Last news in Fakti

23 Януари, 2024 13:00 2 045 35

Свръхнадцененият интелект

  • интелект-
  • тоталитаризъм-
  • русия-
  • германия-
  • италия-
  • ленин-
  • сталин-
  • бенито мусолини-
  • фидел кастро

Списъкът с бляскавите умове в служба на Злото може да се продължи безкрай

Свръхнадцененият интелект - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интелигентността не върви непременно ръка за ръка с почтеността – банален извод, който обаче сякаш всекидневно трябва се напомня. Чудно е колко много хора продължават да се лъжат от интелекта, образоваността, начетеността на всевъзможни личности с доста съмнителни нравствени и етически качества. Да се подмамват наивно от разни лустросани биографии, от научни титли и академични постове. Гаче ли порядъчно запълнената глава – и завидните умствени способности – автоматично те правят добър човек. За това разсъждава във "Фейсбук" Драгомир Иванов.

Достатъчно е само да хвърлим бърз поглед върху тоталитаризмите на ХХ век, пребогат на кървища:

веднага ще видим, че едни от най-жестоките властници, сатрапите-символи всъщност са притежавали мозък и интелект. Което, уви, няма нищо общо с морала, нравствеността и добродетелите. Казано другояче – сериозните интелектуални натрупвания хич не са им попречили да вършат злодеяния. Не са ги възпрели от масовите гадости. По-скоро обратното: помогнали са им да усъвършенстват диктатурите.

Владимир Ленин е завършил с отличие право в Санктпетербургския университет, владеел латински и гръцки, научил и немски. Известни са неговите писания, публицистичната и журналистическата дейност в Мюнхен, Лондон, Женева, Париж, Цюрих и др. Лев Троцки, основателят на Червената армия и идеолог на червения терор, се ползвал с остър ум, бил гениален оратор, чудесен организатор и стратег (без него болшевишкият преврат през 1917 г. надали би успял, или поне не толкова бързо). Струва си, а пропо, да се прочетат неговите кореспонденции от Балканите по време на Балканската война.

За любовта на Йосиф Сталин към литературата е изговорено и изписано много; нека само да споменем, че диктаторът – който на младини е пробвал с поезия на грузински – лично е следял творчеството на десетки писатели, композитори и режисьори. Разполагал с огромна библиотека (твърди се за повече от 20 хиляди тома) и прекарвал в четене часове наред всеки ден.

Бенито Мусолини бил начетен журналист, владеел френски и немски, увличал се по идеите на философи като Фридрих Ницше, Макс Щирнер, Жорж Сорел. В младостта си е социалист, изучава Карл Маркс и Фридрих Енгелс, Ерико Малатеста (италиански анархо-комунист, близък на Михаил Бакунин) и Гракх Бабьоф (френски утопист-комунист и революционер). Става главен редактор на „Аванти!“, вестника на Италианската социалистическа партия. Написва и книга за чешкия църковен реформатор Ян Хус. Преди разрива му със социалистите през 1914 година – и преди да създаде фашизма – е смятан за един от най-талантливите публицисти в Италия.

Примери колкото щеш и в националсоциалистическа Германия.

Да подминем Хитлер (там иде реч за друго, не толкова интелект, колкото „шаман, човек-мит“, както казва Карл Г. Юнг). Нека вземем Гьобелс и Хайдрих. Хитлеровият министър на райсхспропагандата Йозеф Гьобелс бил отличен ученик, удавали му се латинският, немският, географията и математиката. Свирил на пиано, играел в училищния театър. Следвал германистика и история в университетите в Бон, Фрайбург, Вюрцбург, Мюнхен и Хайделберг. Защитил докторат с дисертация за поета и драматург Вилхелм фон Шюц.

Райнхард Хайдрих, могъщият шеф на Главното управление за имперска сигурност, обергрупенфюрер от СС и заместник-протектор на Бохемия и Моравия, произхожда от заможно интелектуално семейство. Дядо му по майчина линия бил пианист и музикален педагог, директор на Кралската консерватория в Дрезден. Баща му пък е оперен певец, композитор и учител по пеене, ръководил музикална школа в Хале. Самият Хайдрих – един от архитектите на „окончателното решение“ на еврейския въпрос и участник във Ванзейската конференция (1942) – е свирил на няколко инструмента. Особени способности показвал с цигулката; тази му страст, както въобще към класическата музика, се запазила до края на живота му. Човек с фини обноски, с усет към изкуството.

Още един ум. Зловещият д-р Йозеф Менгеле – „Ангела на смъртта от Аушвиц“ – е изучавал медицина, зоология и антропология в университетите в Мюнхен, Виена и Бон. Защитава докторат с проучване на расовите различия при долната челюст. Преди войната бил асистент на проф. Отмар фон Фершуер (лекар, генетик, изследовател на расите) в Института за наследствена биология и расова хигиена във Франкфурт. Нататък историята се знае: ужасяващите експерименти на Менгеле със затворници от концентрационните лагери, опитите с близнаци и т. н.

Да прехвърлим Атлантическия океан – в посока Куба.

Фидел Кастро бил превъзходен ученик, най-вече благодарение на феноменалната си памет.

Отрано проявявал находчивост. Известен е случаят как изпратил писмо до американския президент Франклин Рузвелт, в което го поздравил за преизбирането му и поискал банкнота от 10 долара. Фидел учил в йезуитски колеж, сетне завършил право в университета в Хавана. По това време четял и трудовете на Ленин, Сталин, Троцки, Мусолини... сериозно внимание обърнал и на „Моята борба“. Изучавал и книгите на поета и кубински национален герой Хосе Марти, както и на испанския диктатор Примо де Ривера.

Неговият съратник Ернесто Че Гевара пък е лекар, възпитаник на университета в Буенос Айрес. Интересувал се от философия, отделял внимание и на литературата (Пабло Неруда, Федерико Гарсия Лорка, Франц Кафка, Уилям Фокнър, Албер Камю).

В по-ново време. Перуанският диктатор Алберто Фухимори е по образование агроном (инженер-мелиоратор), физик и математик; учил е в Националния селскостопански университет в Перу, в Страсбургския университет (Франция) и в Университета на щата Уисконсин (САЩ). Професор, че и ректор на Националния селскостопански университет в Лима. Само един момент от десетгодишното му авторитарно управление като президент (1990–2000): стотици хиляди от най-бедните перуанци от коренното индианско население са подложени на принудителна стерилизация.

При нас, на Балканите.

Босненският сръбски лидер Радован Караджич, президент на Република Сръбска (1992–1996), е психиатър, специалист по неврози и депресии. Завършва Медицинския факултет на Сараевския университет, специализира в болница в град Нествед, Дания. В средата на 1970-те прекарва година в Колумбийския университет в Ню Йорк. Наред с другото той е и поет, под силното влияние на теоретика на сръбското национално движение Добрица Чосич. Караджич е автор на няколко стихосбирки, носител на награди за поезия (първата още в края на 1960-те). Международният трибунал за бивша Югославия го осъди на доживотен затвор, заради геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992–1995).

Неговата наследничка като босненски сръбски президент Биляна Плавшич – която също беше осъдена от Трибунала в Хага и лежа в затвора (до 2009 г.) – пък е професор по биология. Била е декан на Природо-математическия факултет на Сараевския университет. Радвала се на впечатляваща научна кариера: като стипендиантка по програмата „Фулбрайт“ се е занимавала с биологични изследвания в университета „Корнел“ в американския щат Ню Йорк, освен това е специализирала в Лондон, Прага, Бари. Можела да се похвали с над 100 научни публикации. Преди злощастния си скок в политиката, разбира се.

Списъкът с бляскавите умове в служба на Злото може да се продължи безкрай.

Вероятно бихте изброили още десетки имена – от по-старо и по-ново време, от близо и далеч. Не претендирам за изчерпателност, посочените по-горе са само най-ярките и познатите.

Ще ми се да не робуваме толкова на умствения багаж. Важен е този товар, спор няма, ала не е (само)достатъчен. Друго да гледаме, друго да търсим у себеподобните. И у себе си.

„Ние научаваме за хората по сърцето, а не по очите или интелекта“ – казал нявга Марк Твен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 15 Отговор
    Путин е много интелигентен.....
  • 2 Българин

    6 10 Отговор
    ...и многоходов
  • 3 Тома Измирлиев

    28 2 Отговор
    Писано през 1928г.
    Депутат! Депутат!

    То е чудо занаят! -
    Спиш и дремеш си рахат,
    а омръзне ли ти, брат,
    станеш - взимаш важна поза,
    понапсуваш този-онзи
    и си дремнеш пак благат,
    верен на дълга си свят…


    Депутат! Депутат!
    Мил и сладък занаят -
    чест, пари, имунитет,
    в трена - без пари билет,
    а на всичко туй отгоре,
    щом от скука се умориш,
    хайде, братко, във Париж
    на държавен гръб вървиш…

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сила

    9 4 Отговор
    И аз съм така...... Добре, че нямам (и не искам) власт!....... Иначе ЖАЛНА Ви майка!!!

    Коментиран от #28

  • 6 ТаУмВзе

    19 17 Отговор
    Благодарение на Хитлер има Германия. БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТАЛИН ИМА ЕВРОПА! Ей соросоидчетааа. Некои от нас са Учили Историята не само от Пропаганда гледна точка. Или да ви обясня, какво става със същества които пипкат Историята а. Чак и Паметници почнахте да Рутите, докато Нищо не сте Построили!

    Коментиран от #10

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    23 4 Отговор
    А къде е Доктор Хонорис БорисОФ 🤔🤔🤔
  • 8 Трол

    23 2 Отговор
    Статията намеква, че докато начело на държавата са Борисов, Петков и Пеевски, няма защо да се притесняваме от диктатори-сатрапи.

    Коментиран от #14

  • 9 Автора

    13 6 Отговор
    е антисемит!
    2/3 от споменатите "бляскавите умове в служба на Злото", са евреи. )))
  • 10 Тъпо соросоидче

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Какво е това история бе. Пак някаква комунистическа глупост си измислил. Слава на Урсула и на дедо че ни дават кинти.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасковски каунь

    11 2 Отговор
    Дай сега да видим за Бойко Борисов, Делян Пеевски.
  • 13 ТаУмВзе

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тъпо соросоидче":

    Който мисли за хлебчето си Днес, Няма бъдеще палавник! Пациент си на Система, която нито можеш да разбереш нито да се промениш. Просто Бот, който папка и другото.

    Коментиран от #24, #30

  • 14 Сила

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Хи, хи НИКЪВ шанс...... СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!
  • 15 Хасковски каунь

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тома Измирлиев":

    Ударих ти един + от сЪрце.

    Коментиран от #17

  • 16 про(ф) Паганди Гандев

    13 4 Отговор
    Цялата ретроспекция е подчинена на едно, да приобщим хора с различни виждания и различна съдба към ЗЛОТО. Кое тогава е доброто? Байдън? САЩ? Смешник!
  • 17 Тома Измирлиев

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасковски каунь":

    Има много добри стихове на Тома Измирлиев които са актуални и днес нищо,че са писани преди 100 год.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Няма нито дума за някой евреин......
  • 19 д-р.Менгеле

    3 2 Отговор
    ☺️☺️☺️☺️
  • 20 ИНЖ

    12 2 Отговор
    А пък нашия ББ, не стига че има "интелект" на примат, но е и крадлив, и много лъже, и е измамник. И тиква.
  • 21 Сандо

    10 5 Отговор
    И защо са цитират хора само от политкоректния списък?Ето две имена,станали символи на демократите,чиято почтеност май нещо куца:Лех Валенса и Вацлав Хавел - и за двамата се появиха документи за съпричастност към комунистическите тайни служби.А за американските умници,завършили Харвард или Йейл,членове на "Череп и кости" и на най-различни масонски ложи и тайни сатанински общества?И изобщо по-добре е да не се отваря дума за почтеността на западните лидери,че веднага се сещам за един евреин умрял много навреме в затвора.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Голем соросоид...

    7 3 Отговор
    е тоз Драгомир Иванов!!! Как пък не посочи нито един сатрап от колонизаторския, империалистки нагло-саксонски свят?? Че по-големи сатрапи и убийци от нагло-саксите има ли?? Ми те са избили цели населения, цели континенти!!! Но за соросоидите те са културни и цивилизовани!! Аман от дебелашко лицемерие!!! Пфу...!!!
  • 24 Тъпо соросоидче

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Нали точно това е Евро-атлантическата ценост и цивилизациония ни избор.
  • 25 Тоз аФтор...

    6 2 Отговор
    ...е поредния психо-десен соросоид!!!
  • 26 Клуб Зет

    2 2 Отговор
    Е клозет...
  • 27 Квиик

    4 4 Отговор
    Другари ушанки..на запад е друго
    Когато си на изборна длъжност и после спреш да си президент подлежиш на наказателна отговорност..докато при руските туземци е гласуван имунитет на вижда за всякакви престъпления възможни

    Коментиран от #35

  • 28 Въй, въй!

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Сила на вятъра!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Че ти що си мислиш , че си нещо по-различно, а??
  • 31 Питам:

    4 2 Отговор
    "Автора", какво иска да ни внуши! Че за разлика от интелектуалците, които били злодеи Простаците и тъпънарите, които ни управляват са цветя за мирисане ?

    Коментиран от #32

  • 32 1122

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Питам:":

    Не, искал е да каже, че моралът на управниците е не по-малко важен от интелекта.
  • 33 Пенчо

    2 2 Отговор
    Ако тия бяха живели достатъчно дълго за да си свършат работата много от проблемите сега щяха да са решени!
  • 34 Интересно

    1 0 Отговор
    Цитирам
    Чудно е колко много хора продължават да се лъжат от интелекта, образоваността, начетеността на всевъзможни личности с доста съмнителни нравствени и етически качества. Да се подмамват наивно от разни лустросани биографии, от научни титли и академични постове

    Като че ли авторът е написал това за себе си
  • 35 Почти всички

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Квиик":

    Американски президент предизвикаха по една агресивна война срещу други далечни държави


    НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДА Е ПОНЕСЪЛ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ

    Ако съм пропуснал такъв моля да ми се съобщи