Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 15:27 25 557 52

Ефектът на Цецка

  • бойко борисов-
  • цецка цачева-
  • ефектът на пеперудата

Можеше ли да се избегне всичко това, което ни се случи

Ефектът на Цецка - 1
Снимка: varna24.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От теорията на хаоса знаем, че "ефектът на пеперудата" е тънката зависимост от началните условия, където една малка промяна може да доведе до грандиозни разлики в резултата по-късно.

В нашия политически живот едно Байтошовско "ха-ха-ха" преди 7 години даде, меко казано, особен курс на политическия ни живот. На 3 октомври 2016 г. тогавашният министър-председател Бойко Борисов провъзгласи председателя на парламента Цецка Цачева за "майка на нацията" и я изправи срещу Румен Радев на президентските избори.

Последва катастрофална загуба за кандидата на ГЕРБ, а постепенно победителят Румен Радев се превърна в най-влиятелната политическа фигура в страната.

Преди година той дублира мандата си, стана архитект на служебни правителства, но емблематичен ще си остане вдигнатият му юмрук и изразът "Мутри - вън!" от 9 юли 2020 г., сложили начало на дългите протести срещу главния прокурор Иван Гешев и в крайна сметка довели до пропъждането на ГЕРБ и Борисов от властта. Както и до всичко, последвало по-натам, та до днес.

Можеше ли това да не се случи? В историята е казано, че няма "ако", но това не ни пречи да почовъркаме вероятностите.

Представете си, че Борисов бе постъпил, както повечето наблюдатели очакваха и бе предложил за президент Томислав Дончев. Шансовете на габровския философ, сочен за притежател на основното количество интелект в ръководството на ГЕРБ срещу анонимния до съвсем скоро "шофьор на самолет", биха били огромни.

И ако Дончев бе станал президент, може би...Хайде стига. Нали се разбрахме, че в историята няма "ако".

А Цецка Цачева? "Майката на нацията" от Драгана се записа в историята ни като дамата, оказала най-голямо влияние в политическия живот за последното десетилетие, при това само с присъствието си, без да се налага да казва или върши каквото и да било.

А Бойко? Ами, казано е - каквото сам си направиш...

По онова време още бе прекалено силен и нямаше кой от партията да му потърси сметка. Така най-вероятно ще стане и сега, след подигравката най-вече към своите привърженици в София с лансирането на Антон Хекимян. Въпреки, че вече не е толкова могъщ, а основният му коз е политическата посредственост на повечето от опонентите му.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дрън дрън та пляс

    108 12 Отговор
    Банкята го беше страх от радев и се скри под полата на това...
  • 3 Натрупа

    103 6 Отговор
    прескъпи имоти в София и направи тлъста банкова сметка , селянката стругарка от село Драгана ! Три години след като вече не беше председател на Народното събрание (позор) ѝ дадоха на държавна сметка лимузина с шофьор и охрана !
  • 4 софето

    84 3 Отговор
    Ефекта го гледаме навсякъде където партията е на 3 то място или е на балотаж .Кандидати анонимници , никакъв авторитет извън партията ,само чупят стойки , облечени в костюми .Капацитет до капацитета .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тарантула

    57 2 Отговор
    Сега като изгуби балотажите , ще иам ефекта на пеперудата , ама преди да стане пеперуда .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Путинофил

    66 17 Отговор
    Тиквата е наш човек. Хариза милиарди на Лукойл, хариза и милиарди наши пари за сръбско-маджарската тръба.
  • 10 ХАХАХА

    82 36 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Стига писА под всяка статия против Григорова. Явно толкова си софиянец или си такъв от новопристигналите със самочувствие без покритие ,та коментираш какво ще стане със София ,ако Григорова б де и ще бъде избрана за кмет. Аз не гласувах мин. неделя ,но тази с ДА за Григорова!
  • 11 Атина Палада

    31 40 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ама ти наистина ли смяташ, че Фънди управляваше София? Ако е така, значи си много наивен!
    Сега и двамата кандидати са на ДС. Кой смяташ, че ще управлява София?
    А ДС са си свързани с руските служби. И това даже не се и крие.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха

    39 14 Отговор
    Баце сложи Цачева умишлено. Решетников го е държал с нещо. После всички знаем накъде тръгна историята... Сега ни пробутват устата Ванка от Ордата с танка. Не е случайно. Медиите на Шиши го сложиха на преден план напоследък. Защо ли ни слагат и Ванчето ежедневно пред очите?

    Коментиран от #18

  • 15 Хелоуин

    61 6 Отговор
    Винаги може да изскочи нещо от зайчарника, простотията е безгранична и всеобхватна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 любител

    38 13 Отговор

    До коментар #16 от "Интелект":

    напълно прав си пич явно всички които се кланят на краварите са с деменциия като вожда им. хахаха
  • 18 така е

    31 10 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Борисов издигна Цачева за Президент, за да счупи тогавашната сглобка и да отърве България от коолиционния си партнор Радан К. Още не бяха излезнали резултатите от гласуването и Борисов каза, че щом са загубили доверието на народа, правителството му подава оставка и да ходим на предсрочни избори. Така разкара ДБ и Радан Кънев от коалицията. Надали е имал на идея какво са му приготвили от Москва в лицето на Радев.
  • 19 Трандафор

    37 6 Отговор
    През 2016 г. европейските партньори на Борисов му казаха, че не е европейско да има цялата власт, понеже прилича на Орбан, та е добре да отстъпи поста на президент и той го направи. Отстъпи поста на "натовски генерал". Миналата година се заговори, че за ПП и ДБ е въпрос на оцеляване, след вота на недоверие, да "вземат" София и те ще я вземат, с решаващата помощ на чиновничка в едно партньорско посолство. Борисов каза, че ако Киро се беше кандидатирал за кмет на София, ГЕРБ щяха да го подкрепят, издигайки двойник на Цачева. Направиха го и за Васил Терзиев! Добре е да ги имаме предвид тези факти, особено когато стане дума за евроатлантически ценности! Въпросът е защо наследниците на комунистическата номенклатура, потомственият ДС елит и медийната им прислуга с такова вдъхновение вършат мръсната работа на всеки, който плаща за да види България разграден двор, сива зона или просто територия за плячкосване?! Това не е тема за деня за размисъл, а за всеки Божи ден!
  • 20 байгън с колелото

    27 6 Отговор
    Цачева майка на сикаджииските-МУТРИ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Даньо

    35 5 Отговор
    Врене е да се развенчае един упорит мит за бойковата улична умност и непогрешим политически нюх. Бойко е играч но само на дребно, и в примера с Цецка се вижда че това е грешка която не можеш да си позволиш , грандиозна стратегическа грешка заради която историята на България ще да е друга. Подкрепа за Плевнелиев също беше по добър ход от Цецка може би не по добър от Дончев. Само че сметките на бойко са дребни да не лансираме силна личност която да застане срещу него в битка за лидерството в ГЕРБ и така тая партия ще си върви надолу с бойко начело .... поне докато го траят качествените хора в нея да им опропастява политическата съдба ... Номера с Плевнелиев ( слабия кандидат на Бойко ) мина защото тогава ГЕРБ бяха в апогея си "и магаре да сложа ще го изберат" . Днес разбира се България нямаше да е в тоя хаос с президент русофил и безпътна безхаберна власт, някъде по тоя другия път щяхме да изгубим и Бойко с плумутренската му вътрешна и безъба и безгръбначна външна политика... НО Бойко си изигра картите добре в негов личен интерес само.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 17 Отговор
    Бойко Борисов ги изработи всичките кукловоди и се промуши през „иглени уши” . Ето за това ги е яд, най-вече на себе си, че проспаха и подцениха „бодигарда на бай Тошо”, а всъщност Ръководител катедра в академията на МВР в Симеоново .
    Кукловодите се усетиха и заеха всички капии. Така че и дюшеш да хвърляш, друг да не може да се промуши. В държава като нашата, където трима комунистически министър председатели са били офицери от КГБ, московската агентура е проникнала до всички нива.
    По тази причина трудно се намират ръководни кадри. Цачева я избраха защото нейното изваждане от поста Председател на парламента, предизвиква най-малкия кадрови трус в сравнение с другите по-подходящи кандидати.
    В политиката Радев е Н-И-К-О-Й и комунягите в БСП го ползват за параван, като същевременно провеждат про-кремълската линия в управлението.
  • 24 Боко Праните Гащи

    15 5 Отговор
    Фидосова ми липсва
  • 25 Коко

    20 11 Отговор
    Много сте наивни да мислите,че Тулупа сам взима решенията.Там основното ядро,което предлага важните задачи са:Десислава Атанасова,Томислав Дончев и Сачева,а понякога и Делян Добрев.И ако на Бойко му хрумне някоя хитринка,той я изръсва пред медиите и после ядрото гербажийско ако е на друго мнение,той казва,че се е пошегувал.Така беше и случаят с подкрепата към Ванчето.И ядрото като се съвещаваха,решиха да подкрепят Терзиев,защото се губи демократичната общност,губи се участието на страната ни в Еврозоната и Шенген,както се губи доверието на Европ.Съюз и парите,които ще ни отпуснат,както и пак предсрочни избори и връщане на Радевата хунта от изгладнели вълци,да лапат и да лапат без някой да им държи сметка,къде отива народната пара.
  • 26 Йоца Амстердама

    12 5 Отговор
    Чекам те ,чекам, Му/тро предателска !
    Ти знаеш защо .
    Тук,так,тик,так !

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дрън дрън та пляс

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Марешки!? Ти ли си бе?
  • 33 Александър

    16 6 Отговор
    Президентите след 90-та комент ираха привилегийте на ЖИВКОВ, а те го надминаха по такива! Осо бено нагъл е ЧЕХЛЮ-много жене ца! А когато той беше Маша на Бо ко и пълзеше и ни излагаше в Бр юксел, мълчи! Не може да легн еш ЧЕРВЕН и да се събудиш СИН!
  • 34 мъкаааа

    2 3 Отговор
    Сеска Сачева.
  • 35 Александър

    17 3 Отговор
    През 78-ма, тогава сержант, командвах танков взвод пред руски полковник! Инспекторско изпитване от Варшавския догов ор! Същия, през 44- та минава покрай Пловдив като командир на танков батальон, на влак, за КУЛА! Момчетата, които служиха тогава, надминаха себе си! Къде са те сега, и колко от тях са живи
  • 36 Александър

    9 1 Отговор
    Политиците настройват народите Имах приятел Сърбин, посреща ше ме като цар! При друг случай помогнах на друг на паркинг в Ис пания! Два дни пауза на Ирун и нямам думи! Йовица се казваше
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БАЙ СПАС

    14 2 Отговор
    ДАВАЙЙ ВАНЯ МАЧКАЙ ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ И ШАРЛАТАНИТЕ ОГРАБИЛИ СОФИЯ!
  • 40 бай Киро Вътовски

    4 3 Отговор
    С Цецка се напихме една вечер яко на един сбор в плевенско и двамата бехме на мотики!
  • 41 Бандера

    3 6 Отговор
    Бойко изпълни москалска заповед, за да може селекрираният от ген. Решетников хасковски каунь да стане резидент. За помощ бяха активирани патрЕотите от МВРО, които плашиха с мигранти, джендъри и т.н опорки.
  • 42 Анонимен

    2 2 Отговор
    И в Асеновград утре ще спечели ДПС. Гласували са само турци. Хак да ни е!!!!!
  • 43 Пилето

    2 1 Отговор
    И той е като пилето безгръбначно животно....
    от Цецка с любов
  • 44 Да си вишист

    2 1 Отговор
    Вече втори е завършил ВИНС,а
    Цеца вече е правист...
  • 45 Еееее!

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Йоца Амстердама":

    Бочко е наел Йоца за бодигард - да пази девицата с младенеца от Барцелона.
  • 46 Соня

    4 1 Отговор
    Същият е и кандидата на ГЕРБ в Видин,никому неизвестен някакъв художник,председател на ГЕРБ -Видин,когото вездесъщата зам председателка на Парламента Росица Кирова се опитва да пробута за кмет,тя си знае защо/ нищо лично срещу нея/,сега заедно плюе по бившия кмет д-р Цветан Ценков със назначения нов областен управител на Видинска област,сипят хули и обвинения без да показват доказателства,криейки се зад твърдението за проверки,от данъчни,прокуратура на Община Видин само и само да поделят вода на доктора събрал най много гласове на първи тур.Видиш ли Видинчани сме прости и заблудени че ще оставим уп.авлението на града в ръцете на човек когото предпочитаме и уважаваме. Само техният кандидат може да спаси града ни.Който и да дойде няма да го спаси,защото всички работещи заводи и абрики бяха унищожени от Драгалевският гении Костов,по в.еме на неговото управление като министър председател на България. Уважаеми съдебни заседатели и съдий,всичко е ясно,Да влезе убития!!!!????!!!!
  • 47 Размисли

    0 1 Отговор
    Бойко е от крилото на милиционерското агентурното отцепели се от бсп под влиянието на путин,бойко човекът с две лица.........но разби БСП затова браво дано вече не е под влиянието на путин а твърдо за ЕВРОПА.!!!!
  • 48 Дедовладика

    1 2 Отговор
    Мунчака трябва да черпи ББ навсякъде,където го види,никой не му е правил по-голяма услуга в мизерния животец
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Руский

    2 0 Отговор
    Бойко, върви си в Банкя и ни остави на спокойствие
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Меги

    2 0 Отговор
    ЗАЩО СЕ ТРИЯТ КОМЕНТАРИТЕ ,НАЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА ДА ПИША ВЕЧЕ СЛАГАМ КОМЕНТАР В ЮТУБ СЛЕД АНАЛИЗИТЕ ТАМ ВСИЧКО МОЖЕШ ДА ОБЯСНИШ ТУК НИЩО НЕ СТАВА ЗАТОВА НЕ ПИША ВЕЧЕ НАРОДА ДА РАЗСЪЖДАВА