10 Юни, 2024 11:05 3 997 35

Имаме ниска избирателна активност, а… при референдум? Елена Дариева пред ФАКТИ

  • елена-
  • дариева-
  • избори-
  • герб-
  • величие

Хората показаха червен картон на българския политически елит, казва социологът

Имаме ниска избирателна активност, а… при референдум? Елена Дариева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вотът за парламент и европарламент отмина, но какво показват данните. Ще имаме ли правителство, стои ли пред нас перспективата да отидем на нови избори… Ще се опита ли Бойко Борисов да сформира кабинет, под каква форма, какво е предизвикателството пред ГЕРБ. Пред ФАКТИ говори Елена Дариева от социологическа агенция „Насока“.

- Г-жо Дариева, приключи ли „прането“ на Борисов. ГЕРБ вече изпрани ли са…
- След тези избори ГЕРБ се връща с едно по-голямо самочувствие след тригодишно отстъпление. Те успяват да си върнат отчетливото лидерство, но на каква цена… Изключително тежка цена, доколкото избирателите показаха червен картон на българския политически елит. Какво имам предвид – ниска избирателна активност, която е безпрецедентна за последните години.

Това показва, че вече можем да говорим за криза на представителността.

Все по-трудно се намират партии, носители на визионерско лидерство, които могат да представляват хората. В резултат на това наблюдаваме една силна фрагментация и разпиляване на вота сред редица по-малки политически субекти, в които се фокусират ad hoc някакви кратковременни надежди.

- Така ли може да си обясним интереса към партия „Величие“, която е изненадата на тези избори. С търсенето на нещо различно, нещо екзотично, нещо ново…
- Търсенето на политическа алтернатива без всякакво съмнение повиши шансовете на по-малките политически формации, но това стана възможно в съчетание с ниската избирателна активност. В противен случай, ако активността бе такава, каквато имахме преди години, или ако щете на нивата от предходните избори, когато говорихме за поне 40%, за да попадне една политическа партия в парламента трябваше да има поне 100 000 гласа. В момента, ако приемем, че избирателната активност е около 30 и няколко процента, това прави приблизително 2 милиона гласа, а за преодоляване на 4% бариера се оказват достатъчни дори 80 000 гласа. Това, между другото, е много сериозен феномен.

- Защо?
- Защото това може да има изключително важно значение и сериозни последствия. В момента, под емоцията на изборната нощ, не си даваме сметка, че при тази ниска избирателна активност тежат контролираният и купеният вот. Ясно е, че при ниска активност печелят партиите с твърди ядра и в резултат на това имаме по-добро представителство на ГЕРБ и ДПС. Но дори и овластените политически субекти като тях имат ниска политическа легитимност, доколкото са избрани от по-малко хора, имащи право на глас. И друго. Припомням, че от избирателната активност зависи и дали последващи референдуми ще имат задължителен или препоръчителен характер. Отварям темата за референдумите, защото те се оказват изключително важен инструмент и много активно се експлоатират не само в предизборните периоди, но и целогодишно. Знаем, че те са на „въоръжение“ в няколко от политическите партии, които често посягат към тях. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението на едно общонационално допитване, то в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото са гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях да са гласували „ЗА“. И така, в едно бъдещо национално допитване ще трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Тоест, вече 2 милиона гласа ще бъдат достатъчни, за да се легитимира резултатът от един референдум. Разбира се, половината от тях трябва да се гласували „ЗА“, а след това вече решенията биха имали задължителен, а не препоръчителен характер. Това е изключително важно. И нещо друго, което се случи, ако погледнем по-важното от вчерашния ден.

- Какви бяха основните интриги…
- Първата политическа сила има задачата за сформирането на мнозинство около себе си. Така ГЕРБ, като първа политическа, ще има отговорността да направи кабинет.

- Това колко голямо предизвикателството ще е…
- Ще е изключително голямо, защото, ако ви върна в началото на разговора, казахме, че ГЕРБ се връща като сила след три години изолация. ГЕРБ си върна водещата роля. И очакванията са именно към тях да успее да направи мнозинство.

- Как ще се случи?
- Това е трудно да се предположи, защото трябва да разберем окончателната подредба на политическите сили между второто и четвъртото място. Трябва да изчакаме окончателните данни на ЦИК заради малките разлики. А това също стана възможно заради ниското ниво на избирателната активност.

- Имаме и седма политическа формация в парламента?
- Тя оказва влияние върху конфигурацията в парламента и търсенето на мнозинство за редовен кабинет. Когато заговорих за тази седма политическа формация, нека обърна внимание върху няколко важни сигнала. Първо, наказателният вот. Той се оказва съсредоточен в тези нови по-големи и по-малки антисистемни партии. Това е сигнал, че имаме политическа криза – традиционните политически формации вместо да вдъхновяват, пораждат разочарование и не успяват да консолидират дори собствените си избиратели. Допълнително спиралата от избори ерозира доверието в политическия процес, а ние вървим от все по-ниска към по-ниска избирателна активност, което вече води до криза на представителността. А оттам и на легитимността на субектите, които очакваме да ни представляват. И ето изненадата - „Величие“.

Тази политическа формация в пределекторалните сондажи се появяваше, но не с толкова значим дял, и по тази причина попадаше в категорията „други“.

В контекста на предизборната кампания, която се лашкаше от скандал в скандал в националните медии. В Интернет обаче тази кампания не протече така. Партиите още от местния вот миналата година акцентират върху своето присъствие в Интернет. Този вид кампании набираха допълнителна скорост в пандемичните години - между другото, този процес бе особено силен през 2021 година, когато прекият контакт с избирателите беше ограничен, а тогава ни се наложи три пъти да ходим на избори. Тогава политическите партии ефективно опознаха силата на виртуалната кампания и ми прави впечатление, че доброто познаване как този тип кампания въздейства на избирателя се оказва все по-важно за електоралното представяне на формациите. А като цяло за кампанията на „Величие“ бе много характерно използването на социалните мрежи, tiktok, YouTube и т.н. И като прибавим ниската избирателна активност, се получава пробивът. И друго интересно се наблюдава. Вотът в столицата. 24-ти многоизбирателен район вероятно ще се окаже един от рекордьорите с ниска избирателна активност. По данни от екзитпол-проучванията на водеща позиция в София отново ще бъдат ПП-ДБ, но именно при тях се регистрира значителна електорална ерозия. Подкрепата за тях се съсредоточава в столицата, което обуславя тенденция за ерозия в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко

    20 2 Отговор
    самодоволно се е хилнала само госпожата с шалчето !

    Коментиран от #4, #22

  • 2 тц тц

    34 3 Отговор
    Референдум??? Тази дума е забранена в "демократичните" държави! Тая до довечера ще е уволнена от Посолството.
  • 3 Стършел

    29 1 Отговор
    РЕфЕРЕНДУМИ у БГ - то НЕМА!
  • 4 ИСТИНАТА

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Колко":

    Шубето е голям страх!Вместо пресконференция, победителят Борисов даде изявление във ФБ от Зайчарника!

    ГЕРБ лесно фалшифицираха изборите с Главчев и с Калин Стоянов!
    Трудно Борисов ще направи правителство без смокиновият лист ПП/ДБ?
    Както Орешарски, пак ще изкара българите на жълтите павета!
    Въпрос на близко бъдеще е...

    Носете си на протестите мокри кърпи против задушливия газ
    и колани на кръста против ритниците в бъбреците!

    Победителят Борисов в нелегалност ли мина?
    Втори ден се крие в Зайчарника!

    Коментиран от #7

  • 5 Кримски референдум

    22 4 Отговор
    Както всички очакваха "служебното" правителство на баш гербаджията успя да провали както парламентарните, така и евро изборите. Партията Магнитски печели още няколко месеца без "незаконни" арести.
  • 6 Съвет

    19 3 Отговор
    Вместо да социологства, момата да яхне мотиката и заедно с останалите "политици" да ходи дакопа на полето - барем да има някаква полза от тях!
  • 7 Да уточним

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    Тулупа в случая не е виновен, Киро промени конституцията за да може само Главчев да е премиер.
  • 8 Циник

    19 0 Отговор
    Социолози, социопатолози, политолози, канализатори от насока и без посока, от сутрин до полунощ хвърлят боб и ни заливат с празни словесни съчинения, които смятат, че ние потърпевшите очакваме да чуем от тях.

    Коментиран от #31

  • 9 Майора

    9 5 Отговор
    Ало 5 май въобще не си в час!Вината не е на ГЕРБ , а напротив на подменкаджиите искащи овладяване на службите и цялата власт в страната , разтърсени от пудела с пачките , кеша , Чаталджагейт и прочие , докарали страната до нови заеми и взели от разните фондове пари без да ги върнат!
  • 10 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Тия не се Усещат, че матряла Леко Измре или се Евакуира! Друг е въпросът, как се Гласува за Същите де. Ххааххаа
  • 11 Имаше купуване на вот

    15 1 Отговор
    Главанака се крие . Да каже защо.
  • 12 ежко

    13 1 Отговор
    Ами, при реферандум дори и да е пак ниска -да са ходили при урнити да гласуват!Който не е заинтересован -да си бере гайлето!Не можеш да закараш насила болен при доктор!Ме лично не ме интересува толкова резултата от референдум, но искам да се допитват до мнението ми!А не един файтон хора да решават от мое име!
  • 13 Кую

    12 1 Отговор
    При референдум, неудобен за Камора та от така наречени политици ще плащат за да не се гласува. Референдум може да има само във не фашистка държава.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Добър ден

    11 1 Отговор
    аз съм твоят приятел! Още по-ниска ще е активността, докато не ви запукат с брадви, вили и коси!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Трак

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Кую":

    Референдум може да има само в НЕкомунистическа държава
  • 17 Странник

    4 1 Отговор
    Тази Дама не стига че е умна , образована и интелигентна , а и не се опитва да манипулира ! Отгоре на всичко е красива ! Ако, някой ми даде информация за нея ще съм му много благодарен!

    Коментиран от #21

  • 18 Хаха

    13 1 Отговор
    Референдумите са забранени в тоталитарния ЕС.
  • 19 факуса

    4 0 Отговор
    а на елита не му дреме,ще си го премести,кеша от една в друга банка и пак ще краде,а обидения българин,ще духа пак супата,който я има де
  • 20 фАНТОМасс

    5 0 Отговор
    Трябва ли да считаме едни избори и власт за ЛЕГИТИМНИ , ако са участвали само 30-40 % от гласимащите !
  • 21 доктор ОХ боли

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Странник":

    Ама достатъчно красива ли е , за да я включи бат Бойко в своя списък на чакащи за пачка-кюлче-пост и за леглото му ?

    Коментиран от #34

  • 22 Ако една жена роди на 31% ,

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Колко":

    какво точно ще роди ? Ще бъде ли валиден плодът?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Копейка

    1 1 Отговор
    На нас правителство не ни требва, щом не го избира шефа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде

    4 1 Отговор
    Българският народ показа червен картон на себе си!
  • 28 Боги

    2 0 Отговор
    Нали се проведе референдум по всички законови правила, който институциите изобщо не признаха. Така че у нас нищо значимо и в интерес на всички не се допуска.
  • 29 Хихи

    0 0 Отговор
    Путин е виновен
  • 30 Циник

    0 0 Отговор
    На снимката добре демонстрира силните си страни. А да каже, защо агенции като нейната неимоверно раздуваха процентите на ГЕРБ преди вота? 30 процента не им мърдаха, според агенциите
  • 31 Циник

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Циник":

    Колега, много циници станахме нещо. Аз от години пиша с тоя ник, смени го, моля те. Не че е толкова важно ама се бъркат избирателите. Аз може да се кандидатирам за Президент, знае ли човек. Да не вземат теб да изберат погрешка!
  • 32 Да, но

    0 1 Отговор
    Е ли е възможно много от тези, които не гласуваха просто да не разбират как работи политиката и политическите отношения вътре и вън от България. Много хора от по-старото поколение си мислят,че държавата трябва да се грижи повече за тях. Така бяха възпитани, такъв им беше начина на живот, но живота е това което е навън за добро или за лошо. Всеки с много повече труд трябва да подтдържа соц. статут.
  • 33 стана още по-сложно

    1 0 Отговор
    Ама.....хак им е на партиите. Имаха шанс. Можеха да престанат да си вадят кирливите ризи. Можеха да проявят мъдрост и да се обединят около въпросите, които бяха неотложни. Можеха да говорят помежду си с уважение и добронамереност. Колко години вече си играят с търпението на хората. И когато нищо, никъде не върви......шут. Проблемите на хората не са дребнотемие. Само помислете : здравеопазването - ужасно скъпо и неефективно, образованието - недалновидно, не създаващо кадри, сменят се решенията, като носни кърпички, армията - говорете с военни на служба и ще разберете, пенсионна реформа - нула,
    във В и К - създадоха агенция, за да вземат високи заплати, ефективност никаква, ами Закон за етажната собственост - не работи, ама изобщо, правосъдие - смешки, за едни и същи престъпления наказанията са различни и видимо неадекватни, инфраструктурата, Закон за движението по пътищата и пр. Никаква грижа за хората тръгнали на път, за хората без път, за едва оцеляващите хора....цял ден можем да изреждаме проблемите.
    И вместо да ги решават, нашите политици се заяждат, обиждат, сърдят, не с тоя, не с оня, инатят се и пр., все едно са на парти в домашния си хол и само детинщини: няма пък, започваме отново.
    Е, как да стане. Още малко и никой няма да ходи на избори. Да си знаят, че е време да загърбят непоносимостта си едни към други. Работа имат, няма да се женят. Сега ще видим има ли мъдри хора в този Парламент или пак са странни птички, дошли само да си хапнат нещо
  • 34 Странник

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "доктор ОХ боли":

    Не ! Тя , не отговаря на изискванията му! Не е тип Мата Хари! За съжаление тя не отговаря и на стандарта на Просто Киро! Не е тип Ленчето , или канадката! По всяка вероятност се задоволява с някой като мен , който само като я слуша и нещо му става!:) Такива като нея трудно задържат мъж , защото им трябва нещо специално! Сладурана ! Ще я изпапкам !:)
  • 35 българин 777

    1 0 Отговор
    попитах 100 човека дали са гласували - топ отговорът е НЕ и правилно