Last news in Fakti

11 Декември, 2021 13:00 3 793 32

Посткапитализъм и трансхуманизъм

  • капитализъм-
  • социализъм-
  • икономика

Някога капитализмът си купи от съперниците няколко десетилетия живот, но вече и те изтичат...

Посткапитализъм и трансхуманизъм - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Причините за краха на социализма на нашия континент са известни: системата имаше своите преимущества и допринесе много за подобряването на живота на милиони хора от двете страни на Желязната завеса, ала накрая я продадоха. Може само да се фантазира на тема какво би се случило, ако в онзи преломен момент здравите сили в органите и партийната власт бяха взели връх... Макар че това минало вече няма значение.

Останал без яростен опонент, капитализмът продължи своя ход по предначертания път, докато не се изчерпа напълно. Вече всичко е продадено и разпределено. Обреченият по рождение проект «Европейски съюз» едва крета. Няма дори срещу кого да се воюва безопасно. И липсата на контрол, нови пазари и възможности за развитие породи канибализъм... В преследване на печалбата богаташите първо унищожиха промишлеността на собствените си страни, обричайки населението на безработица и на морална деградация. Сега посягат на последния източник на доходи - отделните индивиди.

Не носещите отговорност пред народа политици измениха същността на държавата – вместо да защитават обществото и националните икономически и политически интереси, тя премина под крилото на големите корпорации... Стана им едновременно наемна армия и дойна крава.

В социален план, поне в Европа и Северна Америка, присвояването на световните богатства от шепа хора, вероятно ще доведе до появата на касти – на всесилните и вечномладите, и на простолюдието в превърнатите в резервати градове.

Философи, политически дейци и писатели от XIX и XX век са разсъждавали над въпроса какво ще стане с капитализма. Някои предричат рухването му. Други предупреждават, че той може да се изроди в глобална диктатура. Понастоящем говорят за неговото преобразуване. Разбираемо е, че Бил Гейтс, Клаус Шваб, Джъстин Трюдо и кликата зад тях са радетели на тази идея – като нейни осъществители те ще спечелят много. В родения в болните им глави нов световен ред един процент от най-влиятелните и богати семейства ще приемат решенията, а останалите хора ще загубят абсолютно всичко – и личното имущество, и правото да се разпореждат с тялото и душата си.

Любопитно е да се отбележи, че според някои източници Шваб за незнайните си заслуги към България е награден с орден «Стара планина». Човекът, чиято семейна история е свързана с нацистите, пише: «Светът повече няма да бъде същият. Капитализмът ще приеме нова форма, ще се появят нови форми на собственост, освен частната и държавната. Огромните транснационални компании ще станат по-социално ангажирани, ще участват активно в обществения живот и ще са отговорни за общото благо...». Преведено на нормален език това означава, че корпорациите ще се намесват активно в живота на всички и ще ни превърнат в свои роби.

Предлага се да бъдат премахнати границите между държавите... А демокрацията да се замени с централизирано наднационално управление, в което «експертизите» на технокрацията ще имат приоритет пред изборите и решенията на депутатите.

Планът на швабиянците включва мерки за опазването на околната среда и повсеместното внедряване на съвременните технологии... Целта е до 2035 година да се автоматизират 86 процента от работните места в ресторантите, 75 процента от тези в търговията и 59 процента – в сферата на развлеченията. Зад сухите цифри стоят стотици хиляди уволнени. Към тях трябва да се добавят и изхвърлените на улицата заради Зелената сделка. В изникващия ненормален свят ще има място за малцина от нас.

Пропагандираният трансхуманизъм предполага сливането на физическата, дигиталната и биологичната идентичност. Имплантираните чипове ще разчитат и предават нашите мисли и чувства. Ще сканират мозъците ни, за да определят кой представлява опасност за системата.

Капитализмът донякъде имаше нужда от човешките идеи и сили... За лудостта, която се задава, ние нямаме никакво значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инженеръ

    14 54 Отговор
    Тоз е много лол завалията..

    Коментиран от #11, #12

  • 2 ТаУмВзе

    72 6 Отговор
    Пак РЕСПЕКТ за статията!
  • 3 БОРУНА ЛОМ

    40 6 Отговор
    .. И ТРАНССЕКСУАЛИЗЪМ. И ТО ЯКОО!
  • 4 другарят

    68 7 Отговор
    Много точно е казано всичко в статията! Браво!
  • 5 Пак по-добре от

    25 3 Отговор
    Обсесиите на Джамбаза, пещерняшката идеология на Здравков и емигрантските видения на Чолака.

    Коментиран от #27

  • 6 БорисОFF

    64 6 Отговор
    Браво за статията!
    Наистина, авторът очевидно знае много повече неща, но за една малка статия и това стига.
    В подкрепа на статията - един аргумент. Спомнете си за широко рекламираната и започваща да се въвежда "Мета вселена" на Фейсбук... Виртуалната вселена, в която да прекарваме живота си, "забравяйки" и игнорирайки действителността. Впрочем, на иврит (нищо лично срещу евреите), мета означава мъртва. Наглост, подигравка от страна на Зукърбърг или нещо още по-зловещо.
  • 7 Graf Shahinski

    48 4 Отговор
    Една от формите на трансхуманизма е обезпокоителния проект (кибернетичен) за създаването на изцяло нов човек, свързан с компютър и интернет мрежи, с мозъчни импланти или т. нар. „постчовек“. Тя се основава на безумната идея, че машини, снабдени със „силен“ изкуствен интелект, ще изместят биологичните същества.
  • 8 Госあ

    5 35 Отговор
    Така е плоскоземецо, никой няма нужда от хора като теб 💁 И все пак имаш абсолютно всички условия за живот. Ако живееше в капитализма щеше да просиш 💁
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    49 4 Отговор
    България се възроди след 200 години Византийско иго, 500 години турско робство, измъкна се от монархо-фашизма и се въздигна, но за 32 години див капитализъм се върна един век назад, стопи се населението и беше ограбено. Да видим дали ще излезем от това състояние, или това е краят!
  • 10 ха ха

    34 7 Отговор
    Ледът се пропуква. Започват да се появяват статии за истинското лице на Давоскката шайка. Само, че анализът се люшка между съвременните идиологически течения като пропуска нещо много важно - сблъсъкът между елитите и малкият човек. Социализмът нищо не даде на малкия човек. Социализъм, феодализъм, фашизъм и трансхуманизъм са от едно и също котило - безконтролна власт! Нищо общо с република, правов ред, индивидуализъм и просвещение. Всичко опира до това как властта да не бъде контролирана от управляваните, как да се премахне вертикалната пропускливост на обществото, т.е. как да не допускаме плебеите да се издигат, а само наследниците на аристокрацията да водят обществото. С думи прости, как аристокрацията да дои народа без плебеите да имат думата. За това е битката.
  • 11 Jacques Yves Moineau

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Инженеръ":

    Много е прав човека. Той всъщност само цитира книгата на Шваб- Голямото зануляване.
  • 12 Николай Колев-Босия

    7 27 Отговор

    До коментар #1 от "Инженеръ":

    Това, което е написало това човече е жив Путинизъм! Преди месец в Сочи той каза същите думи и просто са преписани.
    Това е в основата на план "Голгота", създаден от Андропов преди 40 години.
    Обикновен комунизъм!

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Депутат

    10 1 Отговор
    И транссексуализъм
  • 14 ха ха

    23 3 Отговор
    И още нещо, забележете капитализмът няма идеология. Всички останали имат. Капитализмът е свобода на индивида. Всички останали идеологии изхождат от "грижата" за хората. Виждате ли, дайте да ви дадем сигурност, препитание и щастие, защото сме добрички. В замяна ние ще управляваме и ползваме благата както намерим за добре. Това е смисълът на всяка идеология... За неразбралие, това е основната тема още от древни времена - от Древна Гърция и Римската република. Помните ли на какво стъпва Ренесансът? Схващате ли защо атаката на давос е срещу белите хора и историческото им наследство? Я, потърсете откъсе в историята се пръква републиканската идея и правото... Къде в историята властта е държана отговорна? Рим и Древна Гърция! Римската република усъвършенства демокрацията на древногръцките градове държави. Има ли другаде по света републики по онова време? Няма. Затова и под прикритието "расизъм" се вменява вина на белия човек. Защото с хилядолетия само белите ги лови бацилът да оспорват властта на аристокрацията. Следователно, трябва пак да ги върнем в тъмните векове. Трябва някак да измамим населението за да управляваме безконтрол. Затова и наднационална структура - технократи у Давос загрижени за благополучието ви. Вервайте! ;)

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    17 5 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Еволюцията във всичките и аспекти е кооперативен и йерархичен процес. Дори маймуните имат йерархия и кооперация. Капитализма е утопия за простолюдието, която на практика представлява феодален строй.

    Коментиран от #18

  • 16 Госあ

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Николай Колев-Босия":

    Путин е едно ченге от КГБ, което облагодетелства себе си и близките му олигархични кръгове.
  • 17 ????

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Николай Колев-Босия":

    Ти още ли си жив? Някоя поредна гладна стачка?
  • 18 ха ха

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Я, ми намери разлика между "еволюцията във всичките и аспекти е кооперативен и йерархичен процес" и "властта е дадена от Бога"? Е, това оспорва Просвещението. Ние сме създадени с неотменими права, а властта е договор, с който сме "натоварили" някого за да се организираме като общество. Нещо повече, когато властта ни натиква в ъгъла съпротивата е задължение и отговорност.

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    1 11 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха":

    Еволюцията е проявата на боговете, другото са приказки. Тове е разликата. А както писах, еволюцията във всичките и аспекти е кооперативен и йерархичен процес.
  • 20 Професор

    18 5 Отговор
    Това, което се стоварва върху нас изобщо НЕ Е капитализъм, а глобал-социализъм. Глобал-социализмът е уродливо отроче на родител 1 -- интернационалния болшевизъм, и на родител 2 -- национал-социализма. Глобал-социализмът унаследява от от родител 1 риториката (социално включване, джендър правата, социално равенство, равнство между половете и пр,), а от родител 2 -- сервилната корпоративна подкрепа и финансиране, която за отрочето не е на национално, а на глобално ниво. Но не се заблуждавайте -- и двата родителя бяха форми на СОЦИАЛИЗЪМ. И отрочето е. Единият родител беше на власт 9 години (1917-1926). Вторият родител -- 12 години (1933-1945). Резултати: инфлация, глад, гражданска война, световна война, геноцид, разруха, всеобща бедност. Отрочето няма да доведе до нещо по-различно, бъдете сигурни.

    Коментиран от #21

  • 21 ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Следователно, коректният термин е глоцисти! Както нацисти... Едните си имат за враг евреите, а другите белия мъж. Хайл Шваб! :)))

    Коментиран от #22

  • 22 Професор

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха":

    Точно така -- глоцисти са. И -- дискриминират срещу малцинствена раса на глобално ниво -- срещу бялата раса. Освен това -- дискриминират и срещу сек-уално малцинство пак на глобално ниво: малцинството на моногамните християнски семейства състоящи се от мъж, жена и деца.
  • 23 Бегай бе

    1 9 Отговор
    Ти инженер ли си или ясновидец ? С тия евтини конспирации, бегай брже за жълт сертификат
  • 24 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    на нашия континент социализъма опростено така изглежда но на други места са коренно различни, има величини (константи) които не се променят например топката Земя има определена полезна площ а населението расте и иска да яде всеки ден. Който има земя и ресурси е добре който няма гледа как да го нападне и да му ги вземе. Нищо ново под Слънцето оцелява този който е въоръжен.
  • 25 Мир

    4 0 Отговор
    Както е казало учението - тук е сатанинският "рай", Божият е на небето. Тук дяволите имат пълната власт, с което си строят "рая" по своите сатанински представи. Не можем да го гътнем. По-добре всеки да помисли за сасението на своята душа, да търси Божията милост и Божия разум.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Забравил си и спортните м@стурбации

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пак по-добре от":

    на Янкулов... 😎
  • 28 След като капитализмът

    10 0 Отговор
    остана без конкурент се самозабрави. Негова основна ценност е да приучи масите да се покланят на тези с най-дебел портфейл. А на корпорациите държава не им трябва, защото тя налага регулации, пък те искат неограничено да си лапкат и да експлоатират. Трябват им също необразовани и немислещи, защото само такива подхранват системата на сезонния и всякакъв друг вид консумеризъм. Най-големият им проблем е управлението на масите, та затова и толкова зор за дигитализация, сървейланс и реклама на постиженията във виртуалните занимания.
  • 29 Бай Гошо

    0 2 Отговор
    И от коя утопия т.нар. автор преписа този пасквил?
  • 30 Няма лошо

    2 3 Отговор
    Предлагат: мерки за опазването на околната среда и повсеместното внедряване на съвременните технологии, да бъдат премахнати границите между държавите... А демокрацията да се замени с централизирано наднационално управление, в което «експертизите» на технокрацията ще имат приоритет пред изборите и решенията на депутатите.
    Кое му е лошото на това? Депутатите така и така защитават интересите само на олигарсите. Ако това стане ще се доближим до комунизма. Национализмът и патриотичните разновидности са в полза само на местните елити, не и на обикновения човек.

    Коментиран от #31

  • 31 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Няма лошо":

    ТЪЪЪЪЪПАНАР!!!КОМУНИЗМЪТ бе на основата БЕЗ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО!!!!!!!!/това е и РАЗЛИКАТА С ФАШИЗМЪТ/!!!!!!....КОРПОРАЦИЯТА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ТЯХ.....
  • 32 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    НИКИ страшно ми харесва и допада!!!Дали пък ТОЙ не е написал ...,,,скритите господари,,, ...един чудесен анализ за ,,фондовете,, ..блек рок,вангард,,стейтстрийт,..../забравих другият/... които са СОБСТВЕНИЦИ на 70% от активите в света.