Last news in Fakti

8 Август, 2022 13:47 13 174 56

Защо купуваме евтин и скъп азерски газ? Красимир Манов пред ФАКТИ

  • красимир-
  • манов-
  • газ-
  • газпром-
  • доставки-
  • сащ

Служебното правителство трябва да потвърди доставките на седемте танкера от САЩ, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-вероятно газът, който ще ползваме в обозримо бъдеще време, ще бъде доста по-евтин спрямо този на „Газпром“. Това прогнозира експертът Красимир Манов пред ФАКТИ. Ето какво още сподели той по газовата тема.

- Г-н Манов, пред колапс ли е енергетиката ни поради неизвестността пред бъдещите доставки – на газ, на петрол, скъпа електронерегия?
- В никакъв случай не сме пред колапс, защото енергетиката е широко понятие. Енергия може да се добива от въглища. Ние имаме огромно производство на електрическа енергия – заради атомната ни централа и заради Маришкия басейн. С нефта също сме добре, защото има редовни доставки и деривати. Единствено имаме проблем с природния газ. Но, според мен, и той ще бъде решен, защото има достатъчно време до началото на отоплителния сезон.

- Как ще бъде решен…
- Служебното правителство трябва да потвърди доставките на седемте танкера от САЩ.

- Трябва да дадем отговор до 19 август?
- Така е. Вижте, търсенето в момента е много голямо и това е причината цената да се задържа около 2100 долара за 1000 кубически метра. Това означава, че тези седем танкера, които са около 700-800 милиона кубика газ, ни трябват. Все пак трябва да кажем, че три танкера ще дойдат до края на годината и четири са през следващата. И така недостигът ни стига около 1 млрд. кубика. Именно недостигът предстои да бъде договорен. Дали ще е пак с танкери, дали ще е от Турция, дали ще е от Гърция, дали ще е от „Газпром“…

- „Газпром“ опция ли е?
- Разбира се, че е опция. Ние имаме директна връзка, а тръбата влиза директно в България. Тук сложното е свързано с политическата ситуация. Винаги съм казвал, че цената на нефта и газа се определя по политически причини, а не по пазарни. И това е заради войната в Украйна. Така че сложни решения трябва да взима служебният кабинет, но трябва да ги вземе, трябва да се излезе от тази ситуация.

- Дългосрочен договор в момента възможност ли е. Ако приключат действията в Украйна, се очаква, че цената на газа ще падне?
- Тя и есента трябва да почне да пада, когато бъде пусната връзката Комотини – Стара Загора. Тогава вече количествата от Азербайджан, които са около 1 милиард кубика, ще влизат през тази връзка и цялото количество трябва да е на цената, на която е подписан договорът на база формулата на нефтените компоненти. В момента 30% е ниската цена от азерския газ, а останалите 70% са почти колкото е пазарната цена в момента, колкото е на борсата.

- Как ще падне цената…
- 300 млн. кубика газ са на около 1/3 от сегашната цена. Другите 70%, които пак ги взимаме, са на пазарна цена, защото не ги получаваме през връзката Комотини – Стара Загора. А ги взимаме през Кулата - Сидирокастро. Просто ги взимаме през друга точка, която не е дадена в самия договор. И това е причината азерите да казват, че количеството излиза извън обхвата на договора и се калкулира по високата цена. А ние трябва да ги взимаме, защото иначе хептен ще останем без газ.

- Какво е финансовото състояние на „Булгаргаз“. Защо му трябва оздравяване?
- За да говорим точно, някой трябва да извади точните цифри. Едни казват, че дружеството няма капитал, а други, че финансовото му състояние не е чак толкова лошо. Министърът на енергетиката трябва да види и каже какво му е реалното състояние. Но във всички случаи не е това, което беше. Просто там тези, които управляват - визирам изпълнителния директор, който е пак от „МЕТ Енерджи“ и с всичките му „чудеса“, които сътвориха като посредници, и са все негови заслуги, трябва да бъдат проверени. Министърът ще си взима решенията, но, според мен, не виждам как тези хора ще останат. Големи глупости сътвориха и очаквам да ги махнат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гъзовек

    95 14 Отговор
    Кога търсенето така драстично скочи? Не е ли когато едни безумни санкзии, блокирани активи, зелени мармалади дойдоха до главите ни от кухарИТЕ в европа?
  • 3 да де

    94 16 Отговор
    Поредния лаладжия 30% евтин газ и 70% скъп на борсови цени, а като цяло цената е отгоре, но тъЪпата мисирка забрави да го попита.
  • 4 Васил

    50 28 Отговор
    Ей шушляк къде получи скъпият Азерски газ че ни разтягаш тези локуми май Гербаджийската пропаганда се използва за ширпотреба. Цената на Рашистският газ и Азерският е една по простата причина че се купува от борсата ако някой си прави илюзията че Газпром ще дава газ без пари жестоко се лъжа.
  • 5 Сергия&Бутик

    69 5 Отговор
    Не е евтино на руския пазар! По-евтино е по витошките бутици! Азерският газ е най евтиния на света, а защо турция дето е на един ....разстояние не го изкупува всичкия?
  • 6 Фърчило

    51 7 Отговор
    Ей многоъгълници няма такова чудо "азерски" газ - има държава Азърбайджан а не Азерия
  • 7 Красимир Манов Експерт Идиот!!

    80 9 Отговор
    Кое ще муе по евтиното на Американския втечнен газ?? Дай цена +превоз, Разтоварване и всичко друго към крайната цена и дай цената на Руския!! Никакви цифри, приказки и нощи друго!! Койте произведе Експерт??
  • 8 иван

    55 11 Отговор
    Стига лъжи от случайни отрепки
  • 9 Когато прочета

    42 8 Отговор
    думат вероятно в началото на която и да е статия спирам четенето нататък в статията и се четат само коментарите
  • 10 ИВО

    60 13 Отговор
    ГАЗЪТ В ОБЗОРИМО БЪДЕЩЕ ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ОТ ГАЗПРОМ, ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА , ЧЕ НЯМА ПО ЕВТИН ОТ НЕГО ДА НАМЕРЯТ ОТ ДРУГО МЯСТО!!! ВЗИМАНЕ НА ВСЯКА ДРУГА ГАЗ Е НЕИМОВЕРНО ПО-СКЪПА И ИСТИНСКИ НАРОДИ, А НЕ ИНФАТИЛИ И НАСЕЛЕНИЕ КАТО В БЪЛГАРИЯ БИХА ПОДГОНИЛИ СТОЙТЕ ПОЛИТИЦИ С КАМЪНИ!!!

    Коментиран от #12, #16

  • 11 оня

    61 8 Отговор
    поредния сороски експерт който ни уверява че проблем в енергетиката няма и няма проблем с доставките на газ и че демократичния газ е по евтин

    Коментиран от #13, #28

  • 12 Ааааа не

    9 42 Отговор

    До коментар #10 от "ИВО":

    НЕ Е ЯСНО В ОБОЗРИМО ИЛИ В НЕОБОЗРИМО БЪДЕЩЕ, ГАЗПРОМ ДАЛИ ЩЕ ГО ИМА??

    Коментиран от #15, #49

  • 13 онзи

    9 34 Отговор

    До коментар #11 от "оня":

    И защо русуробския експерт се опитва да го оборва??

    Коментиран от #14

  • 14 Баууууу

    8 34 Отговор

    До коментар #13 от "онзи":

    Защото е копейка продажна!!
  • 15 Да те питам само

    53 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ааааа не":

    Що ревете против Газпром? Цените ги определя борсата на "обединения демократичен запад" а не Газпром. Все едно да обвинявате земеделците за цената на пшеницата

    Коментиран от #18

  • 16 Баууууу

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "ИВО":

    Хайде подгони ги, като си толкова ербап! От дивана е много лесно...............
  • 17 А защо

    42 6 Отговор
    купуваме още руски петрол? Той по ли е демократичен от руския газ?

    Коментиран от #23

  • 18 Баууууу

    6 42 Отговор

    До коментар #15 от "Да те питам само":

    Я се разкарай кремлюхо!! С кого се сключват договорите?? С Газпром или с борсата на "обединения демократичен запад" ?Опитваш да надскочиш себе си ,а..........

    Коментиран от #20

  • 19 Го4о

    44 5 Отговор
    В момента получаваме газ от Газпром на "чертежи", от Азъйберджан 30% и едни 70% също на "чертежи", а най - голям и дълъг е "чертежа" с танкерите с втечнен газ!?!? Никой не знае кога, колко и на каква цена е тази ОФЕРТА? Ха ха ха...
  • 20 само да те питам

    28 4 Отговор

    До коментар #18 от "Баууууу":

    Аааа сключване на договор а.... дългосрочен а?? ще ви увре главЪта ама късно

    Коментиран от #40

  • 21 един

    11 28 Отговор
    А трябваше цялото количество азерски газ да бъде на ниската цена,но Николай Павлов подписва анекс с азерите,при който вземаме само 1/3 от договореният газ на цена по-оригиналния договор,а другите 2/3 когато интерконектора има акт16!През същото това време ни набутваха далеч по-скъпия газ от Газпром!
  • 22 Алкохолик

    16 3 Отговор
    С Калин Каменов сме събутилници.Очаквам да почерпи ,но вероятно пак ще се изниже.Не обича да черпи,свидлив е.
  • 23 хфтгъхйн

    28 7 Отговор

    До коментар #17 от "А защо":

    НЕ купувате руски петрол- НЯМАТЕ рафинерия за да купувате каквото и да е... Онуй нещо "Лукойл" в Бургас НЕ Е ваше и ако утре дойде заповед от "Литаско" ще гледате следните неща:

    - танкерите разтоварват нефт (всякакъв) в Бургас
    - танкерите биват НАТОВАРЕНИ с готови бензин, дизел, мазут и т.н. произведени от рафинерията
    - танкерите биват разтоварени в Румъния и горивата влизат в тяхната мрежа
    - после може да си купите готовите дизел и бензин от мамалигите с тяхната безбожна надценка от 35%
    - честити ви цени от 5лв. литъра
  • 24 кико

    29 3 Отговор
    Как би било по-евтино да полееш една градина: с маркуч от чешмата или с кофи от чешмата?
  • 25 Ха ха ха

    42 7 Отговор
    Толко ли сте прости или се прайте на тарикати докато лижете на американците задниците нито газ нито петрол ще видите

    Коментиран от #41

  • 26 Никой

    6 32 Отговор
    Като си представим кой беше / александър николов / министър на енергетиката и от коя партия / итн / беше,която свали правителството на Петков.Как няма да назначи руско прокси начело на Булгаргаз. Докато българските глави не уврат и разберат,че на входа и изхода на фирмите за петрол, газ , енергетика стоят български проруски проксита .Ще ни скубят парите докато не ги изметем от нишите им от където трупат огромни печалби.Парите не остават в България.

    Коментиран от #44

  • 27 миш

    17 7 Отговор
    Защо пък, цената за България трябва да е ниска,ето това не мога да разбера.Причината?Щото ,ме гоьовци или сме на цвето-медо?Ако ни изнаса,като ни е скъпо,има дръва крукузянки,кюмур,ратия,шума и те така.Примерно ,руснаците,трябва да ни доставят газ на най-високата цена.Защо ли?Отговори много.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Страничен

    26 4 Отговор
    красимирчо манов е един лаладжия и измамник! винаги е на хранилка някъде , като постоянно я сменя ! не трябва да му се дава трибуна за изявления!
  • 30 Бай Танас

    30 3 Отговор
    ПП оставка !!! Сринахте българската енергетика ! ФАЛИТ.
  • 31 Отврат

    4 26 Отговор
    Партиите на протеста да не спят, а да спрат рекета на Министри и оня Щаб върху бизнеса за ИЗБОРИТЕ, чрез страхуване за газа.
    Политически решения, полетически чистки, брутален шантаж.Това Правителство -Радев-Митрофанова-Бойко докъде си мисли, че ще му позволим да ни разиграва и заблуждава.

    Коментиран от #34, #42

  • 32 Дааааааам

    26 3 Отговор
    "Експертът" убедително започва с "Най - вероятно", ама надали. Поредния хвърляч на боб от някое НПО на световния "филантроп".
  • 33 Антикомунист

    20 2 Отговор
    От некадърната четворна коалицийка какво очаквахте бе товарищи, ГЛУПОСТИ разбира се.
  • 34 Антикомунист

    5 16 Отговор

    До коментар #31 от "Отврат":

    Айде и Борисов в кюпа, стига де, Борисов с действията си доказа , че е евроатлантик, за разлика от псевдо десни , само приказки......
  • 35 Гостът

    23 3 Отговор
    Господин Манов не се ли сеща,че и атомната ни енергетика работи с руски уран.Горивото на Уестингхаус е несъвместимо за работата на АЕЦ Козлодуй.
  • 36 Макробиолог

    11 1 Отговор
    Мда експерт трябва да е щом смята че цените на нефт и газ се определят по задание по полит причини а не от пазара.....точно на обратно е ---там където полит причини доминират ,там има и проблеми с доставките и цените......позициите ни при преговори с Газпром не са слаби въпреки че сме незначителен консуматор,транзитираме през турски поток за други държави...тоест преговори са нужни с всички възможни доставчици и от където е най изгодно от там да се внася...или може би едва ли не що не откажем и азерския газ след като Азербайджан нарушава примирието в Нагорни Карабах?Някой Кирчо не се ли е сетил още да извади едни посредници и по тия тръби?
  • 37 Дуай Липа

    14 2 Отговор
    просто защото Киро или защото просто Киро
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Точен

    17 0 Отговор
    Този е 200 % грантаджия. Срам за децата си.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пачко

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Отврат":

    Проблема с газа е, че трябва да се платят 300 милиона на Булгаргаз. Гражданите са ги платили но парите не са в Булгаргаз!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 неееееееее

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Никой":

    Никой, колкото и да се пънеш да се правиш на някой, пак си оставаш никой! Пепее ли си, дебе ли си ,гербав ли си,бесепе ли си -не знам !Едни и същи комунета сте!! НО ЕДНО ЗНАМ!! Вие винаги прикривате далавера или правите внушения вината да се търси там ,където я няма!!
  • 45 АЛОООООО

    10 0 Отговор
    ТОА ЧУВА ЛИ СЕ КВО ДРЪНКА ЗНАЧИ ТИЯ ДЕТ ИМАТ МНОГО ГАЗ ТРЪБИ ДЕТО ВЕЧЕ СА СЕ ИЗПЛАТИЛИ И НЯМАТ КЛИЕНТИ ЩЕ ГО ПРОДАВАТ ПО СКЪПО ОТ ТИЯ ДЕТ НЯМАТ ЧАК ТОЛКОЗ И ТРЯБВА ТЕПЪРВА ДА ИЗБИВАТ ИНВЕСТИЦИЯТА АЛООООО АБЕ ДА ВИЖДАШ БОЯДИСАНИ ВРАБЧЕТА
  • 46 М3 голд

    8 0 Отговор
    Аз вече бях писал: да вкарват руски (тоталитарен) и американски (демократичен) газ. И в Топлофикация София от двата източника. И да питат: кой газ ползваш, за който да ти пуснем фактура. Руският(евтиния) или другия (по борсова цена). И да видим газът политически ли е, както казва авторът или ползването му почива на икономически принципи. Политическите решения за покупка на газ, в случая, не са утвърдени от консуматора и едва ли някой ще предпочете по-скъп газ.
    Такива многознайковци като авторът да дадат цените на доставка по дългосрочните договори на Германия, Унгария, Сърбия, Турция и други и движението цената на спотовия пазар. Няма дългосрочен договор със стойности 2000$/1000 куб.м.
    Аз не зная защо големите консуматори на газ трябва да го купят от Булгаргаз. Не може ли директно сделка с продавача? Ще си плащат газта по договор, ще плащат за пренос по тръбите и готово. Лицензионните режими създават корупцията.
  • 47 толупа

    3 3 Отговор
    АКО ЯЗ БЕХ НА ВЛАС ПУТИНКАТА ЧЕШЕ ДА МИ ДАДЕ ЗА МАЛКО ПАРИ ГАЗ
  • 48 Едеоти сър

    10 1 Отговор
    Евтин не знам да купуваме. Обаче скъп купуваме, защото ни управляваха ЕдЕоти
  • 49 Хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ааааа не":

    Въпросът е неправилен. Дали Газпром ще иска да продава газ на България. Да се обзаложим, че няма да иска. Докато не се покаете.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ганю

    6 0 Отговор
    ами защото храните мафията и сте много умни
  • 52 Шарлатанин

    8 0 Отговор
    Защото едни безродни, крадливи пичлемета решиха да стават мултимилионери на гъба на изпосталелия българин!!!
  • 53 ПИТАНЕ

    0 8 Отговор
    Ще ОБЯСНИ ли някой:КАКВО ще стане, ако тази ЗИМА се СПРАВИМ БЕЗ РУСКИ ГАЗ?!
  • 54 Запознат читател

    9 0 Отговор
    Газа от САЩ ще пристигне като изтребителите
  • 55 Заради експерти,

    8 0 Отговор
    като този България е на този хал. Продажни същества.
  • 56 Путин

    2 0 Отговор
    Само караници за нищо, Путин, няма да даде газ на България. Искайте от Байдън той ще ви даде, може и след 5години.