Last news in Fakti

22 Юни, 2024 13:00 2 192 50

Емилия Милчева: Непримиримата опозиция е единствено ПП-ДБ, останалите четири формации дават двусмислени сигнали.

  • правителство-
  • опозиция-
  • избори

Търси се магическата формула за експертно – краткосрочно – правителство, зад което да се скрият няколко партии, които иначе се срамуват да покажат заедност

Емилия Милчева: Непримиримата опозиция е единствено ПП-ДБ, останалите четири формации дават двусмислени сигнали. - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Kакво е това правителство, което хем да е на ГЕРБ и ДПС, но да не личи много; да е евроатлантическо, но не хардкор, а поп вариант; как да не се съюзява с национал популистите, но и да не се гнуси от подкрепата им?

Има такъв кабинет – и когато му намерят формулата и кръщелното име, политиците ще го обявят, в противен случай ги очакват избори, които могат да оставят някои от тях без бъдеще в политиката.

Стартът на 50-ото Народно събрание показа, че осигуряването на подкрепа не върви и доказателство е зациклянето, макар и временно, за избор на председател на парламента – в крайна сметка поста зае юристката от ГЕРБ Рая Назарян. Но показа и друго.

Уж бяха изпрани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски – съпредседател на ДПС, санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, заради участието им в мнозинството зад кабинета на ПП-ДБ, а се оказа, че никой не иска открито да управлява с тях.

Само ПП-ДБ е опозиция

Непримиримата опозиция обаче е единствено ПП-ДБ, останалите четири формации дават двусмислени сигнали. БСП първоначално допусна подкрепа за експертно правителство с мандат на ГЕРБ, но само три дни по-късно временният шеф на социалистите Атанас Зафиров, който го обяви, вече отхвърли възможността да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС.

Преди седмица от “Величие” също заявиха, че няма да участват в кабинет с “конфигурация ГЕРБ и ДПС”. “Възраждане” следва обявената отрано позиция, че ще подкрепи само правителство със свой мандат, но единствена от “опозиционните” сили гласува с въздържал се за Рая Назарян, докато ПП-ДБ, БСП и “Величие” бяха против.

Но от най-малката партия, каквато е “Величие”, допуснаха, че правителство може да бъде подкрепено, а парламентът трябва да работи. “Има варианти за подкрепа на правителство, но ще видим доколко почтено и чисто ще се случат нещата. Изключваме възможността да ни предложат нещо. Не сме дошли да ни търгуват”, заяви по БНР депутатът Красимира Катинчарова.

ИТН декларира, че няма да подкрепи кабинет нито с първия мандат на ГЕРБ, нито с втория на ДПС – и иска третия, за да предложи експертно правителство. Само по себе си невъзможно, ако председателят на шестата политическа сила Слави Трифонов не се е разбрал с Борисов и Пеевски за поддръжка. След вероятни пазарлъци, невидими за публиката, ИТН, която само преди две години обяви курс към “изчегъртване” на ГЕРБ, гласува заедно с ГЕРБ и ДПС Рая Назарян да бъде парламентарен шеф.

Видимо – и невидимо

След като обяви, че правителство е възможно само с първия мандат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди дни, че “към днешна дата съставянето на кабинет е невъзможно”. Причината е, че на двудневните консултации с излъчения от ГЕРБ тричленен преговорен екип се явиха само две от шестте поканени политически сили – ДПС и “Има такъв народ” (ИТН).

Изглежда, че формулата, която би консолидирала подкрепа от няколко сили се нарича правителство без партийни фигури, което означава, че заявените от ГЕРБ претенции за три поста – на премиер и министри на външните работи и на отбраната, могат да бъдат заличени.

“Това, което със сигурност знам, е, че има няколко парламентарни групи, които могат да реагират монолитно на оферта за нещо по-експертно, става въпрос за eдна по-хетерогенна и по-шарена подкрепа”, заяви за Euractiv изпълнителният директор на “Галъп интернешънъл болкан” Първан Симеонов.

Политологът проф. Румяна Коларова също смята, че ако има подкрепа за правителство с първия мандат, тя няма да бъде партийна, а аморфна, шарена подкрепа от депутати от различни парламентарни групи.

Според Симеонов ИТН съзнават, че една директна подкрепа е много трудна и затова се опитват да намерят друга формула. “Хем всички (в парламента, бел.а.) съзнават, че обществото е на ръба, че няма време и място за политиканстване, хем никой не иска да застане до ГЕРБ и ДПС, за да бъде измислена формула за управление”, казва той. А всички думи за назоваване вече са пробвани – сглобка, не-коалиция, имаме речников проблем как ще бъде наречена, шегува се Първан Симеонов.

Някакви отстъпки, за да е само експертно правителството и да няма партийни лица от ГЕРБ за министри допусна и проф. Димитър Вацов пред Euractiv.

“Смятам, че Слави Трифонов има интерес да влезе в правителството, в момента трябва да текат пазарлъци за това какви позиции би могъл да получи. Но той много държи да не си разваля имиджа и след като е казал, че няма да има кабинет с първия мандат, ще трябва да има драматично събитие, което да обърне позицията му. Тоест, да се пренатегне публично в театрален смисъл”, коментира проф. Вацов.

Той обаче посочи, че въпросът е какви са действителните намерения на ИТН. “Те имат интерес да влязат, включително да го развалят, когато им е изгодно – или когато е изгодно на Радев”, заяви проф. Вацов.

ИТН е партията, която организира референдум, в който един от въпросите беше за президентска република и първа обяви, че подкрепя Румен Радев за втори мандат. През 2022 г. ИТН излезе от коалиционното правителство, водено от Кирил Петков (ПП), и то падна.

Ако ГЕРБ отстъпи инициативата и не успее да сформира кабинет със своя мандат, това ще е удар по имиджа на най-голямата партия и нови разочаровани избиратели, след като над 100 хиляди, под една пета спрямо вота на 2 април м.г., не я подкрепиха на последните избори. Според проф. Вацов може да се стигне до драматични обръщения на Борисов, “за да снизходи Трифонов”

„Интуицията ми подсказва, че ще има правителство, но няма да има “тежко политическо правителство”, прогнозира по БНР бившият вицепремиер, сега декан на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев.

В понеделник, 24 юни, президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС, която има 7 дни, за да търси магическата формула за експертно – краткосрочно – правителство, зад което да се скрият няколко партии, които иначе се срамуват да покажат заедност.

(Текстът е публикуван в euractiv.bg)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    35 23 Отговор
    Непримиримите лапачи били непримирима опозоция?Е да,не могат да се примирят че другите ще лапат,а те ще преглъщат само слюнки.

    Коментиран от #43

  • 2 Дайте нещо за путин

    32 1 Отговор
    На тоя мутрата ни омръзна!
  • 3 Суха съчка

    23 13 Отговор
    Ами ако се коалират пак с ББ какво ще пише наборката.

    Коментиран от #12

  • 4 НЯКОЙ

    28 5 Отговор
    Сещате ли се каква емоция предизвиква хубавата голяма снимка на ухилената доволна мутра?
  • 5 ТОЯ БАНДИТ

    21 5 Отговор
    защо не се хили в килията. В КОЛОНИИТЕ на САЩ е така - бясни кучета са на власт обаче техни бясни кучета
  • 6 Обективен

    33 24 Отговор
    ППДБ са солта на тази нация. Те се опитаха да изтръгнат България от блатото на корупцията и кремълската мафиотизация. В крайна сметка лъжата и пропагандата надделяха за пореден път и народът си избра Пеевски, Бойко, Слави. Тъжно.

    Коментиран от #9, #16

  • 7 Червената шапчица

    25 23 Отговор
    Денков е шедьовър на политическия метаболизъм. Това явление трябва да се изучава в учебниците в началните класове. То бива да не си адекватен и да нямаш минимален рефлекс към политическото говорене, ама неговото ми идва в повече. Абсолютен случайник на неслучайно място - комедия от грешки.
  • 8 Даниел Немитов

    13 11 Отговор
    Еми, права е Емилия Милчева! Ама чукундурите, обитаващи територията все не могат да го проумеят. За 35 години "преход" никакво развитие на мисленето, НУЛА! Нема научаване, братче!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фен

    16 7 Отговор
    Позиция на какво бе, мила!?🤔 На това, да има държава?
  • 11 Продължаваме Порнографията

    25 15 Отговор
    И така до новата сглобка. Думите на тия мошеници не чинят пет пари. Доказани лъжци и схемаджии са. Вместо алтернатива на Тиквата, те са по-зле и от него.
  • 12 тояга

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Суха съчка":

    Няма да се коалират. Магнита ви чака да ви излови.

    Коментиран от #30

  • 13 Ежко Бежко

    15 17 Отговор
    Те пепедебейците разбрали, че компромиси и сглобки с гербовците не бивало, ама сгрешили, нейсе. Интересно кога са го разбрали, щото генерал Атанасов чете от едно листче в парламента след като се разтури седянката: Аман заман дайте да се прегърнем още, с министър председател от герб. Та обяснете ми пепедебейци кога разбрахте, че сте сгрешил със сглобката. Щото преди и след нея се натискахте в прегръдка с "противниците" си. И ако генерала е чел някакви небивалици, защо е още ваш лидер. Христо излезе мъжкар, макар че празнословеше толкова години. Ако не си беше дал сам отвод бас държа, че още щяхте да го зяпате с отворени уста.

    Коментиран от #14

  • 14 Грантаджиев соросоид

    14 10 Отговор

    До коментар #13 от "Ежко Бежко":

    Не е мъжкар, нагаждач е. Усети, че лодката е пробита и слезе преди да е настъпила паниката...

    Коментиран от #15

  • 15 Ежко Бежко

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Грантаджиев соросоид":

    Абе и на мен ми минават такива мисли, ама нали е само предположение, да му дадем кредит поне докато не се издъни.
  • 16 Ежко Бежко

    17 19 Отговор

    До коментар #6 от "Обективен":

    Тъжното е, че има вярващи в пепедебето като алтернатива на герб. След толкова ласки и прелюбодеяние продължават да вярват в чистите им намерения. Спомнете си декларацията прочетена от генерал Атанасов в народното събрание след като се разтури сглобката. Позор.

    Коментиран от #23

  • 17 1020

    14 14 Отговор
    Таз мила женица - авторката - сериозно ли мисли, че ППтата и ДБтата са опозиция, а пък и непримирима? Сериозно? Ако наистина си го мисли, е развила висока степен глуповитост!

    Коментиран от #21

  • 18 Гачо

    14 16 Отговор
    Няма що голяма опозиция. Единият опозиционер седя в скута на Пеевски и пиеше мазно кафе, другият писа мунмурандуми и не може да върже две приказки. И двамата се сглобиха и изпраха престъпните дебелаци точно, когато взимаха-даваха. И сега разни псевдо-анализатори ми обясняват как тези същите са опозиция, хайде у лево видяхме ги колко пари струват, на следващите избори са аут.

    Коментиран от #20

  • 19 Единствените

    16 13 Отговор
    ПП-ДБ са добри, компетентни и политически адекватни !
  • 20 Отвратен

    21 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гачо":

    Стига си повтарял като папагал вулгаризмите и клеветите на една дебела свиня Шиши, мечтаещ някой да му седи в скута! Един дебел мазен престъпник санкциониран за корупция и пране на мръсни пари, със съмнителна диплома, с просташки изказ целящ да унижи с кокошкарски обиди по-умните и образовани от него, това ли ти е идола? Излагаш се!

    Коментиран от #27

  • 21 6нтщ5ж

    19 11 Отговор

    До коментар #17 от "1020":

    ПП-ДБ отдааавна не са на власт!!! Докога смятате да плюете по тях?! Те са в опозиция! Вниманието сега е към "Шведската тройка" ГЕРБ-ДПС-ИТН!!!! Защо постоянно ни отклонявате вниманието към ПП-ДБ, не ви ли омръзна да са ви изтривалка за поразиите на Бойко Борисов и ГЕРБ???.....Или да отвличате втиманието от тримата мъже, които си седнаха в сутовете: Боко, Шиши и Чалгаря?!!!!

    Коментиран от #45

  • 22 Обаче

    12 9 Отговор
    Като видя кой е автора, пропускам. Появи ли се на тв, сменям канала. Ако ми се четат глупости-медиите на Прокопиев га има в нета.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахаха

    15 7 Отговор

    До коментар #22 от "Обаче":

    На мафията медиите ли четеш, на Шиши?!

    Коментиран от #50

  • 25 реру

    16 5 Отговор
    "... ИТН, която само преди две години обяви курс към “изчегъртване” на ГЕРБ, гласува заедно с ГЕРБ и ДПС..."


    Така е... обаче...

  • 26 Е, не, няма такава наглост!!!

    16 8 Отговор
    ГЕРБ саопасни луди! Защото изцяло тяхна е вината за поне две съзнателно саботирани и провалени правителства, само и само ПП да не са на власт и да не назначат свои хора на мястото на корумпираните кадри на Бойко. Сега не крият, че искат изцяло те да командват парада, но пак търсят ППДБ за подкрепа. Това е безумно и ненормално поведение!

    Коментиран от #28

  • 27 Отвратен от отвратен

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Отвратен":

    Отвратителен сектански опит за правилно мислене от грешни изходни точки. За съвкупрението (пардон) трябват двама желаещи. Единият е Шиши, другият -Пинокио. Love is in the air. Анадънму?

    Коментиран от #37

  • 28 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Е, не, няма такава наглост!!!":

    "... Това е безумно и ненормално поведение!"


    Някои му казват галено - метаморфози, но си има и медицински термини... шизофрения, инфалтилност и т.н.
  • 29 Бамбука

    8 2 Отговор
    Герб обявиха че са за тяхно правителство, били моногамни, ДПС, ИТН и те и другите останали също, но кабинета щял да бъде нещо като групов кекс. С други думи тюрли гювеч, колкото да запази имунитета на двамата шишковци.
  • 30 Суха съчка

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "тояга":

    Как позна че съм от ББ.

    Коментиран от #32

  • 31 факт фууд

    14 1 Отговор
    Ако сте яли развален дюнер и не можете да повърнете, погледнете снимката!
  • 32 лесно

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Суха съчка":

    Чета мисли.

    Коментиран от #41

  • 33 Софиянец

    13 7 Отговор
    ппдб-лите непримирима опзиция, хаааа 😅, тая тетка луда ли е? Благодарение на тях имаме тулуп и прасе първи политически сили, 8 месеца им бяха лични подлоги и перални!
  • 34 минаващ

    8 6 Отговор
    Смешки!
    Друго си беше "сглобката", а Милчева?
  • 35 ежко

    9 6 Отговор
    Да бе!Само вий сте прави,другите ряпа да ядат!Да ви припомня ли как се прегърнахте с ГЕРБ и сътворихте кочина с конституционните си промени?И за какво?Да накривите шапката на една определена личност -Радев!А колкото договорите които сключихте за газа с турците, обрекохте избирателите си на бедност, за сметка на евроатлантическите мекотели!Другия път ходете да се молите те да гласуват за вас!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Отвратен от отвратен":

    Перверзните ти фантазии нямат нищо общо с политиката на България! Да не си на медикаменти!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 новата мафия като старата

    9 5 Отговор
    Крадливата, продажна некадърна коалиция ПП-ДБ - непримирима опозиция? На кога? На тези, които легитимираха и изпраха в общото им управление? Видяхме ги как управляваха! Докараха невиждана инфлация и обедняване на хората! Всички труженици за чужди интереси - вън от политиката!
  • 40 Макробиолог

    5 0 Отговор
    Късно е либе за китка.
  • 41 Суха съчка

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "лесно":

    Не позна .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТтТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Аз не познавам човек който да очаква от Прокопиева журналистка да говори нещо друго!
    Това е задкулисието ДС- Прокопиевите медиен!
  • 44 АДЕ ПЪРВО

    3 0 Отговор
    ДУПЕН......ЦАТА НА ПП ДБ ДА ПОЗАРСНАТ ДА СЕ ПОСТЕГНАТ ДА СИ ИЗМИЯТ УСТИЧКИТЕ ОТ МАЗНОТО КАФЕ НА ПЕЕВСКИ И КВОТО Е ТАМ НА БОРИСОВ И ПОСЛЕ ДА ГРАЧАТ АКО ДО ТОГАВА НЕ СА В ЗАТВОРА
    ЩОТО ЗА ПАНДИЗА ПОВОДИ БОЛ
  • 45 ПП ДБ НИКОГА НЕ ТРЯБВАШЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "6нтщ5ж":

    ДА ПОМИРИСВАТ ВЛАСТ ЩОТО ВЕДНАГА СЕ ОСИ.....РАТ
    ПРИМЕР КМЕТА НА СОФИЯ И ДИВОТИИТЕ МУ
    СЪЩОТО Е И ВЪВ ВАРНА
    ОКОЛО УЧИЛИЩЕ КЛИМЕНТ УЛИЦАТА Е ШИРОКА ПЕТ МЕТРА А ТРОТОАРА ДЕСЕТ
    НАРОЧНО ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАРКИРА И ГРАЖДАНИТЕ ДА НЕ МОГАТ ДА ЗАКАРАТ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИШЕ БЕЗ ДА БЪДАТ ИЗТОРМОЗЕНИ
  • 46 Банкята

    2 0 Отговор
    Само като му видиш мазната физиономия и те хваща гнус.
  • 47 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НАЙ-ПРИМИРИМАТА ОПОЗИЦИЯ РЪКОВОДЕНА ОТ МАФИОЗЪТ АДЖЕНТ НА ЦРУ ЕЛКА -ЗАВЪРТЕЛКА !?!?!?
  • 48 дембелска физиономия

    2 0 Отговор
    Каква гадна физиономия...
  • 49 каунь

    0 0 Отговор
    тая джурка гювечите в лабораториите на Драгалевския доцент
  • 50 хаха на теб

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Не, чета международни медии и БТА, аналогчик.