15 Юни, 2014 10:23 12 674 2

Унизително е

  • южен поток-
  • унизително е-
  • политици
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от предаването "Деконструкция" на БНР, публикуван в Поглед инфо

Част от задкулисието в България се самонападна и започна да се разпада. На фона на този разпад обаче още повече става ясно как държавната репресивна машина, както и прокуратурата, може да бъде ползвана за конкретни лични цели и разправи. Става ясно и какво дълбоко срастване има между бизнеса, престъпността и властта. Държавата функционира само по поръчка и срещу заплащане. Иначе държава няма. Това се вижда и от демонстрирането на липсата на суверинитет при взимането на правителствени решения. Много коментари се направиха през седмицата за Южен поток, за правителството, за БСП, ДПС и политическата ситуация.

Симпатичен е коментарът на Валери Найденов, който той публикува на своята страница във фейсбук, позволявам си да го цитирам: „Човек не може да се изказва "за" или "против" Южен поток, докато не види договора. А договорът е таен, не се знае дори дали има договор. Европейската комисия настоява да го спре заради корупционни практики. Американците - заради техните геостратегически интереси. Орешарски избра второто, вероятно за да прикрие първото.” Закачлив, но неприятно истински коментар. Невероятно звучи, но българската власт винаги съчетава две основни характерни черти – алчност и невежество. Дори най-непросветеният човек би се досетил, ей така от обща култура, че процедурата по изграждането на Южен поток ще се гледа с извънредно голяма лупа. Че това е проект от геополитическо значение, че вниманието на различни национални и наднационални полюси ще бъде съсредоточено изключително върху чистотата на практиките. Че дето се казва, светът е във война. Че само да си сгрешил запетая и ще бъде протакан проектът толкова много, че сам да се унищожи, както стана с много други проекти и от едната и от другата страна, помним примера за Белене, помним за Набуко, ако щете. Докато времето тече, нещо се променя, някои от играчите се отказват, други идеи възникват и т.н. Така че не мога да повярвам, че това правителство е замотало и замело процедурата просто от алчност, без да предвиди, че ще бъде санкционирано от външни компетенции.

Толкова е невежа историята, че дори бих допуснала, че е някакъв саботаж с неясен произход. Примерно, външни фактори да използват местното невежество и алчност за да конструират бъдещ провал. Но знаете ли защо отхвърлям подобна конспиративна теория за неясната процедура за Южен поток?!!! Защото нашите управници, скъпи граждани, са толкова неадекватни, че дори не могат да бъдат ползвани в подобни операции. Откровените глупаци могат да се предскажат, те могат да бъдат ползвани за определена игра. Но алчните глупаци, глупаците със самомнение, глупаците с образование, глупаците с инициатива никога не могат да бъдат ползвани, защото са непредсказуеми, те са собствено активни в неизвестна посока. Те провалят дори провала.

Това е проклятието на България, повярвайте ми!!! Безскрупулна, крадлива и извънредно арогантна върхушка. Гафът с Южен поток е много по-голям от гафа с Пеевски. Това е гаф от световна величина. Както и пресконференцията, дадена под зоркия поглед на тримата американски сенатори. Руските медии написаха: „Американците преустановиха Южен поток в България; тази пресконференция взриви енергийния свят.” И още нещо написаха: „Русия не може да се доверява на думите и обещанията на днешното българско правителство, което не умее да издържа на удари и да отстоява националните интереси.” Руснаците дори говорят за, цитирам, „стремителна деградация на БСП”.

Според една от версиите в руските медии, украинският премиер Яценюк е обещал да продаде газопреносната система на Украйна на група американски и европейски компании. Става дума за магистралните газопроводи и газовите хранилища. Ако проектът Южен поток се реализира, тази сделка ще се окаже не особено добра. Но няма значение дали тази версия за интригите около Южен поток е вярна. Достатъчно е да се знае, че ЕС и световните финансови институции оказват финансова помощ на Украйна в размери на милиарди евро, и те ще очакват Украйна да не е най-големия губещ на този свят от транзита на газ. Както сами се досещате, Украйна е ненужна без нейните тръби за газ. Тя е разменна монета, тя е интересна и важна само като транзитен газов играч.

Отношението на световните играчи към Южен поток реши съдбата на това правителство. Което правителство обаче можеше поне да се държи достойно.

Унизително е да наблюдава човек хората на властта в тази държава.

Унизително е.

Това наистина е патология.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
  • 2 Валентин Петров

    0 0 Отговор