Last news in Fakti

14 Март, 2024 13:00 1 026 11

Ивета Чернева: Президентската кампания в САЩ – формулата на Байдън е, че той не е Тръмп

  • президентска кампания-
  • сащ

На хората им е абсолютно писнало от всякакви избори. Както винаги кампанията ще се реши от независимите, които в последния момент ще решат как да гласуват, казва тя

Ивета Чернева: Президентската кампания в САЩ – формулата на Байдън е, че той не е Тръмп - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тепърва предстои да погледнем точно какво ще се случи в този rematch, втори мач – така да го наречем, между Байдън и Тръмп, ще има доста промени по позициите. Вече видяхме всъщност, че Тръмп си обърна позицията спрямо TikTok и каза, че ако се закрие TikTok, това ще направи Facebook прекалено силен. Така че виждаме, постоянно виждаме ей така обръщане на позициите, едно flip flopping – така да го наречем.

Срещу Байдън и Тръмп вървят разследвания на специални прокурори специално по темите за изнасяне на класифицирана информация. Това е много интересен въпрос, защото като цяло избирателят не се вълнува от такива технически неща – дали някой изнесъл документи по правилния или неправилния начин извън Белия дом, темата въобще не е секси – така да я наречем.

За път през историята въобще на Америка и на президентството първият, който е разследван за това, е Доналд Тръмп. Така че имаме като цяло практика такива разследвания да не се прехвърлят и да не таргетират президенти, но в момента това е интересното, че и Байдън, и Тръмп са подлежащи на такова разследване.

Днес гледахме пред Съдебната комисия на Конгреса специален прокурор Робърт Хър, който дискутира своето разследване и своя доклад за това, дали Байдън е изнесъл умишлено класифицирани документи. Нито демократите, нито републиканците са доволни от доклада, но трябва да кажем, че всъщност докладът оправдава Байдън и счита, че не трябва да се заведе дело срещу Байдън.

Същият резултат беше и за делото за Тръмп, като цялостната разлика между двете разследвания е, че Байдън кооперира с разследването, докато Тръмп е крил документи, унищожава документи, казвал на различни хора да мълчат, самия той не е искал да сътрудничи с разследването. Така че тука вече виждаме разлика. Но както казах, това е един доста неинтересен щрих в тяхното единоборство, другите дела срещу Тръмп са доста по-интересни.

Спрямо 6-ти януари - атаката на Капитолия, Тръмп е в момента под разследване за това. Той самият казва в предизборната си кампания, че ако дойде, в първия ден ще оправдае всички тези, които са в затвора и вече са осъдени за атаките срещу Капитолия. Той ги нарича "политически заложници“, нарича ги "заложници“ и казва, че ще ги оправдае със сигурност. Така че има много по-интересни разследвания, които текат. Разбира се, плащането на порно звездата Сторми Даниелс – това дело преследва Тръмп, защото не е въпросът в това, че е платил на порно звездата да си мълчи за тяхната връзка, а по-скоро въпросът е в това, че самите финансовите records, самите финансови бизнес записи просто са излъгали, за какво се отишли тези пари. Така че има много, много интересни разследвания, които ще текат паралелно.

Мисля, че е безпрецедентно нивото, на което Тръмп е закотвил президентската надпреварва, мисля че това е безпрецедентно – толкова много случаи и разследвания срещу един кандидат е безпрецедентно. Но както ние знаем с вас и друг път си го повтаряме и прогнозираме – Тръмп нищо не го лови.

Върви по ръба и понякога това означава, че ще го и пристъпи. Друг много важен въпрос е според мен, даже за мен като анализатор по-интересният въпрос е: следващите дела, които идват, особено във Върховния съд през април ще се гледа президентския имунитет. Това за мене е много по-важен казус, защото е всеобхватен и може да има по-важно отношение като начин, по който президентският имунитет в САЩ се третира.

Лично аз съм някак си по-консервативна в това си виждане, защото смятам, че президентският имунитет е там поради причина. Иначе всеки ден може някой да заведе супер много дела за едва ли не всяко движение на президента. Ако счупиш този похлупак, това означава, че това отваря вратата за всякакви дела и един вид президента не трябва да си върши работата, а всеки ден трябва да се занимава с дела, които примерно някой си завел.

А ние знам, че в американското общество всеки се съди за щяло и нещяло. Т.е. представете си, ако се отвори тази вратичка, че може да съдиш президента, ти можеш да го съдиш за всичко, за всеки ден какво се случва. Така че аз съм по-скоро консервативно настроена. И както казах, значи, ние преди това прогнозирахме, че Върховният съд ще отсъди в полза на Тръмп, така се и случи. И през април също очакваме и специалния въпрос за президентския имунитет. Моята прогноза за вас тук е, че Върховният съд пак ще отсъди в полза на Тръмп, като отчете този голям контекст какво означава президентският имунитет и кога може да се вдигне и кога не може да се вдигне.

Байдън е изключително слаб в момента заради начина, по който повечето американци го виждат: че губи памет. Прави много често грешки, не знае къде е, обърква президента на Мексико с президента на Египет, обърква Ердоган с Путин. Просто някакви такива комични неща, които естествено са златна мина за американските политически комедианти, като Джими Кимъл, Джон Стюарт, Стивън Колбер.

Но освен че стават страхотни шеги от това, другата страна на монетата, сериозната част е всъщност: може ли това да бъде най-силният човек в Америка? Та това според мен е най-главният минус на Байдън. Също така и границите – там пък е обратното, Тръмп е силен със своята теория за границите и за това да се спре нелегалната емиграция, да се подобри и заздрави границата, това, което Байдън не можа и Камала Харис също не можа. Това беше от самото начало нейният проект, тя трябваше да се справи с границата – нищо. Пак си бяхме говорили с вас преди, че тази нелегална емиграция също е свързана с избори, защото хора, които са били пуснати в Америка, ако не им е нужно да имат лична карта или шофьорска книжка, когато гласуват, те могат да гласуват за всеки.

Това е: където Байдън куца, там Тръмп натиска. Също така икономиката, инфлацията. Там мисля, че в своя мандат Тръмп беше силен в икономиката, а Байдън е някак си гледа на това по-леко, не смятам, че икономиката е неговото forte.

Но Байдън е сравнително чист като разследвания, като криминалност, наказателни дела. От другата страна пък нали виждаме Тръмп, той беше осъден вече за обида на жена, която е изнасилил, имаме порно звезди, имаме атаките на 6 януари, имаме президентски имунитет, имаме в Mar-a-Lago, неговото имение, пак скрити документи. Т.е. при Тръмп е от целия спектър на каквото мислите, че може да се обърка или може да е незаконно. То е при Тръмп. Аз даже се чудя какво може още да се измисли за него.

Според мен формулата на Байдън е, че Байдън не е Тръмп, а формулата на Тръмп е, че той е Тръмп и че той събира много привърженици, и при него енергията и друга. Ако хората, които гласуват за Байдън, правят това само за да не е Тръмп, ето, това е голяма разлика в енергия и в начин, по който възприемат кандидатите.

Осем месеца занапред се счита в американската политология като доста време да се прогнозира, но мисля, че тук е по-различно. Мисля, че с всеки месец Тръмп ще трупа по 1-2 точки, по 1-2% отгоре. В момента, от днес, които са социологическите проучвания и на "Ню Йорк Таймс“, и на "Фокс“, всички дават, че Тръмп води с малко, с някъде 2-3%, при някои социологически проучвания също с 10% води. Така че мисля, че това е преднина, която ще се засили. Така го виждам.

Камала Харис е много непопулярна, но Байдън е възможно да заложи на това, че пак са в екип, пак identity politics, което е политика на идентичността, където главно се гледа, какъв е политикът. Нейните козове са, че тя е жена и че е черна жена. Т.е. може пак на identity politics Байдън да заложи. А другото е много по-интересно, другата страна, на Тръмп. Много имена циркулират.

Нещо, което изскочи в последните дни: при реакция на речта на Байдън пред Конгреса се изяви една сенаторка от Алабама, която също беше обект на много смях и много комедиански такива политически скечове, беше много амбицирана и с голям апломб говореше. Говореше все едно е в някакъв филм. Та, постоянно изскачат такива коментари, които за мен са нещо като развяване на флаг и като заявка за вицепрезидент. Тръмп казва, че вече е решил, кой е неговият вицепрезидент, но няма да го обяви. Той се забавлява с начина, по който хората спекулират, кой ще е вицепрезидентът. Така че там е филмът, там е интересното.

На някои хора в Америка им е писнало от избори, особено ако си в решаващ повратен район или повратен щат, тези хора започват да ги бомбардират с политически кампании и с кампании още много, много преди това. Така че до края вече на хората им е абсолютно писнало от всякакви избори. Както винаги ще се реши от независимите, които в последния момент ще решат как да гласуват.

Мисля, че днес повечето повратни щати са за Тръмп. Така го виждам, но има много време, може да се обърне. Вие знаете, че социологическите проучвания много често ни лъжат, особено когато става за Тръмп, някак си те има тенденцията да го подценяват. Винаги той се справя по-добре от социологическите проучения.

Интересно е също, че самият Доналд Тръмп, гледайки "Оскарите“ атакува Джими Кимъл, който беше водещият на "Оскарите“. Пак видяхме Тръмп в неговата сила – той винаги е в Twitter, хваща телефона и пише нещо в Twitter, този път по време на "Оскарите“ той казва, че Джими Кимъл, водещият, е много зле, че никой не гледа "Оскарите“, а самият той ги гледа очевидно.

Значи, с Джими Кимъл историята е, че той иска да прочете този туит от платформата, където Тръмп се изявява, и продуцентите на "Оскарите“ са казали да не го прави. Джими Кимъл все пак взима и чете поста на Тръмп и му казва, нали: "Не си ли си пресрочил времето в затвора? Не би ли трябвало вече да си си легнал?“ Така че освен "Опенхаймер“ имахме второ шоу и пак Тръмп се включи по неговия си шоуменски начин, обиждайки, обаче показвайки, че го гледа всъщност.

По принцип холивудските елити мразят Тръмп, много малко такива известни актьори се престрашават публично да кажат, че са за Тръмп, примерно актьорът Роб Лоу – аз много го харесвам този готин със сини очи актьор, страхотен е. Той и единици са се произнасяли открито за Тръмп. Иначе като цяло холивудските елити го мразят. Така че сега ще видим и тяхната игра: певци, модели, актьори…

Видяхме, че премиерът на Унгария Виктор Орбан беше на гости специално на Тръмп. Не се срещна с никой във Вашингтон от администрацията на Байдън, но специално отиде и се срещна с Тръмп. Орбан беше донесъл един огромен букет цветя за Мелания.

На церемонията когато ѝ поднасяше този страхотен голям букет пуснаха песента от "Хубава жена“: Pretty Woman walkin' down the street, и ѝ поднася цветя, после Тръмп казва на Орбан колко е уважаван от целия свят, колко е силен, какъв шеф е страхотен.

Така че виждаме Тръмп и Орбан да се ухажват взаимно. Това беше много интересно за мен, защото наистина Байдън няма интерес, не смята като цяло да се среща нито с Орбан, нито с да кажем някой от другите източноевропейски държави. Също друго ми направи впечатление: тези дни Байдън говореше за нещо и приравни Източна Европа като нарицателно за нещо лошо, за диктаторство. Аз освен за Беларус друг диктаторски режим в Източна Европа не знам.

В главата на Байдън е доста объркано. Байдън живее 20 години назад. А като цяло републиканците харесват Източна Европа, това сме си го говорили с вас, нали, а пък демократите харесват и повече се имат със Западна Европа. Затова като дойде мълвата за Тръмп, че той отново ще бъде президент, на Западна Европа им настръхват косите като цяло.

Мигрантите са друга тема на кампанията. Те не са добре дошли, защото носят проблеми, както е в Европа. По същия начин е в Америка: също и на Америка ѝ се иска да каже като цяло, че е свободна държава, която приема и е отворена към имигранти, но вече като стане въпрос практически, какво правим, тогава всички се дърпат назад. Джон Стюарт, който се завърна в политическата сатира, показва точно това, как говорят либералите в Ню Йорк или в Калифорния.

Но в момента, в който са залети от стотици хиляди имигранти, виждаш вече как се изказват: и тогава говорят, че всъщност това струва много пари, за да посрещнеш имигранти, да ги храниш, да ги обличаш, да им търсиш работа, или да им даваш, за да могат да преживеят. Така че има паралел и между кампанията в Америка и кампанията в Европа относно бежанците. Бих казала, че това може би е номер едно, най-важният паралел между двете.

Аз съм живяла не само във Вашингтон, в Калифорния също. Тогава беше, преди 20 години беше рай за мен, През 2000-ните години Америка беше страхотна. А сега се връщат много българи от Калифорния и от Вашингтон и казват, че вече е станало невъзможно да се живее там с бездомничеството, с наркотиците, с различните закони, които демократите са прокарали заради и бежанци, и престъпност.

Мисля че Америка има нужда, определено има нужда от някой като Тръмп, който ще се фокусира върху престъпност, върху имиграция и срещу наркотиците. Вие не може да си представите, какво е там: вървиш или караш в някакви квартали и виждаш стотици хиляди хора с палатки, които са бездомни, които са на наркотици. Така че да, доста Америка е в упадък. И хората, които го виждат това, всъщност виждат Тръмп като някаква надежда, защото демократите са на другата страна, те са за отхлабване на всички тези мерки.

(Интервюто с Ивета Чернева, анализатор по международни въпроси, работила в Американския конгрес и в екипа на президента Барак Обама, е публикувано в Агенция "Фокус")


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 0 Отговор
    Бай Джо е вече никой.
  • 2 сащисан кравар

    5 0 Отговор
    Хитър е Бай Дончо, както беше противник на Тик Ток и реши да спечели от тях и младите гласоподаватели, защото е наясно, че Фейсбук е собственост на "либералните демократи" и седящите зад тях евреи, които го мразят в червата. "Врагът на моя враг е мой приятел", това е максимата и Бай Дончо реши да се възползва от създалата се ситуация и да сключи сделка с ТикТок!
    Бай Дън естествено не знае, къде се намира и тези неща са му аут ъф спейс, предпочита да си поговори с Бел, Едисон и Маркони?
  • 3 Вафла Кукуруку.

    7 1 Отговор
    Байдън е ку-ку.
  • 4 Деменцията е куку!

    4 1 Отговор
    Важното е да се спрат войните!
  • 5 Пич

    5 0 Отговор
    Хахаха.....ее.....те това е формула !!! Байдън е издянал отвсякъде , за да каже такова нещо !!! Но , слугите му , къде жмят ?!
  • 6 Пръц

    5 1 Отговор
    Който и да изберат,все тая ! Путин ги прави разногледи.
  • 7 Така остава

    3 0 Отговор
    под сянката на Тръмп.
  • 8 💠🔆♻️

    0 2 Отговор
    Са, гоуемите политичари и коментатори да ви каже чичо ви какво ще се случи:

    1. Доналд Тръмп (Дончо) ще избере бившата претендентка на Демократите за президент, за :)
    Вице Президент в неговата Администрация.

    2. Тулси Габард е от US Air Force и ветеран от събитията в Близкият Изток, така Дончо (Доналд Тръмп) ще разшири Републиканската база и ще отнеме значително число демократски избиратели, още, ще създаде база в сините Щати от умерени Демократи, Демократи Ветерани, Демократи които са готови да гласуват за
    50% - 50% ticket Republican - Democrat.

    Така Доналд Тръмп ще спечели следващите Президентски Избори в Съединените Щати.
  • 9 💠🔆♻️

    0 2 Отговор
    🇺🇸Слава Мага🇺🇸
    :) Помнете къде сте прочели коментар номер 8 - 14:22 14.03.2024 !
  • 10 Търновец

    0 4 Отговор
    Аз също съм бил в САЩ и твърдя че Тръмп според познати Американци и медийни публикации е един от най големите длъжници в САЩ и кукла на конци и богат клошар. Ако някои тук помнят той наложи допълнителни такси на Китай и вярно че някои работни места в производството се върнаха в САЩ но кои бяха най печеливши? Да спомена на първо място Wilburr Ross - търговски министър приятел на Тръмп супер милиардер духовен баща на хедж фондовете и купувач на закъсала фирма за стомана в щата Ню Йорк. Ross е също много близък с Индуса Митал който през подставени лица купи Френската фирма Арселор - една група богати инвеститори искаха да направят монополизъм в стоманената индустрия, с братът на същия Митал дойде в Кремиковци. Статията засяга острия проблем с нахлуващите от Мексико Латиноси - според мен ако искаше Тръмп можеше да го реши още през първия мандат - просто трябваше да наложи санкции на Мексико така както направи с Китай и мексиканското правителство само щеше да разположи войници на границата. Тръмп е анти европеец и по негово време Индусите продължиха да заемат ключови постове, Тръмп дори направи голямо казино Тадж Махал
  • 11 Сийка

    2 0 Отговор
    Формулата на Джо,Джо Байгъна е ръкуване с голямото пространство!Колко още му трябва,че да види привидението!