Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 19:00 4 645 8

Аферата "Адани": как се губят 50 милиарда долара за 7 дни

  • инфлация-
  • адани-
  • афера-
  • пари-
  • милиарди-
  • индиец-
  • гаутам адани

Той беше по-богат от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, но само за една седмица "обедня" с 50 милиарда долара

Аферата "Адани": как се губят 50 милиарда долара за 7 дни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Става дума за наистина безподобна финансова афера. Малката финансова фирма "Hindenburg Research" от Ню Йорк обвинява индийския промишлен бос Гаутам Адани в "най-голямата измама в историята на икономиката". Обвиненията гласят, че в продължение на десетилетия Адани е извършвал с концерна си "безсрамни манипулации с акции" и финансови измами. Те били прикривана с помощта на фирми пощенски кутии на Бахамските острови, чрез хора от семейството на водещи позиции в концерна и с фалшифицирани баланси. Така били прикривани дълговете, за да може курсът на акциите да скочи с 85 процента.

След оповестяването миналата седмица на проучванията на "Нindenburg Research" концернът на Адани е изгубил вече над 100 милиарда долара от пазарната си стойност. Пострадало е и личното състояние на Адани - само за седмица то е намаляло с 50 милиарда долара. Милиардерът, който бе третият най-богат човек в света през 2022 година, междувременно изпадна до 15-ата позиция в класацията на списание "Форбс".

Пътят на финансиста от Кънектикът

В основата на всичко това стои 38-годишният Нейтън Андерсън от Кънектикът, доскоро напълно непознат във финансовите среди. Той е следвал международна икономика, а след това е работил като санитар в Израел, пише агенция "Ройтерс". След като се завръща в САЩ Андерсън полага основите на днешната си детективска дейност.

Андерсън работил първо във фирма, специализирана в сферата на финансовите данни, след това се занимавал с хедж фондове и разработването на инвестиционни стратегии за заможни семейства. През 2017 година основал инвестиционната фирма "Hindenburg Research". Негов тогавашен идол е финансовият мениджър Хари Маркополос, смятан са един от най-успешните американски следователи в сферата на финансовите измами.

Впечатляващи успехи

След това Андерсън погва финансови измамници - при това доста успешно. По време на пандемията той разкрива, че множество стартъпи, излезли на борсата и постигнали бързи успехи, не само нямат никакви печалби, но и са разработили спорни бизнесмодели. Междувременно в "Hindenburg Research" работят десетима служители, сред които бивши журналисти и финансови анализатори. През изминалите години те са публикували десетки разследвания за фирми, като занимаващата се с биткойни "Riot Blockchain" или за производителя на злато "Pershing Gold". Най-малко в 16 от случаите се намесват властите, проведено е разследване и са постановени присъди.

Най-голямото постижение на "Hindenburg Research" до момента са разкритията, свързани с "Nikola Motors" - фирма производителка на камиони, ползващи за гориво водород. През септември 2020 година "Hindenburg Research" публикува доклад, който уличава основателя и тогавашен председател на "Nikola Motors" Тревър Милтън в разпространяването на неистини с цел привличане на инвеститори. Десет месеца по-късно Милтън е признат за виновен по четири обвинения за измами с ценни книжа, а акциите на фирмата се сриват с 94 процента.

Според Андерсън името на фирмата не е избрано случайно. То напомня за германския дирижабъл, експлодирал през 1937 година в Ню Джърси. Тогава загиват 37 пасажери. "Възприемаме "Хинденбург" като нарицателно за предизвикана от човека катастрофа, която определено е можела да бъде избегната", пише на сайта на фирмата.

Случаят "Адани"

Андерсън обвинява сега в измама и концерна на Гаутам Адани. Обвиненията са толкова тежки, че предизвикаха невиждан спад на акциите. Андерсън пък трябва да е доволен - защото неговата фирма печели именно от залози за спадащи курсове. Колкото повече пада борсовата стойност на дадена фирма, толкова по-големи са печалбите на "Hindenburg Research".

От финансовата фирма изтъкват, че тяхната работа изпълнява важна надзорна роля. "В света на бизнеса е пълно с измамници, а вложителите почти не са защитени", посочват от компанията. След публикациите на "Hindenburg Research" само три от атакуваните фирми са успели да се възстановят, но месеци по-късно. 12 други и до днес се борят с тежки загуби.

За Адани засега е рано да се каже дали ще стъпи отново на крака след сегашния скандал. От "Hindenburg Research" заявяват, че биха приветствали разглеждането на случая в съда. Междувременно от концерна на Адани отмениха планирана продажба на акции за 2,5 милиарда долара.

Автор: Сабрина Кеслер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    20 12 Отговор
    То като далаверата "Украйна" дето НАТО губи по 50 милиарда, за 1 ден като одобрят нова "помощ."

    Коментиран от #4

  • 2 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    23 5 Отговор
    Всъщност в Израел е бил "санитар" на обучение в Мосад.
  • 3 Патето Яки

    12 2 Отговор
    Всичко е ясно - дарение от служителите за ДъБъ.
  • 4 ха, ха, смешник!

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Ти недей да плачеш на чужд гроб, не е здравословно!
  • 5 ха сега де!

    10 2 Отговор
    ,, ...междувременно изпадна до 15-ата позиция в класацията на списание "Форбс".

    Да му имам проблемите!

    Коментиран от #7

  • 6 Ужас!

    10 0 Отговор
    Да му събираме пари и да му ги пратим да има за хляб поне момчето...
  • 7 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха сега де!":

    До 15 позиция е изпаднал за една седмица , губейки 50 милиарда , което е икономиката на цяла Сърбия , примерно ! А къде ще е след една година , като го погнат данъчни , дела за измама от инвеститори и масов отлив на клиенти , след репутация на "фирма измамник" ??? Или си въобразяваш , че това ти е някакво Столипиново , хващат някой че лъже и завлича хора с пари и викат "еййй , къв тарикат " ?? Господина Адани със сигурност ще забрави , че е бил милиардер и даже милионер и ще се радва да се скрие някъде в дън земя с нова самоличност и някакви пари , колкото да преживява , щото отпусне ли му края , моментално ще го надушат !
  • 8 С-мех

    3 0 Отговор
    Не им играе по свирката на бургите, губят мача от руският мир и се чудят какви спекулации да измислят хаха