Last news in Fakti

3 Март, 2022 10:00 8 692 86

Кой донесе свободата на България на Трети март?!

  • трети март-
  • санстефанска българия-
  • руско-турска освободителна война

Търговци, занаятчии, учители, свещеници, селяни...

Кой донесе свободата на България на Трети март?! - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Златко Златев във "Фейсбук"
Честваме 3-ти Март и ми се иска да напиша няколко реда за тази дата и приноса на нашите деди да я има... Но поради неспиращите спорове за нея ми се иска да посоча първо няколко неоспорими факта „

1.Възстановена е българската държавност след повече от пет века !!!!

2.Това става след поредната Руско-Турска война, в която Руската империя дава колосални жертви и впоследствие полага и усилия за създаване на нова държава.

3.До този момент няма друга империя, която да воюва с друга и на завзетите територии да създава държава, а не просто да ги присъдени към себе си !

4.Това е възможната руска стратегия за излаз на топли морета, провалена от останалите Велики сили още на Берлинският конгрес, а и през последващото повече от столетие, та до наши дни... Нищо лично, всичко е геополитически интереси !

5.Санстефанският блян за обединението на всички българи в една държава, ще бележи следващият над половин век от историята на родината ни. Тя ще преживее пет войни, ще даде колосални жертви и ще постигне частични успехи. Други и толкова не можаха....

6.Ако продължаваме да я караме както я карахме през последните 30-ет години, всичко по горе написаното ще загуби смисъл и ще остане само като очерк от Световната история... Какво искам да кажа ли... ?

Времето да съхраним това, за което други и нашите деди дадоха най-святото си – живота си !... просто е на изтичане !!!

По - долу ще изложа кратки и малко известни факти за участието на нашите деди в Освобождението на Родината ни чрез Руско-Турската война от 1877-78 год. благодарение на изследването на Константин Косев и Стефан Дойнов, което цялото ще поставя в коментар под статията. Прочетете го, заслужава си....

Разузнаване
„Никога данните за турската армия — пише по-късно видният руски военен стратег ген.-лейтенант Н. Н. Обручев — не са били така щателно и подробно разработени, както през миналата война... При откриването на войната разположението на турците беше известно почти батальон по батальон... и във време на войната Полевият щаб получаваше такива важни разузнавателни материали като плановете на току-що издигнатите Одрински укрепления и на Чаталджанската позиция".

Няма никакво съмнение, че за големия руски успех допринасят и стотиците българскн патриоти. В световната военна история дотогава едва ли може да се посочи случай, когато в едно чуждо разузнаване без увещания и без материални облаги да са участвали толкова много доброволци.

В разузнавателната мрежа на Балканския боен театър намират място представители от групата на професионалните революционери от всички групи и прослойки на формиращата се буржоазия — търговци, занаятчии, селяни, интелигенти, както и представители на широките народни слоеве. Въодушевявани от мисълта, че по този начин приближават деня на българското освобождение, сами предлагат своите услуги на руското командване !!!...

Бойни отряди и милиционни стражи
От навечерието на руското дебаркиране през р. Дунав, когато се избира място на главния десант, та чак до демонстративните действия край Сан Стефано в края на войната много български патриоти с риск на живота си настъпват в авангарда на войските. Сред тях са такива изтъкнати революционери като Павел Бобеков, Петър Енчев, Атанас Узунов, Ради Иванов, Тодор Велков, Димо Хранов, Павел Икономов, Николай Цанков, Петър Събчев, Илия Вълчев, Нестор Марков, Георги Коспартов, Стефан Добрев, Петър Тодоров, Христо Векилов и много други.

Неоценима помощ на освободителите оказват и българските водачи по време на зимното преминаване на Балкана. В студ и непрестанни виелици Христо Иванов Исиксийски, Димитър Рачков, Новак Димитров и други смели балканджии успяват да преведат руските колони през най-непрестъпните планински пътища. Изненадани от неочакваната поява на неприятелските войски, на много места в земите на юг от Балкана турците напускат позициите си без бой. Така ден след ден, месец след месец българският народ допринася съществено за успеха на руското оръжие.

Откъслечните статистически сведения и запазените тук-там военни известия за снабдяването на горските чети и милиционните стражи, на водачите и преводачите в руската армия с необходимото оръжие дават сравнително добра представа за участието на българите във въоръжената борба. Макар и с приблизителна точност, може да се твърди, че с оръжие в ръка (без Опълчението) срещу чуждото иго се борят най-малко 35 000—40 000 души.

На практика те формират истинска въстаническа армия, която на много места сама се справя с нападенията на многобройните нередовни турски части. Като изключим Казанлъшката долина, където под крилото на Сюлеймановата армия хиляди башибозуци подхвърлят на кървав терор мирните християни, във всички други български области нередовните сили на противника са обуздани или напълно разгромени с организираните усилия на българския народ. А този факт с отличен атестат за неговите революционни възможности.

Икономическа и медицинска поддръжка на руската армия
За по-малко от два месеца БЧН събира сред своите членове и съмишленици около 870 000 франка, които чрез барон Д. Стюарт са предадени в касата на Дунавската армия. В запазения списък личат имената на десетки български патриоти: Иван Ст. Иванов, Мина Пашов, Георги Шопов, Стефан Берон, Иван Симеонов, Елисавета Хр. Пулиева, Николай Келифаров, Георги Атанасович, Никола Ценов, Димитър Греков и много други [12, с. 198].

Хиляди франкове жертва настоятелството и за прехвърлянето на български доброволци от Сърбия към центровете, в които се подготвят опълченските дружини. В това отношение БЧН изгражда конспиративни канали, по които за кратко време в някои румънски градове и в Кишинев биват прехвърлени над 2000 души.

Раздвижват се членовете и на Българското одеско настоятелство. Закупеното от тях оръжие е изпратено в Тулча, а известни парични суми и колети с най-различни храни и дрехи — в X. Пазарджик, Велико Търново и други български селища . С тяхна подкрепа към общото дело на емиграцията се приобщават и българите от десетките колонии в Южна Русия. Само селата от Бердянски уезд през януари 1877 г. събират и изпращат във военните складове 15 885 пуда пшеница, 11 400 пуда брашно и други продукти .

Интерес предизвиква и съобщението на руския консул в Русе В. Кожевников, който в писмо от 3 (15) януари 1877 г. уверява Генералния щаб, че много русенски българи са подготвили вече тайни складове с храна и фураж.

Това обаче, което предприемат „признателните християни" по-късно, когато руските войски навлизат дълбоко в поробеното им отечество, надминава всички очаквания. Въпреки понесения тежък удар по време на Априлското въстание местното население се заема да помага на освободителите с една стегната самоорганизация, която буди възторг не само сред военните кореспонденти, но сред щабовете и интендантските служби на много военни части. Още в първия освободен град — Свищов, русите са посрещнати като истински братя. Нито един българин не остава равнодушен към всеобщия възторг.

Търговци, занаятчии, учители, свещеници, селяни, придошли от околните села, всички според възможностите си бързат да посрещнат „братушките”.
„Тази дума „братушка" бе от непозната народност — пише в своите спомени Добри Ганчев. — Русите я мислеха за българска, българите — за руска. Как се вмъкна тя в руско-българските отношения — загадъчно е ... Толкоз и разпространена дълго време бе тая дума, че името българин в руска уста не се чуваше"

Ала за всички, стъпили на българска земя, от войника до побелелия генерал, става ясно, че те ще бъдат сред родни братя. Ще воюват за свободата на един народ, който е готов за всякакви жертви за техния успех в начеващата война.

Готовността на народните маси да оказват разностранна икономическа помощ се разгаря с всеки изминал ден. Красноречив пример за това е Предният отряд на ген.-лейтенант И. В. Гурко, който, откъснат от армейските обози, в продължение на седмица получава безвъзмездно продоволствие. Съзнавайки голямата опасност, която крие отдалечаването на отряда от интендантските части и големите армейски складове, командването изпраща до Гурко тревожно писмо. За всеобща изненада отговорът от Търново прозвучава твърде оптимистично:

„Живея за сметка на града — отговаря генералът, — три дни ме храниха даром. За Балкана тръгвам с петдневен запас от сухари и тридневен от фураж под формата на неприкосновен запас за четири дни...” .


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 119 Отговор
    Руската масонска ложа
  • 2 Соломаймун Пуси

    137 12 Отговор
    НАТО е освободило България.

    Коментиран от #72, #83

  • 3 Първокласник

    103 6 Отговор
    Американците?
  • 4 Зззз

    119 3 Отговор
    Еееее,що за въпрос бе? Америте ни освободиха, още малко време трябва ,след 5 години ще е факт.

    Коментиран от #82

  • 5 Петър

    95 4 Отговор
    САЩ, това го знае всяко хлапе.
  • 6 Тодор Живков

    105 8 Отговор
    Свободата а неблагодарниците България дава Русия това е истината колкото и да не искате да я признаете.
  • 7 БЪЛГАРИН

    132 5 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ, СЛАВА !
  • 8 Америка за България

    83 19 Отговор
    САЩ и Канада донесоса свободата на България!

    Коментиран от #13

  • 9 соломон пусито

    85 5 Отговор
    Слава на Русия
  • 10 Адолф Путин

    14 144 Отговор
    Огромна част от народа не приема това да е празникът и е задължително да има референдум по въпроса.
    За мен това не е празник, а срам!

    Коментиран от #45, #58, #71, #79

  • 11 /////

    91 3 Отговор
    Статията я дайте на КирЕ и останалите майцепродавци да я прочетат, народа всичко това го знае.
  • 12 Соломон Паси

    70 6 Отговор
    Как кой? Братския американски народ.
  • 13 Сейго Ямадзава

    55 1 Отговор

    До коментар #8 от "Америка за България":

    Имаше и един самурай до Плевен.
  • 14 Българин

    87 6 Отговор
    На днешния Свят ден се срамувам от Българските соросоиди.

    Коментиран от #22

  • 15 А.Брънков

    71 3 Отговор
    Показателен е факта, че се делим на русофили и русофоби, а не на американофили/фоби. Една голяма част от хората в България гледат само от къде духа вятъра. Днес атлантическите ценности, алианси, ала бала, утре ако случайно влезем в зоната на руското влияние, което ме съмнява ще запеят друга песен. Фурнаджийски лопати, за да не използвам друга дума. Единствено феновете на футболните отбори имат някаква лоялност, но към глупост естествено и все пак е похвално донякъде... Честит празник българи, да живее България.

    Коментиран от #43

  • 16 дедо Герчо

    41 2 Отговор
    Е ДА,АМА У БЪЛГАРИЯ ДУМАТА "БРАТУШКА" Я ЗАМЕНИХА С "БРАТИНЬО"...ХЪХЪХЪ...
  • 17 ТаУмВзе

    63 2 Отговор
    Ето, че Можело и Смислени статии да се тиражират! Респект!
  • 18 Студопор

    68 2 Отговор
    Честит 3-ти март, НЕБЛАГОДАРНИЦИ!
  • 19 ПатрЕотът

    10 72 Отговор
    нещо неразбрах, русия създала нова държава-България ????? тоя луд русофил е за разстрел бе, руско протеже бълващо руска пропаганда, платен руски трол , срам !!!!

    Коментиран от #74

  • 20 ДА СИ СПОМНИМ И ТОВА

    86 4 Отговор
    ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ КОЛКО "МНОГО" НАПРАВИХА ЗА НАС ПРЕЗ 1945г , ПУСНАХА НАД МИРНА СОФИЯ ,ВРАЦА ТОЛКО МНОГО "ПОДАРЪЦИ" , КОИТО ГИ ИЗРАВНИХА СЪС ЗЕМЯТА !!!! .............ДА ИМ БЪДЕМ ......."ПРИЗНАТЕЛНИ".......!!!

    Коментиран от #38, #60

  • 21 Войникът 🇧🇬

    49 0 Отговор
    🇧🇬Честит празник 🇧🇬
  • 22 ПатрЕотът

    4 49 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    а аз от българските русороби, путьопоклонници !!!

    Коментиран от #25

  • 23 ДЕМОКРАТ

    36 0 Отговор
    ЗАБРАВИХМЕ ДА БЛАГОДАРИМ НА ЗУЛУСИТЕ И НА ИНУИТИТЕ ЗА ТОВА ЧЕ СА ДОПРИНЕСЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТТУРСКО РОБСТВО НО ПЪК СКОРО КИКУ ТЪПОТО ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ САМ ДА ИМ ГО КАЖЕ
  • 24 Мехмед

    4 44 Отговор
    Да благодарим на султан Абдул Азис който 20 години по рано създаде санстефанска България като даде на българската екзархия всички тези земи да ги управлява да се издигне паметник на султана 5224
  • 25 Българин

    57 3 Отговор

    До коментар #22 от "ПатрЕотът":

    На днешния Свят ден върви поднеси цветя на паметника на братята хамериканци дето ни бомбиха през ВСВ.

    Коментиран от #30

  • 26 Факт

    14 33 Отговор
    Армията освободителка на царска Русия няма нищо общо с армията на Путин!

    Коментиран от #47

  • 27 Руската

    15 12 Отговор
    империя прокарвайки своите геополитически интереси, подпомогната от многострадалния български народ... те ни освободиха. Ако нашият народ се беше крил по дупки и мазета и не беше подпомагал руската имперска армия, нямаше да сме свободни...
  • 28 Алибаба

    9 7 Отговор
    Все пак не трябва да се забравя, че юли 1876 Русия и Австро-Унгария подписват Райнхщадсткото споразумение като подготовка за войната. В това споразумение пише ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“.Всеки сам да си направи извода. Дали не става дума за поредния гамбит, както сега
  • 29 Как кой?

    26 2 Отговор
    САЩ, ЕС, АНГЛИЯ И ЯПОНИЯ(имало е един самурай който се е бил за България. Това е истина)
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Студопор

    4 18 Отговор
    Ако не бяха българите, които в продължение на пет века не са давали живота си за тази свобода - никаква полза нямаше да има от подкрепата на останалите, които чакаха 500 години, за да се сетят да ни помогнат!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 XYZ

    25 0 Отговор
    С благодарност за статията, г-н Златев!
  • 34 ДебилниЖурналисти

    29 4 Отговор
    Кой донесе свободата на България на Трети март?!
    Как кой, САЩ разбира се.
  • 35 Кирчо премиера

    23 3 Отговор
    Американският 3 флот
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 17 Отговор
    Добре,че има някой да ти вярва...3 дни го хранили даром....и постелите дет им дали и тях откраднали....
  • 38 Признателни сме

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "ДА СИ СПОМНИМ И ТОВА":

    Паметник им построихме.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Росен

    15 1 Отговор
    Къде се е скрил Боки Банкянският Крадец?
    Няма луда ни поздравява? Севда още спи ли?
  • 41 Добавка

    13 3 Отговор
    1. Освободителната война изиграва ролята на БУРЖОАЗНА РЕВОЛЮЦИЯ! Отхвърлена е османската феодална система и е заменена с модерната за времето си буржоазна в икономическите и политически отношения!
    2. В хода на войната е извършена и СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ - българските селяни слизат от планините и се оземляват главно за сметка на избягалите турски чифликчии. Това е т.н. АГРАРЕН ПРЕВРАТ.
  • 42 Ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #38 от "Признателни сме":

    Сега ще го бутнеме,че вече имаме на Козяк по- модерен.
  • 43 Зоната на руското влияние

    2 20 Отговор

    До коментар #15 от "А.Брънков":

    Е доста примамвлива опция. Да живеем като горди северно корейци или Беларуси очаква ни светло бъдеще. Децата ще ги водят в мавзолея на Путин възхвалявайки славата на вожда огризвайки си дневната дажба от две филии хляб

    Коментиран от #53

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор
    За пореден път показваме, че БЪЛГАРИТЕ сме наивен, но БЛАГОРОДЕН НАРОД!
  • 45 Ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Адолф Путин":

    Името ти е хубаво.Ясно е,че бащиното не ти харесва,но афроамериканската ти майка е виновна за това .
  • 46 Toxic

    16 1 Отговор
    Продължаваме промяната и подмяната по харвардски, по президентски и най-вече по фашистки! Браво на автора, а българите трябва спешно да се отърсят и да осъзнаят какво се случва, защото утре ще е късно. Пропагандата по нашето заличаване като българи с дългогодишна история ни залива на вълни от всички страни, а такива материали като по-горния са като бели лястовици.
  • 47 Само питам

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    А какво има общо между опълченците и днешната ни армия?

    Коментиран от #51

  • 48 ТИР

    5 0 Отговор
    Със Сигурност няма да Опазим Свободата си с Автобуса на БА разположен в момента на Площада който е произведен най малко през 1985 год, и коя Еко категория е като е в Центъра на София,,,?
  • 49 История

    11 0 Отговор
    ВЫСОЧАЙШИЙ МАНИФЕСТ АЛЕКСАНДРА II

    БОЖИЕЮ МИЛОСТИЮ МЫ, Александр Вторый, Император и Самодержец Всероссийский, Царь Польский, Великий Князь Финляндский и проч., и проч., и проч. ........ Эта заботливость оставалась Нам присуща в виду печальных событий, совершившихся в Герцеговине, Боснии и Болгарии........
    Ныне, призывая благословение Божие на доблестные войска Наши, Мы повелели им вступить в пределы Турции.
    Дан в Кишиневе, апреля 12 дня, лета от Рождества Христова в 1877 году, царствования же Нашего в двадесят третье.

    На подлинном Собственною Его Императорского Величества рукою подписано
    АЛЕКСАНДР.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Има Общо

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    И Сегашната Армия Трябва да хвърля Камъни,,,Ако се Наложи,
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 В Русия се живее напълно свободно

    19 1 Отговор

    До коментар #43 от "Зоната на руското влияние":

    За разлика от карантинните концлагери Канада, Австралия, САЩ! Там зомбитата си мислят че са "свободни" разбира се!......
  • 54 Руската салата

    12 2 Отговор
    Ще бъде ли забранена скоро? Да знам да си направя запаси!

    Коментиран от #57

  • 55 Ъхъъ

    8 10 Отговор
    Свободата я донесе Българския и Руския воин. Хората са благодарни на Руския народ. Путин и неговите кремълски послушковци обаче нямат нищо общо с това. Които не прави разлика между двете е време да се прегледа !
  • 56 Боклуци

    20 1 Отговор
    А кой толуп промени учебниците вместо турско робство ,турско присъствие.
    Трябва да се издирят предателите и накажат с цялата сила на закона
  • 57 чекай сега малко

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Руската салата":

    Първо руската водка , за да отпадне по естествен начин интереса към руската салата , с мотив , че алкохолът вреди и от грижа за вас.
  • 58 Истина

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Адолф Путин":

    Мисля, че референдум трябва да има за или против НАТО и ЕС, другото е някакви твои извращения
  • 59 Аз съм Донбас

    10 1 Отговор
    Руско Турската освободителна война .На 24 април 1877 година Император Николай Втори обявява манифеста за началото на Освободителната Руско Турска война Освободителната война се случва след героизма на българският народ по време на Априлското въстание Във тези дни сред горящите пламъци главният герой на въстанието възкликва Аз отворих във сърцето на тирана такава люта рана от която той никога няма да оздравее .А Русия - нека тя да заповяда А Тодор Каблешков признава Не във куршума на кремъклийката се надявах а във гърмежа и които трябваше да стигне до ишите на Европа - братска Русия .
  • 60 Мдаааа

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДА СИ СПОМНИМ И ТОВА":

    Да, всеки ден ги споменаваме, тях и техните майки!!
  • 61 dedo

    13 3 Отговор
    сПОРЕД БАНДАТА ЛЕЩИ ПОДЛОГИ през последните дни, свободата ни я е донесъл демента Байдън и келеша Зеленски, подпомагани от ходещия инкубатор със 7 деца кака Урсула и кралския пезевенк Борката Джонсъна! ТАКА ПОДРЕДЕНАТА НОВА ИСТИНА, ДАВА ОСНОВАНИЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДЛОГИ ДА ИСКАТ ОТМЯНА НА 3-ТИ МАРТ И БУТАНЕ НА ПАМЕТНИЦИ НА РУСКИ ОСВОБОДИТЕЛИ!
    Май започва да ми се избистря каква точно "интелигенция" са избили след 9.9.1944г. Май пак се е навъдила от същата!
  • 62 Ицо

    7 0 Отговор
    Естествено че Русия
  • 63 Шофьор

    3 7 Отговор
    Няма да коментирам дали 3/3 трябва да е национален - приемам го, като обществено легитимен, но... Тази дата е междинна точка по пътя (вярно най-смъртоносната относно няколко месечните предходни събития) от Възкръсването и създаването на съвременна България. Факти: 1. Признаването на българската Екзархия. 2. Национално Освободително движение. 3. Априлска епопея 1876. 4. Освободителна война. 4. Търновска Конституция. 5. Съединението на България. 6. Обявяване на Независимостта! За мен лично СЪБИРАТЕЛНИЯТ Националният празник е 5 октомври (22 септември ст.ст.) от 1908 год. Защото тогава България е призната за Самостоятелна, Суверенна, Национална държава, като забележете и осмислете: Отхвърля васалитета на Османската империя, НАЛОЖЕН от Великите сили!!! Т.е. това е акта, с който сме доказали, че НИЕ СМЕ.. ТОВА СМЕ НИЕ...И ще ПРЕБЪДЕМ!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 българин

    1 10 Отговор
    "3.До този момент няма друга империя, която да воюва с друга и на завзетите територии да създава държава, а не просто да ги присъдени към себе си !", за коя империя става въпрос, авторът нещо се е поувлякъл, империята, за която говори не само не създава съзнателно българската държава, а пречи за обединението на българите и българските земи и до ден днешен.
  • 66 Никой

    2 1 Отговор
    България не е свободна и до днес

    Коментиран от #84

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Комон Сенс

    2 6 Отговор
    Това е безобразно лаишки постинг на човек който си няма идея от история, право или стратегия.

    1. Не, българската държавност не бива въстановена на 3.03, а на Берлинския конгрес - 4 месеца по-късно.
    2. Има много жертви, да. Но голяма част от тях произлизат от груби стратегически грешки.
    3. Не само че империите водят войни без да анексират държавите, ами това е толкова честа практика в историята, че твърдението на горкия коментиращ е направо патетично.....

    А какво празнуваме на трети март ли?
    На трети март ние празнуваме военната капитулация на вековния окупатор и прогонването на неговотие репресивни органи от територията ни.

    Една тежка и несигурна военна победа, която без героизма на местното население просто нямаше да е факт! Победа, дошла след военни загуби на Православната империя точно сршеу този съперник.

    ПС. Много неща трябва да добжавя и уточня, но няма как да стане в един поситнг.
  • 69 Иван Вазов

    9 0 Отговор
    Иван Вазов:
    Посвещава се на руския народ

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!

    Коментиран от #76

  • 70 Да изметем соросоидната сган

    6 2 Отговор
    Сега е момента! Прозовавам вички родолюбци, които са на Шипка да арестуват продажните слагачи политици, после отиват в Ст.Загора, завземат общината и обявяват Старозагорска Народна република! Пишат писмо до Русия за помощ, Русия на следващия ден признава републиката и вдруги ден идват истинските ни братя да ни освободят от лъжата Запад и от НАТО, еврогейценности и всякакви измислени такива! Сигурен съм,че ще живеем по добре. Ние винаги ще си останем бедни като украинците, но поне ще имаме истинска защита и истински приятели и ще възвърнем нормалните отношения между хората - такива каквито трябва да бъдат, а не подменени и измислени!

    Коментиран от #73

  • 71 Народа

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Адолф Путин":

    Изтегли и йощ един кредит от Банк ъф Хамерика и надуй чалгата.
  • 72 007

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Соломаймун Пуси":

    Коментарът ви господине е точен но непълен.Първо не са ни освободили,а само са сменили"присъствието",второ не е участвало само Нато,но и ЕС и цялата демократична общност.Та спокойно вече може да празнуваме 3 ти март.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Летописец

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПатрЕотът":

    Държавата се познава по наличие на
    1 законодателна власт (парламент) , 2 армия , 3 съд .Всички тези неща са създадени у нас по укази на НВ император Александър l l и приведени в изпълнение от княз Дондуков .
    🇧🇬

    Коментиран от #75, #78

  • 75 Наведена

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Летописец":

    Как кой ?
    САЩ разбира се.
  • 76 Всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Иван Вазов":

    Това е от Славейков , приятелю !
  • 77 Българин

    2 4 Отговор
    На 3 март не е донесена никаква свобода, това е предварителен договор за спиране на бойните действия между двете империи и всеки нормален историк го знае. В Санстефанския договор не е споменато дори името на България.
  • 78 БгПатриот

    4 4 Отговор

    До коментар #74 от "Летописец":

    я прочети историята на българия преди да бъдем завзети от турците, точно тия неща българия е имала първа в европа, заблуден русофил си, промит мозък
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Гочето

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Гнусен":

    А,той бил предател а ти не си ли брат му?
  • 82 Историкът

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зззз":

    А,ами тя тогава избиваше кореното насиление и това е най големият геноцит в историята на човечеството..
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Ганьо

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Никой":

    Нормално, аз гледам килепира и далаверата а останалите чантичка с нужните неща и да се спасяват.
  • 85 stan40

    3 0 Отговор
    Потомците на тези, които по времето на соца лижеха батъците на КПСс, сега го вършат същото, но се упражняват върху тези на НАТО.
  • 86 Д.Кънев

    0 0 Отговор
    И къде са ония олигофрени които плачат за турското добруване на българите.
    Ако бяха толкова много добрували при турците щяха ли дъобще да помагат на руснаците.