Last news in Fakti

13 Януари, 2023 12:30 3 907 22

Мария Карагьозова: Пореден опит за овладяване на прокуратурата

  • мария карагьозова-
  • прокуратура-
  • парламент

Председателят на сдружение Асоциация „Форум" даде итервю пред "Стандарт"

Мария Карагьозова: Пореден опит за овладяване на прокуратурата - 1
Снимка: Стандарт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Карагьозова е председател на сдружение Асоциация „Форум". Магистър е по финанси и Национална сигурност. От 2009 г. оглавява инициативата “Форум” за опазване на културното наследство, която е съвместна с МВР и прокуратурата. Съпредседател е на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, в който влизат 21 организации.

- Г-жо Карагьозова, днес /б.р. 11 януари/ Правната комисия на Народното събрание ще обсъди три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – на служебния кабинет, на „Демократична България“ и на „Възраждане“, които засягат т.нар. „механизъм за контрол над главния прокурор“...

- В момента се цели политически контрол върху съдебната власт, в частност овладяване на прокуратурата. Изпълнява се кратката, но съдържателна директива: „Трябва да ограничим действията на главния прокурор и да го направим фигурант“. Това не е нищо ново в историята, свързана с тоталитарните периоди. Защото най-големите репресии в обществото са били тогава, когато политиците са се опитвали да се намесват в работата на независимата по Конституция съдебна власт. Пример за това е Народният съд, действал след 1944 г. в България, като фактически орган на левия революционен терор. Създаден е с Наредба-закон от 30 септември 1944 г. на правителството в противоречие с Търновската конституция.

Нарочното създаване на фигура за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, я превръща в специален извънреден орган, който в известна степен превъзхожда главния прокурор (тъй като единствено той може да го разследва). В предложените законопроекти липсва разграничение при какви хипотези ще се провежда разследване спрямо заместник на главния прокурор.

Прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се назначава по съвършено различен от предвидения ред за назначаване на всички останали прокурори, като оприличаването му на административен ръководител в мотивите само доказва пълната му извънредност.

С предложените изменения са променени и правомощията на главния прокурор за отмяна на постановления на прокурора за прекратяване на производства. Подобна намеса обаче е конституционно недопустима, тъй като при липсата на влязъл в сила правораздавателен акт, правомощията на прокуратурата действат до изтичането на давността за наказателно преследване за съответното престъпление. В противен случай съществено ще се засегнат правата на гражданите. Изложените мотивите към политическите предложения за законодателните промени, които дискутираме в тази част, също са напълно голословни.

В предложените законопроекти се разкрива непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата, гаранциите за законосъобразно провеждане на разследването, правата на обвиняемия и на други участници в производството, принципа на разделение на властите и т.н.

- Нека поясним – биха ли довели, според вас, подобни законови промени до реални ползи за правната ни система?

- Реформите в съдебната система се правят от политици, били то и част от тях юристи, които никога на са правоприлагали. Тезата, която системно и ежедневно се насажда в съзнанието на обществото, че главният прокурор е безконтролен, е фактически и правно неоснователна. Това е единствено политическа теза. Всеки български прокурор може да търси наказателна отговорност и да повдигне обвинение на главния прокурор. Конституционният съд се е произнесъл вече по това, контрол упражнява и Висшият съдебен съвет.

- Някои експерти твърдят, че част от идеите в тези проекти, например съдии да разследват главния прокурор и заместниците му, противоречат на Конституцията?

- Екип от правни експерти от Асоциация „Форум“, която председателствам, и с нея участваме в работата на Гражданския съвет към ВСС вече повече от 10 години, също е на становище, че има съществени противоконституционни моменти във визираните законопроекти. Предвидените изменения, свързани с въвеждането на фигурата на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, в известна степен разкриват същите проблеми като установените в решение №7 на КС по к.д. №4/2021 г. Точно по същия начин, в разрез с конституционно предвидената структура на прокуратурата, със закон (ЗСВ и НПК) е създаден нов орган, който не е предвиден в Конституцията и не е поставен на една плоскост с другите прокурори в системата на прокуратурата както по отношение на неговия статус, на условията и реда за неговото назначаване, освобождаване и осъществяване на неговата отговорност, така и по отношение на възложените му функции и реда на извършваната от него дейност. При наличието на предходно произнасяне на КС изглежда безумно да се прибягва до сходен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, освен ако разбира се с това не се преследват други, чисто политически, цели.

В представения законопроект авторите са достигнали още по-големи висоти в предложения, които противоречат на Конституцията, част от които само са загатнати в становището на Венецианската комисия. Няма (и не може да има) както механизъм, по който да се отнеме конституционно установеното правомощие на всеки прокурор да образува и проведе наказателно производство срещу главния прокурор, така и механизъм, по който да се отнеме конституционно установеното правомощие на главния прокурор да осъществява надзор за законност и методическото ръководство над всички прокурори. Недопустимо е възлагането на прокурорски правомощия на друг орган - съдия, чрез нарочното му преназначаване като прокурор. Това от една страна засяга неправомерно правомощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функция на арбитър в наказателното производство.

Въведеното чрез законодателните предложения задължение за прокурорската колегия на ВСС да „назначи“ избрания съдия за прокурор във ВКП за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, е също конституционно нетърпимо, доколкото правомощията на ВСС (и в частност на прокурорската колегия) по назначаване произтичат пряко от Конституцията и преценката за упражняването им не може да бъде ограничена със закон.

Видно е, че по отношение на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, не са предвидени вътрешни правни средства, чрез които да бъде осигурена основната конституционна функция на прокуратурата да следи за спазването на законността, тъй като неговата дейност не подлежи на вътрешноинституционален контрол в рамките на самата прокуратура относно прилагането на закона.

Предвиденият режим за разследване на главния прокурор, който се различава от този за всички останали магистрати (осъществяван от следователи), нарушава независимостта на главния прокурор. Изричното създаване на фигурата на прокурор за paзcлeдвaнeтo на престъпления, извършени от главния прокурор, превръща главния прокурор (и неговия заместник) и евентуалните им съучастници в различна специална категория субекти на престъплението, a потърпевшите от действията им в специална особено уязвима категория пострадали. Това е признак на неравно третиране и на извънредност на органа.

- Вие виждате ли връзка между „механизма за разследване на главния прокурор“ и парите по Плана за възстановяване?

Когато изначално неосъществими (поради противоречие с Конституцията) законодателни обещания са включени в План за възстановяване, може ли изобщо да се допусне, че ще се постигне валидно основание за правомерно получаване на европейски средства? Предложените изменения са удар по правовата държава и приемането им би означавало пълен разпад на съдебната система. Предложените законопроекти се отличават с противоконституционност и съществено противоречие с правото на ЕС и Европейския съд по правата на човека. В крайна сметка, след като не се разграничават органи като „прокуратура“ и „съд“, по-сериозни правни доводи са просто излишни.

Източник: Стандарт


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каскета е гербаджия

    31 5 Отговор
    И всички българи го виждат.

    Коментиран от #19

  • 2 Българка

    25 5 Отговор
    По-добре е да има политически контрол върху ОПГ Каскетурата и гнилите ябълки в правосъдната система, отколкото тя да е превзета от мафията и да съучаства с нея. Нелепо е зависещи от Главния прокурор да наблюдават разследване срещу него. Това е все едно на всеки престъпник да му се осигури сам да се разследва и осъжда. Затова българите сме платили стотици милиони обезщетения,присъдени от Европейски съдилища за своеволията и беззаконията на прокуратурата и съда ни. Крайно да в НС да гласуват и задължат министерство на финансите да отправя регресивен иск срещу преките извършители на тези безобразия
  • 3 БГ светлина

    34 5 Отговор
    Тзи е говорителка на мафията. Цял свят и ЕС ни казва, че в България цари беззаконие, че Главният прокурор може безнаказано да върши престъпления, има стотици осъдителни присъди от Страсбург, но според тая змейка,то видите ли не е вярно. И черното е бяло. Сега мафията е стегнала редиците си в защита на бухалката си Гешев и продажните прокурори и съдии
  • 4 Лост

    14 3 Отговор
    Защо ли някои ги е страх от Н.Съд?Сега като няма Н.Съд ,дали не се действа по финно политически срещу когото си искат?
  • 5 Професионално

    4 22 Отговор
    Изключително обосновано мнение. Явно много добър юрист/ти/ стои зад него. За неизкушените в материята: прочетете само първия пасаж за това в какви времена живеем: казано е недвусмислено, че са тоталитарни. Някой ще спори ли с това? Да си помислим какво се крие зад фасадата на фасадната демокрац.я.

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Българка

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професионално":

    Този внесен от МС и Зарков закон за разследване и отговорност на Главния прокурор и прокуратурата определено не е противоконституционен. По него са работили юриста на няколко правителства и е ОДОБРЕН ОТ ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ, сиреч от ЕС. Така че си наври гробарските опорки в.......
  • 7 ДДРОнег

    16 2 Отговор
    БГ-проКУРатурата отдавна е овладяна от ОПГ геРПдпс !!!
    В България не си спомням да е имало независима съдебна система и сега изобщо няма, колкото и да се пъчите !!!
  • 8 българка

    18 2 Отговор
    Още една пламенна защитничка на Главния, който си развява байряка от години и твърди, че е наместник на Господ на земята българска ! Тогава да се молим на Господ ........., защото ни човек, ни закон може да се справи с безчинствата на наместника !
  • 9 Госпожата

    15 2 Отговор
    сигурно е от агитката на Пеевски, защото повтаря дословно опорките на прокуратурата.
  • 10 Тя прокуратурата е овладяна отдавна,

    10 2 Отговор
    И то от ГЕРБ и ДПС.Не ни говори глупости.
  • 11 Гандалф

    5 8 Отговор
    За мен е истина...ще се намерят трима, четерима и повече свидетеля...ще се изфабрикуват някое и друго обвинение...после главния прокурор, ще се обяснява през целия мандат, че не е негър...защо сега...предишните главни прокурори, бяха цвете за мирисане ли...при тях нямаше ли корупция...обикновения човек интерисува ли го, кои е главния прокурор...тои главния прокурор не се занимава с престъпленията на обикновения човек...на кого му е изгодно главния прокурор, да не рипа много...на олигарси, депутати, политици и прочие..

    Коментиран от #16, #20

  • 12 Гандалф

    5 6 Отговор
    И кога почна да се говори за контрол на главния прокурор...след като почна да води война с мафията в сянка в българия...божков, прокофиев, василев, бобокови и прочие...война предварително обречена...цялата политическа и олигархична мафия вкупом се вдигна да го очерня и да пише пасквили...това си е мое лично мнение...но фактите са такива..
  • 13 Да,точно

    6 7 Отговор
    Точно така е ,аргументирано и вярно.Само балъци и правни лаици могат да се вържат на политици обслужващи олигархични кръгове и бегълци дубайски и сръбски че това е правна реформа и " контрол" върху гл.прокурор.Платени пишман юристи излизат по медии за да манипулират общественото мнение,че било за " справедливост".Нищо подобно,свидетели сме на правен абсурд и цинизъм за овладяване на прокуратурата и съд най безочливо.А тези марионетки не се замислят,че дори и срещу пари стават обикновени роби ,които е ако утре се отклонят от задачите ще бъдат както се казва с техните камъни по техните глави.Не ни трябва това,бандитски екшъни между клановете.Случихме на прости,примитивни и алчни олигарси без никакво национално достойнство и на проста обслужваща клика
  • 14 Наивник на средна възраст

    6 1 Отговор
    Както подобава на човек - част от системата,тази госпожа говори за лошите тоталитарни времена,за оглавявания и т.н.Какво е това лицемерие? 30 и повече години плюете по този сициализъм,а запазвате системата му за правораздаване.30 години така и не предложихте закон за търсене на наказателна отговорност от магистрати превратно прилагащи закона!30 години приказки,обяснения,мръсотия,ма не барате нищо в социалистическата правораздавателна система,нищо......Променете законите,системата на правораздаване - особено порочна сега.Стига ни заливахте с празнодумства,прикрити с максими от сорта - Pro bono publico...Аман,ние не сме идиоти бре алчници и лицемери!
  • 15 Шуми Марица

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Професионално":

    Да говориш за престъпленията на комунистите русофили, да сравняваш диктатурата на пролетариата с днес,оправдавайки Гешев,порочната корумпирана система,наложена от наследниците на про руските комунисти,които безнаказано грабят заедно с Русия,България,е гротескно,защо не видяха нищо в побоя над беззащитните младежи,защо не видяха нищо от кражбите по магистралите?Престанете да се правите на анти комунисти,на демократи.Свалете маските!
  • 16 Шуми Марица

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гандалф":

    Тези ваши твърдения за посевместна корупция ,която не засяга обществото(обикновеният човек)се налагат от комунистите русофили 32год, прага на търпимост към корупцията и беззаконието да е нищожен, това са приказките, ние ще ви водим по пътя.яхнати,като магарета.Само,че този път води към Ада.
  • 17 Артилерист

    4 1 Отговор
    Тази госпожа, защитавайки Гешев, се показва като нагледен еталон на съдебната система. Гешев е избраник на мутрата Борисов и брани всички мутри, мафии и шайки. Единствено Президентът се противопостави на този порочен модел, вкл. и излизайки с вдигнат юмрук пред протестиращите. И Гешев насъска почти военизираните си гавази да нападнат Президентството. Президентът ли е най-виновен за състоянието на престъпността в България? Така излиза. Защото само той и протестиращите се опълчиха на мутрата и каскета...
  • 18 ганю

    0 0 Отговор
    щом е от мафията на парчета и в казана
    при дяволите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Памдафал

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гандалф":

    Ами като не те засяга лично главния прокурор не си давай мнението, кой ти го иска.
  • 21 Оракула

    1 0 Отговор
    Тази Г-жа е преписала от" домашното" на Иван Гешев, всичко дума по дума,
    преписвачи и суфльори , не трябва да се взимат на сериозно, независимо кой и какво ги пита !
    Каква власт има Главния Прокурор ,че да прекрати заседание по вземане на решение ,
    срещу него , само с обаждение по телефона от Чужбина???
    Този главен Прокурор, не трябва въобще да се обажда ,когато гласуването на закона , касае самия него!
    Нали много им е "любима" конституцията, защо не я спазват ???

    Сами я докархте до тука ,уважаеми "недосегаеми наемници" Прокурори !
    Спъвате се в" Чекмеджето" всеки божи ден , но никой от вас не смее да го отвори???
    Явно, чакате някой да го нарами и ви го трясне в главата ,
    та белким , видите съдържанието му!
  • 22 Ники

    1 0 Отговор
    Тази грозотия е председател на асоциация "форум", която действа от 2009г. Основна дейност е координация между МВР и Прокуратурата за опазване на някакви културни ценности. Смях в залата. Правят ни на идиоти.