Last news in Fakti

7 Септември, 2021 16:00 2 768 20

Царевото стадо

  • монархия-
  • република-
  • царство-
  • фердинанд-
  • симеон

Идеята за ново Царство България е дивотия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По алеята в парка се носеха две кучета. Вятърът разрошваше козината на сетера, който напираше да улови с любопитния си нос всички миризми във въздуха. Овчарката, захапала дебел клон, подтичваше редом. Отзад крачеха стопаните, изкарани от домашните питомци на утринна разходка. Този вляво въртеше в ръката си повод и тъкмо казваше: "Какво беше?... Конституционна монархия! Това ни трябва!". Разминах се с процесията, а подочутата фраза зачовърка мислите.

Неприлично е да коментираш чужди разговори, но аз все пак ще изразя своето становище за възможността да имаме цар. Ще бъда кратък, защото се налага да изпиша само приличните думи, дошли ми наум.

В далечното минало сме имали владетели и тяхното управление води до падането на обезсилената държава първо под византийско, а сетне – под турско робство.

След Освобождението през 1878 год. също ни натрисат самодържец - измъкват го от виенски шантан. Гадината Фердинанд вкарва страната в две национални катастрофи и накрая бяга с влакова композиция, пълна с държавното съкровище. Той ще остане запомнен и с признанието, че винаги е защитавал интересите на Германия.

В наши дни внучето му, Симеончо, въпреки че няма право, получи от дащните нашенци скъпи имоти. С падналите от небето средства играчът плати натрупаните дългове и осигури светло бъдеще на своите наследници.

Тук някой може да отбележи, че не е луд този, който яде баницата... Така е. Но стига вече с тези хрантутници със синя кръв и почервенели от пиене носове! Време е да се поучим от миналите грешки!

Поне официално България е република и въпреки това едва успяваме да се справим с управниците. Имаме президент и цяла тълпа други негодяи... И единствената утеха е, че през няколко години техните физиономии се сменят. А какво ще стане, ако трябва да ги търпим доживот?!

Идеята за ново Царство България е дивотия! Понеже стадото не може да разсъждава, то блее и напира да си избере овчар – така ли е?! Но е сигурно, че онзи няма да мисли за нас – той си има ножица и само ще ни стриже.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 10 Отговор
    Наскоро върнаха двореца Врана на царя и той обеща да не съди България.А днес научаваме че този измекяр е осъдил България в Страсбург.!?!?!?!

    Коментиран от #9

  • 2 Сатана

    20 11 Отговор
    За всеки убит Български войник през Първата световна Фердинанд е получавал по 5000 Райхсмарки.След абдикирането му получава имение и допълнителни 5 000 000 марки и дребни суми от Германия.
  • 3 ЛЛЛ

    27 5 Отговор
    А защо измисления ни цар получи имоти, а? Защо никой не споменава лисицата Костов и Татарчев? Благодарение на тях той си поиска имотите. До кога няма да има осъдени управници
  • 4 Цар Тиквуций Едно

    14 3 Отговор
    Аз царувах само 12 години.
  • 5 КАСКЕТА

    11 0 Отговор
    КАКВОТО И ДА НИ СЛОЖАТ ВСЕ НЕ СТАВАМЕ.И ПРЕЗ СОЦА И ПРИ КАПИТАЛА ВСЕ СМЕ НА КРАЯ НА ОПАШКАТА
  • 6 Псевдоним

    15 6 Отговор
    Може би единствената идея, която има някакъв смисъл да се преразгледа, е за народна република. Монархията се е изчерпала още при падането ни под османско владичество.

    Коментиран от #11

  • 7 Монархията е лошо нещо

    11 2 Отговор
    Освен ако не си цар.
  • 8 Гост

    7 3 Отговор
    Точно, кратко и ясно. Който разбрал - разбрал. Останалите пак ще се юрнат да гласуват.
  • 9 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Царя каза и на Кеворкян, че в никакъв случай и при никакви обстоятелства няма да има материални, имуществени претенции към България. Интервю от 08 Февр 1990.
  • 10 Професор

    13 17 Отговор
    Точно така, браво Николайчо, ако с бяхме република от 681 година насам, нямаше да паднем под никакво иго, пардон, влияние! Фердинанд е виновен за всичко! Мегаломаниак и канибал, на който са му плащали швабите за всеки убит български войник! Затова ги е броил толкова щателно, че и Сметна Палата отворил. Гад проклета! Направил от България велика сила, наравно с Австро-Унгария, Германия и Отоманската Империя. Мошеник и дилетант. Ние си искаме хора от село Славяново да си ни управляват, за да се пооблажат и те, и да се сменят та да има диверсификация на облажването, та белким да си стоим бедни. Забогатяването води до пороци, по-добре е бедност, постигана чрез упорита периодична диверсификация на облажващи се управници.
  • 11 Танкист без танк

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Псевдоним":

    Наричаш нещо което е просъществувало толкова време изчерпано? А републиката? Има-няма 75 години и вече лека-полека си заминава като някоя бабичка. Народна република може да се преразгледа като временен етап до възстановяване на монархията, когато и дойде времето......
  • 12 ОТ КАДЯ НА НАДЯ БЯ

    4 1 Отговор
    ЦАРСКАТА ТУРШИЯ Е НАЙ УБАВОТО МЕЗЕ ЗА РАКИЯТА,А НАЗДРАВЕ НА ПОДАНИЦИТЕ🍷
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дулоба

    1 7 Отговор
    За да съединиш нещо то първо трябва да го разделиш. Стига сте говорили за робство. България винаги е била свободна. Как се строят църкви и манастири под кървавия ятаган? Това е една измамна история за България но има много историци които черпят от банковите си сметки историята на България и да поддържат лъжата в истина и други които да им вярват.

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 15 Професор

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "дулоба":

    Абсолютно правилно! Той и Ангел Кънчев, репетирал в Русе на пристанището ролята си от "Многострадална Геновева" и взел, че се самоубил понеже не знаел как правилно да използва пистолет, после турците ви виновни... Левски го обесили за криминално престъпление, и то срещу българче... Ботев -- ами един от четата си го гръмнал от упор, какво пбщо имат турците? Сега, за Бенковски, верно, отрязали му турците главата и я забучили пред конака в София, но защо Фердинанд направил парадния вход точно там? Това без друго говори, че поробителят е именно той, а не турците...

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 16 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "дулоба":

    Да ти обясня, като не ти е ясно. Църкви и училища за българите в земите под т0рск0 р0бств0 започват да се строят едва стотина години, преди освобождението. Причина за това става големият пердах, който султана изяжда от Екатерина Велика, при поредната война, която водят двете страни. Русия подписва споразумение с турците, което гласи, християните в земите на султана да имат повече права, да изявяват религията и битовите си обичаи.
    Пак Русия ни е извоювала правото, да имаме църкви и училища.
  • 17 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    Давуде...... Що не си береш тютюна, ами си тръгнал да се и3лагаш?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "дулоба":

    Покажи ми карта на България от 17 век, моля!
  • 20 ДЕЖАВУ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    РАЗБОЙКОВОТО СТАДО ШАЙКАДЖИЙСКО ГЕРБ. АКО ПРЕНЕСЕМ ТЕКСТА В СЕГАШНО ВРЕМЕ, НАПЪЛНО ПАСВА И СЕ ПРЕПОВТАРЯ В СЕГАШНО РАЗБОЙКОВО ВРЕМЕ. ГЪРЦИТЕ РЕКЛАМИРАХА КНИГАТА НА АЛЕКО -БАЙ ГАНЮ С ЛИКА НА БОЙКО БОРИСОВ. ИСТОРИЯТА СЕ ПРЕПОВТАРЯ И НЯМА ПОУКА В ОВЧИЯ НАРОД И УПРАВНИЦИТЕ МУ.