Last news in Fakti

9 Септември, 2021 13:00 8 786 32

Боян Рашев: Марица Изток спасява България

  • марица изток-
  • тец-
  • енергийна криза-
  • въглища

Поглед върху цените на тока от началото на септември ясно показва кои европейски страни все пак имат шансове за оцеляване в такива условия - Полша и България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът е в невиждана енергийна криза, която особено силно удря Европа. Цените на основните горива, които стоят зад производството на електричество - въглища и природен газ - растат с незапомнени темпове. Само за последните 6 месеца газът на холандския хъб е скочил с 217%, а австралийските въглища за износ - със 103%. Дължи се основно на гигантския скок на потреблението, който предлагането не може да задоволи. Нефтът малко изостава, защото пандемията все още ограничава движението и особено полетите. Но това е само временно.

Всичко това е напълно логичен резултат след години политики за ограничаване на инвестициите в търсене, проучване и добив на изкопаеми горива, които през 2020 г. достигнаха безумни нива - не само държавите, но дори и частните пари ги напуснаха. В Европа усещаме удара особено силно, защото тук се добавят и разходите за въглеродните емисии при изгаряне на горива, които вече достигат рекордните 62 евро/тон СО2.

В резултат, от края на месец юли червените цветове напълно превзеха картата на борсовите цени на тока. Даже се наложи скалата да се удължи във виолетово-розова гама. Първи бяха ударени енергийно-интензивните индустрии. След тях го усетиха и всички останали бизнеси. Скоро лавината ще помете и домакинствата. Газохранилищата в Европа са празни. С първите студове ще настъпи катастрофа, която вече няма как да бъде избегната.

Поглед върху цените на тока от началото на септември ясно показва кои европейски страни все пак имат шансове за оцеляване в такива условия - Полша и България. Общото между тях е, че в най-голяма степен разчитат на местните си евтини въглища, а не на внос на газ или черни въглища. В България, разбира се, голяма роля играе и АЕЦ Козлодуй. Тя обаче съвсем скоро ще затвори един блок за едномесечен планов ремонт. И тогава отново ще чакаме миньорите и ТЕЦ-овете да работят на пълна мощност. Те ще осигуряват над 60% от тока. Същото ще се случи и през зимата, когато товарът на системата надхвърли 7000 MW и дори всичките големи ВЕЦ няма да са в състояние да покрият значим дял. А временните енергийни източници (слънце и вятър) няма смисъл дори да се споменават - те обичат както нощния, така и зимния сън.

Ако вече бяхме затворили мини Марица-Изток и разчитахме на газови централи, щяхме да бъдем изложени изцяло на милостта на Газпром и рекордните цени на газа по света. Днес мините все още ни защитават, но натискът от европейските политики и пазари се усилва. А утре?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    41 4 Отговор
    Как така светът бил в невиждана енергийна криза? Тука един тр0л с различни никове обяснява, че имало огромен излишък на енергия и в Германия я били продавали на отрицателни цени, сиреч - плащат ти за да я ползваш.

    Коментиран от #9, #29

  • 2 asd

    46 8 Отговор
    Ами да не сте си спирали реакторите бе Фотки такива.
    А кой ви пречи да си пуснете и нови реактори, А?

    Като ви е толкова акълО какво пискате сега леш такава?
  • 3 Лост

    33 7 Отговор
    Само не разбрах какво е общото между хъба в Нидерландия и цените на Газпром? Виж, ако Газпром спре газа, тогава отиват на черно, а не на тъмночервено.

    Коментиран от #19, #27

  • 4 Petyr

    39 6 Отговор
    Ами като не пожелахте АЕЦ Белене, или 3 и 4 блокове на АЕЦ да спасяват положернието, горете кюмюр за да спасите положението.

    Коментиран от #21

  • 5 Хаджи Генчо

    16 5 Отговор
    Лаладжийски работи. Цените на горивата и енергоносителите си се покачват откакто ги има и както се покачва всичко. Но в България покачването на цените е чиста спекула.
  • 6 когато

    8 5 Отговор
    Лани, когато беше Ковид кризата, и всичко се изпокри по домовете си, естествено, че имаше Излишък на ел. и т.н. енергии. Тази година, след бума на производството, енергия пак няма. Ами нормално, мисля си аз.

    Коментиран от #7

  • 7 Копипасте

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "когато":

    Кoрoнa кризaтa им дaде мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн.

    Коментиран от #11

  • 8 А ,,Утре" ли...?!

    27 8 Отговор
    Утре излизаме от ЕС и никой не може да ни спре производството на ефтиният Източно-Маришки ток...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Споко...!

    26 6 Отговор
    Няма да спрат ,,Марица-Изток",защото там освен държавната,работят и две-американски ТЕЦ...!Държавната-кучета я яли ..!НО краварите,както винаги си гледат интереса и няма да го позволят,скръцвайки със зъби на Брюксел да си мълчи...!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Копипасте":

    А когато плющи "печатницата" на долари следва износа на инфлация и естествено всичко поскъпва! Енергоносителите са същите - парите са обезценени! Идва поредното пукане на балона като през 2008-9година! И България пак не е подготвена, а сме и дупетатска трагикомедия!
  • 12 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Споко...!":

    И ТЕЦ"Марица-изток"1 дето сега е в БРИКЕЛ на Ковачки доколкото работи!

    Коментиран от #15

  • 13 РЕАЛИСТ

    28 3 Отговор
    Ама, нали сума ти експерти ни убеждаваха, че нямаме нужда от АЕЦ Белене, щото нямало нужда от електроенергия. Само за крушки имало нужда. Де се скриха сега?
  • 14 пешо

    20 5 Отговор
    чакам да видя тука вой на троловете на ковачки и на кравария! да ни обяснят как аец "белене" е ненужна, скъпа и пр.!
    нека воят започне сега! така и така след някоя и друга година ще вием всички. на студено и на тъмно.

    Коментиран от #25

  • 15 Леко ще те коригирам...!

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    БРИКЕЛ се намира на територията на бившият ,,ТЕЦ-Марица-Изток-1"...!Включва този ТЕЦ+ Брикетна фабрика...!И ДА...- той е на Ковачки и изобшо не го пипат,защото си плаща надлежно- ,,Такса Спокойствие"...!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Леко ще те коригирам...!":

    откакто съм принуден да им следя за бизнеса на тия, а това са доста години вече, момчето от трети картофен пояс я плаща таксата на всички, без изключение. и редовно.
    анонимният вероятно иска да каже, че и "ей и ес", и "брикел" са на една площадка.
  • 17 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Леко ще те коригирам...!":

    Закачката с гълъбовци, за това че слагат бели бомбета като спрат и не работят Брикетна фабрика и ТЕЦ-1 е жестоката истина! А "американската" AES е съвсем друга бира! Комплектна доставка от АЛСТОМ! Разлика от земя до небе с другата до нея, дори и с бившата ТЕЦ"Марица-Изток"3, която е на около 10 километра!
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    15 2 Отговор
    Кога ще го разберете цената на нефта в момента, а и не само в момента. Също и цената на природният газ. Се определя много повече от политиката, интересите, алчността ... на няколко държави монополисти като Русия, арабските, САЩ ... А не толкова от търсене и предлагане на енергийни суровини и електричество.

    Например, късогледата политика на ЕС, да "забрани" въглищата, като натоварва цената им двойно и тройно с "изкуственият" СО2 пазар на емисии. Европа сама си го натресе този огромен скок на цените на електричеството. С рязкото повишавне на цената на СО2 квотите. Което преди 10 години щеше да е наказуема манипулация на пазара и щеше да е наказтелно престъпление.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    "...ако Газпром спре газа, тогава отиват на черно, а не на тъмночервено."

    Не си запознат и пишеш глупости. Хидерландия, си купува газ от Великобритания и Норвегия, а не от Русия.

    Руски газ купуват от Китай, Турция и Германия, Австрия и всички на изток от тях в Източна Европа, без Румъния. Румнците си добиват сами газ. Също така всички Източноевропейски държави с изключение на България и Украйна имат алтернативни източници и трасета за доставка. Дори Украйна има алтернатива да взима от Полша и Германия неруски газ.
  • 20 Васил

    11 2 Отговор
    Ако имахме още една атомна нямаше да седи този проблем
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Petyr":

    "... не пожелахте АЕЦ ..."

    Ти и "мислещите" като теб сте коне с капаци или рубладжии. Броя на АЕЦ в "банановите" държави/ Турция, арабски .../ расте. съответно цената на урана също се повишава в светеовен мащаб, респективно цената на електричеството от АЕЦ също расте.

    Не е важно как се добива електричеството, дали от уран или от въглища или вятър, морето ... Важно е колко струва и какви са последствията от производството на електричество. А последствията от АЕЦ са апокалиптични, затова съм противник на АЕЦ.

    Има много начини една държава да просперира без АЕЦ. Примери Австия, Германия ... Има и примери, за държави, които иамт АЕЦ и не просперират. Например България, Русия, Украйна ...

    Коментиран от #23

  • 22 ААнтоновов

    1 10 Отговор
    Г-н Рашев за пореден път защитава незащитимото или по-точно манипулира общественото мнение за “безценната” роля на ТЕЦ”Марица”2.За България от ВИ са необходими,а оптимизация на потреблението във всички направления-индивидуално битово,за индустриалното производство.Само оптимизацията на потреблението в тези два сектора и модернизацията при преноса на ел.енергия би се равнявала на производството на една 1000 мг.вт. Мощност.

    Коментиран от #31

  • 23 Йо Несбьо

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Германия започна да внася ток от страни с АЕЦ като Франция и от неекологични държави с добив на въглища. Нашите главоболия идват от непоследователност в енергетиката и енергийната политика - ще строим АЕЦ, няма да строим... Пак ще строим, пак няма да строим. Така Унгария инвестира в АЕЦ, Турция инвестира в няколко АЕЦ, Чехия модернизира "Темелин" и "Дуковани", Полша ще инвестира в АЕЦ, а ние загубихме 31 години в колебания. А досега можехме да построим "Белене", да инвестираме в технология за добив и обогатяване на уран и да си добиваме гориво тук, на място и за приемливи цени. Можехме да инвестираме и в технология за пречистване на вредните газове от горенето на въглища, като с това да не се налага да затваряме централи.

    Накратко - България си заслужава кошмара и блатото, в което живеем.
  • 24 ПЕНКО

    10 1 Отговор
    И ГОСПОД ГРЪМОТЕВИЧНО "КАЗА" : " ЩЕ ВИ НАКАЖА -ЗАЩОТО НЕ ОБИЧАТЕ И НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ НА МОИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ -ЦИОНИТИ -СЕМИТИ-- БАНКЕРИСТО -БАНКЕРИ -ДОЛАРОВИСТИ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 Африканец

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "пешо":

    Строежа и експлоатацията на една атомна централа е много сложна работа. С две думи- у нас , в момента , няма достатъчно подготвени хора дори да я експлоатират, да не говорим да я построят. Ако я дадем на чужди фирми да я построят и после да вземат част от печалбата(щото България няма парите да я построи) , то тогава вие ще ревнете като вдовици за ... че България е разпродадена и че ни ограбва и още други простотии , в този дух. Така че - вие , големите патриоти , кажете какво да правим и как да го направим.
  • 26 Матей

    6 3 Отговор
    А утре--крах!За всичко това са виновни американците с тяхната назадничава зелена политика,квоти за емисии.От какъв зор ще плащаме на ЕС квоти,да ни слагат прът в колелата ли,е-г.а ти удоволствието,ти ще им плащаш ,те ще ти бият контрата.Руснаците не са виновни,те са готови да осигурят газ за Европа,обаче американците с всякакви способи спъват доставките.Това е техния коз в икономическата борба със своя конкурент--ЕС.и АКО БРЮКСЕЛ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПОТРИВА и не изрита американските емисари,да им захлопне кепенците,стара Европа да се готви за метежи и революции ,посред зима.
  • 27 Стефан

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Само че тогава и Газпром отиват на черно, защото освен горива и оръжие те друго не продават, и не си мисли че всички умници са в Русия, а в Европа и останалия свят пасат трева, просто статията е да тестват бунаците и да активират троловете, колкото до България ток има даже в излишък, проблем е газта защото Борисов за 12 години не изгради един алтернативен тръбопровод за доставка на друга газ освен руската, има катарски газ, азерски, втечнен газ, верно е че са малко по скъпи, но никой освен България не разчита САМО не един доставчик защото и той ще те клати, справка - до 2020 плащахме по скъпа газ от тази която плащаше Германия, въпросите към Р.Овч.
  • 28 Клаус

    3 0 Отговор
    А утре на барикадите пак ще сме заедно...нали, камарад? И сълзи блеснаха в очите му,и като голям сив звяр скочи на бруствера!
  • 29 Йо Несбьо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Енергия има, но за германците! Явно не е напълно ясно, че колкото по-богат си, толкова по-евтино минаваш. Ние плащаме най-много, защото сме последните в ЕС. Това е положението...
  • 30 Реактор

    0 0 Отговор
    Ами Тиквун неможа да измисли как да открадне още някой молиард, от Белене. Идват и електричките тогава ще видим коло ще е тока.
  • 31 ХХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ААнтоновов":

    Явно си много далеч от енергетиката и познанията са от подобни статии с шаблонни фрази.

    Опитай се да обясниш технически с изчисления това, което си написал.

    Всичко това са лъскави фрази докато се включи АЧР и почне да изключва консуматорите.
  • 32 363729110

    0 0 Отговор
    Българи,юнаци!Аец ни требва от тия новите със затворения цикъл ,руснаците имат технологията ,80 г.експлотация,вредни елементи и въздух нема,радиация също.Първа такава аец напрайна и бачка и дарява светлина за жълти стинки на домакинствата.Част от проекта по света за зелена енергия,ама верно ни ще купуваме восък и конци ,щото одисваме на новите ни приятели от обора и тия с европейските ценности.Какъв голям го ядем от тия приятелства ,но българи юнаци ще ви топли и дава светлина.