Last news in Fakti

12 Януари, 2023 16:00 1 334 31

Д-р Любомир Канов: Днес думата себеотрицание е архаично понятие

  • себеотрицание-
  • д-р любомир канов-
  • българия

Такава е горчивата селекция, която отсява най-добрите, тръгнали да защитават общото или всеобщото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на д-р Любомир Канов във "Фейсбук"

Макар и русизъм, има една дума, която е загубила своя смисъл в днешната реалност на България.

Тази дума е себеотрицание.

Величавият отказ от себе си, пожертвуване на интересите, здравето, даже и живота в името на висока цел. Тази висока цел може да е защитата на твоя народ, земя, Родина, понякога може дори да е един далечен недостижим идеал, може да е вяра, често пъти е в защита на някаква непреодолима истина.

Днес думата себеотрицание е архаично понятие, без никакъв реален пример за това какво тя наистина означава. Стотиците хиляди саможертви по бойните полета във войните в миналото или в името на някакво общо добро за всички българи днес не означават нищо. Нито за политиците, нито за безпаметното народонаселение. Мъртвите са мъртви, никой вече не ги помни. Начело са знатните нищожества.

Аз имам обяснение за това.

И то е биологично, някои биха казали даже генетично или расистко. Пълното отсъствие на себеотрицание, доблест, храброст и достойнство в днешния социум и в политическата ни върхушка се дължи на факта, че онези, които са ги притежавали, са загинали отдавна и не са оставили своите генетични линии, понеже са загинали твърде рано или защото са се изправяли срещу Злото.

Загинали са, унищожени са, затрити са, именно поради своето себеотрицание, заедно със своето наследство. Останали са да живеят и да се размножават само бенефициентите на тяхното самопожертване.

Такава е горчивата селекция, която отсява най-добрите, тръгнали да защитават общото или всеобщото, докато успешно остават да се размножат само онези, които стръвно пазят лично само своето живеене и никога не следват никакви идеали. Вероятно са прави, щом са успешни и са навсякъде, тук и сега.

Думата себеотрицание остава да стои като сирак пред вратата, прогонена отвън обществото ни. Няма вече кой да ни покаже какъв е нейният смисъл, нито да го разбере.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИНО

    10 5 Отговор
    УКРОФАШАГИТЕ КАПИТУЛИРАХА ЛИ ВЕЧЕ ЗАЩО МЪЛЧИТЕ БЕ КОЗЯЦИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    12 3 Отговор
    Може да не помним имената на умрелите за свободата на България, но откакто приехме евроатлантическите ценности знаем коя е Емили тротинетката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Профи

    2 7 Отговор
    Кво стаа r.усофилистични kovри?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха

    5 0 Отговор
    Ето пример за себеотрицание на един от умно-красивите: Депутатът на „Продължаваме промяната” Александър Ракшиев се оказа също водеща фигура в разследваната от прокуратурата криптопирамида Nexo.
  • 11 Гошо мексиканеца

    5 4 Отговор
    Не е архаично понятие! Преди малко повече от 100 години по време на Войнишкото въстание го има. Сатанистите го потушават и осакатяват Българския дух.
  • 12 Много българи работеха в СССР!

    6 9 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Предимно бг цигани! Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!

    Коментиран от #17, #19

  • 13 9 септември 1944

    7 10 Отговор
    Русофилите избиха елита на България! Затова тези гени са затрити безвъзвратно! Останаха гените на селяндурите!

    Коментиран от #18

  • 14 Друг ракурс

    4 5 Отговор
    Днес думата "война" в Европа би трябвало да е архаично понятие. И в ЕС то е. Само че онова дъртофело путни му трябват жертвоприношения. Може да мисли, че кръвта ще му трябва в задгробния живот. Колкото за "себеотрицанието", много жестоки догматици са действали на тоя принцип - инквизиторите са изтезавали със със сълзи на очи, смъртта на войниците на Хитлер и путин е заради егоизъм на откачалки. Най-добрия принцип е: живей ползотворно и не пречи на другите. Ако те сърбят ръцете да биеш, вземи се гръмни.
  • 15 тука е така...

    4 0 Отговор
    За сметка на това изобщо не липсва " - Тизнаеш ли кой съм аз? ", която също ни остана от ония години, преди 35 - 40!
  • 16 Механик

    3 0 Отговор
    Думата "себеотрицание" не е русизъм. Имаме дума "отрицание" (всичко лошо е отрицание на доброто),имаме и дума "себе" (грижи се за СБЕБЕ си!). Но и да е русизъм, аз не виждам какво лошо има в това?
    Да, ние сме забравили мъртвите. Ония, които са дали живота си за нашата свобода. И именно, подчертаването на думата "русизъм" от тоя намкъф си е типичното доказателство за това, че е от тия, които уж укорява. Тоест, той е един лаладжия-популист.
    А инак, всичко в статията си е точно така. ( като се абстрахираме това, че е изказано от популист)

    Коментиран от #27

  • 17 Учуден

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Много българи работеха в СССР!":

    Теб пък какво ти пречат рускините, баща ти евроатлантика нали си намери мъж друг евроатлантик и те осиновиха след като те изритаха от Столипиново, а сега редовно те водят на прайдове.
  • 18 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "9 септември 1944":

    Тогавашния елит е бил точно като сегашния. Банда келепирджии и предатели е бил тоя твой елит. Прочети Бай Ганьо на Константинов, гледай Капитан Петко Войвода и прочете малко вестници от това време. Сам бързо ще схванеш що за кърлежи е бил тоя ваш "елит".
    Но нали знаеш, че ако не си знаеш историята, идва момент да я повториш. Пак ще има неистово квичене на "невинно осъдени" от съда на народа.
  • 19 А сега

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Много българи работеха в СССР!":

    много българи, предимно цигани, чистят тоалетни в ГеЙмания и се праскат с африканци.
  • 20 Я още един

    6 5 Отговор
    ... путлерас, който с други думи, но също като Соловьов обяснява, че "живота е надценен" и пита руските могилизирани "защо пък да се страхувате да умрете"? Тая кочина ражда истински морални изродщини и има достатъчно каот тоя, които ги проповядват. Ми, хайде, дугарю, като си такъв себеотрицателен хващай децата ти и отивайте да се биете за РуЗЗия в Украйна. Щото Песков младши нещо не иска, не знам защо. Явно не е достатъчно "себеотрицателен".

    Коментиран от #22

  • 21 Манипулация надушвам

    1 1 Отговор
    Когато политиците и телевизорът започнат да ви сугестират да се себеотрицавате, да знаете, че са ви писали в графа "разходен материал" за чужда полза. Гледайте си семейството, работата, учете, усъвършенствайте се... Между другото, със старостта идва недоволство към младото поколение, жалба и идеализиране на миналото. Само умните хора избягват тоя капан на старостта.
  • 22 123

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Я още един":

    Предполагам ти пишеш от Бахмут докато се сражаваш с лошите руснаци, иначе би било твърде лицемерно и страхливо дори и за джендър като теб:)
  • 23 Госあ

    1 2 Отговор
    Не съм съвсем съгласен. В някои комплексни бактериални колонии се наблюдава алтруизъм, което показва че генетиката работи и с фини компенсаторни механизми, но дълга тема. Въпросът е че простолюдието е по низше дори от прокариотите 😄

    Коментиран от #28

  • 24 БАЙ КЕРАН

    0 2 Отговор
    БАЙ ГАНЮ Е ИВРЕЙСКА ЗГАН 80 НА 100.ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. ЗАТОВА Е ТАКА.
  • 25 Светла

    0 0 Отговор
    Дали знаем що са това цена и компромиси, да го речем с по друг начин мислене, но ще го отнесете към философия и пак някак сме другаде, с добри намерения ли сме ще се намери път и към истина и към задружъе в науката на живота
  • 26 любопитна

    0 0 Отговор
    Авторът за какви каузи се е жертвал?
  • 27 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Прав си! Това е българска дума, а руският език е пълен с български думи, но това го знаят само езиковедите.

    Коментиран от #29

  • 28 тиририам

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Казах ти, че не си толкова гениален, за колкото се мислиш. Фактът, че наричаш Бог "компенсаторен механизъм", доста ти сваля нивото!
  • 29 между_другото

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "мдаа":

    Коренът на думата “отрицание” е РЕЧ. “Рѣчь” на старобългарски означава “дума”.
  • 30 Артилерист

    1 1 Отговор
    Отлично написано! Изкряща истина! Благодаря ви д-р Канов. Желая Ви здраве и по често да ви дават трибуна за мъдрите ви слова.
  • 31 Светла

    0 0 Отговор
    \ Ако / позволиш ще те поправя, “ Изкряща” е грешка, да не ти липсват искрите на истините в българския ни език