31 Август, 2024 13:00 2 875 54

Надежда за Африка

  • африка-
  • държави-
  • богатства-
  • разпределение

Операцията срещу африканската държава е подготвена от Франция и предположително – от щатската наемническа компания «Blackwater». Техническа поддръжка на място оказват диверсанти на украинското разузнаване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 25 до 27 юли 2024 год. в областта Тинзаутен в Мали подразделение на националната армия и ЧВК «Вагнер» води неравен бой против банда на сепаратистите – туареги и «Ал-Кайда». Военните понасят значителни загуби. Метежниците застрелват част от пленниците, за откупуването на останалите се водят преговори.

Операцията срещу африканската държава е подготвена от Франция и предположително – от щатската наемническа компания «Blackwater». Техническа поддръжка на място оказват диверсанти на украинското разузнаване.

За разлика от Европа, която е еднолично окупирана от глобалистите, използващи военния ресурс на САЩ и Великобритания, за богатствата на Черния континент се борят най-малко 13 страни. Чуждите военни бази там са 11. Отделно американците поддържат 34 аванпоста в ключови райони. Примерното разпределение на силите в това нашествие е следното:

Либия – Турция, Италия, ОАЕ

Мавритания – Франция

Мали – Франция, САЩ, Германия, Белгия

Нигер - Франция, САЩ, Германия, Италия

Чад - Франция, САЩ

Еритрея – ОАЕ, Израел

Сенегал - Франция, САЩ, Канада

Буркина Фасо - Франция, САЩ

Джибути - Франция, САЩ, Китай, Германия, Япония, Италия, С. Арабия

Сомалиленд (територията официално е част от Сомалия) – ОАЕ

Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост) – Франция

Гана – Великобритания

Камерун – Франция, САЩ

ЦАР - Франция, САЩ

Южен Судан – САЩ

Габон – Франция, САЩ

ДР Конго – САЩ

Уганда – САЩ

Кения – САЩ, Великобритания

Сомалия – Турция, ОАЕ, САЩ

Сейшели – САЩ, Индия

Ботсвана – САЩ

Мадагаскар – Индия

Отбелязано е присъствие на «музикантите» от ЧВК «Вагнер» в Мали, Гвинея - Бисау, Гвинея, Буркина Фасо, ЦАР, ДР Конго, Ангола, Ботсвана, Мозамбик, Мадагаскар.

Африканският корпус на МО на Руската федерация предположително е стъпил в Судан, Еритрея, ЦАР, Мозамбик и Мадагаскар.

В края на миналия век редица африкански държави навлизат в опасен период. Те не са укрепнали – да не забравяме, че извоюват своята независимост наскоро (в периода между 1960 – 1970 год.), а някои от тях така и не заживяват мирно заради необявената война, водена от вътрешни и външни сили против официалните власти. И изведнъж им се налага да решават самостоятелно сложни въпроси, свързани с икономиката, обединението на обществото и защитата на границите. А отглеждания от Запада и арабските монархии радикален ислямизъм също настъпва - превръща се в сила, заплашваща светските общества.

Трябва да отбележим, че до голяма степен тези сътресения се дължат на предателството на М. Горбачов. Партийната върхушка разруши социалистическата система и с това предизвика сериозни катаклизми по цялата планета. Получили свобода на действие, капиталистите и терористите започнаха своя кървав поход.

Някои страни са принудени да искат чуждестранна военна помощ, понеже техните силови структури са неспособни да осигурят националната безопасност. Но отказът от суверенитет не им помага. В много случаи чужденците наблюдават безучастно изстъпленията на радикалните елементи срещу беззащитното население, както например е в Руанда. Съвестта на «демократичното общество» е покрита с подобни кървави петна.

«Миротворците» се грижат не за мира на подопечните им територии, а за своите икономически интереси там. Аборигените са разходен материал – така е било и преди сто години, и преди четиристотин. В нещастната Нигерия, например, китайци и западняци се борят за надмощие, добиват нефт (до неотдавна около 70% от изпомпаните количества се продаваха нелегално, без печалбата да влиза в държавната хазна), извличат полза от инфраструктурни проекти… А в същото време ислямистите безчинстват. В навечерието на миналата Коледа те нападат 15 села. Заколват 198 човека, раняват 300. Полицаите изчакват 12 часа преди да решат да се появят. Изобщо, за 14 години в страната са убити 50000 християни.

Малко статистика за терористичната дейност през 2023 год. в африканските държави, в които са разположени американски контингенти:

В Сомалия групировката «Аш-Шабааб» убива 7643 човека (три пъти повече от 2020 год.).

В Нигер джихадистите отнемат живота на почти хиляда невинни.

В Буркина Фасо загиналите от ръцете на бандитите са 8000.

Увеличават се нападенията на «Ислямска държава» в Мозамбик.

И няколко думи за ситуацията в Сахел.

През март 2013 год. в ЦАР мюсюлманската групировка «Селека» сваля президента и подлагат на геноцид християнското население. Зверствата са невъобразими. За да прекрати погромите, Париж изпраща военни в рамките на операция «Сангарис». Малко по-късно ООН също започва своя мисия за възстановяването на мира в страната - МИНУСКА. Чужденците не помагат особено. През 2016 год. французите се измъкват тихомълком.

Насилието, естествено, по никакъв начин не възпрепятства добива и продажбата на прословутите «кървави диаманти».

През 2018 год. ръководството на републиката се обръща за помощ към ЧВК «Вагнер». Руските момчета обучават правителствената армия, участват в акции срещу бандитите. Постепенно стабилността се завръща.

През 2012 год. туарегите вдигат въстание за независимост в Мали. Това събитие е пряко свързано с унищожаването на Либия от НАТО. Постепенно ислямистите (например, групировката «Ансар ад-Дин») поемат контрола в ръководството на сепаратистите. А от Сирия към тях се присъединяват главорезите на ИДИЛ (обучавани и въоръжавани от Запада). Положението за властите става критично. През 2013 год. Париж обявява, че започва операция «Сервал», която по-късно е продължена от «Бархан». Африканският съюз също изпраща свой контингент. Въпреки демонстрираните усилия, джихадистите не са победени. Легионерите избягват открити стълкновения с тях. Нещо повече – французи и американци обучават бандитите в своите малийски бази (например, в района на гр. Кидал). През 2022 год. новият президент в Бамако моли Москва за помощ. «Оркестрантите» се заемат с възстановяването на реда.

От 2015 година Буркина Фасо воюва срещу ислямистите (ИДИЛ, «Ал-Каида», «Боко Харам» и др.). Бандитите владеят около 40 процента от територията на страната. Дълго време властите и френският контингент не успяват да се справят с тях. През 2022 година на помощ на новото правителство идват «вагнеровци». От 24 януари 2024 год. те са заменени от Африканския корпус на МО на Руската федерация.

Успехите на военните съветници на Москва в Африка се дължат на няколко причини.

Отлична подготовка.

Добра организация.

Смелост, често преминаваща в жертвоготовност.

Освен това у клиентите често Русия се свързва със СССР. Наистина, сегашната капиталистическа държава опитва да изтрие славното социалистическо минало, но много чужденци помнят доброто, сторено им без капчица корист от съветските хора… На тях те дължат своята свобода, индустрия, образование.

А също така – Северната империя не се е опетнила с колониализма. Тя помага на хората. Не граби. Приема ги като човеци.

Като послесловие прилагам част от вчерашната военна сводка от Мали.

В Тинзаутен са нанесени удари по обекти на ислямистите. Активизирано е патрулирането в прилежащите райони. Малийските въоръжени сили с подкрепата на ЧВК «Вагнер» провеждат рейдове в няколко села - заловени са информатори на бандитите, намерено е оръжие.

В централната част на страната е неспокойно. На пътя между Дуенци и Госи два камиона на националната армия попадат на мини. В друга засада джихадистите убиват 15 войници.

На границата с Мавритания бандитите от «Ал-Каида» атакуват два армейски поста. Военнослужещите бягат, захвърляйки оръжието си.

Новините разкриват състоянието на малийската армия. Правителството увеличава числеността на личния състав, но заради недостига на офицери, подготовката на попълненията е много лоша.

В телефонен разговор външният министър С. Лавров увери своя малийски колега А. Диоп, че руските структури са готови да помогнат за повишаването на боеспособността на малийската армия. Най-вероятно той има предвид Африканския корпус, чието базиране в страната е очаквано вече повече от месец.

Войната е тежък труд. И той трябва да се върши съвестно. За да има надежда.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    35 8 Отговор
    "за богатствата на Черния континент се борят" не за хората... ПИРАТИ С АРМИИ са "помагащите" на Африка
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Износът на руския "МИР" в Африка

    34 53 Отговор
    ще приключи безславно!

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТИГО

    19 5 Отговор
    Толкова е писал само за да разберем че без "Сините " "Тъмносините " Не стават ни за работа ни за нищо ! Просто е
  • 6 Айде

    37 17 Отговор
    Е, и!? Едностранчив коментар с неоправдани хвалебствия за Русия! За това пък в Европа, Азия и Америка сме цъфнали и вързали! Човешкото племе е неуспешен експеримент!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руски писатели някакви

    28 21 Отговор
    Тоз момче едва ли знае какво говори..говори за политически образувания базирани на племенна идентичност като по-голямото племе контролира ресурсите и подтиска всички останали..там единствения важен въпрос е кой има финансовия ресурс да купува оръжие и боеприпаси..ресурс който естествено идва от полезни изкопаеми
    идеята че някой ще освобождава черна Африка е дълбоко нелепа и безмислена защото ако племената бъдат оставени сами на себе си ще живеят в перманентна война както досега след деколонизацията
    Просто гъстотата на населението в определени райони далеч надхвърля хранителния и воден ресурс и конфликта е неизбежен..Африка на картата може и да изглежда голяма но почти цяла Африка живее в състояние на постоянен глад

    Коментиран от #38

  • 9 Просто е

    47 19 Отговор
    Ами натото се опита да обгради Русия, затова Путин ги удари в колониите, откъдето западняците смучат ресурси. В интерес на истината, запада не го очакваше този удар, мислеха си че Русия е твърде слаба, за да ги изгони от Африка

    Коментиран от #45

  • 10 една свястна статия

    43 20 Отговор
    За последните две седмици .
  • 11 хриси

    46 18 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    хайде в лево ма джендър ,какво търсят американците и франсета там /?

    Коментиран от #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стоян

    16 32 Отговор
    подразделение на националната армия....... това е хунта бе,руски подлоги
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пак ли тоя?

    20 20 Отговор
    лишено от смисъл четиво.тоя е особено нередовен
  • 18 Факти

    21 40 Отговор
    ЧВК Вагнер са руски бандити, финансирани от фашистка Русия, за да подпомагат военни хунти в замяна на природни ресурси.

    Коментиран от #37

  • 19 ТИГО

    18 31 Отговор

    До коментар #12 от "россиян..":

    А какво търсеха СССР в Полша и Чехия и Унгария миналият век???

    Коментиран от #40

  • 20 Ддд

    16 26 Отговор
    Някой хвали и целува задка на Рашитсан тука.
    Що не каза за това че някой бивши френски колонии изгониха фреските сили за сигурност, и държавата Франция, като гарант за сигурността. И започнаха да се бият групировки помежду с, след като Франция се изтегли?

    Коментиран от #28

  • 21 фон смоухайзен

    18 0 Отговор
    то като мутрите едно време където надушат пари и са там по 10 човека щото са много страшни а полицията играй партия
  • 22 Освободителите идват казаха

    17 19 Отговор
    Трябва да си много неграмотен да вярваш че ЧВК Вагнер ще нахранят най-бедната част на Африка..тн наречената Субсахарска Африка..Вагнер са там за да продават калашници на индианците..тия дупки се управляват от военни хунти чиито единствен интерес е да въоръжават и изхранват стадото което ги крепи на власт..останалите са просто статистика
  • 23 Сус бре

    15 26 Отговор
    Капейка ,

    Тоя изкара Вагнер някакви светци .

    Ей ГладкоМозъчен

    Знаеш ли Вагнер
    Колко африкански жени са изнасили ?
    В така наречените ферми .
    И никой не им търси сметка .

    Какви простотии си написал
    Червено Чаршафче

    Коментиран от #26, #52

  • 24 Хак

    23 14 Отговор
    Какво стана не ви харесва статията ,защото представя западния свят като завоевател. Виждате какви са вашите господари краварски. И колкото и да плюете по Русия най голямото зло са САЩ, Великобритания и Франция.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хак

    24 13 Отговор

    До коментар #23 от "Сус бре":

    Айде по полека европед.. първо виж краварите какви ги вършат в Ирак,Сирия. Краварите цял континент с хора избиха и ги затвориха в резервати.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ха-ха-ха

    19 10 Отговор

    До коментар #20 от "Ддд":

    Нали, интересно. Но мисля че в статията ясно казаха кой е подстрекателя - Франция и САЩ , украински диверсанти заедно с ислямски групировки. Знаем я ние от собствен опит какво значи гаранция-Франция.

    Коментиран от #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 копей&CO

    8 13 Отговор
    не са сещам за нито една американска колония , но "просветените" пропагандисти могат да ма опровергаят
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Факт

    7 10 Отговор
    Всичко е за пари и грабежи. Само британците са алчни, но и изграждат.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тоз момче

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Руски писатели някакви":

    знае какво говори.
    Западът присъства много повече в Африка от Русия или Китай.
    И за демокрация а за да лапа.
    А тия племена Кадафи в Либия ги държеше здраво.
    Убиха го и сега в Либия има 2-3 правителства.
    Та идеята в, че дори където някой си реши проблемите някак си, Западът идва и разрушава.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Какво търсеха ли?

    10 10 Отговор

    До коментар #19 от "ТИГО":

    Търсеха буфер срещу Запада.
    Защото бяха победители в една война,в която изгубиха 20 милиона и половин държава разрушена.
    И Източноевропейските социалистически държави бяха като една буферна зона.
    Сега стана ли ти ясно?

    Коментиран от #47

  • 41 да бе

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "хриси":

    същото, каквото и вие, само че по-добре
  • 42 да бе

    8 7 Отговор

    До коментар #28 от "Ха-ха-ха":

    точно вие да говорите за гаранции е нелепо ... вие бяхте гарант за териториалната цялост на украйна, а я нападнахте 2014г.
  • 43 Идиот

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Не са били 20":

    300%
  • 44 стоян георгиев

    10 7 Отговор
    Някакво чудо ли се случва тук??? Най-накрая да прочетеш истината за нещата, които се случват около нас, а не само укро краварска пропаганда!
    В шок съм!

    Коментиран от #51

  • 45 Баба Гошка

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Просто е":

    Ха да ги удари и в България - новата послушна килония
  • 46 Добре, че тоя "автор" 4000ник не е куче,

    4 5 Отговор
    щяха да го евтаназират за бяс и глупости...
  • 47 🤣🤣🤣хИхИхИ

    8 7 Отговор

    До коментар #40 от "Какво търсеха ли?":

    И като го търсеха ко намериха. Освеб че Пу Первий и Паследний увеличи границата на тоя буфер с още 1500 км непосредстени територии.. А от изток драконя е седнал и гледа как остатъците от Раша плуват в реката..
  • 48 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    СТРАННО !!! НИЩО ЗА КИТАЙСКАТА НАМЕСА НА КОНТИНЕНТА ---НЕ ВИ ИЗНАСЯ --А ЖУРНАГЪЗИЦИ НЕЩАСТНИ --А !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 49 пленените нашественици

    7 6 Отговор
    главно френски и американски наемници трябва да бъдат живи опечени на кол и храна за животните за да осъззнаят че са напаст и са на чужда земя
  • 50 Валентин

    7 7 Отговор
    Пореден руски репортаж.
    Толкова са нагли, че даже ползват руски, а не български кавички.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ЩО КВИЧИШ БЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Сус бре":

    ОЩЕ НЕ СЪМ ВКЛЮЧИЛ ВИБРАЦИИТЕ
    АДЕ ОТПУСНИ СЕ
    ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Е ВЪТРЕ
  • 53 Митрофан ханъм

    4 0 Отговор
    Моля аФтора да мине през пасоля да си вземе капейите...
  • 54 Анджо

    4 0 Отговор
    Русняка не е имал колоний, е защо се разпадна на държави.