одобри, ще ти даде оръжие и пари, и ще те приеме в Организацията.”

150 години от рождението на Ефрем Чучков

Многобройни са интересните, но слабо известни епизоди от неговата революционна дейност. Един от тях е следният:

По време на Балканската война, през октомври 1912 г., с четата си, вече наброяваща няколкостотин души поради включването и на местни доброволци, Ефрем Чучков освобождава от османското робство Кочани, Щип и Щипската област, пленявайки стотици турски войници. Тогава той отправя писмена молба към българските управляващи да изпратят там поне малко българска редовна войска като подкрепление, за да не бъде окупирана областта от сърбите. Докато чака отговор от българските управници, знаейки че сръбската армия се придвижва към Щип, той установява там импровизирана форма на временна българска власт и решава да приложи заблуда, като праща свои хора до Царството, за да донесат триста български военни шинела. С тях Чучков „облича” триста щипяни, и когато сърбите наближават Щипската котловина, за да я окупират, те спират настъплението си, защото от околните възвишения с биноклите си виждат в града хора, чието облекло наподобява униформите на българската армия.

150 години от рождението на Ефрем Чучков

За да подсили тази измама, Ефрем Чучков изпраща писмено „уведомление” до сърбите, че в Щип са влезли български редовни военни подразделения и е установена българска военна комендатура. Чучков обаче, естествено, не разполага с никакъв български печат, а трябва по някакъв начин да „официализира” уведомлението си. Затова той нагорещява сребърна петолевна българска монета, с която притиска хартията върху подписа си. Така в писмото му до сръбското командване се появява мъгляво подобие на печат, което свършва работа.

Всичко това забавя за известно време сърбите, но не би могло да ги откаже да окупират Вардарска Македония, а пък е и очевидно, че българското правителство е имало някакви тайни договорености с тях – договорености, които са били предателски спрямо македонските българи. Ефрем Чучков тогава не знае това. Той не знае и че властниците в София умишлено са излъгали българския народ, че ще водят война за освобождението на македонските българи, а всъщност ламтят да завладеят Солун, Одрин и Цариград-Константинопол (градове, които практически никога не са били част от българската държава).

Истината лъсва, когато Ефрем Чучков най-после получава отговор на писмото си. В този свой отговор безумните български управници му пишат, че няма да му изпратят като подкрепление нито един войник, а вместо това той „да изпрати хората си на Чаталджа”...

По-късно, след поредната съкрушителна национална катастрофа като следствие от Първата световна война, Ефрем Чучков, заедно с Тодор Александров, възстановява Организацията. Макар и да са отминали младежките му години, Чучков отказва предложения му в София чиновнически пост в Държавната комисия за бежанците и продължава пътя на нелегалната борба в планините на окупирана Македония, която е вече превърната в Южна Сърбия. Новосформираната му чета е разбита и почти унищожена след поредица от неравни сражения с многочислени подразделения на редовната сръбска армия (само през 1922 г. той води 7 сражения със сръбски военни части). Тежко болен вследствие на получените рани и несгодите на живота в периодите на нелегалност, Ефрем Чучков умира в София на 1 октомври 1923 г.

150 години от рождението на Ефрем Чучков

Макар и забравен от днешната българска държава, прославеният войвода и ръководител на Организацията Ефрем Чучков е увековечен в някои от народните песни на македонските българи. Самият той, както пишат съвременниците му, е притежавал удивителни музикални и певчески дарби и омайващият му глас буквално е омагьосвал другите големи македонски революционери вечер, след сбирките на Централния комитет на Организацията. За разлика от много днешни наши съотечественици, Ефрем Чучков, който е бил учител по български език и литература в „легалните” периоди на своя живот, не е понасял чуждопоклонничеството, а е обожавал македонските и другите народни диалекти, съставлявали някогашното и вече почти изгубено богатство на българския език.

Забележителната музикална даровитост на Ефрем Чучков е наследена в особено голяма степен от някои от правнуците му като например от моя брат Виктор Чучков – пианист и композитор със световна слава, и от сестра ми Миляна Чучкова – виден микробиолог и дългогодишна ръководителка на прочутата българска лаборатория за БЦЖ ваксина, но и талантлива пианистка с многобройни успешни изяви. Дъщерята на Миляна Чучкова – Олга Гюрковска, праправнучка на Ефрем Чучков, е знаменит оперен и песенен мецосопран с международна известност.

Роденият преди 150 години Ефрем Чучков е отдал живота си за свободата на Македония. Поклон пред светлата му памет!

Явор Чучков


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мустаките на преден план

    5 30 Отговор
    Другите дейности - на втори.Ей затова сме доникъде..
  • 2 Браво браво

    5 46 Отговор
    Дай сега и паметник да му издигнем и пожизнени пенсии на правнуците до девето коляно

    Коментиран от #3

  • 3 сила

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Браво браво":

    АМА ТЕ ОТДАВНА СИ ГИ ИМАТ....ПРИВИЛЕГИИ ОТ СОЦА И ЛАПКАНЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА.....хич и не ги мисли Чучковите,апартаменти,звания,синекурни длъжности и естествено най талантливи и най умни са дечицата

    Коментиран от #33

  • 4 Бачо Киро

    9 26 Отговор
    Какво ли означава името му, мислех, че Ефрем е турско име

    Коментиран от #10

  • 5 Читател

    3 30 Отговор
    Дълга, антимакедонска и антисръбска, но пък протурска статия .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петя

    39 2 Отговор
    Поклон при паметта на този велик българин!
  • 8 Питам

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "джаич":

    Що не пишеш на македонски /ако смяташ че има такъв език и такава нация/, а използваш български език със сръбски отенъци и подправки?
  • 9 Филип Тотю

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "джаич":

    Искаш да кажеш, че всички бегат от Северна македония, ........ що ли бегат се питам ази!? От убаво ли бегат?
  • 10 Незнайко

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Ефрем е библейско име.Според древни писания Ефрем е бил внук на Яков, основател на израилевите племена.

    Турците нямат нищо, те са нова нация от 100 г. Нямат нито език нито писменост, нито националност от преди един век.

    Коментиран от #13

  • 11 А питам

    29 0 Отговор

    До коментар #6 от "джаич":

    Абе сърбомане, я кажи защо сте изпляскали паметник на Братята Кирил и Методий в Скопие и се тупате в гърдите колко сте велики, а в същото време сте заменили кирилски букви с латински?!?
  • 12 ммм

    1 18 Отговор
    Още един комунист... като Ботев.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колко тъжно...

    25 0 Отговор
    Какъв контраст между този герой, изживял живота си в служба на идеята за България от една страна и нищожеството с красноречивите прякори: праните гащи, заешкото сърце, рапона, тиквата, изживял живота си в кражба от България...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 kkk

    15 0 Отговор
    поклон
  • 18 Бачо Киро

    5 18 Отговор

    До коментар #15 от "Незнайко":

    Ти явно живееш изолиран, излез на улицата и виж, че почти всички приличаме на турци. Ти още малко ще ни изкараш, че сме викинги, какви северно европейци те гони.

    Коментиран от #21

  • 19 Ще има и още

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Бачоооу, ти ни искара повече от китайците бе чоджум ! Клали клали клали пустите му турци , 500 години така , а българското семе не секва и не секва. Математика чоджум, математика. Мани кой какво ти говори.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Незнайко

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Не аз, а тия от The National Geographic във Вашингтон са много,ама много изолирани, и изобщо не им пука кой на кого прилича.
  • 22 Незнайко

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ти виждал ли си северноевропеец":

    Не съм ги виждал, но ти със сигурност си, и имаш автограф от за спомен.

    Коментиран от #23

  • 23 Браво

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Незнайко":

    Хубаво е човек да си знае историята, не измислената от комунистите, а истинската българска история. Затова четете, четете военните издания преди 1944 година, там е истината, а иначе знаем комунистите ни гласяха за 16 република на СССР
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Публикувано във факти.бг: Прабългарите са генетично подобни на съвременните Българи...И от кои "прабългари" за взети ДНК проби? Когато се вземат проби от гробове на държавнотворческите родове създали Дунавска България (има такива), тогава пиши на наивниците за хаплогрупи, хромозоми, хлороформ и гинко билоба!

    Коментиран от #32

  • 27 Д'мин

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Обяснението на твоето "твърдение":Така че движението поне по време на ранния бронз е било в една посока от юг-изток на север-запад. Разбира се това е било за територията на днешна Гърция, по това време 2-3 хилядолетие преди Христа при нас пристигат първите племена считани за Траки с индоевропейски произход от централна и източна Европа с хаплогрупа R1.

    Така окончателно се оформя местното населени, което и до ден днешен е доминиращо 60-70% в генетичния ни фонд, т.е. ние като етнос сме се оформили тук на Балканите още по врмето на бронзовата епоха и с чиста съвест може да твърдим, че сме местно тракийско население в по-голяма степен (което важи и за гърците). Едва с последното голямо преселение на народите започнало с нашествието на хуните, по нашите земи идват и останалите народи, които имат отношение към етногенезиса ни - готи, славяни, българи, кумани, печенези, арменци, сирийци (павликяни), татари, нормани, саксонци. "
    След малко ще дам хаплогрупата на болярин от Първото Българско царство.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 123

    1 7 Отговор
    Кървавата междуособна война между утигури и кутригури през цялото пето десетилетие на 6-ти век изчерпа силите им. Те са сравнително лесно подчинени от аварите, които прекосяват река Волга през 558 г. След кратък престой в източноевропейските степи аварите, отвеждайки със себе си значителен брой кутригури. Доказателство за присъствието на кутригурите в Централна Европа е информацията на Менандър, че през 568 г. 10 000 армия от кутригури, следвайки заповедите на аварския каган Баян, е нападнала и ограбила римската провинция Далмация.
  • 31 123

    1 7 Отговор
    По време на комбинираните си атаки срещу Византия и присъединяването им, първо в утигури-прабългарски, а по-късно - в кутригурски военно-племенен съюз, кутригурите постепенно са включени в прабългарската група. От 7-ми век племенното име на кутригурите обикновено е заменено с името на прабългарите, въпреки че те все още се споменават в малко случаи като „котраги“. Всъщност кутригури и утигури се споменават от много малко автори и то само през три десетилетия (50-те до 70-те години) от 6-ти век. И от края на 6-ти век името на кутригурите в Централна Европа е заменено с това на прабългарите. Например Теофилакт Симоката, когато говори за кампанията на византийския пълководец Петър срещу славяните през 596 г., ни съобщава, че в околностите на град Асимунт близо до устието на река Озум е имало 1000 човека отряд на прото -Българи, поданици на кагана на аварите. Замяната на името на кутригурите е показана още по-ясно при Фредегарий, който разказва за съревнованието за власта над Аварския каганат, разпалена между кандидатите на аварите и прабългарите през 631-632 и последвалата гражданска война. Това свидетелства и за големия брой прабългари. Победата на аварския претендент принуждава 9 000 прабългари да напуснат Панония и да намерят убежище в Бавария на цар Дагоберт.
  • 32 123

    0 7 Отговор

    До коментар #26 от "Д'мин":

    ДНК проби са вземани от Боил Мостич и други пра-българи погебани в северна България, проби има взети от Унгария,Румъния,Молдова, Украйна и Русия на пра-българи.Пра Българи са наречени ордата на Апарух които са утигури от източната част на Азовско море до реките Дон и Кубан.Най голямата част от утигурите си остава в Русия и Украйна под ръководството на Байан, като васали на хазарите, Те все още си живеят там но не се наричат българи.Тези котио са в казан и чувашия са кутригури, сабири и барсили както и анти смесени със местните фински и угри племена.Само Утигурите са
    практикували изкуственно деформиране черепите и те са били мнозинството от отдата на Аспарух, но в Българските земи им така наречени пра българи от преди Аспарух да влезе в България.
  • 33 Явор Чучков

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    В отговор на коментатора с псевдоним "Сила" (№3): Господин трол, имам един апартамент (наследствен), в който живея. Кажете къде са и кои са тия мои или на фамилията ми "апартаменти", "привилегии" и "синекурни длъжности"! И излезте на светло! Ако не, отивайте си в евроАтлантидата, и си купете надуваем дюшек!