21 Ноември, 2021 13:00 10 706 25

Открити са български надписи в село Селце, Дебърско

  • божидар чеков-
  • дебърско-
  • македония-
  • история-
  • памет

Най-важно е да не забравяме нищо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази новина за българско присъствие в Македония събуди спомени, които пазя завинаги в съзнанието си.

Родата ми по майчина линия, е от с.Селце Дебърско. Казват се поп Тодорови, на името на попа, който е на снимката с бастунчето. Роден съм в дома на второто момче от дясно на ляво - Мино Поптодоров. Младите бягат в България след Илинден. Установяват се в Лом. Вероятно по разпределение. Междувременно попа умира. Четиримата внука се връщат в селото и изравят костите на попа за да ги заровят в България. Всички те са доброволци в Балканската и Междусъюжническата война и се бият на Дойран и на Сливница. Един пада убит пред Ниш.

Обсъждал съм с дядо ми съдбата на братята му и сестрите им. Те са били общо шест деца. Четири момчета и две момичета. Само той беше жив когато това стана. Дядо ми назова имената на братята си и на едното момиче, което беше последното дете. Пропусна да спомене името второто момиче. Понеже от любопитство настоявах, той отговори: "Тя се омъжи за сърбин. Откакто го направи - тя не ние е сестра!"

С един мой чичо се готвехме да посетим селото, обаче научихме, че там вече няма никой и всичко е запустяло. Снимката е може би най-хубавата в България, показваща македонските носии от дебърско. Тя е документ, който отхвърля съвременните твърдения, на скопските управници, че ние българите сме били "окупатори". Ние не само, че не сме "окупатори", защото сме от "там", но и не забравяме корените си. Не забравяме и думите на Гоце Делчев, че "не сме робови на турците, а на европските големи", които прокудиха част от българското население от Македония.

Публикувах я в списание "Тема". Известно време след това, с изненада я открих на корицата на диск с македонски песни. Издателят беше БНР. Публикували бяха снимката, без да ме питат. Не е това толкова важно. Най-важно е да не забравяме нищо!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На дълго

    112 1 Отговор
    Горди българи е имало и ще има на много територии, които в момента се водят чужди.
  • 2 Софиянец

    87 5 Отговор
    Най-истинските родолюбци, македонските българи.

    Коментиран от #20

  • 3 Иодф

    26 19 Отговор
    Божидар Чеков. Миналата на скоро написа "статия" с която унижава и обижда не "ваксинираните" граждани, защото не искат да се подът. Да се помни! Подлогарите като него да се помнят!
  • 4 Ха ха ха🤣

    9 47 Отговор
    Чеков, на Colosseo в Рим, има надпис на български, а също и в центъра на един японски град където пише "само Локо сф"...

    Коментиран от #17

  • 5 Вътрешни и Върховисти

    14 26 Отговор
    Оттам идват нещата.Върховистите са хора на Фердинанд,който напълно разбираемо е искал да присъедини Македония към княжество и впоследствие царство България.Вътрешните се борят за автономна Македония,която да е напълно самостоятелна държава.Гоце,Яне Сандански,Даме Груев,Гьорче Петров и др.са "вътрешни" и между тях и ген.Цончев,български офицер и шеф на "върховистите" е имало люта неприязън.Оттогава е този Гордиев възел и досега никой не е успял да го разсече! След Европейската война губим окончателно Македония,това е Истината..

    Коментиран от #8

  • 6 Анонимен

    27 2 Отговор
    Не разбрах какво са тези надписи, кога са открити и от кого?

    Коментиран от #14

  • 7 Сега

    10 1 Отговор
    си французин !
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    52 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вътрешни и Върховисти":

    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"
    .......... писмото на Гоце до Кольо,
    "Кoлйo,

    Вcичкитѣ ти пиcмa дoceгa изпрaтeни oтъ тeбъ и чрѣз тeбъ, cъмъ пoлучилъ. Oтцѣплeниятa и рaзцѣплeниятa никaкъ дa нe ни плaшaтъ. Дeйcтвитeлнo жaлкo e, нo щo мoжeмъ дa прaвимъ, кoгaтo cи cмe бългaри и вcички cтрaдaмe oтъ eднa oбщa бoлѣcть!..............." го е писал на Български, а не на асномски "македонски"...
    Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe ти кaтo бългaрин cи тoлкoвa тъп и нe cхвaщaш кaквa e тaктикaтa нa дeйцитe oт ВМOРO.
  • 9 овчаров

    10 6 Отговор
    На надписите пишело,долу сатрапа тиква.

    Коментиран от #23

  • 10 Тоалетна хартия

    7 17 Отговор
    Чеков е фурнаджийска лопата, все пак е попско чадо!!!!!
  • 11 Bulgur

    4 39 Отговор
    На снимката виждам много бедни българи роби ей робите такива ли са били по османско време и аз като турчин искам такива облекла и аз да бях български роб

    Коментиран от #13

  • 12 Георге Джордж Атанасовски

    21 2 Отговор
    Само слънцето е по-стари от Македония, и само макаданците са произлезли от българите!
  • 13 😂😂😂😂😂😂

    47 2 Отговор

    До коментар #11 от "Bulgur":

    Кой те излъга че си турчин? Теб те лъжат че си турчин, тях ги лъжат че са македонци, много мъка по българската земя!
  • 14 Редник Уво 92

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Надписите са от баба Ванга и гласят - Мутрата ке умре, ке го утепат!
  • 15 Перо

    41 0 Отговор
    Какво чудно има? Вардарска Македония и населението са били изконна българска територия. Имах брат на дядо ми,който е бил изпратен да служи като войник в Охрид,преди WW2 като в Западна България. Никой не е чувал за нация македонци,освен за географската област Македония. В случая това е забранена снимка от македонистките власти и наследниците на УДБа много внимателно следят процесите и взимат мерки да се потули и унищожи,всякакво доказателство за българско присъствие,както и индиректно се сплашват и тероризират тези,които сега се определят за българи! Отказ за ЕС!
  • 16 Перо

    23 1 Отговор
    Какво чудно има? Вардарска Македония и населението са били изконна българска територия. Имах брат на дядо ми,който е бил изпратен да служи като войник в Охрид,преди WW2 като в Западна България. Никой не е чувал за нация македонци,освен за географската област Македония. В случая това е забранена снимка от македонистките власти и наследниците на УДБа много внимателно следят процесите и взимат мерки да се потули и унищожи,всякакво доказателство за българско присъствие,както и индиректно се сплашват и тероризират тези,които сега се определят за българи! Отказ за ЕС!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стян

    0 4 Отговор
    Просто си тъп хазартен играч-затова си озадачен

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 прав си

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Това са най-чистите и непримирими българи. Вярвам, че в онези земи, колкото и да са ги манипулирали, езика на детето и чувствата му, истинската му същност по кръв и род, никой не може да изкорени. Там все още се пази от най-ценото в душата на българите.
  • 21 ганю

    5 0 Отговор
    какъв е тоя надпис,да не е един трибуквен с икратко в средата,щото ако този и на марс чух че са открили подобен
  • 22 OT КАЙРО до РИМ

    5 0 Отговор
    Надписа е гласял САМО ЛОКО СФ.
  • 23 Бат Вальо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "овчаров":

    Ей ся отивам да дръпна ръчката на казанчето в тоалетната и ти просто ще изтечеш в канала ...
  • 24 Американецъ

    1 9 Отговор
    Още едно доказателство че най-способните граждани на България са били и все още са македонците. Да живей Македония. Както казва У.Гладстон: Македония на Македонците!
  • 25 РИИШ ЛИ

    8 2 Отговор
    ОТКРИТИ СА НАДПИСИ И В БАНКЯ НА ТРАФОПОСТА ЗАД УЧИЛИЩЕТО - НА ЧИС БЪЛГАРСКИ ПИШЕ ,,ДОЛО БОКО" -- НАДПИСА Е ДАТИРАН ОТ 4 000 Г. ПР. Н. Е. .... БОКО ТОГАВА Е БИЛ ИМПЕРАТОР И Е МИНАВАЛ ОТТАМ ПО ПЪТЯ СИ НА КОПРИНКАТА ДА ГЕ !