13 Юли, 2024 15:04 4 031 25

Илиян Василев: Задкулисието се отказа от Пеевски, а ПП-ДБ да се готвят за нови избори

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • пп-дб-
  • илиян василев-
  • задкулисие-
  • криза-
  • втори мандат

Да не стане както често досега - печелят се дребни тактически битки, а се губи стратегическата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да оставим ПП-ДБ да си решават как да реагират. За някого бил исторически моментът, но да ги предупредя, защото може да завърти ума на много хора, които да си помислят, че тази уникалност е само за тях и самонадценяването, е не по-малък проблем от самоподценяването.

Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

1. Дали с Пеевски, дали без него, задкулисието търси своя нов модел, който да награди над стария и да го направи приемлив, най-вече като оптика, за обществото. Доган няма да стане демократ, нито Радев, нито Борисов. Темата с "искреното сътрудничество" не върви. Както маслото и водата не могат да се смесят.

Да не стане както често досега - печелят се дребни тактически битки, а се губи стратегическата.

Знам, знам, ще ви кажат, че победата идва на малки стъпки. Това бе песента за 30 години преход - да имате усещането, че малките стъпки са довели до "победа".

2. Поради горните причини - задкулисието има нужда от време за да постави някой "аджамия" на власт, докато се реорганизират и намерят новата формула и новите лица. Трусът с Пеевски е огромен и ще им трябва време да постигнат ново съгласие, поне докато отлъчат Пеевски от "елита". Ако изобщо могат. Дори и да има съгласие по някакви промени с тях, те ще останат повърхностни и ще бъдат премахнати в момента в който се достигне до новия консенсус на дълбоката държава. Каквото става с конституционните промени. Истинската природа на тези хора се проявява в събитията в СОС - когато грабят колективно и с всичко, което имат като инструменти.

3. Сред демократичната общност винаги ще се намерят "мисионери", идеалисти, които за малко ще искат да сторят много, дори да се саможертват, без да съзнават, че не променят нищо съществено. Кооптирането в "елита" става неусетно. Простото упражняване на някаква власт е достатъчно за да обвърже по необратим начин, или поне по-начин, който след това ще произведе дискредитираща пропаганда.

За това - гледайте стратегическата победа, а не мимолетната политическа суетност, че си много важен и от теб зависи света.

Каквото има съм го казал на лидерите на ППДБ - факт е, че нещата станаха по-сложни с втория мандат, но само на пръв поглед.

Важната тема е как да се спечели максимално голям брой избиратели, а през тях депутати и власт. Само тогава промените могат да станат трайни и дълбоко съдържателни. Ако сравните двата пътя - пред договаряне при текущи позиции и при ново разпределение на силите след нови избори, с точните ходове - ще стигнете до решението.

Вие как мислите?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Верно ли

    26 25 Отговор
    Тези безродници пак ги рекламират като за последно!
  • 4 да де

    28 20 Отговор
    Нов бар.ак със стари канадци не става.
  • 5 Асан

    30 25 Отговор
    Задкулисието вече е ПП-ДъБъ май !
  • 6 Антиглобалист 2

    27 22 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Илиян Василев е сътрудник на американските и британските тайни служби. Именно затова публикуват тенденциозните му и пропагандни писания, подкрепящи антибългарската и антируска Еврокоалиция ДБ-ПП-ГЕРБ...
  • 7 Моряка

    21 11 Отговор
    Автора слага Прасето сред елита.Аз бих го наредил до случайниците.Еднодневките.Като Кирчо,Настимирчо,Чалгата и уволнения Подполковник.

    Коментиран от #16

  • 8 Българка

    22 22 Отговор
    Абсолютно подкрепям тезата на Илиян Василев. Според мен ПП-ДБ са тези, които могат успешно да се опълчат на мафията. Но с толкова малко депутати в това НС нямат шанс за реформи и истинска промяна. По-добре е да има нови избори преди кланът на задкулисието да се прегрупира. И е редно негласуващоте да се пробудят и да се обедимят срещу мутрите от ГЕРБ-ДПС и зависимостите от Кремъл.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 12340

    17 12 Отговор
    "... Вие как мислите?.."
    ... Мислим, че си на всяко гърне
    кисела мерудия!
  • 10 Ха-ха-ха

    14 5 Отговор
    А аз ще кажа на задкулисието че трябва да си смени плочата, или да я обърне от другата страна щото тази песен ни е втръснала вече
  • 11 Някой

    15 5 Отговор
    ДСБ не ги интересува да спечелят максимален брой депутати и да променят България. ДСБ ги интересува да запазят минималния си брой избиратели, които са 4%-8% алчни дясна градска висша средна класа. Ако ДСБ ги интересуваме максимален брой депутати, щяха да разобличат менте социалистите БСП, менте сесните ГЕРБ и менте либералите ДПС.
    И щяха да потърсят сътрудничество с изоставените от всички бг партии 1 млн бедни пенсионери и 600 000 бедни работещи на минимална заплата. Щяха да им дадат необлагаем минимум и социална помощ, но само за бедни пенсионери. Щяха да въведат прогресивен семеен данък доход. Който малко ще повиши данъците на средната класа с доходи 5 000 - 10 000 лева месечно за семейство с двама възрастни. Но много ще повиши данъците на семейства с доходи над 10 000 лева месечно.

    Относно това, че високия данък доход за богатите пречел на инвестициите, това е лъжа. В данъчния закон има вратички за избягване на дандък доход, чрез реинвестиране на печалбите. Когато се инвестира печалбата, върху нея не се плаща данък доход.

    Виновни за сегашната ситуация не са само ГЕРБ, ДПС и БСП. Виновни са и ДСБ, които са некадърни да спечелят понече от 7% на избори и са глухи за проблемите на мнозинството бедни и "смачкани" от системата българи.
  • 12 Точен

    10 7 Отговор
    Илияне, илияне, ясен си. Еничарството е Божие наказание.
  • 13 ГЕРБ=ДПС=БСП

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    С тези политики на "плосък данък" и пенсионна система на тодорживкови комунистически привилегии, според "осигурителен стаж" и минали заплати/платени осигуровки/.
    Говоря за привилегии като една реална година трудов стаж на мелиционер, фатмак, льотчик, моряк ... да се води за 2 години осигурителен стаж. ПП+ДБ няма как да спечелят повече от 20% на бг избори със сегашните си идеологии, ако не го разбират значи са глупаци. Няма как ПП+ДБ да вземат гласове от робите гласуващи за ГЕРБ, ДПС, БСП, могат да вземат гласове само от негласуващите. За да го направят обаче, трябва да дадат на негласеващите това което искат. Т.е. ДСБ трябва да си променят остарялата идеология от XIX и XX век и трябва да приемат съвременна политическа идеология отговаряща на XXI век.

    И трябва да пенсионират Атанас Атанасов, като е нещо като бг аналог на когнитивно разпадащия се Джо Байдан.

    Коментиран от #22

  • 14 Знайко

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    "И е редно негласуващите да се пробудят и да се обедимят срещу мутрите..."

    "На кривата ракета ..."

    Време е ПП и ДСБ да си зададат въпроса какво трябва да променим в себе си, за да отидат негласуващите да гласуват за тях.
    Време е вие наричащите се "десни" да погледнете за истината. Която е, че не негласуващите са виновни, че не ходят да гласуват. Виновни сте вие "десните", че не давате причина на негласуващитеэса станат гласуващи за вас. Виновни сте вие, че не можете са спечелите гласовете им.

    За мен вече, това че ДСБ са по-малкото зло спрямо големите злодеи ГЕРБ, ДПС, БСП ... не е достатъчна причина да отида да гласувам. 35 години гласувам за по-малкото зло и накрая се оказва, че всеки път победител става по-голямото зло.

    Това да отидеш да избираш кой от двамата Румен Радев или Атанас Герджиков да е президент на България, не е никакъв избор. Защота и двамата са зло.
  • 15 Мирчо Спасов

    13 16 Отговор
    ПП и ДБ са най-голямото зло за българския народ.Само продажник и корумпиран или извънредно тъп може да ги подкрепя

    Коментиран от #19

  • 16 Весело

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Моряка":

    "уволнения Подполковник"

    Не е никаква еднодневка, той беше едноминутка. Получи своята 1 минута слава и изчезна завинаги.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПапагалЧО!

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Право на мнение!":

    Омръзна ни! С бойко лягаш с Делян ставаш... как е на вкус мазното кайвенце???? А и кой КОЙ ти е искал мнениенцето –бълвоч??
  • 19 А бе шумкарЮ

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Мирчо Спасов":

    ти жив ли си още? 3те% от "народа" нямате думата!

    Коментиран от #21

  • 20 хххх

    2 10 Отговор
    Нови избори трябват само на мафията! НА България й трябва правителство.
  • 21 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "А бе шумкарЮ":

    Я пак си помисли кои точно са 3те процента от народа, че аз се сещам за едни с около 300 хил.избиратели, дето само ни ги навирате тук!
  • 22 Милчо лаков

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Атанасов е пенсионер с генералска пенсия много отдавна и цица още от две-три майки(поне)....Не му завиждай,а мисли как да станеш като него.С полувисше от ПЖИ-то а е в Космоса.
  • 23 Ний ша Ва упрайм

    4 3 Отговор
    Народа ги разбра кви шушумиги са тия и електоралните им единици са само на жълтите павета един файтон мушмуроци
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти да видиш

    4 3 Отговор
    В България потенциалът на десните партии е не повече от 10%, , защото всички останали са работници и служители и да се олицетворяват с десните партии е малоумно и абсолютно нелогично. Десните партии защитават само капиталистите и олигарсите!