Last news in Fakti

25 Август, 2022 09:07 3 166 24

Държавата ли прави избори, или си играем на предизвестени обществени поръчки…

  • машини-
  • цик-
  • гласуване-
  • избори

Отново ЦИК стига до услугите на 2 фирми, въпреки че декларираха, че ще правят изборите сами

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЦИК откри процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване в и извън страната в изборите за народни представители на 2 октомври, както и за частичните избори за кметове на 9 и 23 октомври тази година.

Дали това изненада някого… Не, разбира се.

За разлика от всички предходни избори, на които сме гласували с машини, сега държавата първоначално се опита да сведе до минимум участието на частни фирми в процеса. Но не би.

От ЦИК са писали до Министерството на транспорта и до Министерството на вътрешните работи с цел съдействие за транспортирането на машините. Идеята е била „Български пощи“ да поемат разпространението на машините, но от пощите са им казали, че не могат да покрият целия обем на транспорта. И така не се случва нищо.
 
Досега фирмата "Сиела Норма" бе основният доставчик на машините, отговаряше за техническата поддръжка, за логистиката - в по-голямата ѝ част. Държавата вече е собственик на всичките 12 837 устройства, както и на "ключа" за софтуера.

Ако иска да се справи сама обаче, тя трябва да наеме около 2500 души, които да обслужват машините в изборния ден, както и около 200 специалисти да конфигурират устройствата.

Какви са препъни камъните, с които трябваше да се справи ЦИК, ако организираше сама изборите

Започваме с организирането на информационната кампания и обучението за вота, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване, следва логистиката от склада до населените места, респективно преразпределянето от РИК до СИК, организирането на хора в колцентъра, който да подпомагат работа на техниците, ако някоя машина се развали. Как ще се наемат техници, включително и за чужбина, кой ще модифицира софтуера...

Дали ЦИК бяха готови за дейност по изборите в пълни мащаби, едва ли. ЦИК имаха достатъчно време да организират вота, но сега вече сроковете са сведени до близо 40 дни. Реално те изпуснаха месеци работа досега. И това е причината да открият процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване.

Иначе дейностите включват и инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина на до 500 специализирани устройства за електронно машинно гласуване в 3-дневен срок от решението на ЦИК за избор на изпълнител на дейностите, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на до 11 100 машини за гласуване, логистичното им осигуряване, техническо обслужване на машините и транспортирането им в страната за изборите за народни представители на 2 октомври.

Респективно ангажиментът на фирмата, която спечели, се пренася и за частичните избори за кметове на 9 октомври, както и за евентуален втори тур на частичните избори, където ще са необходими до 15 машини. За всички тях също ще трябва да се извърши параметризиране на бюлетините, конфигуриране, инсталиране и настройване на машините, както и логистичното им осигуряване, техническо обслужване и транспортирането им за първия тур и евентуален втори тур на частичните местни избори.

И какво прави ЦИК – още от същото

ЦИК обявиха, че ще изпратят покани до Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. и „Сиела Норма“ АД, за да участват в процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка.

Ми нали точно срещу такива обществени поръчки роптаеха всички в новото управление. Законът го позволява, факт. Такива поръчки има по строежа на „Хемус“, такива поръчки има в Министерството на отбраната, в Министерството на транспорта…

С думи прости - нищо ново под слънцето.

Иначе това са фирмите, които знаят как да се организират, че да имаме успешен вот. Просто вече са го играли този филм.

Но къде остава държавата… Кога и тя ще се научи да прави избори с машини. От месеци се говори да се прехвърлят машините в държавен склад, а в крайна сметка те все още продължават да се съхраняват там където са били – в частен склад.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 6 800 000 лева без включен ДДС. В нея е включена опция за допълнително възлагане на дейности при необходимост от допълнителни машини за частичните избори за кметове на 9 и 23 октомври тази година.

Срокът за подаване на ценовото предложение е до 26 август в 23,59 часа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гласоподавател (бивш)

    21 1 Отговор
    Е , ми то всичко е от ясно , по ясно . Държавата се прави , че ще прави избори , СИЕЛА се прави , че изборите няма да са манипулирани , партиите се правят , че ще правят нещо ако вземат властта (а няма само да гепят) , а па ни се правим , че вЕрваме на целият този маскарад.
  • 3 Възраждане=ГЕРБ=ДПС=ИТН

    8 14 Отговор
    Новата коалиция след изборите ще е ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН,ако последните успеят да влязат в парламента. Уж в името на народа и за справяне с кризата ще се коалират,а целта ще им е кражби и разбира се да не ходят в затвора.
  • 4 тцъ тцъ

    14 0 Отговор
    Къде я видяхте тази държава, справка тазсутришната случка в Бургас.
  • 5 грубият Крум

    14 3 Отговор
    Докато се избира с мадуровки - ще бъда за гъби.

    Коментиран от #7

  • 6 Оракула

    8 11 Отговор
    Румен Христов,
    уан ман ,
    уан шоу,
    човека партия, или пародия???
    ГЕРБ СЪБИРА ЧЛЕНОВЕ ,
    ОТ КОЛ И ВЪЖЕ!
  • 7 развеселен

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "грубият Крум":

    То аслъ , след като Сиела ще ми "брои" гласа , що па да не дойда с теб. Па който иска да го правят на балама - нека си гласува.
  • 8 Защото са червени

    15 0 Отговор
    Държавата в лицето на службите си търси послушна институция, която да организира и проведе изборите с помощта на контролирани фирми за машините и за всичко останало. Процентите отдавна са разпределени и решени. Въпросите винаги са били кой ги разпределя, в чия полза и коя страна има превес и интерес.
  • 9 Коментар

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Възраждане=ГЕРБ=ДПС=ИТН":

    Като гледам май в скоро време ще ви намери всичките такива като теб - платени антибългари!!!

    Има инфо, че един от вас е пропял за схемата ви на работа!!!
    Как ви събират кат ж...тни и ви диктуват какви да ги бълвате в публичното пространство!!!

    Лека полека ще изплувате всички продали се, престъпници!!!

    Само Възраждане!!!
  • 10 глаДоподавател

    11 2 Отговор
    Ма как бе !!! Ма как /щЕло да/ нЕма да хода да гласувам ???!!! Ми , нали се гласува със същите машинки , с които Мадуро клечи за президент на Венецуела вече (втори ли , трети ли) мандат ??? При инфлация от 3 милиона процента и при избягали от Венецуела над 7 000 000 (седем милиона) венецуелци ! При режим на ток , вода и горива (Венецуела е /беше/ на пето място по добив на петрол в света) и при тотален недостиг на храна , медикаменти и (практически) на всичко. Щом ще е със същите машинки - пръв съм в секцията (ама - друг път) !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стари номера

    13 0 Отговор
    Играем си на избори.Към тези далавери на държавната фирма ЦИК ,която съществува,за да узаконява натъкмените цифри на резултатите от изборите,да добавим и целогодишните заплати на членовете,избрани на партиен принцип,излиза солидна сума,която пак плащаме всички ние, българския народ.ЦИК работи от време на време,а пък ние му плащаме непрекъснато.Освен това е поръчкова държавна фирма,която определя живота на хората и,съдбата на държавата.Такова чудо няма никъде по света.Освен това в малка България обявява окончателните резултати от изборите след 7 дни, докато направи поръчана стъкмистика.Чудя се как в огромни държави като САЩ,Франция,Германия,Италия,Румъния осе обявяват същия ден след завършване на изборите резултатите? Нали е ясен отговора.Иначе купуването и продаването на гласове било престъпление по закон.ЦИК обаче трябва да го каже,иначе не е престъпление,защото досега толкова много години никой не е осъден , а проблемът присъства при всички избори.На последните избори доказано Пеевски беше избран с гласовете от Турция при ужасяващи нарушения,но ЦИК каза ,че не са повлияли на резултата и затова не са нарушения.Докато е така в България няма да има честни избори.Сега пък ще се провеждат избори без да се знае броя на избирателите.НСИ ни брои цяла година,чудо нечувано в технологичния 21 век и ще обяви резултатите на 3 октомври,а изборите са на 2 октомври??????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Просветен илюминат

    8 0 Отговор
    На последните избори имаше ли голяма изборна активност и сега очаквате ли да е различна?
    Това с изборите е толкова изтъркано,че не си заслужава да се коментира повече.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз няма

    7 1 Отговор
    Да гласувам за харвардските продажници
  • 17 Отврат

    8 0 Отговор
    Ето какво получихме след година протести против корупцията и кражбите.
    1.Едно авторитарно и безконтролно Правителство на Радев, което подменя и потъпква Конституцията, чрез преврат.
    2.Един безконтролен Гл. Прокурор-чадър на крадците.
    3.Един Съд, който се меси в политически решения и Партии.
    4.Едно МВР, което щяло да искара 8 500 полицаи, за да ни пази от едно друго МВР, ама за сметка на нашите права и свободи.
    5.Едни Телевизии, дето водещите ги ползват за да ни плашат, лъжат и манипулират предварително натрапени ни гурута.
    Дълъг списък, а?
  • 18 наблюдател

    4 0 Отговор
    Държавата да се взима в ръце,защото на "политиците" светът ще им се види тесен.
  • 19 Цитат

    4 0 Отговор
    Писах преди и пак ще напиша - "демократичният" избор е между ла.но и го.но!
  • 20 Хаос това е, разруха

    6 0 Отговор
    Избори си прави радев и се избира сам с машините. Вече две години това продължава.
  • 21 Хаос това е, разруха

    3 0 Отговор
    Избори си прави радев и се избира сам с машините. Вече две години това продължава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АМИ

    3 0 Отговор
    Ние изглежда сме все между най-големите умници. По цял свят бягат от машинно гласуване, ама ние не. Кое ни е наред, че и гласуването ни, да е. Смешно и тъжно е, когато всички партии декларират, че купуването на гласове е незаконно и всички го правят. С такива хора един ден и народа ни и България може да ги няма. ЧЕСТИТИ ДА СА НИ, НОВИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!
  • 24 Лея13

    3 0 Отговор
    Ами сценарият най вероятно ще е същият като предишните избори - умело манипулиране на машинките и- хоп,наш Киро е горд собственик на БГ.И останалите дребни шушумиги ,здравата огладнели през годините, ще му припяват в хора на "съмишлениците", загрижени за доброто на България.