Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 10:48 2 173 33

Овертон 21 век

  • емил йотовски-
  • живот-
  • лъжа-
  • истина

Не се заблуждавайте, че животът на лъжата е кратък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не се заблуждавайте, че животът на лъжата е кратък. Историята познава лъжи стари колкото човечеството. Лъжи, които са се превърнали в легенди. Лъжи, в които се кълнат нашите съвременници за да творят нови лъжи.

Ако утре се даде гласност на твърдението, че земята е плоска, защото някой някъде, който съществува само като теория на конспирацията, реши че плоскоземието ще обслужва някаква негова стратегия, само гледайте какво ще стане.

Стартът се дава по медиите, където някой почти на шега подхвърля, че земята е плоска. След седмица му опонира друг човек, който обяснява, че може и да не е плоска, но определено не е кръгла. Прилага и снимка.

За да започвате да чувате таза лъжа ежедневно е достатъчно в работата ви половината хора да обсъждат това твърдение и да допускат, че звучи интересно. Скоро ще видите, че има един-двама, които по техни си причини ще са убедени в гореказаното. Останалата колеги ще предпочетат да мълчат, за да не се карат, защото животът им и без това им е напрегнато. Следват приятелите ви, които да неглижират подобно твърдение и предпочитат да се хвалят с новите си телефони. Вече твърдението, че земята е плоска придобива легитимност.

Прозорецът на Овертон е отворен, а вие вече сте в капан.

Следва познатото - фактчекърите по свиша команда ще поставят под съмнение формата на земята и ще докажат по техен си начин, че тя въобще не е кръгла. Не след дълго по-лабилните хора започнат да заменят профилната си снимка с надпис: „Аз съм плосък!“ Това няма да ги направи по-устойчиви, но те още не го знаят.

Ще изпълзят вицове как на тази земя кръгли са само идиотите… Хахаха. И мемета за кръгли идиоти ще напъплят социалните мрежи. Карикатуристите ще започнат да рисуват карикатури на темата. За пореден път неталантливи, но пък коректно съобразени.

НПО-та ще започнат да поправят учебниците в училище в полза на плоскоземството. Да, преди това ще правят семинари в съседни страни по темата и НПО-тата ще поемат разходите по командировките на правилните служители в министерството, директорите на училища и склонните учители. Точно в този ред.

След не много време медиите ще започнат да квалифицират всеки, който е несъгласен с плоскоземието като антиземец. По неумните водещи ще прекалят с въпроса: „Ако сте антиземец, къде мислите че живеете?“ По-умните ще се придържат към курса, който няма да ги направи безработни.

Следва обединението. За по-голяма плътност плоскоземците се обединят с розовоземците или половоземците, което ще доведе, че всяко твърдение, че земята е кръгла ще ги обижда и следователно всяко различно мнение от правилното ще бъде трито. Някоя забравена партия ще приеме доктрината за плоскоземието с надежда да влезе в парламента. И ще влезе. На финала ще се създаде сглобка, която да промени конституцията и член първи да гласи: „Земята е плоска!“ и всяко различно мнение ще се разглежда като тероризъм и ще се преследва от закона.

Като компенсация за когнитивния шок по телевизора ще пуснат документален филм как човекът паяк е забременял от железния човек и чакат да си родят железни паяци.

Ще ви питам тогава кое е истина?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    33 6 Отговор
    ДАЙТЕ НЕЩО ЗА СВАТБАТА НА ШЕФА НА БТА С ЛЮБОВНИЦАТА МУ НА АНТАРКТИДА...... НАРОДЕ????..... НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИХА, НАГЛЕЦИТЕ БЕЗ ОБРАЗНО КРАДЛИВИ!!!!!!
  • 2 Сандо

    48 2 Отговор
    Добър пример за действието на "Прозореца на Овертон".Хубаво би било авторът да ни беше цитирал и някой действителен случай от историята,а и от съвременността.Това последното е за тези,които са изгубили способността си да помнят неща повече от три дни.

    Коментиран от #19, #26, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фактчекър

    8 13 Отговор
    Разгледайте снимки на Луна в 1-ва четвърт и ще видите доказателство за това, че планетите са сферични!

    Коментиран от #6

  • 5 Бийк

    6 38 Отговор
    Звън на копейки
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    47 5 Отговор
    Тоя човек е един от малкото които казват истината гласно.
    Разбира се, "правилните" хора сега ще напишат как тоя е "конспиратор", как е лумпен и незнам си квоси.
    Ще направят точно това, кото човекът е описал по-горе.
    п.п.
    Междувпрочем, тук става въпрос за нещо, което е описвано много отдавна. Тоя мъж, просто ви цитира написаното и ви го свежда до занание, за да ви предпази. естествено, че повечето от вас няма да го разберат.

    Коментиран от #9

  • 8 Ти си

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Това че ти не разбираш какво иска да ти каже човека си е лично твой проблем или заболяване (дислекция).
    Пиши и ти такива неща и на теб ще ти плащат от посолството .....

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Христо Христов

    9 18 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Време е да основеш клуб на разбралите Емил Йотовски. Дерзай!

    Коментиран от #10

  • 10 Ти си

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Христов":

    Още един с дислекция ! Това май стана модерно ...
  • 11 Госあ

    9 8 Отговор
    Точно затова, т.нар. демокрация - чифудски пиниз, подобен на християнството, трябва да бъде напълно заличена. Нямаме нужда от плоскоземци, пък били те и мнозинство.
  • 12 Българин

    4 19 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си":

    Имаме отговорен другар, вникнал и разбрал всичко, което Йотовски, този нов Езоп на България, казва!
    Явно си имал отличен по Диамат!!! 😂
  • 13 Както винаги

    20 5 Отговор
    точно в десятката

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    8 30 Отговор
    След рубриката на Волгин следва тази на Йотовски, после Чеков и за разкош Кеворкян или "възпитаника" му Карбовски.

    Все лични мегафони в България на руския режим.

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 2+2=4, все още!

    5 12 Отговор
    Най-страшното е, че и Йотовски, и такива като него, ще започнат да се съмняват, че плоскоземците имат право... а нов Джордано Бруно няма да се роди скоро, защото пресищането и ИИ, ще са смалили и полирали човешкия мозък. Който владее днес човешкото съзнани, той владее всичко.
  • 18 Тома Неверни

    4 0 Отговор
    "Да разлаем кучетата" ("Wag the dog").
  • 19 факуса

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    ами ето един,в учебник за начален курс в урока за празниците,не е вписан 3март,1 чнуари и следва 6май,на 3ти нищо не е станало,след едно поколение с турция ще сме братя и робство не е имало,етническа партия е в парламента незаконно,ама коректно
  • 20 факуса

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си":

    даже не осъзнава,че и центовете са плоски
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Учуден

    4 22 Отговор
    Винаги ми е било чудно този господин на какви субстанции е.

    Коментиран от #23

  • 23 Дивергент

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "Учуден":

    Струва ми се,че не знаете какво коментира в статията Йотовски.
  • 24 Румен Решетников

    7 11 Отговор
    Чудесно обяснение как агресията на Рассия срещу Украйна се превърна в агресията на Украйна срещу Рассия...
  • 25 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    истината не прави хората щастливи, има статистика хепи планета индекс която мери щастието по държави и прави класации и чартове. Ако кажа на жена ми истината колко е хубава, вкусно готви и чевръста в кревата няма да доживея и до сутринта.
  • 26 Ето ти пример

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Как така негър стана обидна дума? Негър произхожда от латинската дума за черно. Едно време българските войници на Южния фронт като започнали да хващат различни нюанси на черното в плен... ги кръстили пъстрокожи - селянчетата не знаели латински и намерили... и намерили политкоректна дума баз да искат и без нравоученията на шорошляци.

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Пецата

    3 12 Отговор
    Тоя е кух като прав кюнец 😆
  • 28 ТИГО

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    В десетката . Но пропусна Дарина Григорова,Генерал Шивиков,Явор Дачков засега не се сещам за други "корифеи"
  • 29 хахаха

    1 0 Отговор
    имам една забележка само: много кръгли неща са плоски. Което означава, че Земята може да е кръгла и плоска...:)))) За да сме коректни, трябва да наричаме Земята кълбовидна.
  • 30 Хралупа

    4 2 Отговор
    До 27 Куха като хралупа е пиндостанската ти кратуна!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Тошо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Ето още един пример: На 25 декември - Рождество Христово, в своята реч "академикът" Денков нито веднъж не спомена тези слова: "ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО"!!!, а мрънкаше нещо от рода: На Коледа празнуваме доброто, да бъдем заедно, да преодолеем различията си, нашите ценности, каузата, която да ни обединява и бля, бля, бля, блялл