Last news in Fakti

8 Декември, 2021 21:00 12 103 89

Война между главния прокурор и ПП: Какво е замислил Гешев

  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • война-
  • гешев-
  • кирил петков-
  • пп-
  • продължаваме промяната-
  • итн-
  • всс-
  • съдебна власт

Главният прокурор няма намерение да подава оставка и обвини Петков, че се държи като "богоизбран"

Война между главния прокурор и ПП: Какво е замислил Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главният прокурор Гешев не само отхвърли призива на Кирил Петков да се оттегли сам, а и премина в контраатака. Гешев намекна, че лидерът на "Продължаваме промяната" (ПП) се държи като "недосегаем" представител на "каста богоизбрани от Древния Рим", за когото законите не важат.

Кой е недосегаем в България

Нарушението на конституцията, което бе установено от Конституционния съд (КС) по случая с канадското гражданство на Петков, едва ли е добро начало на политическа кариера. Факт е също, че лидерът на ПП и най-вероятен премиер трябваше своевременно и ясно да признае грешката си. Ала укоримото поведение на Петков не може да омаловажи факта, че всъщност тъкмо главният прокурор е действително недосегаемата фигура в българската съдебна система. Не само български политици като Петков, а и авторитетни международни институции многократно са изтъквали това обстоятелство и са настоявали за реформи.

Комитетът на министрите към Съвета на Европа наскоро настоя България да предприеме спешни мерки, за да намали влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия. Това би дало възможност, в случай на нужда, да се проведе ефективно разследване срещу обвинител №1. Според Съвета на Европа, огромната власт, с която разполага в момента главният прокурор, може да има „смразяващ ефект" върху онези, които биха се заели да го разследват. Сходни са препоръките и в последния доклад на Еврокомисията за върховенството на закона в България. Ограничаването на властта на главния прокурор е поставено от Брюксел като условие, което страната ни трябва да изпълни, за да получи пълен достъп до 13-те милиарда лева по Плана за възстановяване.

Фигурата на главния прокурор е оспорвана

Проблемът обаче не е само в институцията на главния прокурор, а конкретно и в нейния титуляр. Аргументът на Гешев („щом политици ме атакуват, значи си върша работата добре") не е особено убедителен. Професионализмът и безпристрастността му бяха поставяни многократно под съмнение от водещи юристи и правозащитници, а социологически изследвания показаха, че много българи виждат политическа поръчка в действията му срещу президентството. Призивът на Петков към Гешев да се оттегли не е безпочвен. Друг е въпросът дали освен промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт новите управляващи ще успеят да сглобят парламентарно мнозинство за конституционни промени. Защото визиите за реформа на прокуратурата се различават: ИТН, например, иска пряк избор на главния прокурор, а според ПП, трябва да бъде иницииран дебат или за пълното отпадане на фигурата на главния прокурор, или за обезсилването ѝ, така че той да се превърне в обикновен „администратор с организационни функции".

Освен това за промени в Конституцията на РБ са нужни поне 180 депутатски гласа (чл. 155, КРБ), а това, както вече призна новият председател на НС Никола Минчев, е трудно постижимо. С други думи, Гешев и евентуалните нови управляващи най-вероятно ще трябва да си съжителстват. Студената война между главния прокурор и партиите на промяната ще продължи в още по-остра конфронтационна фаза. Проверката на подадената от Петков декларация за гражданството, която извършва прокуратурата, продължава вече четири месеца. Вероятно забавянето е, за да може този „коз" да се изиграе в най-подходящия момент.

Ролята на Петков и Василев е сложна

Опитът на г-н Гешев да припише на Петков и Василев някакви „имперски амбиции" няма особени основания. Дори и от ПП да се опитат да концентрират власт, това трудно ще се осъществи. Формацията на Петков и Василев не е хегемон в 47-ото НС. Ако Петков е следващият министър-председател, той ще трябва да поддържа много сложен баланс между аспирациите на ПП, БСП, ИТН и ДБ. Втората политическа сила ГЕРБ, а и ДПС вероятно са заинтересовани от това Гешев да остане главен прокурор. В противен случай тилът им ще бъде оголен и ще станат напълно беззащитни срещу акции като тези на Бойко Рашков.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    87 29 Отговор
    Оставка, пранги и при Ставри до живот. Друга мисъл няма!

    Коментиран от #34

  • 2 Ротшилдите няма да позволят Гешев да се

    34 65 Отговор
    Гешев намекна, че лидерът на "Продължаваме промяната" (ПП) се държи като "недосегаем" представител на "каста богоизбрани от Древния Рим", за когото законите не важат.
  • 3 Антимилиционер

    68 65 Отговор
    Ние го знаеме. Кирил Петков Е недосегаем за Гешев. ФАКТ! Ако не вярвате, питайте в американското посолство!

    Коментиран от #17

  • 4 алооо каскетааа

    113 32 Отговор
    кога ще разследваш шкафа ???? Цяла Европа чака този отговор?????

    Коментиран от #13

  • 5 Антимилиционер

    70 31 Отговор
    Ротшилдите яко са вдигнали мерника на милиционера. Искат му главата, но и по-лошо. Могат да го окошарят, ако не подаде оставка веднага.
  • 6 Мда

    84 23 Отговор
    Нищо не е замислил Гешев. Ако можеше да направи нещо срещу ПП, досега да го беше направил. В противен случай е много закъснял...

    Коментиран от #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антимилиционер

    82 21 Отговор
    САЩ рязко изместиха подкрепата си от Тиквата към Радев. С две думи, сега Гешев е сам срещу САЩ и евреите. Съвсем сам. Разбирате ли какво му е на главата?
  • 9 ГОРСКИ

    83 27 Отговор
    Само като му видиш мутрата и веднага ще разбереш че е със гаден характер, същия като Буда!!!!!!!

    Коментиран от #71

  • 10 Михаил

    65 24 Отговор
    Давам му още 20 дни

    Коментиран от #83

  • 11 Днес

    46 11 Отговор
    думата " богоизбран" беше няколко пъти използвана от джавкащи същества , атеисти , дори не знаещи точното ѝ значение , както и кога и как да се борави с нея !
  • 12 СЕИР ДА СТАВА

    25 7 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ДА СЕ СБИЕ С БОГОВЕТЕ
  • 13 Ааааааа не

    39 57 Отговор

    До коментар #4 от "алооо каскетааа":

    Първо ще е разследван КИРТАКА и ФАТМАКА , за погазване на законите и КОНСТИТУЦИЯТА на републиката ! ПОСЛЕ при БАЙ СТАВРИ на заслужена почивка !

    Коментиран от #22

  • 14 az #Контрапропаганда

    61 24 Отговор
    Каскетът е бита карта!
  • 15 АБЕ СЕЛЯНИН нали

    47 18 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Щеше да имаш 200 депутатски места със КИРТАКА ???? Какво се обърка ....новия софтуер или гафа със машините за ремонта ????
  • 16 Последния Софиянец

    43 37 Отговор
    Ако Гешев беше мъж като наш Кирчо, щеше отдавна да си подаде оставката.

    Коментиран от #24, #32

  • 17 Фен

    50 19 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Сега най-голямата глупост, която може да направи Гешев е да арестува Кирил Петков. Тогава и Дубай няма да го спаси.
  • 18 АЗ УТРЕ ПРИЧАКВАМ

    11 18 Отговор
    ГЕШО И МУ КАЗВАМ ЧЕ АКО МЕ ПРИБЕРЕ бай БОЙКО АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГО ПРОДАМ НА МАФИЯТА ОТ СИЦИЛИЯ

    Коментиран от #33

  • 19 Борисов

    51 16 Отговор
    Гешев се бори за живота си.Втасал е много,ще се бие докрай.
  • 20 Ежко

    11 39 Отговор
    Гешев срещу Рашков- битка за комунизма
  • 21 Весела

    42 30 Отговор
    Мунчо му подписа назначението,значи не е имал възражения,по закон е избран безпрекословно.
    Ще изчакате да му свърши мандата!
    Така се прави в белите държави,и ние не искаме Мунчо но явно трябва да изчакаме да му свърши мандата!Коя част не ви е ясна?!?
  • 22 Мда

    23 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ааааааа не":

    Разследват, на 15 декември ще видим. Поне така беше съобщено за сагата с ПП. Интересно, Сакса защо не го разследват за някакво си гражданство? Боко защо не го разследват сега, защото съвсем скоро ще бъде късно за разследващите да докажат независимостта си от политиката?

    Коментиран от #54

  • 23 Глад

    35 40 Отговор
    Крайно време е канадецът да отговори защо излэга и продължава да лъже. Той ще затвърждава диктатурата на Радев. Идва страшна гладна радева зима

    Коментиран от #39

  • 24 ЩО БЕ СЕЛЯНДУР

    28 15 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    КИРТАКА ДА НЕ ЗАВЕДЕ ДЕЛО ПРОТИВ СЕБЕ СИ , ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКАТА , И ДА СТАНА МЪЖ И ПОЛОВИНА ?
  • 25 Последния софиянец

    22 31 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Едно птиче каза че пишката ти е малка,но се кефиш когато Кирчо те оправя,той си пада и по мъжки ласки както е известно!А бобъра Кокорчо направо си е изцъклен от много задна любов.Очен пролапс явно!

    Коментиран от #27

  • 26 Амнезия

    31 1 Отговор
    Имам усещането,че в тези нощи никой
    не спи,по различни причини.Телефоните
    им се зареждат по 10 пъти на ден.Интри -гите са в пъти повече от реалните възможности.На нас ни се подава това,
    което искаме да чуем.Инак, почти всичко мълчи. Социолозите се явяват само за цвят и освиркани потъват.Като
    се пръкне задкулисието ,ще започне да
    се пускат димни октоподови завеси.
    Джон,защо октоподът при опасност пуска димна завеса без балончета.
    -За да не мирише сър.
  • 27 Последния Софиянец

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "Последния софиянец":

    В кой век живееш, то сега е нормално да си обратен или би. схвалщаш ли. Хахаха

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Последния софиянец

    14 6 Отговор

    До коментар #27 от "Последния Софиянец":

    Е щом обичаш да те болят хемороидите дупчи се,ама не казвай че си мъж щото като пишкаш клякаш!
  • 30 бойкотаралежа

    18 12 Отговор
    Ясно че каскет и гепи=мафия. Гешко бегай бързо у Дубай че ше те хване "карантината"...
  • 31 Експерт

    19 5 Отговор
    Институцията на главния прокурор е създадена с Димитровската конституция от 1947 г. по съветски образец...що ни требва?! Некой да ми обясни!!!

    Коментиран от #53

  • 32 ха ха хааа

    14 10 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Те па Асан и Кирчо страшни мъже ...😁
  • 33 Абе ,

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "АЗ УТРЕ ПРИЧАКВАМ":

    Айде дечурлигата да си легат .
  • 34 Такъз

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Нискограмотен престъпник нищо не мое да замисли , просто си копае гропа , и скоро ..не вече пада в него
  • 35 Мда

    13 11 Отговор
    Снимката в статията кърти. Човекът на снимката е в безизходно положение. Думата "безиходно" понякога се използва за липса на изхождане, зависи от контекста...

    Коментиран от #45

  • 36 Зоран

    23 11 Отговор
    Долна, гнусна сган! България е в капан. Престъници и мафиоти, герберасти идиоти! Мръсни гадове проклети, Господ маслото да ви свети!
  • 37 Гостенин

    19 17 Отговор
    Лошо му се пише на Гешев, а и ако е вярно че липсват материали по КТБ ще стане страшно след като го свали правителството. Европа и тя дава зор.... Лошо...
  • 38 Тенкю Гешев

    3 5 Отговор
    А мене ме изтезават в Бобов дол като доби.тък но това дреболия... в Европейският Съюз, всички жалби ми се потулват!
  • 39 Борисовъ

    7 13 Отговор

    До коментар #23 от "Глад":

    Няма да има гладна зима. Моята държавна администрация направи всичко, за да попречи на народа да се чувства добре, след като загубихме изборите. Да те питам, братиньо. Съдържанието на статията има ли нещо общо с твоя коментар?
  • 40 Адв. Ивайло Юруков

    17 17 Отговор
    Господин Гешев си отива бавно, но сигурно ... за щастие на народа!
    И когато си отиде ми е много интересно кой ще го наеме като адвокат, но поне винаги може да започне обещаваща кариера като общ работник при свързания със съпругата му - г-н Ваклин :) Ха честито и на г-н Гешев, в новото поприще може и да е по-полезен за обществото от сегашното му

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гандалф

    13 2 Отговор
    А не ли е вярно, като някои влезе в политиката или в изпълнителнота власт , и почва да се държи като богоизбран...

    Коментиран от #46

  • 44 За протокола

    29 7 Отговор

    До коментар #40 от "Адв. Ивайло Юруков":

    Помня всички главни прокурори на България, още от Живкоео време. И съм забелязал следното:
    1. Без значение кой е главен прокурор, правосъдието за редовия гражданин е винаги калпаво.
    2. Без значение кой е главният прокурор, едрата престъпност и мафията се вихрят. Известно е кога се появиха и развиха те, нали. Помним и разрушаването и разграбването на България, помним и гангстерските войни, помним и стотиците поръчкови убийства. За 30г да има някой осъден?
    3. Гешев е единственият, който посегна на поне някои от олигарсите и мафията. И те отговориха на удара, като мобилизираха всичките си сили за да го махнат, да махнат поддържащата го партия и да направят такива реформи, че никой повече никога да не си и помисля да им посегне.
    Изводите:
    Това е, което трябва да притеснява един нормален човек, а не дали Гешев ще си намери работа. Размахът на действията и тези, които ги предприемат са плашещи, защото се вижда, че мафията има хора навсякъде и контролира дори президента и новия парламент. Ако наистина е вярно, че е човек на този и онзи, то той би трябвало да се е уредил до девето коляно и да не се налага да работи, както например един Б. Рашков, който с десеетки имоти и милиони по сметки, цял живот бил на държавна заплата, горкия и сега на 67г трябва пак да работи.
  • 45 Тор

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мда":

    А бези какво е ?
  • 46 Смирненски

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гандалф":

    Описано е в "Приказка за стълбата" още преди много години.
    И винаги е същото.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хойчо

    9 11 Отговор
    Гешефт не може да мисли няма с какво,но извърши едно чудовищно бездействие като прокурор с фалшива диплома.Виновни са всичките под него
  • 52 Пази Боже

    19 13 Отговор
    Да съм фен на каскета ,но в случая е прав.Този хвалипръцко от Харвард ,който погази конституцията няма никакво право да дава наклон на главен прокурор. Единствения орган ,(

    имащ правомощия дадени им от народа ),който има право на това е ВСС.Разните там фатмаци и сие да си гледат тяхната работа а не да иземват функциите на главен прокурор. Най малкото ,защотото не са компетентни за това.

    Коментиран от #64

  • 53 Нали си

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Експерт":

    ЕКСПЕРТ ,защо трябва да ти обясняват?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 тиква

    9 8 Отговор
    На какво разчита корумпето ге шефа, нагло и лицемерно чиче!
  • 57 Анди

    8 15 Отговор
    Гешев махай се! Не те искаме!

    Коментиран от #60

  • 58 Бъбу

    20 12 Отговор
    Американците му стоят зад гърба, мафиотите от дубай и белград плащат яко, медии получават грантове и тълпата реве от кеф, а Кирчо не само че си е повярвал, ами си е направо новия цар Киро. И като махнат Гешев на стадото ще му се уредят нещата и ще настъпи една справедливост и ред, така ли си мислите. Аз призовавам Радев и Кирчо лудото незабавно да си подадат оставки и да се откажат от управленските си мераци. Каква ирония или по точно наглост, нарушителите на закона, при това доказани по съдебен ред, да се правят на най големите борци за законност.
  • 59 До Ком 57 анди

    17 12 Отговор
    Анди махай се, радев махай се, Кирчо и кокорчо махайте се. Гешев ще си изпълни мандата и ще ви разкаже играта. Тя или то, това Анди, да не си мисли че то ще решава кой е виновен и кой не, тъпо, зомбирано от омраза парче.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ДРАКОН

    13 17 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ е мутра престъпник и мафиот
  • 62 Стрелцов®

    14 9 Отговор
    Единственото нещо което "демократите" на хранилка на червената олигархия могат да направят на Гешев е да му го местят от десния в левия крачол.
  • 63 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 16 Отговор
    ГЕШЕВ е престъпник
  • 64 Гандалф

    10 4 Отговор

    До коментар #52 от "Пази Боже":

    Не се притеснявай...както е тръгнало скоро и на тях ще почнат да искат оставките...изразявам лично мнение...да се оправи съдебната система, политиците трябва да спрат да се месет в нея...да няма политическо кадруване, да няма политически квоти с които да се назначават големите в правораздавателната ни система...иначе и след тридесет години ще си бъдем на същия хал...сегашните реформи...махаме техния човек и слагаме нашия...
  • 65 ДРАКОН

    10 14 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ трябва да бъде съден осъден
  • 66 Факт

    11 8 Отговор
    Гешев е абсолютно прав. Атакуващите го са комунистически фашисти.
  • 67 Правда

    6 9 Отговор
    Говоренето срещу ГЕРБ е антинародно, защото той е избран от народа.
  • 68 черния

    5 9 Отговор
    Съвсем скоро народа ще и върне ДПС на власт за още 20 години, а тия палячи от ПППП ще реват жално от ареста!
  • 69 ПППП

    7 7 Отговор
    Пъпеша и ППП бяха избрани от утайката на България.
  • 70 Единственият

    7 7 Отговор
    Богоизбран е Гешев. Достатъчно е да си спомним кой го избра.
  • 71 да, да , да

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГОРСКИ":

    Друго си е, като видиш одухотворените физиономии на Радев, Минеков, Рашков, Бойкикев, Кацата, Комитова....
  • 72 Българка

    11 6 Отговор
    Много пъти съм писала против Гешев, но той няма алтернатива. Бях твърдо за новите партии, за ДБ, но съм отвратена от тях. Позарлъка с БСП ме отказа. Скоро те съм писала, загубих си работата, а пенсията не стига.
  • 73 Коларов

    8 6 Отговор
    Момчета от ПП, приемете закон в който се премахва самата институция Главен прокурор и Гешев сам ще си тръгне!!!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Го4о

    6 9 Отговор
    Петков, Василев и Радев манипулираха изборите през цялата 2021г.!
  • 76 жжжжжж

    6 6 Отговор
    към момента на закононарушението на петков , гешев е действащ гл прокурор. така ,че по-кротко със сравненията. киро е явен и доказан нарушител.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Kurasan

    1 5 Отговор
    Гешев - мисли? Това е лафа на деня.
  • 79 Тошко

    7 5 Отговор
    Много комуняги са нагазили Факги бг. И всички защитават нарушителите на законите и Конституцията - РадеФ, Петков и Василев (,Кокорчо)
  • 80 Европа

    3 6 Отговор
    Да си ходи с добро
  • 81 petar svilenov

    2 3 Отговор
    НЯМА ОСТАВКА,
    ДИЛЯН НЕ ДАВА.ИНАЧЕ ГОРЯТ ТРИМАТА.СЕГА СА АНГАЖИРАЛИ АТАНАСОВ, ДА ВСЯВА РАЗДОР В НОВАТА ВЛАСТ.ТОВА Е ПОСЛЕДНО.
  • 82 Сатана

    4 4 Отговор
    Мачкай Гешев ,всички знаят,че 5КОВ е подал и подписал декларация с невярно съдържание !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Доцента

    4 4 Отговор
    Кирчо Измамата и Румен Шпионина нарушиха конституцията,но не им пука.Важно е да взимат дебели държавни заплати от по 15 000лв на месец.Какво лошо е да бъдат опандизени от Гешката
  • 85 Реалист

    8 4 Отговор
    Кой е написал тази наглост бе?! Ако не беше Гешев, до сега държавата ни съвсем да е пометена от червената олигархия на Фатмака! А споменаването на Рашков в едно изречение с Гешев е не само обидно, Ами и безбожно нагло! Рашков е червен ченгесар и всички го знаят! Дано Прокуратурата успее да удържи набезите на мафията към устоите на държавата! Бог да ни е на помощ!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ФАКТ

    5 3 Отговор
    Гешев е абсолютен пътник без обратен билет и само инерцията и още не готовото правителство са причината да е още гр прокурор , отлита с двеста , както се случи с ортакът му Буда !
  • 88 Матей

    4 0 Отговор
    Изборите минаха,започва реалния сблъсък за властта и благата.Герб няма да се даде без бой,а подобни подмятания към гешев сам да се остракира,са толкова нелепи.Гледайте си майтапа как ще се захапят за гушите като тлъсти бълдоци.
  • 89 JVS

    1 2 Отговор
    Не мога да разбера Гешеф,има пълно основание да подведе под отговорност тариката Кирето Петков а си трае!Защо ли?Може би очаква ако не стори това някак си да се разберат и опростят взаимно греховете!Ще поживеем,ще видим!