Last news in Fakti

10 Януари, 2022 13:00 14 961 72

Д-р Джордан Питърсън: Мерките против пaндeмиятa причиниха повече cмъpт и нещастие от самата пaндeмия

  • джордан питърсън-
  • психолог-
  • пандемия

Веднага се втурнахме да имитираме тоталитарните общества. И това е нещо, за което всеки трябва много добре да се замисли, смята психологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Тъй като всички ние сме уязвими и смъртни, болката и тревогата са неделима част от човешкото съществуване. Ето защо се нуждаем от средство за противодействие на страданието, което е присъщо на Битието. Ние се нуждаем от сигурната опора на една дълбока система от ценности. В противен случай ужасът от съществуването бързо ще превземе живота ни. А след това ще нахлуе и нихилизмът с неговата безнадеждност и отчаяние.“

Западните медии наричат д-р Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му.

Той е завършил първоначално политически науки, а след това е защитил и докторат по клинична психология. През 1993 г. става асистент в Харвардския университет, след което – доцент в департамента по психология. През 1998 г. се връща в Канада и продължава преподавателската си дейност като професор в Университета на Торонто. Години наред работи като клиничен психолог и е автор на три книги.

В скорошно интервю за подкаста The Diary Of A CEO д-р Джордан Питърсън сподели разсъжденията си относно продължаващата вече две години лудост на обществено и политическо ниво:

Въпреки че пaндeмиятa в известен смисъл вече е приключила, реакцията ни към нея не е. И част от причината за тази нереципрочна свръхреакция е неподготвеност поради наивност. Веднага се втурнахме да имитираме тоталитарните общества. И това е нещо, за което всеки трябва много добре да се замисли.

Не сме приключили с тази тоталитарна безсмислица, по-голямата част от която е подклаждана от страх и наивитет. 50% от демократите в САЩ вярват, че съществува 50% вероятност да бъдеш xocпитализиран, ако се заразиш с кopонaвиpyc, като 25% от републиканците вярват в същото. Можем да се смеем на тези хора за невежеството, но би трябвало да се запитаме защо е това силно надценяване на вероятността и какво означава то във връзка с политическите мерки.

Разговарях с хора на високо правителствено ниво в Канада, които директно ми съобщиха, че нито една от кopонaвиpyc мерките през последната година не се е основавала на науката. Всичко е проучвания на общественото мнение. И това е пагубно, защото не е ясно кой задава въпросите, как са формулирани отговорите, кой отговаря и в какво емоционално състояние е. Така че в много голяма степен сме водени от съображения за краткосрочно укротяване на неоправдан страх. Това не е начинът, по който могат да живеят свободни хора и със сигурност няма да проработи в дългосрочен план.

Вече виждаме огромен проблем с доставките на продукти и поява на инфлационен натиск, какъвто не сме преживявали от 1970-те, вследствие на петролната криза. Нищо от това няма просто така да се разреши.

Мисля, че в един момент ще осъзнаем, че мерките против пaндeмиятa причиниха повече cмъpт и нещастие от самата пaндeмия. И краят не се вижда, няма крайна точка. Кога ще свърши това? Никой не знае. Как ще изглежда този край? Никой не знае.

Ставаме свидетели на настоятелната ежемесечна поява на нови и радикално различни варианти на този конкретен виpyс. Вирycите мутират постоянно, но този виpyс мутира безразборно – с малки мутации, средни мутации и големи мутации. При всички тези мутации, кога точно се появява нов вариант? Да не би когато е най-удобно за фapмацевтичните кoмпaнии?

Звучи ли ви цинично? Надали. Най-големите съдебни дела в историята на Американската правосъдна система се водят срещу фapмацeвтичните кoмпaнии редовно през последните 20 години. Откога политическата левица вярва, че тези кoмпании непременно защитават интересите ни?

Аз не съм лековато циничен към фapмацевтичните гиганти, работата им е трудна, както в проучванията и изследванията, така и в производството, пласирането и продажбите. И те ще правят каквото е по силите им да пласират и продават. Но това не означава, че те трябва да са господари на обществените мерки, защото политиците ни са твърде страхливи и некомпетентни да направят нещо друго, освен да прехвърлят отговорността си на т.нар. експерти.

Политиката не е обществено здраве. Мeдицинaтa е. Политиката е изкуството за анализиране на ситуацията в цялата ѝ съвкупност и очертаването на посока напред, вземайки предвид всички фактори. Политици, които казват „вярвайте в науката“ просто са абдикирали от всякаква отговорност. Това е ужасяващо. Не съм убеден, например, че доказателствата, че мacките работят са научно достоверни. Със сигурност са поне доста съмнителни. И това е само по отношение на мacките.

Прочетох онзи ден доклад, че за да се предотврати едно-единствено кopонaвиpyc заразяване, трябва да се поставят в лoкдаyн хиляда души. Как това е оправдано? Особено като се има предвид, че cмъpтнocтта от кopонaвиpyc е всъщност доста ниска, освен при съществуващи предшестващи здpaвословни проблеми, предимно наднормено тегло. Старостта също е рисков фактор, както и при повечето други бoлecти.

Колкото до вaкcинaциятa на дeцa – те имат невероятно малък шанс да умрат от кopонaвиpyc. Няма никакво научно основание да се вaкcиниpaт деца под 12 години. Ще видим какви изводи ще си направим накрая…

Запитайте се дали това, което вършим е вследствие на застрашаваща физическото ни оцеляване заплаха, тъй като виpyсът е наистина толкова много опасен, или е индикация за абсолютната ни неадекватност в лицето на обикновено екзистенциално предизвикателство.

Източник: chetilishte.com


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 171 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    193 4 Отговор
    Много е прав!

    Коментиран от #49, #71

  • 2 сила

    146 3 Отговор
    А , ЗДРАСТИ.....
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    178 4 Отговор
    Някой да каже "ЦАРЯТ Е ГОЛ!" ‼️

    Коментиран от #66

  • 4 3425

    173 3 Отговор
    Браво на автора!
  • 5 Псевдоним

    230 3 Отговор
    Не мога да повярвам, че такава статия намира място тук. Поздравления!

    Коментиран от #9, #21

  • 6 Jamie

    160 3 Отговор
    Европа тотално се е побъркала. За момента от Западните бели държави - само САЩ и България дават сериозен отпор на Кови тероризма и неконституционния Green pass

    Коментиран от #19

  • 7 Истински

    10 173 Отговор
    Айде и тоя измислен доктор дава акъл... Всички по домовете и никакво мърдане!!!

    Коментиран от #55, #60, #69

  • 8 Киро ваксата

    8 125 Отговор
    Тоа па кви ги плещи !!!
  • 9 Jamie

    105 2 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Явно виждат на кой тип коментари преобладават лайковете и почнаха да се осъзнават
  • 10 Ей,

    133 2 Отговор
    Как така допуснахте различно от пропагандата мнение?!? Лошото е, че в глобален план не налагат мерките от некадърност или страх… Другаде им стискат обувките!
  • 11 Факт

    119 2 Отговор
    Наш Кирча да го чете!
  • 12 Walkirie

    148 3 Отговор
    Скоро ще лъсне цялата истина. Искаме продажниците да си носят отговорността и да бъдат наказани.
  • 13 ВАКСИНИРАН1403

    5 170 Отговор
    Статия пропагандираща безумието на антиваксър дилетант в мисловната дейност!На субекти като този не трябва да се дава поле за изява-опасни са за реда ,сигурността и здравето на човечестворо!!!Съд и затвор!

    Коментиран от #18, #22, #28, #29, #38, #64

  • 14 momo

    141 4 Отговор
    Дори и в най-мрачните времена е имало хора, които са казвали истината!

    Коментиран от #17, #32

  • 15 Sieg

    61 3 Отговор
    Това е търсен ефект , не е случаен.

    Коментиран от #25

  • 16 dimata

    79 4 Отговор
    републиканци и демократи са едни и същи пионки на глобалният елит тръмп отричаше пандемията но отиде си сложи трета доза . Единствените които все още се борят са клана Кенеди ,След убийството на кенеди америка се управлява само от марионетки.
  • 17 ВАКСИНИРАН1403

    2 49 Отговор

    До коментар #14 от "momo":

    Нали?Благодаря!
  • 18 ?????

    100 4 Отговор

    До коментар #13 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Всички ли ваксинирани сте толкова зли? Същото приказки чувам от "сирпоирените" си колеги. милеещи за екология, зелнища, демокрация...
  • 19 Emo

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Jamie":

    Къде е тоя отпор бе няколко щата само ,отделно ваксинацията е само за щатските служители..
  • 20 вбнм,./

    5 113 Отговор
    Чичко западен мангър. Само че говори по-сладко и витиевато,
    Най ме е страх от такива уроди.- костюмчовци.

    Коментиран от #36

  • 21 Копипасте

    47 2 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Заради коментари с подобно на тази статия съдържание съм "бамнат"! Хвала на такива правоверни модератори и нине, и во веки веков! Амин!
  • 22 А пък

    51 1 Отговор

    До коментар #13 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Ти си дилетант-ваксър! Хахааа! :)
  • 23 Верно ли

    85 3 Отговор
    Браво! Не мога да повярвам, че факти са публикували Питърсън! Михаил Околийски да гледа какво правят колегите му!
  • 24 нищо ново под слънцето

    3 95 Отговор
    този субект е най-обикновен спекулант и антиваксър и ковид скептик
  • 25 Псевдоним

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Sieg":

    Какъв може да бъде? Да се измъкнат по терлици, или нещо друго?
  • 26 Измамата

    90 1 Отговор
    Отдавна е ясна на всички нормални хора,за съжаление тези които се подадат на страха и се набоцкат с ДНК генните експериментални течности няма да имат същия живот никога,защото създателят на РНК технологията казва,че след вкарване на тази течност няма връщане назад...
  • 27 Гневен

    90 3 Отговор
    Мангъров бил луд а?
  • 28 Верно ли

    55 3 Отговор

    До коментар #13 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Ъъъъ, антиваксър-дилетант??? Абе, списващия за Факти с цел да генерира трафик - я му прочети някоя книга на Питърсън, като напр."12 правила за живота" - на теб явно ти е крайно необходимо!!!

    Коментиран от #34, #37

  • 29 Гневен

    67 2 Отговор

    До коментар #13 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Ваксинирайте се за1404-и път и се скрий в мишата си дупка!

    Коментиран от #44

  • 30 психолога бил за психолог

    4 71 Отговор
    ама ги разбира нещата , съмнявал се в маските и , че компаниите , които правили ваксините определяли кага да мутиал видуса , този е някакво американско мангърово антивакс куку хахахахаха
  • 31 Дилдо

    59 3 Отговор
    Напълно прав е
  • 32 Копипасте

    45 0 Отговор

    До коментар #14 от "momo":

    Джордано Бруно и Галилео Галилей например! С ваксанатегачите да си припомнят и края на Джироламо Савонарола! Ако изобщо знаят кой е и какво е правил?! Прекален светец и Богу не е драг!
  • 33 Пич

    67 0 Отговор
    Този човек си е съществувал и преди две години...!!! Интересно , защо сега му дават думата...!!!??? Преди време бях предположил , че вълците ще бъдат изядени от мечки...!!! Като че ли , колелото започва да се завърта ! Фарма мафията печели , но същевременно наруши интересите на могъщи играчи ! Идва време , келнерът да носи сметката ! Само нашите идиоти , традиционно не схващат , накъде духа вятърът !
  • 34 ВАКСИНИРАН1403

    2 76 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли":

    Човек разсъждаващ като този е умствено увреден антиваксър треперещ от параноя пред единственото правилно решение-ваксинацията!
  • 35 Пипи Чорапчето

    84 2 Отговор
    "Разговарях с хора на високо правителствено ниво в Канада, които директно ми съобщиха, че нито една от кopонaвиpyc мерките през последната година не се е основавала на науката."

    Пълен потрес! И какво правим сега с нашите папагали и кречетала, които 2 години вече крещят в несвяст "Аз вярвам в науката!"
    Поздравления за автора!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли":

    Ваксиниран на 14 март е и Имунолог!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тома

    63 1 Отговор
    В цял свят е едно и също.Накараха хората да скачат от етажите на болниците.Целта на мерките е да побъркат света
  • 40 Реалист

    11 20 Отговор
    Време е световното задкулисие да го елиминира този. Прекалено много истини казва
  • 41 интересно

    50 1 Отговор
    Интересна е гледната точка на Д-р Джордан Питърсън, която ни кара да се замислим. Човек трябва да поставя всяка информация на съмнение, да събере достатъчно информация и да я анализира за себе си, а не да се "доверява" сляпо,пък било то и на учените, защото и учените са правили много грешки.
  • 42 Иван

    56 0 Отговор
    Има промяна в тона насайта. Значи се променя и вятъра...

    Коментиран от #51

  • 43 Някой

    69 2 Отговор
    Браво на д-р Питърсън. Намери се някой да го каже в очите на политиците, които мислят само за облагите си и оцеляването си във властта.
    Браво и на някои медии, които се престрашиха да публикуват мнение, което е разрез с официалния наратив на правителства, ЕС, СЗО и т.н.
  • 44 Анонимен

    23 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гневен":

    На 14.03.2020г. изгря медийната звезда на НОЩ, колега! Това е смисъла в псевдонима Ваксиниран 1403!
  • 45 хахаха

    60 0 Отговор
    А не ви ли се струва вероятно фармацефтичните компании да плащат на учени, за да правят анализи в полза на ваксините, за да си ги пласират и да печелят милиони?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този сега

    36 1 Отговор
    Завършил ли е Харвард? Цънцърова и Викторчо да му направят едно разследване- заради тези негови идеи много хора могат да се подведат- и да се види- ваксиниран ли е. И с хора от канадското правителство говорил- разпространител на фейк новини. В такъв момент.....
  • 48 Валентин

    72 4 Отговор
    Не вярвам на очите си! Публикували сте мнението на Проф Питърсън, а не поредната помия на ДВ или никому неизвестно соросоидно леке. Поздравления за екипа на Факти за смелостта!
  • 49 Пълни

    8 52 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    глупости, ако не бяха мерките и ваксините щеше да е още по-зле!

    Коментиран от #70

  • 50 Здрав съм

    47 2 Отговор
    Има много като него, но не им дават възможност да се изкажат. Тия боцнатите откачат от отровата и искат още и още....
  • 51 А дано

    28 1 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    , ама надали. За съжаление в близко бъдеще ветровете и бурите, които създават “елитите” ще духат срещу човечеството! Нали знаете - “ Най-тъмно е преди зазоряване”!
  • 52 Най категорични са

    3 34 Отговор
    Тези които не са влизали в косид интензивно.
  • 53 В тая връзка

    16 6 Отговор
    Да споделя случай с мои роднини от края на ноември. Съпрузи, към 70-те двамата, кашлят. Мъжът има отдавна урологичен проблем, но заради пандемията не смее да отиде на сериозни изследвания и лечение. Има и кръвно, заради което взема лекарства. И така, една сутрин жена му го намира до себе си неподвижен. Очевидно инсулт. Вика Бърза помощ, лекарят го преглежда и казва, че човекът си е тръгнал. Имал бил двустранна пневмония - кобит... И предлага да извикат погребална агенция
    Случаят е приключен... Жена му не може още да повярва!
  • 54 Не вярвам на очите си

    27 0 Отговор
    Интересното в случая е, че Факти е подписник под статията. Да очакваме ли в скоро време Денисчо да е безработен както е задухал вятъра?
  • 55 hmммм

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истински":

    Айде прочети му някоя от книгите, погледай му някоя от лекциите и тогава го категоризирай като какъвто и да било.

    Аман, бе.
  • 56 Страхотен

    27 1 Отговор
    Сайта от който е взета статията е страхотен. Четете и се образовайте.
  • 57 Ваксиниран Антиваксър

    6 27 Отговор
    Прав е човека, ама дайте да се налънем малко да стигнем до заветните 70% че Киро да махне онова зеленото...
  • 58 Мародер

    28 0 Отговор
    Скоро цялата политическа баластра ще започне да се дистанцира от исперките които срещу няколко гроша пророкуваха апокалипсис но никой няма да им потърси сметка! И така - битият - бит, е@аният е@бан.
  • 59 Sion

    28 0 Отговор
    Всеки, който не е запознат с Джордан Питърсън пропуска много.И не говоря само за сегашните му изяви.. Радвам се , че след здравословните проблеми отново е с нас.
  • 60 Sion

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истински":

    Глей сега, щях да ти препоръчам да погледнеш по-обстойно Питърсън, преди да се излагаш, щях дори да ти дам линк към световни клубове / като Оксфорд , примерно/ и форуми, които са имали честта да бъдат негови домакини, но в един момент осъзнах, че просто няма смисъл.. Невежеството е сила, живей си животеца..
  • 61 .....

    33 2 Отговор
    Факти, поздравления за този материал- от световно признат и осведомен учен, макар и да не медик! Повече такива хора, а не като консираторите от dw!
  • 62 Матей преображенски

    25 0 Отговор
    А я кому говорЯ?еТО ЕДНО РАЗУМНО МНЕНИЕ макар и доста меко,как не можаха да проумеят за цели 2 години.От много пазене ще ни изтребят до крак!Каква е тая неистова настойчивост за стерилност,това е в унисон със зеленото безумие май.Всичко да е чисто и пречисто,като в реторта,ми напълно си е нереално.Затова баста на ковид,мерки и теглилки.Човечеството за хилядолетия все мерки и ваксини е гледало,чудно как ли е оцеляло?
  • 63 Леле мале

    33 0 Отговор
    Как го пуснахте това? Нарушавате праведната линия: 💉 💉 💉 💉 💉...
    Много отдавна има водещи учени, които говорят истината но никой не ги пуска. Трият ги отвсякъде. Обаче вече не могат да ги заглушават, а и "страничните" случаи станаха прекалено много.
  • 64 Истината...

    30 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Какво ще кажеш, ВАКСИНИРСНИЯ,: да си преболедувал"ковид", да си представил отрицателен антигенен тест и да те поставят задължително на 10 дневна карантина дали това е нормална работа на "правителство и политици"? Това си е направо фашизъм, третират ни по-зле и от робите, да не говорим, че нарушават конституционните права, да сме и свободни хора. Срам за тези, които са в парламента, пълни продажници са....
  • 65 Плъх

    28 0 Отговор
    Защо давате изява на истината? Защо не публикувате поредния платен шарлатанин? Математик или коремен хирург? Казаното е самата истина и ние обикновените хора я знаем отдавна ! Да , погубиха детството на децата ни ограждайки пързалки и катерушки. Да, ограбиха две години от живота ни. Да, показаха ни ,че НЕ сме свободни и повече никога няма да бъдем. Да, разни платени медици и неясно защо математици гадаеха бъдещето и продължават да го правят ,а ние безпомощно стоим и не можем да противодействаме ...Фашизъм , облечен в бяла престилка . Щеше да е смешно ако не беше трагично ...Никой отдавна не вярва на Витанов и нумерологията му ,но вярваме ,че сме ограбени ! От шепа хора решили да ни " СПАСЯВАТ" докато многократно им се заяви учтиво - НЕ, БЛАГОДАРИМ !
  • 66 Anika

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Казвах го аз още миналата година на 15.3, че и фашизма посочвах, но кой ти слуша, па камоп ли да повярва....бях наречена тъпа, неука...царят бил само в приказките гол, пък фашизъм имало само при Хитлер.:) :) :) :)
  • 67 стоян георгиев

    1 19 Отговор
    до къде стигна ситуацията?да се обявява ваксинирането за фашизъм от хора дето искат да ги управлява хитлер или поне путин!!!!!!щеше да е смешно ако не е страшно!на психолога бих му казал че е много лесно да се неглижира един проблем като коронавируса когато лично не си ангажиран с него!много ми е интерено кво решение щеше да даде автора на статията.предполагам да пием чаичета и да се надяваме нас да не ни хване!предполагам че автора въпреки всичко е ваксиниран заедно с цялото си семеиство.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гост123

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Истински":

    Я първо провери кой е този "измислен" доктор и след това прецени Ти колко си НЕдомислен...
  • 70 Qqqq

    17 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пълни":

    Да , и какво точно щеше да стане? Чували с трупове? При под 1% смъртност? Ти знаеш ли какви страховити епидемии е имало в човешката история? Ако хората са разсъждавали като теб щяхме да си ходим векове наред с парцали на устата. Огледай се добре как живеем от две години насам и ми кажи дали това е нормално? И също така ми кажи кога ще бъде сложен край на тази глупост? Дефинирай ми "края на пандемията от ковид". Колко трябва да бъдат ваксинирани , колко трябва да са заразени , колко преболедували и колко ниска трябва да е смъртността? Тези дето ги слушаш дали са ти казали тези неща? До сега по моите наблюдения щом някой кихне и следва затваряне на цели държави и парализиране на икономиката. Това може да продължи така вечно. Но щом ти харесва живей така цял живот.
  • 71 Toto Rino

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПоследниЯТ се пише
  • 72 Божков

    0 0 Отговор
    Това е самата истина!