Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 17:15 4 017 24

Редактор на ФАКТИ пред BBC за трагедията на „Струма“: Историята ни свързва, а политиката ни дели с македонците (ВИДЕО)

  • република северна македония-
  • българия-
  • десислав янкулов-
  • катастрофа-
  • зоран заев-
  • стефан янев

Нашият колега призова преди всичко да сме хора в тези трудни времена

Редактор на ФАКТИ пред BBC за трагедията на „Струма“: Историята ни свързва, а политиката ни дели с македонците (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трагедията на Автомагистрала „Струма“ разтърси не само България и Северна Македония, но получи отзвук навсякъде по света, защото цели 45 души изгубиха живота си в инцидента. Това са 45 съдби, които свършиха в онази мрачна и влажна нощ на асфалта и в пламъците, превърнали един обикновен автобус в лобното място на групата от млади хора. Катастрофата очаквано излезе извън рамките на нашите две страни. И докато едни се боричкаха за сензационни заглавия, с които да зарадват рекламодателите си, други се опитваха да намерят нужния подход, за да информират света за случващото се, без да сипват сол в раната на пострадалите. Редакторът на ФАКТИ Десислав Янкулов се превърна в един от кореспондентите на британската телевизия BBC, за да се опита да представи една максимално обективна гледна точка върху събитията от нощта на 22 срещу 23 ноември.

Новината ме шокира, когато трябваше да застъпя смяната си от 07:00 часа. Колегите ми вече бяха събрали купища информация и поддържаха обществото ни в течение още от мига, в който е станало ясно, че има тежък инцидент в района на село Боснек. Прегледах целия информационен поток и застъпих в момента, в който служебният премиер Стефан Янев се появи на мястото, за да даде брифинг с колегите си. Именно по това време от BBC се свързаха с мен, за да стартираме обмена на информация“, споделя Янкулов.

В последствие той влиза в контакт с няколко души от редакцията на британската телевизия и е поканен за дистанционен гост в сутрешния ѝ блок, където да резюмира случващото се с най-актуалната информация.

В началото имаше разнопосочни сведения за това дали са загинали 45 или 46 души в катастрофата. Не беше ясно и състоянието на седмината, които са се измъкнали от огнения ад. Представих фактите пред журналистите от „Острова“, като им предложих и част от експертните коментари, които започнаха да заливат българското медийно пространство. Мнозина заявиха, че състоянието на пътя е в основата на инцидента, но целта им сякаш бе по-скоро да попаднат в заглавията, отколкото да са полезни с оценката си. И всичко това при условие, че полицията държеше репортерите на дистанция от автобуса, в който все още се намираха телата на жертвите. Погади ми се до известна степен от желанието за слава, но се опитах да поддържам нужното ниво на професионализъм, като дам гласност на колкото се може повече от хората, които взеха пряко отношение към случващото се“, каза още редакторът ни.

Десислав Янкулов след това получи още няколко покани от две от радиостанциите на най-голямата британска медия. Той се включи в обедните и вечерни предавания на BBC Radio Wales и BBC Radio Scotland, за да информира аудиторията им за първите коментари и изказвания от северномакедонския премиер Зоран Заев, който пристигна възможно най-бързо у нас, за да се срещне с оцелелите.

Не можех да повярвам на някои журналистически въпроси към Заев и Янев! Имаше колеги, които поставиха под съмнение добросъседските отношения между Северна Македония и България, докато парамедиците още не бяха преместили телата на хората от автобуса. Адмирации към македонския министър-председател, защото запази хладнокръвие и обяви, че този инцидент по-скоро ще сплоти двете нации, отколкото да ни разедини. Именно тогава си дадох сметка, че българите и македонците никога не са се делели помежду си. Историята ни свързва, а политиката ни дели“, продължи коментара си нашият редактор.

Той изтъква именно тази си позиция пред BBC, защото смята, че в подобни трудни времена е по-важно да сме хора.

Разбира се, дебатът за войната по пътищата винаги е тясно преплетен с корупцията у нас и логично това се превърна в една от темите за коментар с британските журналисти.

В сутрешния блок на Radio BBC Wales водещият на предаването ми зададе един много болезнен въпрос, върху който е добре да се замислят хората, които в момента работят по формирането на ново правителство у нас. Той ме попита: „България е популярна дестинация за почивка на море през лятото и за ски през зимата, но как сега да прекарам ваканцията си при вас, след като от летището се очаква да ме забере автобус, за да ме откара до хотела?“ Първоначално ме заболя, като удар под кръста, но бързо осъзнах, че човекът има право. Ние сме на върха в почти всяка една негативна класация в Европа - умираме от COVID-19, умираме на пътя, най-бедните сме, най-корумпираните... Как очакваме Запада да гледа на нас? Каквато и да е причината за инцидента на магистралата, ние трябва да започнем да решаваме проблемите си час по-скоро, защото започнахме да привикваме с цялата тази мъка и болка, която ни удря през лицата всяка сутрин. Независимо дали си пускаме телевизора, отваряме вестника или влизаме в интернет, за да научим най-новия ужасен рекорд, който сме подобрили“, коментира още Янкулов.

Редакторът на ФАКТИ в края на разговора изрази надежда, че най-трудното вече е зад гърба ни. „Съболезнования към близките на жертвите и пострадалите при пътния инцидент. А ние нека не бързаме да издигаме бесилото за предполагаемите виновници. Нека дадем нужното време и пространство на институциите, за да си свършат работата. И по-важното - нека подадем ръка на онези, които имат нужда от нашата подкрепа в този мрачен ден. Време за конфликти винаги ще има“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    23 4 Отговор
    Всички сте мисирки.!!!
  • 2 Роба трябва да изпитва вина

    36 9 Отговор
    "умираме от COVID-19, умираме на пътя, най-бедните сме, най-корумпираните... Как очакваме Запада да гледа на нас?"" Виновни ли да се чувстваме? Тоя запад бог ли е та се нас гледа? безгерешен ли е? На коленца ли да му се молиме на тоя идол,а безбожници?
  • 3 Бгбг

    18 5 Отговор
    ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО

    Коментиран от #16

  • 4 241121

    17 8 Отговор
    Инцидента ще се ползва от двамата олиго.Ф.рени с бели якички да ни продадат интересите в Македония. Само не знам дали ще е с вазелин или без
  • 5 русенец

    27 2 Отговор
    Какво значи "историята ни свързва"? Историята си ни е една до момента, когато изобретиха македонската нация през 1940 и някоя година...

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Христо

    14 1 Отговор
    Политиците правят тези циркове за да вадят дивиденти
  • 7 Гошо

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Каква македонска нация? Всички в автобуса са Албанци с майка родина Турция!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Бамбука

    16 1 Отговор
    Е имало спор дали са 45 или 46, а защо гл.редактор не е споменал
    за 9-мата български възрастни граждани загинали при пожара в хосписа ? 45 е по-голямо число от 9, но и последното е голяма наша трагедия. Бих приветствал и едно разследване колко пари е отпускало социалното министерство за домове за възрастни хора годишно. Г-жа бившата министър Сачева би трябвало поне това за знае.
  • 9 3.14К

    11 0 Отговор
    Много жалко, когато даден субект си прави самооценка и прави тендециозни внушения за непрекъснати, кошмарни утрини.. сякаш 12 години е живял извън България.
  • 10 Тоалетна хартия

    18 1 Отговор
    Факти, вече се излагате. Печелите от тази драма!!!Поне малко срама нямате ли???!!
  • 11 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    За друго иде реч.
  • 12 Патазит

    10 1 Отговор
    Гледам редактора и си обяснявам "факти"! Плаче ми се!

    Коментиран от #22

  • 13 шефа

    12 1 Отговор
    Абе никой ли не разбра че тези не са македонци,а шиптъри,четири рейса с шиптъри.
  • 14 Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Демек твърдиш че 1939 македонците са били българи и след 1940 всички са се събудили след нова година македонци, така изведнъж.
  • 15 СПОРЕД

    8 1 Отговор
    МЕН ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕГЛЕДАТ КАМЕРИТЕ НА АВТОГАРАТА В ТУРЦИЯ И ДА СЕ ПРОВЕРИ ДАЛИ ШОФЕРА ТОВАРИ ТУБИ С НАФТА ИЛИ БЕНЗИН. В БАГАЖНОТО.
  • 16 обединител

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бгбг":

    иза да няма вето ,македония доброволно да се присъедени към нас като наша провинция,и ето ти нато евро съюз ,море, и паспорти да обикаляте европа,и историята е цялата на бг,е и ние ще имаме охрид,като не ни сеходи на море ще ходим на езеро...................

    Коментиран от #24

  • 17 Причината!

    11 0 Отговор
    Пълно багажно отделение на автобуса с туби- контрабандно гориво...
  • 18 По принцип

    6 0 Отговор
    не обичам и не уважавам мисирките.
  • 19 ХА ДА ВИДИМ

    9 1 Отговор
    КОЛКО сме ПРОСТИ,... мир на загиналите
    Я, сега да видим нашата вина,...Автобусите минават транзит през БГ,
    ЗАРЕДИЛИ НЕЩОТО НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ, и продължават...
    До тук добре,... но става нещо с единият автобус, другите три, не му обръщат внимание / според мисиркоидите /АВТОБУСЪТ ПЛАМВА, вътре нищо неподозиращи пътници, няма значение дали са мюсулмани, християни, шиити и т,н,.. хора са
    И изведнъж търсим нашата вина, къде е тя в случая, кой е виновен, ББ, РР,...БСП или ДПС,
    Вижте как журналята подклаждат умразата между хората, партии, етноси,...
  • 20 ужас

    5 1 Отговор
    Щом ВВС са опрели до неграмотниците от факти, жална им майка на гейовете!
  • 21 Относно сайта Факти....

    4 1 Отговор
    Моето отношение е ,че е клюкарски,жълт (като сигнално жълтото на Вулева), пълен с всякакви неща взети оттук и оттам на принципа копирай/постави.Кой с кого спал,коя си показала ХХХ, кои коли били не(чупливи) топ 10, топ 20....коя вечеря да си правим....,коя поза била за кефа на жената.....абе пълен батак.Вести е същият или рочти впрочем.Но за фактите...те нямат нищо общо с понятието "факт".Почти не влизам тук.....в месеца 1-2 пъти и всеки път си е същата тъпотия.Да, щом не ти харесва не ползвай....ами така правя.Има сериозни електронни издания със статии,обзори и си ги ползвам -български и чужди.
  • 22 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Патазит":

    Тъжно е, вярно. Плюене по отечеството от небръснатото отроче на Радослав Янкулов при всяка възможност. Интересно този Янкулов обадил ли се е на контактите си в ВВС да разпитва за инцидента при който сума ти жители на един пресно саниран блок в Англия изгоряха като факли? Питал ли е за корупцията, за отношенията на Англия с Пакистан (защото той бе населен с пакистанци) и задал ли е въпрос на ВВС как отсега нататък да ходим да си наемеме квартири в Англия, като ще изгорим? Казал ли им е на англичаните, в заключение, че този инцидент няма да им е последен?
  • 23 Коко

    1 0 Отговор
    Тоя е голям бокл@к, не ни занимавай с шиптарите
  • 24 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "обединител":

    Ти да не си луд? Да се обединим с няколко милиона шиптъри и няколко милиона комунисти, които от антибългаризъм се пошиптарчиха? Не им щем нито езерото, нито историята, не ги щем за съюзници. Щом ги вкараха в НАТО е време ние да напускаме. Вкарат ли ги в ЕС -- ние: вън.