16 Август, 2024 13:05 3 264 69

Деян Колев пред ФАКТИ: Има разминаване в ценностите в образованието между България и Румъния и останалите държави от ЕС

  • деян-
  • колев-
  • център-
  • амалипе-
  • учебна програма-
  • лгбт-
  • образование-
  • закон

Очаквам учителите да започнат да се въздържат от преподаването на теми, които са важни за гражданското образование – толерантността, стереотипите, предразсъдъците и т.н., казва председателят на УС на Център „Амалипе“

Деян Колев пред ФАКТИ: Има разминаване в ценностите в образованието между България и Румъния и останалите държави от ЕС - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев обнародва Закона за предучилищното и училищното образование. Промените в Закона в предучилищното и училищното образование бяха приети на 7 август, а част от политическите партии призоваха държавния глава да наложи вето върху поправките. По темата пред ФАКТИ говори Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

- Г-н Колев, парламентът прие ударно на първо и второ четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин - пряко или косвено, на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност различна от биологичната. Какво се постигна с това?
- След като промените в ЗПУО бяха обнародвани, очакваме няколко негативни последици. Учителите и директорите ще започнат да се ограничават и ще бъдат ограничавани под заплаха за санкции от преподаването на теми, свързани със сексуалната ориентация и сексуалните/семейните отношения. Тези теми винаги са били от голям интерес за младежите и са получавали частичен отговор в училище. Сега, този отговор ще бъде още по-частичен, тъй като много учители ще се притесняват, че каквото и да кажат ще бъде в нарушение на Закона.

Не изключвам на подобни ученически въпроси учителите да отговарят: “Не мога да коментирам, четете написаното в Библията”.

Естествено, този отговор няма да задоволи учениците и те ще търсят информация в интернет, на улицата, в младежки компании. Очаквам също така учителите да започнат да се въздържат от преподаването на теми, които са важни за гражданското образование – толерантността, стереотипите, предразсъдъците, борбата с дискриминацията. Те и досега не са достатъчно разглеждани и дискутирани в училище. Промените в ЗПУО ще създадат допълнителна, при това доста сериозна бариера. Така нашето образование ще продължи да не възпитава активни граждани, което е много сериозна слабост.
Оставям настрани колко несправедливо е това спрямо учениците и учителите, които не се вместват в “калъпа” на традиционните разбирания… Те са обречени да не видят себе си под никаква форма в учебното съдържание.
В допълнение, очаквам за краткото си време на съществуване 50-то НС да приеме или поне да започне обсъждането на още по-рестриктивни текстове. Вече бяха внесени предложения от бившата група на „Величие“, от ИТН, а вероятно и от други,

които предлагат сериозни санкции и дори отнемане на учителска правоспособност.

Разгръщащата се предизборна кампания и заиграването с по-консервативните избиратели, могат да доведат до законодателство, подобно на анти-еврейските закони от 30-те и началото на 40-те години на 20 век.

Показателно е, че по тези важни законови промени не се провежда реален обществен дебат!

Депутатите бързат да ги приемат без да попитат гражданите и участниците в образователния процес – директори, учители, ученици. Радвам се, че въпреки отпускарския сезон с позиции, които осъждат приетите промени, излезнаха и двата работодателски съюза в системата на училищното образование, националния ученически парламент, множество неправителствени организации. Център “Амалипе” също реагира незабавно, като призова президента да наложи вето, а народните представители – да не приемат нови рестриктивни текстове. Важно е всички, които работим с училища, учители, родители и ученици, заедно да защитим демократичните основи на нашето образование.

- Чухме, че това няма нищо общо с толерантността към различните. Кои са различните?
- Разбира се, че има много общо – отнася се до представянето в училище на групи, които обществото приема като различни. Днес законодателството е срещу представянето на възгледи и идеи (за мен е кошмарен самият факт, че в началото на 21 век в България се приемат закони срещу “възгледи и идеи”) относно семейството, пола и семейните роли. Утре това ще бъдат възгледи и идеи за ролята на традиционните малцинства, мигрантите, евреите, мюсюлманите и т.н. Отваря се кутията на Пандора и никой не знае какви чудовища ще излезнат от нея.

- Депутатите обясниха също така - който има различна сексуална ориентация, има цялата толерантност на обществото. А така ли е, всъщност?
- Разбира се, че не е - нагласите спрямо хората с различна сексуална ориентация са силно негативни. Забранявайки тяхното представяне в училище, законодателите допълнително ще затвърдят този негативизъм.

- Обединителното звено са децата, които трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони. И това чухме от депутат. Кой го определя това?
- Едва ли някой може да си даде разумен отговор на този въпрос. Със сигурност младежите няма да се задоволят с подобни липси на отговори и ще ги търсят извън училище. А това допълнително ще срине авторитета на училището.

- ЕС лансира Истанбулската конвенция, ние я отричаме категорично, защото била заплаха. Какво се случва в ЕС и какво у нас?
- Проучването на Евробарометър от 2023 г. “Дискриминацията в ЕС” показва раздалечаване на нагласите между България и Румъния - от една страна, и останалите европейски държави. Показателно е, че в останалите държави мнозинството от гражданите имат желание в учебните програми да присъстват теми като расизма, холокоста, ромската история и култура, различните роли на пола и сексуалната ориентация.

В това отношение България и Румъния са много по-консервативни спрямо останалите европейски държави.

Това различие се задълбочава, за което говори сравнение в проучването на Евробарометър през 2019 и 2023 г. Ние се очертаваме като двете страни с най-големи различия в ценностите от останалите европейци.
Разбира се, в цяла Европа се наблюдава консервативна тенденция. Истанбулската конвенция бе посрещната със скептицизъм и в други държави, но истерия се разви преди всичко в България и в Румъния.

- Как се позиционира България в това „надиграване“ с либералните ценности?
- Както посочих по-горе, тревожна тенденция, представена категорично и от проучванията на Евробарометър през 2023 и 2019 г. „Дискриминацията в ЕС“, е силното разминаване в ценностите по отношение на образователното съдържание между България и Румъния и останалите държави от ЕС. Множество въпроси показват готовността на европейските граждани да приемат/ да не приемат в учебните програми да се разглеждат теми като расизма, Холокоста, ромската история и култура, полът и ред други. По всички тези въпроси България и Румъния се очертават като „най-консервативните“ и най-съпротивляващи се на въвеждането такива уроци. Така например, 85% от гражданите на ЕС са съгласни в училище да се изучава историята на Холокоста и антисемитизма, докато в България този процент е 61, а в Румъния – едва 52 процента. Средно за ЕС 73% от гражданите са съгласни в училище децата да имат уроци относно ромската култура и история, докато в България тази идея се споделя едва от 48% (45% са против), а в Румъния – 51% приемат възможността. Всъщност, ние сме най-негативни в целия Европейски съюз, макар че при нас има подобрение от 4%, докато при съседите влошаването е от цели 8%. Особено очевидно е различието спрямо възможността в училище да има уроци за сексуалната ориентация. Средно за ЕС 71% са съгласни в училище учениците да говорят и да учат и за това. В България 34% от гражданите през 2023 г. са изразили съгласие срещу 68% несъгласие. В сравнение с 2019 г. делът на съгласните е намалял с 4%, а на несъгласните се е увеличил с 8%.
Със сигурност промените в ЗПУО от 07.08.2024 г. ще увеличат допълнително разликите в нагласите на българските родители и родителите от другите държави на ЕС. Само по себе си това е тревожна тенденция, която не бива да подпомагаме, тъй като ЕС е не само общ пазар и нетен донор, но и споделено пространство на ценности.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    110 1 Отговор
    Пред.али.те да мълчат. Не е проявя на толерантност да разправяш мръсотии и сбърканящини на невръстни деца. Това, че има ненормални, не означава че трябва да се натрапва на останалите.
  • 2 този пък

    92 2 Отговор
    лилавия и той барабар петко с мъжете
  • 3 Бръмбар

    102 1 Отговор
    Ей сън не спите, че прокарахме един нормален закон да си защитим децата. А вашите братя в Америка вече в някои щати ще легализират педофилията, сменяйки категорията й на хора със специални нужди.

    Коментиран от #19

  • 4 е вие

    66 1 Отговор
    от етноса ако не сте на сека манджа мерудия неможе
  • 5 Здрасти

    49 0 Отговор
    Аре марш в ляво е..

    Коментиран от #60

  • 6 Последния Софиянец

    60 0 Отговор
    Половината ученици които идват в заведението ми не могат да четат и смятат.Какво ще работят тези младежи?

    Коментиран от #18

  • 7 поредният

    59 0 Отговор
    анонимник изпълзя да блеее

    Коментиран от #68

  • 8 Бонев

    70 1 Отговор
    Грантоедите един по един изплуват на повърхността.

    Коментиран от #13

  • 9 Последния Софиянец

    46 0 Отговор
    Снощи този го биха на площад Славейков хора от Възраждане.Затова е ядосан.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 0 Отговор
    Какво общо с Истанбул има "Истанблудската конвенция"‼️
  • 11 Малък Ром

    41 0 Отговор
    Тази ци.....нин .б,и,т пе...Рас ли е

    Коментиран от #14

  • 12 Разбирач

    60 0 Отговор
    Крайно нездравословно е ЛГБТ-то да влиза в дворовете на училищата и да се доближава до децата. Ако не ми вярвате питайте бащите, те много не са по приказките.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    29 0 Отговор

    До коментар #11 от "Малък Ром":

    Познах го.Снощи го биха на площад Славейков хора от Възраждане
  • 15 стрел☢️к

    39 0 Отговор
    "Тези теми винаги са били от голям интерес за младежите" -- ама не като вмъквате в тях и психичните разстройства
  • 16 малко истински факти

    53 0 Отговор
    Вече изкарват всеки долен либераст на амбразурата , да агитира срещу закона за защита на децата , същите тези либерасти носители на долнопробни извращения , същите , които агитират малки момченца да се кастрират и да се тъпчат със женски хормони ...... време е да се започне почистването на обществото от тия извратеняци .
  • 17 Рачкапур

    54 0 Отговор
    Кой ти плаща Сорос или Америка за България.Какво стана с ромското включване.20 години цоцате.Е верно, включихте се успешно в точене на социалните плащания на Германия,Франция,Англия.Това е най-малкото.
  • 18 стрел☢️к

    6 24 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    "Половината ученици които идват в заведението ми не могат да четат и смятат.Какво ще работят тези младежи?" -- каквото работим ние с тебе тука в коментарите. мен лично ми плащат в рубли
  • 19 Българин

    47 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бръмбар":

    Не виждаш ли, че този човек е платен? Говори за малцинства, които неизменно представя като най-голямата жертва. А всъщност малцинствата често са най-богатите и влиятелни общности. Защото такива като този ги представят в очите на простодушните като жертви, за да подменят истинското им положение. Накратко казано: този ти внушава, че малцинство и слабост са задължително свързани понятия. Но не ти обяснява, че едно малцинство също проявява враждебно отношение към мнозинството. Той е твърде двуличен и продажен, за да има смелостта да го заяви.
  • 20 Макeдонец

    28 0 Отговор
    Колев е циганин!
  • 21 Не им е работа на учителите

    43 0 Отговор
    И никой в нищо не ги ограничава! Нямат задача учителите да обясняват сексуалното поведение и наклонности - в училище децата трябва да учат български, история, география, математика, физика, химия... Не да им прожектират филма Любов...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ххххх

    38 1 Отговор
    Съмнявам се, че децата задават такива въпроси в училище(не говоря за единици), но съм сигурен че ако някой попита, то ще е защото е видял, чул, някой му е казал(в което точно се състои пропагандата). Един да попита и да започнат да обясняват а всички деца в клас колко е нормално ненормалното(за подробности дори не искам да мисля) и да се опитват да създават интереси към това в децата ни.
    Със сигурност не трябва заради шепа хора да се променя обучението в училищата, така както не се обучават в наркоманство или в убийства.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кики

    35 0 Отговор
    Аз имам дете в първи клас и не искам разни извр.атеняци да ѝ обясняват, че може да си смени пола на момче и ще може да се задоволява на 7 години. Като има въпроси към мен или майка си

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Последния Софиянец

    31 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кики":

    Смяната на пола е бизнес за стотици милиарди и затова се влагат милиони за агресивна реклама.И се плаща на политици да я прекарват.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хетеро

    28 0 Отговор
    семействата са мнозинство.ТЕ решават за децата си ,и образованието им, не разни пе..рунгели.EПМ!
  • 31 Дончо

    32 0 Отговор
    Всичкото НПО скочи да протестира, че ако остане така закона хранилката свършва и няма Сороски парички за папане.
  • 32 Демократ

    1 32 Отговор
    Екстремистите копейки внесоха този закон с цел допълнително разделение в обществото, каквато задача им е спуснал Кремъл. Сексуалната ориентация е въпрос, който съществува от древността, защото е присъща на всяко човешко същество, но никога не е била толкова важна за държавите, защото важно е било винаги как се управляват държавите. Личният сексуален живот не е бил определящ. От много години обаче беше въведено определението " обратен" с цел насаждане ненавист и озлобление към различните и разделение на хората. Нашето образование е толкова зле точно защото създава недобре образовани млади хора, които сами трябва да се борят . Пропагандата, която е широко разпространена у нас и конспиративните теории не помагат в ориентацията на младите хора, пренебрегването на християнските ценности дава печални резултати. Липсата на отговорност у отговорните фактори е ужасяваща. Затова сме на дъното.Законите за образованието трябва да помагат за изграждането на общество от знаещи ,мислещи и можещи млади хора, а не да са императивни и забраняващ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 az #СВО

    25 0 Отговор
    Грантояди като тоя скоро ще ходят с разбити глави, ако продължават да се опитват да посягат на децата!

    За българина, тази тема е свята и ще пролее и кръв, ако чужди агенти като тов започнат гавра с децата му...
  • 35 Грантаджиев соросоид

    23 0 Отговор
    Поредният седмохилядник от подписката излезе да пуска крокодилски сълзи, за отнетите права на кака Пепи от One Step да ни обяснява на децата колко са половете и колко вида секс има.
  • 36 шаа

    15 0 Отговор
    Ей, сладур, залепи си бузките с тиксо, че вониш.
  • 37 Катон

    27 0 Отговор
    НПО-та с чуждо финансиране трябва да бъдат разрушени(забранени).
  • 38 син

    19 0 Отговор
    Това че те сърби аналезатора не значи че и децата ни трябва да заразиш.
  • 39 Посолствата

    15 0 Отговор
    Педераслъка е голяма ценност.
  • 40 Хаха

    25 0 Отговор
    В училище би следвало освен усвояването на знания, децата да се учат на трудолюбие, честност, взаимопомощ, състрадание.... Все ценности, но неприпознати, като такива от евроатлантици либерали, дори ги обявяват за "комунистически отживелици"! Навремето как без пропаганда в училище и "специално" внимание обратните Емил Димитров, В. Найденов, Парцалев успяха в своите професии, покриха се със слава и народа ги обичаше! Сега искат не само да втълпяват на децата ни колко е" найс"да си обратен, но и да ги тъпчат от неосъзнати 12 годишни с хормонални таблетки за смяна на пола и то без родителско съгласие! Както е в "демокрациите"!
  • 41 Дани

    15 0 Отговор
    Писна ми п..и да ме поучават?!!! ПРОЧЕТИ ПОНЕ ЕДИН ПЪТ БИЛИЯТА.
  • 42 Трак

    19 0 Отговор
    Кви са тея дебели м-:а-нга-ли мазни българомразци дето ги вадите от всяка дупка с цел да плюят по НОРМАЛНОСТА . Ние като ученици да не би да бяхме сексуално образовани . Айде няма нужда . Учениците са в училище да учат а не да се развращават и да им се говори за секс .. секс след 18 г

    Коментиран от #44

  • 43 Тома

    14 0 Отговор
    Целта на гай дружината е да извратят образованието и да направят децата ни прости като във фаш и е.с.за това наляха пари в образованието и дадоха пари на учителите.И най лошото е че им се получава
  • 44 Хаха

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "Трак":

    От къде - от нафталина, да ръсят безсмислици и глупости вхефир срещу хонорар! Естествено, че няма да отиде например да копа градина, сади и скубе лук, да пие морен вода, но да свърши нещо полезно - може да си счупи меките китки! Гледа на баницата мекото, като повечето извратеняци...
  • 45 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    12 2 Отговор
    Минимална заплата от 1989г. купува ДВА ПЪТИ повече мляко от минималната заплата сега. Минимална заплата след данъците, тогава купува 450-500 литра мляко, сега минимална заплата след данъци, купува 230 литра с по ниско качество. Средната заплата след данъци, купува 1989г - 830 литра мляко, сега средна след данъци, купува 730 литра мляко с ниско качество. Няма ръст на стандартът. През социализмът 60хил. семейства от работническата класа работещи в НРБ, влизаше в ново жилище, сега нула.. Повече от половината българи ходиха на курорт, два пъти в годината. Сега от 100 семейства ходят 8 семейства, и то половината от тях са буржоазия или работят в чужбина, или пари от наследство.

    Коментиран от #66

  • 46 инж. Ганчо Илков

    10 0 Отговор
    Проблемите пред Образователната Система в България не са от Вчера. Отпускат се огромни Финансови Средства но те са преди всичко в Заплати. Реална Реформа която да включва Държавни Образователни Изисквания, Материално Техническа База, Сертифициране Качествата на Учителите Няма. Връзката Ученик, Родител, Учител е не Ефективна. Усвояването на Информационните Технологии създава значителни Разграничения между Ученици и Учители. Учениците проявяват Интереси, които Учителите Пренебрегват. Постоянно Променящите не Координирани Нормативни Документи вместо Положителни предизвикват Отрицателни Ефекти. Заплатите водят до назначаване на "Калинки", които създават Образователен Хаус. Мнимите Експерти не създават Професионални Качества и създават Работещи Бедни. Олигархичната Икономика не създава Среда за Развитие на Конкурентни Пазарни Принципи. Знаещите и Можещите, след завършване на Образованието си Напускат Страната. България изпада в Демографска Дълбока Криза.
  • 47 Служителка в училище

    14 0 Отговор
    Разбирам рева му!!!! Все пак защитава със зъби и нокти циганската общност!!! Иска толерантност, но самия той изобщо не е толерантен към другите!!! Признава единствено цигански етност!!!! Иска в селските училища да бъдат занначавани само учители "роми"/завършили Шумеския университет с подкупи и натиск от страна на НПО/. По отношение на НП "Уязвими групи" /за назначаване на образователни медиатори/ въпросния господин изтъква, че това е заслуга на неговата НПО за това назначени ще са само цигани!!! Подобни елементи нямат място в училищата, защото капсулират дадена малцинствена общност!!!!
  • 48 Яяяяя

    10 0 Отговор
    Все повече млади хора предпочитат да останат бездетни, отколкото някои нетрадиционни учители да обучават децата им. Да се пробват да учат на тези ценности нашите братя , обилно пигментирани
  • 49 Фиууууууууу

    13 0 Отговор
    Тоя бастун защо слага под общ знаменател ЛГБТ, холокоста ,расизма? Прогресивните някой ги преследва ли?
  • 50 ДРТ ПРЧ

    6 1 Отговор
    Като ни приемат в еврозоната ще се уеднаквят всичките ценности, ще станат в евро!

    Коментиран от #64

  • 51 Артилерист

    16 0 Отговор
    Този откровено проповядва джендаризъм. Учителите като правило са умни хора, те знаят кои са традиционните и кои извратените разбирания за сексуалността. Именно извратеняците от САЩ вкараха в абсолютно изкуствена дискусия ЛГБТ идеологията. Как е възможно децата да не знаят от най-крехка възраст кои са момчета и кои момичета, кои са майките и бащите им. Умът ми не го побира, че толкова естествено ясни дадености се вкарват в съчинена дискусия, за да се приказва и доказва, че транссексуалните имали равни възможности с нормалните. Никой не им забранява ориентацията, но защо трябва да я натрапват на всички и карат много деца и млади хора да пощуряват, за да се сменят пола операционно. Какво е това, ако не престъпление срещу нормалността? Или побъркани от охолство и разврат богаташи се чудят как да начешат извратеността си?
  • 52 Цена или ценности?

    4 1 Отговор
    Няма по-агресивни и по-нетолерантни в днешния ден от изповядващите джендаризма. Идеологията им е сравнима с християнството през Средновековието. Затова и представителите на двете идеологии са смъртно ненавиждащи се и яростно се отричат.
    Трябва да си припомним Просвещението и да се върнем към трезвия разум. И към науката като обобщен човешки опит в полза на човечеството и на живота изобщо...
    В светското училище няма място за религии...
  • 53 Българин

    10 0 Отговор
    Малипето да спрат да плескат глупости и неистини.Българският народ е един от най -толерантните в Европа.В България съжителстват нормално българи, турци ,цигани, евреи, арменци и много други народности.Традицийте на народа ни са изградени през много векове, културата ни е такава каквато са я създали нашите предци и затова ние се казваме българи.Който не му харесва в България , има свободата да реши къде да отиде.Всъщност ние не искаме някой като този платен господин от НПО Малипе да ни променя ценностната система и да ни казва че трябва да сме толерантни към някои по различини , които ние даже не забелязваме, просто защото и в това се изразява нашата толерантност към тях.Но не искаме и да ни карат насила да ги забелязваме., защото това пък нарушава нашите права и свободи.
  • 54 Християни сме

    8 0 Отговор
    Който има отклонения, да не ги демонстрира и налага над другите особено над подрастващите, даже това би трябвало да се обяви със закон за престъпление
  • 55 факуса

    9 0 Отговор
    нахрен пундерунгали,бъркайте си по дупките вкъщи,не по улиците и училищатата,нямате мярка вече
  • 56 Българин

    8 0 Отговор
    Въпросите са поднесени по изключително удобен и манипулативен начин! Ето това е пропаганда, а не истинска журналистика!
  • 57 факуса

    7 0 Отговор
    и закон за чуждите агенти да приемат
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Уса

    7 0 Отговор
    Новите деца трябва да знаят,че всичко идва с времето и никой не е останал некл тен а само недо клатен.Какъв е тоя зор у възрастни с психични отклонения да пришпорват децата към ранен секс..?Това са педофилите криещи се под крилото на лгбт психарите
  • 60 У лево

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    При Корнелия ли? Те я предвариха със тия закони.
  • 61 Дабе

    5 0 Отговор
    На кой му пука какво мислят и искат от някакъв си център Амалипе??? От моя център пък викат такива като тоя да висят по клоните .
  • 62 Пипо

    5 0 Отговор
    Вярно, че тийнейджърите имат нужда във един момент от известно количесто образоване по темата, но въпреки това:
    пропаганда, популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин - пряко или косвено, на идеи или възгледи, свързани с КАКВАТО И ДА Е СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ, традиционна или не. Това трябва най вероятно да се постави на същата скала, където се намира педофилията и честно не мисля, че трабва да е много под нея като наказуемо престъпление.
  • 63 Дедовия

    4 0 Отговор
    Не посягайте върху децата и тяхната психика. Българинът винаги е бил изключително толерантен и добронамерен спрямо другите религии. Не е бил никога агресивен и некоректен спрямо различните, но извинете да се намесват грубо в нашия християнски морал и ценности ТОВА НЯМА ДА ГО БЪДЕ!!!!. Като не им харесва да вървят към любимия си лицемерен и продажен запад, тук НПО нямат работа !!!. Знаем кой подклажда огъня на този начин на действие и е време БПЦ да се намеси ТВЪРДО в защита на Българската Нация, чрез въвеждане на ВЕРОУЧЕНИЕ поне до 12г възраст.
  • 64 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "ДРТ ПРЧ":

    Това е и една от причините да не искам да приемаме еврото. Ползи малко а колко вреда може да донесе на народа ни. Ще ни налагат такива неща като ЛГБТ в училище и няма да можем да гъкнем. Щеше ли правителството да може да приеме този закон сега ако бяхме приели еврото? Не всичко е пари!
  • 65 УжасТ

    1 0 Отговор
    "В България 34% от гражданите през 2023 г. са изразили съгласие срещу 68% несъгласие."

    Ех, Деянчо, Деянчо, ако в училище беше учил вместо да мислиш само за мъжки ласки щеше да знаеш, че 34+68 прави 102, а няма как общия процент да е над 100:)
    Благодаря ти, че доказа, че имаме нужда от този закон!
  • 66 На мен не ми обяснявай

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Като си се хванал за млякото, хайде кажи сега колко захар 1,60 тогава и сега на промоции 1,67, без промоции 2 лв., можеше да купиш тогава и сега. Дъвъудебилните манипулатори на овче стадо.
  • 67 Яко

    0 0 Отговор
    демокрация баце, който не му понася да се изнася имаше едно време една приказка. като им харесва европата в това отношение прав ви път. там ще ви приемат с отворени обятия.
  • 68 Институт по Пунтамаристика и Каскетизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "поредният":

    „Амалипе“ е ромска дума, която означава „приятелство“ - не е той анонимник ами бая добре платен пропагандатор. За такива като него Христос сякаш е казал: "Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате да изпълнявате..."
  • 69 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ..." АЗ НЕ СЪМ ПЕ ДЕ РА СТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАААА ---САМО А НУ СЪТ МИ Е ВАШ И ВИНАГИ ТОЙ - ЩЕ БЪДЕЕЕ " !!!!!!!!!!!!!!