Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 10:00 3 929 45

Йенс

  • николай николов-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • норвегия-
  • осло

Този март той се връща в Осло. Там ще оглави Норвежката централна банка. Ще намери ли себе си у дома?

Йенс - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хейсан, драги приятели! Днешният текст е посветен на един от идолите, пред които нашите свидни политици (нека тънат във всенародната любов!) бият чела. Не, няма да се занимаваме с екзорсизъм – това не е в профила ни. Нито пък ще превъзнасяме, защото в Декалога е записано: "Не си прави кумир и т. н.". Нам са интересни не официалните изявления, а човешкият характер, мотивацията, водеща до приемането на дадено решение. И несъмнено Йенс Столтенберг е личност любопитна… Някога – агнец, преизпълнен със светли идеали, понастоящем – амбициозен ястреб… Дали, крачейки по трънливия житейски път, той е намерил себе си? Как този костюмар е съумял да постави излъскания си чепик на вратовете на стиснатите членове на Алианса и да ги накара да увеличат разходите си за въоръжение в името на една химера? Но всичко по реда си!

Йенс се е родил със сребърна лъжичка в устата - наследник е на едно от влиятелните семейства в Норвегия.

Баща му, Торвалд Столтенберг, е виден член на Работническата партия (норв.: Arbeidspartiet), дипломат, в различни периоди ръководи министерствата на отбраната и на външните работи. Приписват му и участие в събитията в Унгария през 1956 год., ала дори да е било така, явно съветските танкове са помогнали на младия сеяч на революции в чужди държави да се избави от вредните илюзии.

Майката, Карина Хейберг, получава диплома на генетик, но работи в Червения кръст, в министерствата на търговията, на околната среда и на социалната политика.

Друг член на клана е Йохан Холст (съпруг на сестрата на Карина – Марианне Хейберг). В качеството си на представител на Работническата партия той оглавява министерствата на отбраната и на външните работи. Взима участие в организирането на тайните преговори между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), довели до подписането на т. нар. Договори от Осло.

Всъщност, благодарение на съпругите Столтенбергови се свързват с рода на Хейбергови (Heiberg), известен със своите банкери и фабриканти. Злите езици твърдят, че тези богаташи са спечелили много от робския труд на военнопленниците в техните мини и заводи.

Между 1940 и 1945 год. Норвегия е окупирана от немците. Кралят бяга с хазната в Лондон, а начело на страната е поставено марионетното правителство на Видкун Квислинг. Част от народа протестира, доколкото може, срещу новия режим. Но също трябва да се помни, че Хитлер е имал много последователи в Скандинавия. Тамошната промишленост без сътресения бълва продукция за Третия райх, а местните доброволно се записват в редовете на СС.

Не намерих потвърждение за връзките на Хейбергови с нацистите, но това не означава абсолютно нищо. Подобни теми все още се смятат за неудобни на Запад и официалните източници са прочистени от излишните исторически подробности.

След края на войната Квислинг и някои от съмишлениците му са разстреляни, ала множество чиновници от окупационната администрация получават сравнително леки наказания и впоследствие са помилвани. Ала политиката на денафикация не засяга едрите капиталисти, които предано са снабдявали Вермахта със суровини и оръжие. Така уважаваната буржоазна Работническа партия продължава да печели изборите, докато истинската власт в страната остава в ръцете на представителите на богатите семейни кланове.

Ранното си детство Йенс Столтенберг прекарва в Югославия, където баща му е бил посланик. През 1963 год. фамилията се прибира у дома в Осло.

По-голямата сестра, Камилла, е активистка на «Червената младеж» (организация на марксистко – ленинската Работническа комунистическа партия). Под нейно влияние братът се увлича по политиката. На 15 години той участва в демонстрациите против войната на САЩ във Виетнам.

Веднъж при настъпилите безредици будните млади хора изпочупват с камъни прозорците на щатското посолство. Там арестуват Камилла (по-късно я осъждат), а братът бяга от полицията.

Йенс признава, че по онова време си е въобразявал, че в Норвегия започват репресии и затова искал да замине с бригада анархисти на някой тропически остров, например, на Хаити, за да устрои там революция. Мечтата му била да стане като Че Гевара или Фидел Кастро.

Всяко поколение си има своите герои. Докато пишех горните редове, се сетих за едно съобщение отпреди няколко години - там се говореше, че група норвежки сексуални извратеняци готвела десант в Малта, за да обучава тамошните посестрими или събратя (или както се наричат).

С опити и грешки юношеските блянове и стремежи чезнат, а умът идва в главата… След казармата хер Столтенберг завършва икономика в университета в Осло. Жени се. Работи във вестник "Arbeidsbladet". Казват, че бил добър журналист. Запомнили са пламенните му статии, призоваващи правителството да изведе страната от НАТО. Предположително по това време той привлича вниманието на съветското разузнаване.

От 1985 до 1989 год. Йенс ръководи младежкото крило на Работническата партия. За кратко работи в Централното статистическо бюро на Норвегия. Между 1990 – 1992 год. е лидер на столичната организация на Работническата партия.

Естествено е, че за сътрудничеството на перспективния норвежец с КГБ не се знае нищо. Битуват две версии на този житейски епизод. Официалната е, че Столтенберг веднага отхвърля предложението за съвместна работа и съобщава в полицията за съмнителната си връзка.

Други твърдят, че контактите са продължили от края на осемдесетте до началото на деветдесетте години. Обаче агент Стеклов (Йенс уж е бил записан под този псевдоним) не е получил някакви материални облаги от тях. Вероятно той е общувал със съветските представители, воден единствено от идеологически подбуди и любопитство. Логично е да се предположи, че върху него не е бил оказван натиск за по-тясно сътрудничество – споделената в дружеските разговори информация е била достатъчно ценна, тъй като позволявала на анализаторите да придобият представа за отношението на управляващите кръгове в страната към редица важни въпроси.

Авантюрата приключва с бягството на майора от КГБ Бутков в Англия. Там предателят издава имената на всички свои колеги в Осло. В резултат са разкрити няколко нелегални групи в Западна Европа, а ЦРУ и норвежкото контраразузнаване узнават кой се крие под псевдонима Стеклов.

Несъмнено на Торвалд Столтенберг му е коствало много усилия и нерви да убеди тайните служби, че неговият блуден син не е знаел, че се среща с вражески агенти. Все пак скандалът е заметен под килима.

Може да се предположи, че този случай е разбил на дребни парченца ценностната система на бунтаря Йенс... Полицейските разпити, осъзнаването, че са те използвали и измамили, рухването на СССР, който за мнозина по света бе символ на победата на трудовите хора над капиталистите и за осъществяването на идеята за равноправие и справедливост – такива удари може да проснат на земята всеки идеалист. Да, разочарованието е силна отрова, тя създава най-върлите врагове… Нищо чудно на него да се дължат яростните, често нелогични и граничещи с театралност нападки, с които героят на нашия разказ замеря Руската федерация.

Ренегат? Или просто разглезеното хлапе от хайлайфа порасва и поема отредената му по рождение роля? Не е наша работа да съдим. Всеки отговаря за собствените си решения.

Забавна забележка: според "Encyclopedia of World Biography" Столтенберг обича компютърните игри, като в "Age of Empires" използва псевдонима Steklov.

Йенс е напълно оправдан и оттук нататък започва неговата главозамайваща политическа кариера. Заместник – министър, отговарящ за опазването на околната среда… Сетне последователно е министър на промишлеността и на финансите. Става най-младия министър – председател в норвежката история. Поема ръководството на Работническата партия. Следва втори премиерски срок.

Основните цели на провежданата политика са до болка познати: опазване на околната среда, равенство между половете, мултикултурализъм и тям подобни. И едва ли правителство, в което постове са разпределени поравно между мъжките и женските особи може да се счита за особен успех.

Политиците не забелязват проблемите, които вълнуват обществото и си плащат за това… Работническата партия на два пъти губи изборите.

За съжаление отрезвяването, че не всичко е наред в норвежкото кралство, настъпва чак след касапницата, устроена от Брейвик.

През 2014 год. Столтенберг си намира нова работа – става генерален секретар на НАТО. Избран е на поста със застъпничеството на Ангела Меркел, на която ѝ допада стремежът на норвежеца да търси компромисни решения на проблемите. Времената са сложни… Французите ратуват за създаването на независима европейска армия… Оттатък океана Тръмп предупреждава европейците, че трябва да увеличат разходите си за въоръжение, ако искат и занапред да разчитат на американската закрила (а те, кой знае защо, се обидиха на справедливия укор)… В централата в Брюксел преживяват идейна катастрофа – не знаят какво да правят по-нататък, ужасно им липсва достоен противник. Чуват се ехидни забележки, че военният блок е ненужен.

Но подмолните сили във Вашингтон изолират президента и измислят врага, от който цялата демократична общественост трябва да се страхува – Русия. Щатските посолства и хранениците на глобалистите в ЕС поемат юздите в свои ръце. Започва всеобща кампания, очерняща доскоро напълно дружелюбния северен съсед.

На новия началник му остава само да затегне възела на вратовръзката и да произнася речи – както беше казано по-горе: яростни, войнствени и скучни. НАТО е машина за пари – колкото повече истерия бълват фигурантите – политици, толкова по-богати стават производителите на оръжие и генералите.

Западните ръководители така са се оплели в мрежите, изплетени от лъжи и голословни обвинения, че вече не успяват да отличат реалното от измисленото. Навярно руските депутати са имали основание да охарактеризират генералния секретар като «невменяем и неразбиращ какво говори»?

Този март Йенс се връща в Осло. Там ще оглави Норвежката централна банка. Ще намери ли себе си у дома?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DOLNI ГЛОБАЛИСТИ

    68 4 Отговор
    НОВ НЮРБЕГСКИ ПРОЦЕС ЗА ВСИЧКИ ОТ ТЕРОРИСТИЧНИЯ АНТИЧОВЕШКИ АЛИАНЗ НАТО!УБИЙЦИ НАТО УБИЙЦИ НАТО УБИЙЦИ
  • 2 gggw

    72 2 Отговор
    ха ха ха... тоя Йенс е по-тbп и от бате Бойко. тва чуждопоклоничество ще ви съсипе, уважаеми слепоци
  • 3 Хехе

    13 58 Отговор
    Г-н Николов, може би сте искали да ни шокирате! Не успяхте! След като тук в България успешно под мотото "Продължаваме Промяната" върнахме другари като Рашков и Гечев на власт, Столтенберг си е като момина сълза! По-добре, като инженер погледнете труда на норвежките си колеги,сравнете го с вашия ,па тогава бистрете голямата политика!

    Коментиран от #36

  • 4 сатаНАТО

    74 4 Отговор
    Бивше комуне и антинатовец, днес верен кадър на евроатлантическата номенклатура - става за всеки пост. Разбира от военщина и ...финанси.

    Коментиран от #6

  • 5 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    6 45 Отговор
    Така де, човека се изпълни дълга. НАТО са силни витални...за разлика от Вършавския договор...а БСП другари

    Коментиран от #42

  • 6 gggw

    49 3 Отговор

    До коментар #4 от "сатаНАТО":

    досущ нашите всичкоправячи... кеф ти генерал, кеф ти банкер... търси се работа за нашио човек
  • 7 НАТОВСКИТЕ РАКЕТИ ПО БЛИЗКО ДО МОСКВА

    4 50 Отговор
    УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО....БРАВО ИЕНС.....ИДЕ РЕД И НА ГРУЗИЯ И МОЛДОВА В НАТО....А БСП ДРУГАРИ
  • 8 Столтенберг

    1 42 Отговор
    България веднага да вдигне ветото против РСМакедония, незабавно да признае македонско малцинство!!!
  • 9 А бе

    5 35 Отговор
    Генерал -полковник Леонид Ивашов, шеф на руските военни събрания,поиска оставката на Владимир Путин
  • 10 НЯКОЙ

    44 3 Отговор
    Поредната маша в ръцете на задкулисни играчи! Светът винаги ли е бил толкова отвратителен?
  • 11 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    2 37 Отговор
    БРАВО ИЕНС.....ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВИ ИСКАТ ДА СА ЧЛЕНОВЕ НА НАТО....ЩО ЛИ ????
  • 12 гост

    47 3 Отговор
    То и наш,то Паси беше кандидат за поста генерален секретар на НАТО с баща партизанин, но не го огря. Между другото от генералния секретар не зависи НИЩО! Той е само параван, всички решения се вземат във Вашингтон! Сега тези американски войски които се прехвърлят в Европа дали са по решение на съвета на министрите на НАТО1 защото такова решение НЯМА!
  • 13 БСП В ШОК

    2 30 Отговор
    ИЕНС СИ ОТИВА, НАТО ОСТАВА.....И НАПРЕДВА МИРНО И ТИХО КЪМ МОСКВА

    Коментиран от #16

  • 14 БСП ФАТМАЦИТЕ

    4 26 Отговор
    Сваляме шапка на ИЕНС. Вдигна ни заплатите им осигури модерна западна техника

    Коментиран от #19, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И после

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "БСП В ШОК":

    Бяга като от Афганистан хахаха. Не стават джендърите не може да бъдат войници.
  • 17 Госあ

    22 1 Отговор
    Ужас 😂 много хубаво ревю за ценностите на демокрацията и алианса. Хамелеони и политически нагаждачи. Нищо не се е променило от революциите досега. Една линия паразити и трудещи се.
  • 18 Европеец

    21 1 Отговор
    Замислете се защо и в България всички соросоиди и евроатлантици са на 100% без изключения "бивши" партийци от БКП или ченгета от ДС и защо ли американците предпочитат да работят с такива.

    По лесно е да подчиниш хора които са си продажници а и когато имаш компромати за тях та и тук е така - бивш агент на КГБ сега е защитник на американските интереси. Общото е че и в двата случая работи против интересите на родината си за пари.

    Коментиран от #43

  • 19 Любопитен

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "БСП ФАТМАЦИТЕ":

    И ти ли си бил сътрудник на ДС или пък татенцето - само такива защитават чужди интереси.
  • 20 Виталия

    14 2 Отговор
    Толкова дълга статия с едно смислено! изречение, че военния съюз НАТО си търси враг. И ако днес е Русия, то утре може да се окаже и България, и всяка друга държава. НАТО смехурковци😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Павел пенев

    1 4 Отговор
    Браво г-н Николов,много интелигентен коментар. Столтенберг ще оглави Норвежката Централна банка през м.септември според други данни. Поздравления.

    Коментиран от #32

  • 23 Тошо

    7 0 Отговор
    НАТУРАЛЕН ГЛУПЧО.
  • 24 Ами да

    8 0 Отговор
    Всъщност, нищо особено! Балонче!

    Коментиран от #27

  • 25 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    2 7 Отговор
    ДО НОВИ СРЕЩИ ГОСПОДИН ИЕНС.....ТИ ЗАПАЗИ И РАЗШИРИ НАТО......НАСТЪПИ КЪМ МОСКВА БЕЗ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ....МИРНО, ТИХО, ПО НАТОВСКИ
  • 26 БСП ФАТМАЦИТЕ

    0 8 Отговор
    За нас е гордост да сме членове на НАТО...Благодарим ти господин Иенс
  • 27 Виталия

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами да":

    Според биографичните му данни Йенс притежава интелект. Това ще си проличи дали е така след като оглави норвежката банка. В момента Норвегия е след Швейцария в ЕС, т.е. преди Германия, Франция, Англия велите сили😂😂😂😂

    Коментиран от #33

  • 28 Българина

    6 0 Отговор
    тома биков 2.... сега ще го пратят да уговаря Норвегия да влиза в нато, това е следващата му задача

    Коментиран от #29

  • 29 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българина":

    Норвегия е член на НАТО, но на 2 пъти чрез референдум отказва да влезе в ЕС.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стол на стола

    4 0 Отговор
    Раковия му ръба вече колалите...Пътник е.....
  • 32 от наз

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Павел пенев":

    Букета на пътника...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОЯ ЖЕНДЪР ЗНАЕ ЛИ

    3 0 Отговор
    КОЙ Е ЖАМБАЗКИ И СТАНИШЕВ ИМАЛ ЛИ Е ВРЪЗКА С ДРУГИ НАШИ ВЕЛОМАНИАЦИ
  • 35 НАТО ТРУДНО ЩЕ НАМЕРИ ТАКЪВ

    5 0 Отговор
    ТЪПАК СКОРО !
  • 36 Анонимен от Пв

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хехе":

    А Насето Пеканов!? Провери внимателно кой е дядо Наско Пеканов, ако намериш изобщо нещо за него?! Живял е /със семейството/ в кооперацията на Дража Вълчева и Иван Панев в центъра на Пловдив! А Насето е роден със златна лъжичка в устата в Атина от мама-кореспондент на БНТ и тате-дипломат! Ако прегледаш по-внимателно и другите - не се знае какво още минало и дълбоко заровено ще излезе!?
  • 37 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Ккаъв командир на европейско нато може да е тоя,не става,давайте следващия и по възможност да е военен.Тук война се е задала,а те с джендърски палячовци начело.Нали много са загрижени за зелените сделки,те пушеците от снарядите не оставят ли въглероден отпечатък и други вредни газове?Странно,като бомбардират из донбаско,не унищожават ли сума ти и растителност,която може да произвежда кислород,или да накарат войниците да засаждат фиданки,все ще от полза.
  • 38 Отново

    4 0 Отговор
    На микерето което махаше с ръчички като говори отново му намериха службичка,ама какво ли ще говори сега като е баш бънкерчееее.
  • 39 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    0 3 Отговор
    ИЕНС СИ ОТИВА, НАТО ОСТАВА.....А КЪДЕ ГО ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР......
  • 40 БСП ФАТМАЦИТЕ

    0 3 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ТИ ГОСПОДИ ИЕНС...ТИ НИ ПОКАЗА ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА АРМИЯТА НИ.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Грух

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Ла и нар че, ше ти е ва макйта !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 За пари

    2 0 Отговор
    Ще продаде и майка си и жена си. Култът към парите е основополагаща западна ценност.
  • 45 хр. грозев предателят

    1 0 Отговор
    Този е един от най големите подстрекатели и провокатори и като Ген. Секретар на най голямата Легална престъпна организация наречена НАТО и не е виновен за нищо? Този престъпник трябва да бъде съден и да получи заслуженото наказание което го е заслужил отдавна ?