Last news in Fakti

6 Юни, 2024 09:27 1 121 27

Напразните усилия на избирателя

  • паулина шишкова-
  • избори-
  • партии

Няма да пиша за любов, а за мъката си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паулина ШИШКОВА

Не, не съм Шекспир. И няма да пиша за любов, а за мъката си. Сегашната предизборна кампания много ме затруднява. Като съвестен гражданин искам да гласувам. Всички искат това от мен. Всички политически сили са обединени от едно – гражданите да гласуват. Обединява ги и друго - нямат нищо общо с ДПС. На въпроса на журналистите с кого ще се коалират, от всички парламентарни и извънпарламентарни партии идва един единствен отговор – само не с ДПС.

Следвайки гласа на политиците изключвам ДПС, макар да не знам защо той е „черният Петър“ в колодата от карти. Защо всички бягат от Делян Пеевски, след като в парламента го следват като кученца и се нуждаят от неговата закрила.

Трябва да изключа и „Възраждане“, защото те са много крайни и искат чрез едни избори да преобърнат геополитическата ориентация на България на 180 градуса. Иначе говорят ясно, не заекват, много са активни и комуникативни, но с лозунгите си – да излезем от НАТО, да предоговаряме условията с ЕС, да не се ваксинираме, да не приемаме еврото, да има мир по цялото земно кълбо, ми идват в повече. Освен това не отстъпват никак от позициите си. Непоклатими и безкомпромисни са. Железни хора. Искат революция, но с избори, осигурени им от ЦИК. Е няма как да стане. Утопично е.

Но тъй като социологическите агенции отреждат на горепосочените партии второ и трето място, оставят ни да избираме измежду 4 партии (сигурни че ще влязат) – първата и последните три. Те обаче никога няма да се обединят, за да постигнат мнозинство. ГЕРБ е с най-висок процент и геополитически стои добре, но никой от останалите партии не го иска. ППДБ заявяват никога повече сглобка с ГЕРБ. БСП от древни времена се гордее с това, че тя единствена никога не се е обединявала с ГЕРБ. ИТН се гъне наляво-надясно и е с неясни емоции. ГЕРБ не питае симпатии към партиите. Само с ИТН има нещо общо – изпепеляваща омраза към ППДБ.

Извънпарламентарните партии, колкото и да са симпатични и да се борят на телевизионния екран със зъби и нокти да влязат, нямат шанс да прехвърлят бариерата от 4%. Бих гласували за някои от тях, но социолозите ме предупреждават, че гласът ми пак ще иде към парламентарните партии.

Очертава се изводът, че за когото и да гласувам, както се иска от мен, обикновения избирател, след това ще съжалявам. Никой от кандидатите не е годен за избиране. Независимо от това вечерта на 9.6. с удоволствие ще гледам, как във всички телевизионни студия красиви говорителки с обувки с много високи токове на огромни екрани ще извършват сложни аритметични действия, кой с кого образува мнозинство. Ще се леят и приспивни анализи от анализатори. Е, не е съвсем лошо, нали?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 3 Отговор
    Ганчо ходи да хвърля бюлетини само заради кебапчета и да се наговори после къде ще изпие педесетолевката с аверите.
  • 2 ЕвроАтлантическа мръсотия

    19 10 Отговор
    Изключете телевизора и си включете мозъка!

    Ако не искате Пеевски, Бойко, Кирил и Асен да затрият държавата,
    излезте и гласувайте на 9 юни!

    Коментиран от #14

  • 3 Гласуващ

    22 0 Отговор
    Нито Бойко е великан, нито Пеевски има пет глави и сто ръце. Ако българинът поиска да ги накаже, само трябва да излезе и да гласува в неделя. Но трябва малко воля и двайсетина минути време. Защото Господ дава, но в кошара на вкарва.
  • 4 И какво излиза,

    8 3 Отговор
    Гласувайте с неподкрепям никой! Като от избирателна активност 32 % има в тях 500 пил. Гласа за никой и като сложиш негласувалите, нека се бият в гърдите че са победители. Това говори за легитимност на властта. Проблема е че на хората им изнася да не поемат отговорност , друг да е виновен.
  • 5 ЕвроАтлантическа мръсотия

    17 8 Отговор
    "Трябва да изключа и „Възраждане“, защото те са много крайни и искат чрез едни избори да преобърнат геополитическата ориентация на България на 180 градуса. Иначе говорят ясно, не заекват, много са активни и комуникативни, но с лозунгите си – да излезем от НАТО, да предоговаряме условията с ЕС, да не се ваксинираме, да не приемаме еврото, да има мир по цялото земно кълбо, ми идват в повече."
    ,,
    Верно ли? А не ти ли идва в повече, че евроатлантиците буквално убиха България и нацията с три милона !?
    Какво още трябва да стане, за да не ти идва в повече??
  • 6 ПАУЛИНЧЕ

    3 5 Отговор
    ТИ НА МАРС ЛИ ЖИВЕЕШ
    ДА СИ ЧУВАЛА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
    ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ И МНЕНИЕТО МУ ЗА УЧАСТИЕТО НИ ВЪВ ВОЙНАТ
    А ОТНОСНО ДПС
    АМИ КРЙНО НЕОБХОДИМА ПАРТИЯ
    АКО НЕ ИСКАШ КИПЪРСКИ ИЛИ УКРАИНСКИ СЦЕНАРИИ
    АМА ПОНЕЖЕ ЖИВЕЕШ НА МАРС КВО ТИ ПУКА

    Коментиран от #11

  • 7 Наглия

    10 6 Отговор
    Гласувайте за Възраждане! Само те мислят за България. Аман от предатели.
  • 8 Сандо

    4 3 Отговор
    Веднага може да почне да съжалява за недостига на интелектуален потенциал в мозъка и,резултат от което е това детинско писание.И препоръчвам на авторката да спре да гледа "правилните" телевизии.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Горе долу е така

    4 2 Отговор
    На "политическия пазар" няма годна стока, която да убеди купувача-избирател да я купи! Увяхнала и често гнила стока се пробутва за прясна и свежа, но нашият избирател отдавна вече е обръгнал на тези трикове и вече не се хваща!

    Коментиран от #26

  • 11 АБЕ БИЛА ЧУВАЛА

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "ПАУЛИНЧЕ":

    АМА И ИДВАЛО В ПОВЕЧЕ
    ГОРКОТО ЯВНО Е ПРЕЯЛО
    ЩОТО ЧУЛО АМА НЕ РАЗБРАЛО
    ДО НЕДЕЛЯ ЩЕ Е ТАКА
    ЖЪЛТОПАВЕТНИЯТ ВОЙ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО СИЛЕН
  • 12 Вече се похвали

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Веселяка":

    Успокой се
  • 13 Мъдрият

    12 5 Отговор
    Абсолютно безпринципна позиция!

    И защо си против Възраждане? - след като това, което те искат - са нормалните и правилни неща за развитието на България!

    Аз по принцип не съм за никоя политическа партия, последно повярвах(и бях излъган) от царя! - който всъщност излъга народа, че ще бъде много хубаво в ЕС и НАТО - пълна лъжа!

    Последните няколко избори - гласувам за Възраждане, по метода на изключването, защото само те имат сходни до моите възгледи. Като аз, дори съм по-краен от тях - смятам, че за България е най-добре тотално да се излезем от ЕС!

    И кой те излъга, че няма да влязат нови партии в НС, ще влязат три нови партии: Ваня Григорова, левицата и полковника(Марков)

    Така, че - ОК, ако толкова се плашиш от Възраждане, поне гласувай за някоя от тях!

    Ако пък въпреки това смяташ, че те няма да влязат и ще си дадеш гласа напразно - ОК, тогава гласувай за итн, или в краен случай за бсп!

    Но да не гласуваш - е морално отстъпление! И като го правиш - всъщност гласуваш за дпс и за другите евро-атлантически партии, които са изключително вредни за България и водят страната ни към пропаст!

    Затова трябва да се гласува!
  • 14 защо

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "ЕвроАтлантическа мръсотия":

    А, като не гласуваш кой ще получиш?

    Коментиран от #15

  • 15 ЕвроАтнатическа мръсотия

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    Получаваш турско управление. Защото дпс имат под строй твърд % електорат.
  • 16 анонимен

    6 1 Отговор
    ха ха. Много готин комертар на изборната ситуация. Казвам ситуация,защото няма нищо общо с нормални избори.
  • 17 Хххххххххххх

    6 3 Отговор
    Един соросоид няма да гласува. Не виждам проблем в това. Ако може всички от тях да не гласуват, ще е идеално.
  • 18 олмкй

    4 3 Отговор
    На тая са и платили или от ГЕРБ или е налапала някои Грант от ПП и ДБ- тротинетките на Шишко и Боко. Споделя тая платена пача вра че много искал да гласува ама Възраждане разбираш ли не и харесвали чак толкова и върти и суче за да замъкне читателя до дупката на ГЕРБ и ПП и ДБ. А защо вика не и ДПС. Ама платен пар цал, кого лъжеш ма? Себе си ли? Нито си умна нито си красива. Мислиш си че с пари ще станеш такава, ама при липса на мозък и парите са безсилни. Сега да те посъветваме като се чудиш. Ако не искаш да те крадат гласувай за Величие с полк. Николай Марков или за Възраждане, мИрси. Христос Воскресе.
  • 19 Аха

    6 2 Отговор
    Аз пък ще гласувам за Възраждане напук, въпреки че не съм много съгласен с тяхните крайни възгледи. Не е необходимо да излизаме от Нато в този момент, просто трябва да заявим, че ще харчим 0,2% от бвп за играчки на воените, а останалите до 2% да харчим за младите. Има член 5 на нато. За украйна направиха чудеса да и помагат, вместо да подаряваме ядрените реактори на украйна, да поканим украинците да дойдат в България да ги монтират в Белене, аконе искат спираме да ги поткрепяме на всякакво ниво. Като европа не ни пуска в шенген спираме всякакво оръжие за украйна докато ни пуснат. С такива постижими послания Възраждане, ще имат много повече последователи
  • 20 Очевидец храбър

    6 2 Отговор
    Всичко в Булгаристан за последните 35 години по въпроса се заключава в две думи : ДИВЕРСИФИКАЦИЯ ПО ХАМЕРИКАНСКИ !!! А да, ядем банани, че сега ги има в изобилие! Хем фуражни, хем химически обогатени !!!
  • 21 Сейнт Питър

    4 0 Отговор
    Нашият политически живот в Булгаристан, има само една единствена валидност и тя е сценичната !!! В телевизиите се разиграва спектакъл на едно интригантство, в които се мерят уменията на едни и същи, доказано СЛАБИ АКТЬОРИ, които не се променят, защото те са произлезли от НАРОДА !!!
  • 22 чааве от Сухата река

    3 0 Отговор
    А нещо отгоре за изборите ще има ли. Едно време даваха кИбабчета и бира, сеги и т‘ва нема. Сега е само кеш, нЕма кой да готви !!!
  • 23 Отче Ваш

    2 0 Отговор
    Нашият политически живот в Булгаристан, има само една единствена валидност и тя е сценичната !!! В телевизиите се разиграва спектакъл на едно интригантство, в които се мерят уменията на едни и същи, доказано СЛАБИ АКТЬОРИ, които не се променят, защото те са произлезли от НАРОДА !!!
  • 24 Човек с очи

    3 1 Отговор
    Щишкова, да се стремиш към независимост и достойнство ти идва в повече ? Това е диагноза: роб, чудещ се на кого и как да се продаде по-скъпо.
  • 25 НПОто факти

    1 0 Отговор
    Не иска да гласувате
  • 26 Ами не

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Горе долу е така":

    Не е баш тъй! Виж номер 31-БСДД! Само те са най - близо до истината! Власт на гражданското общество, не на партийните вождове от парламента!
  • 27 спрях да чета повече

    0 0 Отговор
    това спрях да го чеат повече като ми написа, че: а има мир по цялото земно кълбо, му идвало в повече - а какво бе, да се изтрепем ли, перчем задръстен??? Най-хубаво е да си здрав, да имаш здрави деца и семейство, да си неваксиниран с екрименталка и да има мир по света. Какво повече искаШ?