Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 16:00 4 545 88

Религията

  • религия-
  • духоенство-
  • мисия

В колонията BG духовниците нямат мисия.

Религията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога сме имали Знание. Но него после са го подменили с религията. Сетих се за тази мисъл преди няколко утрини, когато мярнах кварталния поп. Той затвори вратата на черния джип и закрачи напето към параклиса. Типичен служител на култа от богат столичен район: охранен, прошарената брадица е сресана старателно, чистото расо стои като униформа... А очите са преситени, привикнали да гледат отгоре надолу на миряните. Не обичам типове, които считат, че всички са им длъжници. Такива те оценяват според външния вид и решават колко минутки от своето скъпоценно време да ти отпуснат. В краен случай може да откупиш тяхното внимание с по-голям дар. Ала допускайки компромис със самоуважението си, надали ще се почувстваш пречистен и удовлетворен.

И как само приехме глупостта, че духовното има материална стойност?

Открай време Българската православна църква е действала като затворена общност, оказваща набор от специфични услуги срещу заплащане. Светлите личности като Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Матей Преображенски, отец Иван (осветил знамето на Хвърковатата чета), поп Андрей и Боян Саръев, служели на народа, са изключения на фона на тъмното неподвижно братство.

Твърдят, че благодарение на инертността си тази институция успява да съхрани чистотата на ортодоксалното учение. Но нали вярата трябва да се използва за творене на добро и красота?!... Искриците ѝ е нужно да се сеят неуморно сред миряните, да се обгрижват... Държиш ли я под похлупак в килията, нейното тайнство ще прокисне.

В колонията BG духовниците нямат мисия. Това е една от причините да бъдем разединени, самотни и лишени от морал. Нашите пастири са ни натирили далеч от своите храмове и дворци. Те охотно опрощават непростимите грехове на бандитите и позират с продажните политици пред телевизионните камери.

Мълчат пазителите на непотребните догми. Не се кахърят за грижите на обикновените хора, не им пука, че държавата се е скапала. И кой тогава да ни успокои и излекува от безнадеждието, невежеството и консуматорския бяс?

Бог да е на помощ и на свещениците, и на нас, окаяните грешници, оцеляващи кой както може!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроЗона

    39 3 Отговор
    Амин!
  • 2 мнение

    26 33 Отговор
    незабавно да се гласува религиозен данък, ако искат вярващите да си поддържат църквата да си плащат данък, никакви други държавни средства не трябва да се наливат там

    Коментиран от #25

  • 3 Иван Грозни

    48 13 Отговор
    Вярно е, че незнайни са пътищата господни. То небяха джипове, гривни, часовници, изби, а за "другото" никой дума необелва. Напълно вярни констатации. Тия се радват повече на умрелите/там е килипира/от колкото на живите.

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Димов

    37 54 Отговор
    Поредният самодоволен специалист, който коментира тема, от която нищо не разбира! Сигурно никога не е ходил на църква, няма представа от учението на православната църква и какво означава всъщност да си православен християнин.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 6 Золавятор

    29 39 Отговор
    Религиите са шарлатанство - Господ няма! Има сила която е неразгадана от човек. Ако имаша Господ, нямаше да има и тая неправда която господства в нашия свят.

    Коментиран от #9

  • 7 ттт

    20 34 Отговор
    Ауууу.... Интелектуалните напъни на един безверник псевдоинтелектуалец, който не разбира, за какво иде реч....
  • 8 НИЕ

    54 9 Отговор
    "Изгонете търговците от храма!" казал Спасителя. Нашия Синод пък го напълни! Там явно четат Евангелието наобратно...a нали знаете кой го чете така...
  • 9 Бай ганю

    5 20 Отговор

    До коментар #6 от "Золавятор":

    Ами като няма господ ти пък недей да умираш
  • 10 Госあ

    19 25 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Ние българите сме езичници. А за християнството имаме много по верни трактовки, като богомилите и дъновистите.
  • 11 Гого

    24 12 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Я разкажи, що е то православен християнин щом знаеш. Вадиш много предположения за автора, че и епикриза си му поставил, явно си доста "вътре" с религията!
  • 12 Роза

    43 19 Отговор
    Напълно подкрепям твърденията в статията.От тримата свещеници,които познавам лично,нито един не е състрадателен към бедните.Прекалено много се оядоха.Като влезеш в църквата,и попът, и помощния персонал само в ръцете ти гледат колко свещи ще запалиш и колко пари ще сложиш на масата за дарения.Затова отдавна вече не ходя на църква.Достатъчно е да носиш вярата в сърцето си,без да се кланяш и да пълниш гушите на такива.

    Коментиран от #30, #48

  • 13 Професор

    18 29 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Абсолютно точно. Бих добавил -- "инженерът" Николов е толкова инженер, колкото и разбира християнството. Да приравниш вярата, освободила хората от страха от смъртта с това как иглежда и каква кола кара кварталният поп е особен вид агресивен атеизъм, безспорно поощряван от глобал-социалистическите държави и техните медийни глашатаи. Николов, не си безсмъртен. И ти ще остарееш. Над теб ще се спусне СТРАХЪТ от смъртта. Ще бъдеш сам, студен, смутен. Покай се тогава, ако можеш. Господ може и да ти прости. Но дотогава, нашият народ, хулещ християнските си ценности под витиеватия вой на богохулници като теб НЯМА да съществува. Ще е станал един от многото, ЛИКВИДИРАНИ от Божия гняв. ВИЖ кървавия надпис на стената на панелната си гарсониера: ПОГЛЕДАХ ТЕ, ПРЕТЕГЛИХ ТЕ, ПЪТНИК СИ!

    Коментиран от #15, #17, #23, #62

  • 14 И сте прав

    18 5 Отговор
    И не сте прав! Не се поставят всички свещеници под еднакъв знаменател, въпреки, че бихме желали всички да са достойни. Това важи обаче и за всички нас - граждани, бащи, майки, синове, дъщери. Дали автора е достоен в очите на другите? Затова и по-доброто е да гледаш към себе си и да имаш изисквания към самия теб. Това би променило нещата. Иначе да критикува всеки може!

    Коментиран от #39

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Димов

    20 15 Отговор
    Православната църква е Богочовешки организъм. Тя е тържествуваща /на небето/ и войнстваща /на земята/. Тук на земята, православните християни воюват със собствените си страсти /грехове/. В църквата се влиза доброволно, приемайки нейните правила и канони. Тя не подлежи на реформиране, защото е основана от Самия Господ Иисус Христос и разширена от самите апостоли. В нея се извършват свети Тайнства. Глава на църквата е Сам Господ Иисус Христос, следват светите ангели, който имат 9 чина и наброяват трилиони. Следват земните членове-църковният клир и всички православни християни, които са милиони.
    Хулители, безбожници и предтечи на антихриста винаги е имало и винаги ще има, дори до последния ден. Сам Господ е казал на апостолите, че Него са гонили, ще гонят и тях, разбирай цялата църква.

    Коментиран от #22, #49

  • 17 ттт

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "Професор":

    Изключително добре казано. СТРАХУВАТ се безверниците. Огледайте се, особено сега. Обхваща ги истерия и се задушават от злоба, злъч и страх.
  • 18 КРЕТЕНЮГАТА

    2 14 Отговор
    Бoриcoв: Щe нaпрaвя вcичкo бeзoтчeтнoтo крaдeнe в мoмeнтa дa cпрe
    Мнoгo e вaжнo дa ce прoмeни прoмянaтa, зaщoтo прoмянaтa ни дoнece цeнитe нa тoкa в пъти пoвeчe, кaзa лидeрът нa ГEРБ
  • 19 Димов

    13 9 Отговор
    И да добавя: целта на православната църква е да освещава човека и да спасява човешките души, чрез Триединния Господ Бог - Отец, Син и Свети Дух. А не да развива обществена дейност.
  • 20 МАЛКО ГИ ТРЕПЕХА КОМУНЯГИТЕ

    8 15 Отговор
    ТИЯ ЧЕРНИ ХЛЕБАРКИ🙇🙇🙇
  • 21 Професор

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Браво, много точен ник си си измислил -- този на черния котарак от "Майстора и Маргарита", който служи на дявола.
  • 22 КонТрол

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    А пробвал ли си с хапчета?

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Професор":

    Затова Поднебесната е вечна ! Защото имат декрети за чуждите религии, които се месят в държавните дела !
  • 24 Димов

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "КонТрол":

    Да, най-доброто! Казва се Св. Причастие🙂!
  • 25 Селянин

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "мнение":

    Е, ти па ептен се побърка...Само за църква данък не сме давали...Тумбаците и без държавни средства имат повече от достатъчно...
  • 26 набухвател

    12 7 Отговор
    ИзбегАх от форума с ковидиотите и дойдох тук за малко релаксче,но се прецаках.Вгорчиха ми деня димовци,професори....същата бира като ковидиотите.Ако си верват-кофти!Ако печелят от наивници-шапка им свалям,както казва Джорж Карлин!
  • 27 православни скотове

    11 7 Отговор
    - Христо Ботьов

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Димов

    10 7 Отговор
    Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне:/Гал. 6:7/
  • 29 Богопомазан

    5 9 Отговор
    Ако, тоя е вярващт, аз съм марсианец!:) Не че религията има място в съвременният живот!
  • 30 Попово прасе

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Роза":

    Винаги е било така! Прочети отново разказите на Чудомир и ще разбереш за какво иде реч!
  • 31 набухвател

    13 5 Отговор

    До коментар #27 от "православни скотове":

    С"Моята молитва"Ботев стреля точно в десетката на религиозната заблуда!Ееех,имало едно време един народ-българи!!
  • 32 Антитерорист

    3 13 Отговор

    До коментар #27 от "православни скотове":

    Ботев отдавна го отрекохме! И децата знаят че е терорист отвлякъл австрииски кораб и заслужено ликвидиран!
  • 33 Поп

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Грозни":

    Не си прав! От кръщенетата падат бая пари! Ама, пусто напоследък няма! Да не говорим за свадбите! Ама, и тех ги няма!
  • 34 Тоалетна хартия

    6 7 Отговор
    Аз нямам нужда от еврейските религии- християнство и update -мюсулманство. Това са приказки за оФце..... Българина е езичник, в добрия смисъл!!! Ако не беше, отдавна да ни няма!!! Християни и мюсулмани сме на хартия....Света познава над 4300 религии, 4300 , няма грешка в хилядите. Но 3 са аврамовите, звездобройни измислици!!!
  • 35 Тодор Живков

    6 4 Отговор
    Това е вярно изобщо за духовното. Къде са писателите,учените, артистите и т.н. Тези, които наистина правят нещо духовно, не им чуваме имената, няма национална цел, идея за развитието на България. По стар соц. подход се прекланяме на материалното и изедниците като Борисов и сие. Трябва огън и меч, за да живнем малко. Ако можем.
  • 36 гост

    11 3 Отговор
    БПЦ е институция с най-много имоти в България, но отчетата постоянно плачат за пари. Явно и при тях е както при лекарите: за началниците по няколко десетки хиляди, за будалите - около 1000. Тази богата институция колко сиропиталища е открила? /отец Иван се поддържа с дарения/. Колко училища, колко детски занимални или трапезарии? Нима Исус е ходил със златотъкани дрехи? Да не говорим за мъжките манастири превърнати в долни вертепи! хА СЕГА ВЯРВАЙ НА ПОПОВЕТЕ!
  • 37 набухвател

    11 7 Отговор
    Библията-невероятни глупости в които още по-големи глупаци търсят скрити мъдрости и послания,а не виждат основното,което проповядва-покорност,пасивност и чувство за вина!

    Коментиран от #67

  • 38 Госあ

    13 12 Отговор
    Тук подкрепям автора, Богомилите отричат точно тази пищност и кич на фалшивата църква. Отричат стария завет и приемат само евангелието. Като езичник бих приел това. В България има много висши хора, но винаги биват низвергнати от низшите създания с помощта на простолюдието. Истинските българи не ходим на църква.

    Коментиран от #46

  • 39 Блажен

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "И сте прав":

    Правилно, не го гледай попа, какво прави, а го слушай, какво говори и ще литнеш към рая.
  • 40 Попов

    8 4 Отговор
    Мат ( 7:1-5 )
    Този път ми паднахте в очите доста. Между другото днес са Рождественски заговезни. Може да си прочетете и Евангелското четиво за днешната служба, ако не сте били в Храма.
    Иначе може да си проверите на сайта на НСИ самоопределението на населението в България според последното преброяване. Итересното е, че въпроса не е задължителен.
    Иначе естествено във всяко стадо има и мърша, но ще Ви припомня и дядо Добри, както и ако се бяхте поинтересували малко щяхте да видите и другата страна на монетата.

    Коментиран от #41

  • 41 набухвател

    4 9 Отговор

    До коментар #40 от "Попов":

    Е точно дядо Добри е пример за медицински проблем,както и за тези,дето искат да му издигнат паметник
  • 42 Стефан Петров

    15 2 Отговор
    Мненията тук са от хора, които не виждат по-далече от носа си.Или ние ще подкрепим безусловно православието, или ще ни направят мюсюлмани и то насилствено.Когато по пет пъти на ден започнат да пеят мюезините ще си спомните за православието. Във Франция и Германия вече всяко четвърто дете се ражда от емигранти. Само след 20-25г. в Западна Европа мюсюлманите ще се мнозинство и тогава горко им на победените- според древноримския девиз. Улиците на редица европейски градове като Париж, Марсилия, Брюксел и др. вече малко се различават от тези в Алжир, Нигерия или Работ. И на тях европейскате реч и надписи вече са рядкост.

    Коментиран от #45, #51

  • 43 националист

    14 6 Отговор
    Поредната ционистко болшевишка помия излята от един неук и бездуховен индивид.Има православие и православна църква има и България. Това го е казал Васил Друмев-тъпновски митрополит Климент и това е вярното а не злобните нападки и лъжи против праотческата ни вяра и светата ни православна Църква изплюти от това бездуховно и неуко същество писало тия глупости....как му беше името там....джендърче някакво си ,мишок!
  • 44 случаен

    4 4 Отговор
    ами знаят,че няма бог,затуй вземат каквото могат,докато могат
  • 45 набухвател

    6 6 Отговор

    До коментар #42 от "Стефан Петров":

    Тези,които поръчаха библията,са същите,които плащат и наплива в Европа!
  • 46 Професор

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Истинските българи не ходите на църква, ходите в Китай. Ето защо Старият Завет е много мъдра книга. Кървавият надпис на стената, специално за вас да се чете -- ПОГЛЕДАХ ТЕ, ПОГЛЕДАХ ТЕ, ПРЕТЕГЛИХ ТЕ, ПРИ КИТАЙЦИТЕ!

    Коментиран от #58

  • 47 Православен

    15 3 Отговор
    ако нямахме Православната църква нямаше да имаме нито азбука нито книжовност ,нито Златен век на българската книжовност и просвета при цар Симеон и сина ме Петър,нямаше да имаме държава ,нямаше да има българщина през робството нямаше да имаме възрожденци и възраждане нямаше да имаме освобождение от руските православни братя ,нямаше да имаме нища ,нямаше да ни има и нас.Явно автора дето съди свещенника че бил с черен джип и бил "охранен" не е чел никога история нито пък има представа за Православното ни вероизповедание и неговата същност,нито пък знае нещо от Писанието или от Преданието да не говорим за Символа на вярата дали е чувал или Отче наш,или да знае какво всъшност е центъра на православния живот що е покаяние и литургия и свето причастие и тн и тн,но да лесно е да съдиш духовниците и да им търсиш грехове и да приказваш скалъпени лъжи за тях станали вече банални. Прости му Боже на това дребно човече,то не знае какво говори и пише,не знае нищо!
  • 48 всъщност

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Роза":

    Точно така е, църквата като институция и тези които й служат не могат да се нарекат праведни, смирени и богобоязливи(с малки изключения разбира се) Говоря не само за нашата църква в България, това важи за църквата като цяло навсякъде! Поповете са много повече търгаши, отколкото Божии хора, интересуват се основно от материалното, а духовното или не го разбират достатъчно или нехаят за него! Много от "отчетата" биха направили доста гадости за пари, а съвестта им е силно разтеглива и в тях липсват основни духовни добродетели като човечност, състрадание, милосърдие, скромност, великодушие......но за сметка на това често се откриват алчност, нахалство(дори наглост), безскрупулност, жестокост, непукизъм, чревоугодие и куп други пороци, които един истински служител на БОГ не би трябвало да притежава. Всъщност според църквата БОГ е представен в прекалено религиозен аспект, а самата църква и нейните служители като едни неотменими и абсолютно необходими посредници между хората и БОГА а това е една голяма заблуда, да не кажем измама! БОГ всъщност е Висшият Разум на Вселената, който вижда, чува и знае всичко за всеки и реално е всемогъщ! Ние трябва да го възприемаме по този начин, а не както ни го представят църковните тарикати, всеки трябва да възприема БОГ със сърцето и душата си, а вярата му да бъде основана на това усещане за Висше Същество, което се грижи да има ред във Вселената! Лицемерието, външната показност и ритуалност не могат да заблудят БОГ защото той зн

    Коментиран от #55

  • 49 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    В изброените степени на църквата трябва да се добавят и пресв. Богородица и светиите, разбира се.
  • 50 Тра-ла-ла

    5 2 Отговор
    Ако питаш мухата къде наоколо има цветя, тя няма да може да ти каже, но ако я попиташ къде има л@й но веднага ще ти отговори! Всеки вижда това което го интересува! Та така и автора инжинер видял духовността! 😂😂😂
  • 51 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Стефан Петров":

    Това бъдеще е тук в някои германски градове вече започнаха да пеят...
  • 52 Край

    3 0 Отговор
    Му Инженерю да ти кажа - каквито ни инженерите такива ни и поповете. Ти вече всичко изинженерства и взе Църквата да оправяш.
    На паметната плоча в гробищата можеш да видиш написано Инж. Иван Петров примерно. Не било човека Иван - раб Божи ми Инженера.
  • 53 Бах Киро

    4 8 Отговор
    Ако приемем, че съществува високостояща субстанция ангажирана с човешкото битие и живота след смърта, то трябва ясно да осъзнаем, че по "пътната карта"начертан ни от православните,католическите,протестантските,евангелистичните и прочее скотове се стига единственно до "генната огнена".Да го кажем, че тези ултрабогати структури са сатанинско творение и по логично би било да проповядват и катехизират от името на лукавия.Твърдибсе че страха от смърта е стръвта която ни примамва към въдичарската кукличка на шарлатаните с раса,якички и други атрибути,но по логично би било да приемем смърта като вечен покой,а да отделим повече ресурси в лесно достъпната евтаназия.Звучи далеч по приемливо от еврейските щуротии за бога Яхова,духа му и хеле пък еврейна Йешу които би трябвало да му е син. Същия които при толкова хубави жени в Галилея обикалял чукарите с голяма група брадати и смръдливи жидове.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 всъщност

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "всъщност":

    Спoрeд църквaтa БOГ e прeдcтaвeн в прeкaлeнo рeлигиoзeн acпeкт, a caмaтa църквa и нeйнитe cлужитeли кaтo eдни нeoтмeними и aбcoлютнo нeoбхoдими пocрeдници мeжду хoрaтa и БOГA a тoвa e eднa гoлямa зaблудa, дa нe кaжeм измaмa! БOГ вcъщнocт e Виcшият Рaзум нa Вceлeнaтa, кoйтo виждa, чувa и знae вcичкo зa вceки и рeaлнo e вceмoгъщ! Ниe трябвa дa гo възприeмaмe пo тoзи нaчин, a нe кaктo ни гo прeдcтaвят църкoвнитe тaрикaти, вceки трябвa дa възприeмa БOГ cъc cърцeтo и душaтa cи, a вярaтa му дa бъдe ocнoвaнa нa тoвa уceщaнe зa Виcшe Cъщecтвo, кoeтo ce грижи дa имa рeд във Вceлeнaтa! Лицeмeриeтo, външнaтa пoкaзнocт и ритуaлнocт нe мoгaт дa зaблудят БOГ зaщoтo тoй знae иcтинcкитe ни миcли, чувcтвa и нaмeрeния! Зaтoвa нaй-дoбрe нe ce пoдвeждaйтe пo църкoвнитe внушeния и вaжнocтитe кoитo cи придaвaт рaзни пoпoвe и жрeци, БOГ мoжe дa ce cвържe дирeктнo c вceки eдин oт нac пo вcякo врeмe, a зa дa ce cвържeм c НEГO нe ca ни нужни църкoвни cлужитeли или пък някoй друг.......Нужнa ни e caмo прocвeтeнocт, и иcтинcкa ВЯРA!
  • 56 Баба Тонка

    4 0 Отговор
    Църквата никаква я няма. Църквите са празни дори на свет ден. Като цяло православната църква е едно бижу, запазило формата си от много стари времена. Но поповете нямат контакт с хората. Дори не се стараят.
    Общността на въцърковените българи е доста малка. Познавам хора от тези общност. Наистина живеят по свой прекрасен начин - постят, ходят на изповед, общуват помежду си и си помагат. Но са прекалено малко. Предложете някакво решение. Това е начин да се събираме ние българите и да общуваме помежду си в неделя и на църковните празници. Както е било, както е сега в Полша, Хърватия, Италия. Но не и тук.
  • 57 Авторът

    5 1 Отговор
    е с доста объркана душа! Няма яснота относно православната вяра и ролята на Църквата! И на духовенството! Но дано Бог се смили над всички нас и ни показва търпеливо пътя на спасението!
  • 58 Госあ

    4 11 Отговор

    До коментар #46 от "Професор":

    Всъщност, Библията в голямата си част е преписана от записките на Лао Дзъ, имам предвид смислената част. Дори така е структурирана 💁

    Коментиран от #60

  • 59 Хари

    4 5 Отговор
    Вяра, Религия, Църква, Служители в църквата. Абсолютно различни категории, институции и персонажи. Несравтими и несъпоставими. Не може от поведението на персоната да провите изводи за институцията, а от там за религияга и накрая за вярата. Това е много глупаво или подло.
  • 60 Професор

    11 2 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    Казах ти -- сноуборда през рамо, на байка, и върти педалите към Лао, Тао, Мао и Бао. И изобщо не поглеждай назад.
  • 61 набухвател

    4 7 Отговор
    Академик Амосов-Природата не е предвидила страх от смъртта.Този страх,който сега изпитваме се е създал в нас по-късно.Академик Капица-Не бог е създал човека,а човека е създал бог!

    Коментиран от #65

  • 62 Жалка картинка,

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професор":

    Кое ти е духовното бе,измислен философ?Усещаш ли се как злобно кълнеш като махленска клюкарка!?

    Коментиран от #64

  • 63 За апостатите

    0 4 Отговор
    Който не вярва в светото ни православие трябва да бъде убиван!
  • 64 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Жалка картинка,":

    Просто ти преразказвам какво е отредил Господ на теб, на хора като теб и на народи като твоя. А относно духовността, ще ти отговоря след като ТИ ми обясниш каква е ролята на духовата музика в духовния живот на духовенството, или за чии к-р му е на попа да свири на тромпет.

    Коментиран от #73

  • 65 Професор

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "набухвател":

    И двамата -- видни комунисти и атеисти, умряли в мизерия и напълно забравени дори и от собствените си роднини. Само някакви болшевики като теб си ги спомнят отвреме навреме. Помоли някой да направи запис на последните ти часове и да го пусне в социалните мрежи, като доказателство, че не те е било страх.Дотогава -- смелчага си, няма що...

    Коментиран от #70

  • 66 богохулнико

    4 2 Отговор
    Ето...тази статия е непростимата хула срещу Св.Дух.
  • 67 Професор

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "набухвател":

    Ти изобщо не си чел Библията, нали? Защото ако я беше чел, щеше да разбереш, че основното в нея е ръководство как да живееш, както и какво ще ти се случи ако не спазваш това ръководство. И то се случва много точно. Случва ти се на теб и на атеистичния ти богохулещ народ. Изчезвате, точно както е описано в Библията. Обратно -- народи, които се придържат към Библията оцеляват и просперират. Справка -- поляците и унгарците. Вие сте първи по смъртност изобщо, не само от Ковид, живеете най-кратко от цяла Европа, даже Русия ви надмина, доходите са ви най-ниските в Европа, пак ще кажа -- даже Русия ви надмина, децата ви масово напускат страната, а вие ИЗЧЕЗВАТЕ В горда атеистична МИЗЕРИЯ. Това е положението. Какво повече искате да ви се случи, че да разберете посланието и защо ви се случва всичко това? Надменни апостати като вас християнството е виждало много. То живее, те измират. Просто е.

    Коментиран от #68, #72

  • 68 офф

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Професор":

    И си мислиш,че онези момчета зад екраните знаят какво е "апостат"? Ще помислят,че е някоя нова операционна система!!!!

    Коментиран от #71

  • 69 Станева

    2 2 Отговор
    "Непотребни догми", "нямат мисия"? Знае ли авторът на нескопосаната статия, колко човешки души са спасили българските свещеници? Не може от частното да се прави обобщение. И на автора няма да му навреди ако поне веднъж в живота си изповяда греховете си.Това е мисията на свещениците-да показват пътя на грешнижите, каквито сме всички. А за собствените си грехове ще отговарят те, не автора.
    "Някога сме имали Знание". Сега имаме Знание, и това е именно Православното учение, донесено от Христос. И вярата в Отца, Сина и Светия Дух, в Христа-Спасителя, не е "непотребни догми".
    Ясно е, че ще започнат нови удари срещу Църквата Христова. Но горко на онзи, който рита срещу ръжена!
  • 70 набухвател

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Професор":

    Имал съм"последен час"и помня всичко до секунда!Мога да ти гарантирам,че последните минути,когато се изключат сетивата за болка,всичи "знания",които си мислиш,че имаш,целият този ненужен баласт изчезва!И когато"опънеш жартиерите",в погледа ти ще замръзне последното учудване!Жалко,че не можеш да различиш фалша на библията.Ноо...номерът с ризата и бузата минава!Опитът ти да си оригинален с това предложение за запис те поставя до тези глупаци,които ми предлагат за отида в ковид отделението,като не вярвам на статистиката.И последно-накрая всички сме равни-вярващи,невярващи,масони,илюминати,професори и такива като мен-необразовани.Най-глупавото е да пилееш отреденото ти време,с вяра в задгробния живот.Това някои отдавна са го разбрали-"Протоколи на ционските мъдреци".

    Коментиран от #78, #81

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 набухвател

    2 4 Отговор

    До коментар #67 от "Професор":

    Точно така-тя е ръководство!Браво моето момче!Още можеш!И всяко ръководство е в полза преди всичко на създателите му.Е,ще вкараме малко любов към ближния,не прави туй,не пожелавай онуй,но това е за маскировка на основното,а кое е то?Най-добре го казват сказките пред многохилядна публика на Джорж Карлин.

    Коментиран от #80

  • 73 Жалка картинка,

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "Професор":

    Добър коментар на смирен човечец,християнин-известната в духовните среди тема за духовата музика и дилемата на попа!

    Коментиран от #79

  • 74 Живко Сталев

    1 4 Отговор
    Религията, т.е. вярата ни в Бог е в нас! Аман от атеисти! Като не вярвате - не се бъркайте в църковните дела! Заради тази намеса от 1945 г. насам и до днессме в това положение! Или и ти си подплатен от "Дойче Веле"?

    Коментиран от #75

  • 75 Хихата

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Живко Сталев":

    Вяра и религия са две коренно различни неща. Това е идеята на тази статия, която изобщо не си схванал!
  • 76 Дедуля Бабулин

    0 0 Отговор
    За 80-те% нещо да кажете? България цъфна и върза,та за вяра и религия ли да спорим?
  • 77 Таня

    1 1 Отговор
    Отвратително гадно и недостойно срам за тези които пиша такива простотии
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Жалка картинка,":

    Никой вярващ не трябва да е смирен пред агресивните атеисти и безбожници, които ликвидират семейството му, народа му и държавата му.
  • 80 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "набухвател":

    Ти много си се объркал. Всяко добре написано ръководство се пише в полза на този, за когото то е предназначено. А Библията е отлично написано ръководство. Този Карлин не обясняваше ли пред многохилядна публика как сме произлезли от една материя, която под безкрайно голямо налягане се събрала в една безкрайно малка точка и после по безкрайно неизвестни причини и в безкрайно неизвестен час тази безкрайно малка точка се пръснала и от нея се образувала безкрайно голямата ни вселена, в която едно безкрайно малко същество обяснило пред безкрайно голяма публика цялата тази какофония?
  • 81 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "набухвател":

    Тоест, ти си малограмотен, но си квалифициран да раздаваш мъдрости тук, понеже си чул Джорж Карлин докато си бил болен. Разбрахме. Мерси.

    Коментиран от #82, #83

  • 82 набухвател

    0 4 Отговор

    До коментар #81 от "Професор":

    Такааа....,значи глупостите,които сътвори(хора като теб не пишат просто така,те творят) няма да коментирам,защото няма вече трети лица,които да ме разберат,а ти си ясен!Става въпрос за Полша,Унгария и "проспериращите християнски държави"?!Сарказмът ти за физиката-както казваше комшията на сина си-Гоше,таа не е за теб..Джорж Карлин-безпощаден към религиозната зараза и нейните защитници.Неграмотноста-дума като например"електрическо напрежение"-нищо не значи без пояснение- спрямо кое?Амосов-помня му гостуването при Кеворкян и бурята,която предизвика.Ние нямаме такива личности-само въздухари с титли!!!
  • 83 набухвател

    2 4 Отговор

    До коментар #81 от "Професор":

    Мислех да не пиша повече,но прочетох коментара ти 79 и не мога да се сдържа-човече имаш проблем!Вземи мерки!Всеки добър психиатър ще ти установи диагнозата по изречението,което си написал!

    Коментиран от #84

  • 84 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "набухвател":

    Виж сега, аз съм професор и шеф на катедра в американски университет, който е създаден по времето когато прадядо ти е писал със сталактити първобитно-общинни рисунки по сталагмитите на пещерата Леденика. Работя по 12 часа на седмица за 9 месеца (3 месеца ваканция през лятото) срещу 6-цифрена и кусур годишна заплата. Позицията съм я спечелил след свободно достъпен конкурс, без да познавам никого. Живея в къща 210 квадрата със семейството си. Имам вила на 3 етажа (300 квадрата) на едно частно езеро с пясъчен плаж където си прекарвам лятото. Давам една друга къща под наем, да става инвестиционен оборот. Карам две коли, едно Волво през зимата и един Линколн кабриолет през лятото. Имам и един прекрасно реновиран апартамент в центъра на София на жълтите плочки, който държа заключен за да си ходя там отвреме навреме. Дължа всичко това, разбира се, на Господ и на факта, че винаги гледам да разбирам и да се вслушвам в Неговата воля. Ти, от друга страна, си горд малограмотник (по твои собствени думи), атеист и богохулник, който е бил на смъртно легло, но по нечия милостива воля, която не признаваш, се е оправил, живееш в панелка в Каспичан, караш старо Рено (ако изобщо имаш шофьорска книжка) и се чувстваш квалифициран за да обиждаш вярващите в Господ твои сънародници. Та, кой, СПОРЕД ТЕБ е за психиатър, ти, или аз?

    Коментиран от #85

  • 85 набухвател

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Професор":

    Да си жив и здрав!Заравям томахавката и отивам при реното да видя откъде капе масло.

    Коментиран от #86

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.