Last news in Fakti

2 Януари, 2023 21:03 5 749 66

За един милиард или как се манипулират страхове

  • газпром-
  • неустойки-
  • природен газ

Гласовете за това, че "Газпром" ще ни осъди за 1 милиард евро неустойки за недоставен природен газ идват от служебни министри и ГЕРБ-агитатори

Служебният енергиен министър Росен Христов очаква „Газпром“ да заведе арбитражно дело срещу България. „Договорът още е в сила. Те имат аргументи да заведат дело срещу нас". Това каза на 20 декември министърът. Напълно в синхрон пригласят и от ГЕРБ - даже назовават цената на евентуалната неустойка от страна на руската компания- 1 милиард евро. Днес Делян Добрев дори посочи времето, в което срещу нас ще бъде заведено дело от "Газпром"- в началото на януари, тоест, можем да го очакваме всеки ден. Това е в България.

В Европа вятърът е съвсем различен. Германската компания RWE е завела арбитражен иск срещу „Газпром“ заради недоставено синьо гориво, съобщават в. Handelsblatt. По-рано беше съобщено, че аналогичен иск е подаден и от компанията Uniper. Изданието напомня, че конфискуваната от „Газпром“ компания Gazprom Germania, която смени името си на Safe също проучва възможността за предявяване на претенции. Не само това, но и компанията призовава всички, които са имали сключени договори, да направят същото. Говорим за един дъжд от съдебни искове или за един колективен мега иск.

България обаче вероятно ще отсъства от един такъв колективен иск. За да не дразни Путин. Такава е линията на служебните министри в момента, както и на ГЕРБ. Да припомним, че именно правителството на ГЕРБ първо загуби арбитраж срещу исканията на "Атомстройекспорт" и плати изпреварващо 1.5 милиарда лева. "Можем да повторим", казват вероятно в централата на някогашната управляваща партия. Та те не се поколебаха да построят "Турски поток" за 4 милиарда лева, както са сега 1 или повече милиарда евро.

Въпросът, на който няма отговор е защо политици използват страховете на българите и хвърлят твърдения, които не отговарят на истината. Елементарно юридическо познание ще каже на тези умни глави, че ако водим дела срещу "Газпром" при условието, че те спряха доставките преди изтичането на договора с "Булгаргаз", ще спечелим. Ако искаме, разбира се. И ако се явяваме на делата. Единственият възможен отговор е - защото глупостите, неоправданите харчове и страховете, които ни се внушават остават без последствие за политиците. В случая - за Радев и неговите служебни министри и Борисов и верните му хранени хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    39 15 Отговор
    Цените на енергията, инфлацията, лихвените проценти, икономическият растеж, недостигът на храна зависят от това как ще се развие конфликтът между НАТО и Русия през следващите месеци.

    Коментиран от #66

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Захари Стоянов

    66 33 Отговор
    Мутрата и фатмака са двете лица на една и съща руска рубла.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Мдааа

    40 16 Отговор

    До коментар #3 от "Захари Стоянов":

    Абсолютно вярно.
  • 5 Жълто джудже

    21 20 Отговор

    До коментар #3 от "Захари Стоянов":

    Путин е спокоен като лед, търпелив и жесток. Наистина се забавляваш.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Бай Ердо

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Жълто джудже":

    За мен , Путин е Лед Цепелин!
  • 7 Българин Сл.оригинал

    16 13 Отговор

    До коментар #5 от "Жълто джудже":

    П-у-т-и си го нач.ка с топ...те
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин Сл.оригинал

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    не ми каза къде ти е жената

    Коментиран от #11

  • 10 Тома

    25 7 Отговор
    Катамарана е пълен въздух сато министър.Ако зависи от него той доброволно ще даде милиарда на газпром без дело за да го награди путин
  • 11 Петьо Петров

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин Сл.оригинал":

    До нея ли опря, момичетата не ти ли пускат?:)) Дечко, драскай на воля, само така може да се почувстваш значим.

    Коментиран от #15

  • 12 Петре ,

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Звездо моя ..
  • 13 Деа троловете путинофобски

    7 11 Отговор
    Да го л@@@@@пате бе

    Коментиран от #19

  • 14 Мда

    24 11 Отговор
    Продажни руски слуги!

    Коментиран от #52

  • 15 Българин Сл.оригинал

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Петьо Петров":

    то е ясно,че си ерген-или те е оставила отдавна или никога си нямал-малко не те слуша главата-няма да те търпи никоя
  • 16 гордиевски

    34 0 Отговор
    Делян Добрев без ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СТАНА МИНИСТАР - ИЗМЕТ

    Коментиран от #18

  • 17 Даниел

    25 3 Отговор
    Тук ще има същата схема като с АЕЦ Белене ,напълно умишлено загубено дело мисля,че бяха към 800млн евро тогава.
    Кантора защитавала единствено руски интереси в арбитражния съд,беше наета да представлява България срещу Русия в същия този съд,сега ще стане същото ако продължим да дремем!
    Алооо медия ли сте?
  • 18 Българин Сл.оригинал

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "гордиевски":

    то това само да им е проблема на гербаджиите-с мед да ги намажеш
  • 19 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Деа троловете путинофобски":

    Що бе голубчик? На теб да не ти е омръзнало това действие? Нравется, не нравется, терпи моя красавица! 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Антонио Бандера

    21 16 Отговор
    те и финландците бяха ербап, ама сега ще плащат. А вие много бързо забравихте арбитража за Белене, мамунки атлантически?
  • 22 А бе

    19 9 Отговор
    А ние защо не заведем дело срещу Газпром? Ние нямаме ли аргументи? Всичките тея приказки как ще ни осъдят е за да се скатаят и да спестят няколко милиарда на Газпром, в замяна на някое кюлче!

    Коментиран от #24

  • 23 Българин Сл.оригинал

    12 9 Отговор

    До коментар #20 от "долкий":

    ела ми се обади,когато някой плати на ватенките-само пари ще се взимат от тях -до фалит ,копейке
  • 24 Пор Чвор

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "А бе":

    финландците заведоха дело, провери резултата в западните медиир но няма да ти хареса, предупреждавам те

    Коментиран от #31

  • 25 Иван

    17 0 Отговор
    В България има много дупедавци

    Коментиран от #54

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Радев+ герб

    13 10 Отговор
    Заробване на българите. Русия цял живот краде пари от Европа чрез нашите продажни русофили. А ние ще ги плащаме тези пари. А те със големи комисионни
  • 29 няма проблеми

    7 4 Отговор
    кикито ще се обади на бай биде и кака лае нен да отклонят 1 милиард от париците за урк да платят неустойката и все пак кико е искал да им угоди като се отказва от газта на Русия
  • 30 Тити

    14 0 Отговор
    Оооо как им се иска на мафиотите от Герб да заграбят 1 милиард и да ни придадат лъжата че е трябвало да платят за въздух.
  • 31 А бе

    14 8 Отговор

    До коментар #24 от "Пор Чвор":

    Резултатът е ,че съдът е решил,че финландската "Gasum" не трябва да плаща на Газпром в рубли! Всеки може да провери за 5 минути, но вие слугите на Путин цитирате само изявленията на руската компания, отразени в чужди медии

    Коментиран от #34, #35, #36, #38, #46

  • 32 дескуй

    16 9 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Ти му викаш недей Иване то търчи за швепаса да те хване. Не са естонците а финландците бре простьо, но това не е от голямо значение. По важно е че и те като теб много се ребчеха и скачаха и обиждаха и заклинания имаше, но международния съд се произнесе че трябва да си платят до стотинка всичко. И така скачаха скачаха и на края ще си платят. Да ти е познато това с големите приказки, колко е велик Запада и как няма да плащаме? Само че съда вече се е произнасял по същия казус. Така че сега следва да се плати. Ама ми се ще да платите всички вие с големите усти, а не и аз да плащам заради вас. А ако ви заритаме само на евроатлантици ще станете.
  • 33 Чичо Тони

    21 8 Отговор
    Германия НЕ прекрати договорите си. Те започнаха да плащат по схемата предложена от руснаците и тази схема е юридически издържана. Това за което претендират германците, са намалените доставки резултат от проблеми с оборудването. Спора ще бъде доколко тези намалени доставки са оправдани и са форс-мажор. Ние (за разлика от грманците) САМИ си прекратихме договора, след което се усетихме (след падането на правителството на Петков) и почнахме да правиме опити да възстановиме отношенията, но гърнето вече беше счупено. Та, германците дали ще спечелят е под въпрос (за разлика от "експерта" не мисля, че руснаците са глупави), ние от своя страна, почти сигурно ще загубим. И сега въпрос за един милион - познайте кой ще плаща?
  • 34 Пор Чвор

    15 7 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    цитирам ти резултата: Apбитpaжният cъд в Cтoĸxoлм ĸъм финлaндcĸaтa Gаѕum: "Гaзпpoм" e имaл пpaвo нa плaщaнe в pyбли, дължитe €300 милиoнa. Кой сега е дембил?
  • 35 Слепок

    20 9 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Да бе, елементарно е да се провери. От проверката се вижда че финландската Gasum трябва да плати на Газпром 300 милиона евро (по-точно 311 милиона). По тая причина оня ден Путин издаде указ че дълговете за газ могат да се плащат в западна валута. Само 6 са компаниите прекратили едностранно договорите си с Газпром и не се съгласиха на новата схема. На 27-ми април нашата Булгаргаз и полската PGNiG, 21-ви май Gasum, 31-ви май нидерландската GasTerra и на 1-ви юни Ørsted и Shell Energy Europe Limited. Толкоз. Останалите си плащаха като попове а ние търпяхме гл.у.ост.ите на ПростоКиро.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 !!!?

    18 11 Отговор
    Русофилската диаспора работи активно в услуга на Кремъл да спечели един 100% загубен арбитражен иск, заради едностранно нарушаване на Договор за доставка на газ на Българшя ! Това се нарича държавно предателство !!!?

    Коментиран от #45

  • 38 Реалист1

    6 10 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Решението беше от шведски арбитраж между финландците и Газпром и не се публикува.
    Но и двете страни обявиха, че са спечелили.
    Може само да се предполага. Финландците са очевидно изправната страна, но арбитража беше намерил условия за "форс мажор" и вероятно решението не дава възможност на никоя от страните да търси неустойка.
    Но при нас президента Радев се оказа рядко корумпиран и се тиражира само руската версия.

    Коментиран от #48

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Жужи

    5 5 Отговор
    Първо ще ме съдят мен в Хага...,а после ще се види и вашата работа......
  • 43 123

    8 4 Отговор
    Едни тарикати като нас си платиха като попове това чака и нас
  • 44 Голем смех

    6 8 Отговор
    То, ако питаш Зеления чорап, всяка седмица да даваме по милиард на Путлер ще е нещо в реда на нещата. Рубладжии...

    Коментиран от #47, #59

  • 45 Слепок

    20 11 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Едностранно го наруши България - ПростоКиро. ЕС ни използваха като пушечно месо за да пробват какво ще направят руснаците. Е, видяхме какво стана. До сега имахме договор с Газпром и докато не изтече те не можеха да ни съдят. Договорът изтече с началото на новата година. Сега можем само да се надяваме че Газпром няма да ни съди. А дано, ама надали след всичко което ни надробиха "милите ни политици".

    Коментиран от #57

  • 46 Дон Курлеоне

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Не можеш да работиш с интернет или имаш трудности с разбирането на текст? Профанизмите ти няма да решат нито един от тях
  • 47 Пепа Брена

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Голем смех":

    Няма нужда да питаш никой - има договори за тая работа
  • 48 Пърдящият бик

    10 4 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист1":

    Два цитата имаш по-долу, стига се излага, финландците дължат 300 милиона

    Коментиран от #50

  • 49 Друс Лий

    14 5 Отговор
    На чужд гръб и един милиард е малко. Доста лицемерно а? Западняците ви казват - айде бе, вие за един милиард ли сте? Нали сте в клуба на готините, другото няма значение
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 По полека

    7 6 Отговор
    Доста поръчкова статия. Не отговаряща на истината.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Емо

    7 8 Отговор
    Този нискоинтелигентен индивид на име Росен Христов не е министър на България, той е агент на ГРУ, а длъжността министър му е прикритието. Ако му се проверят банковите сметки, сейфовете и чекмеджетата, вероятно ще се появат много щатски долари с руски произход. Всеки знае, че в Русия се живее много добре, но само ако имаш повечко щатски долари.
  • 54 това пък

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    какво значи "дупедавци", нещо като еврогейчета ли или същото?

    Коментиран от #62

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пепи

    3 2 Отговор
    А сега този министър, Герберите и резидент да заведат арбитражно дело. Но, няма. Ще забравят отново
  • 57 ТроЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Слепок":

    Я пак. Ами шефа да ти спре заплата пък ти сиработи

    Коментиран от #63

  • 58 Икономика на кражбата

    3 2 Отговор
    Ами пробвай в магазина да си излезеш без да си платиш защото, каква наглост, продавачката искала да и плащаш за стоката. И като така, то е ясно, завежда дело в съда срещу нея...
    Не знам аз ли не съм в ред или тияЕвроатлантическиЧакали ни правят на малоумни..?
  • 59 ШорошняБГ

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Голем смех":

    Ако питаш зеленото нашмъркано л. А. Й. Но. ще поиска да те пратят за пушечно месо в укроФашиSSтан за награда, че сиЕвроподлога за пример😆
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Русофила е комунист,комунист е русофил.

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Обикновено те са хора,които са пренебрегнати и не успяли в живота,разчитайки на това,което на со разчитали техните предшественици,имитирайки действията на Волен Сидеров и Коста Копейкин, се стремят да получат вниманието на Русия за да се реализират политически и икономически.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Въздухар

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "ТроЛ":

    я пробвай пак. Имаш договор който не си изпълнил. Нормално е да те осъдят и да си платиш. Така и при нас. Из медиите само лъжи. Като "евтиния" газ на ПростоКиро с който напълни Чирен а в същото време вадеше остатъка от евтиния руски газ. Сега натъпкания прескъп газ в Чирен трябва да се използва и резултата са новите цени на газа. И още по-скъп ще става когато се наложи да се използва повече от него. На КироТъпото и Кокорчо им лъснаха измамите и лъжите...
  • 64 генчо

    0 0 Отговор
    когато герб и дпс върнат откраднатите еврофондове и лукойл-бургас си изплатят задълженията по хазната тогава газпром могат да повдигнат обвинение и те срещу тях
  • 65 Бате Иво

    0 0 Отговор
    Бе не знам за арбитража ама нещо друго ми прави впечатление
    Конфискуваната от Газпром компания
    После руснаците не били надежден партньор
    Конфискувана
    Причини основания за тая конфискация
    Такъв батак забъркаха евроатлантиците че...
  • 66 да да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жълто джудже":

    Сигурно и финландци се мислиха че няма как да ги осъдят..ОБАЧЕ..Финландия загуби дело срещу Русия в арбитражния съд в Стогхолм...На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове