Last news in Fakti

27 Юни, 2014 13:06 2 935 3

Божидар Димитров: ДПС дискриминира хората от български произход

  • божидар димитров-
  • дпс-
  • дискриминира-
  • хората-
  • български

Да не работим на парче, решавайки с поправки проблема на отделни етноси, а да го решим наведнъж, заяви той

Божидар Димитров: ДПС дискриминира хората от български произход - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историческите събития през ХІХ и ХХ век оставиха много български граждани или поданици в съседни или близки държави без българско гражданство. Те са от различен етнически произход – българи най-вече, но също турци, албанци, роми, румънци, евреи. Не е вярно, че тези от български произход получават лесно българско гражданство.

Това мнение споделя бившият министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, проф. Божидар Димитров, относно облекчената процедура за даване на българско гражданство на турски граждани, потомци на изселници от изселванията през 1949-1951 и 1968-1979 г., за която ДПС е внесла поправка в закона за българско гражданство.

В сега действащият закон българите са длъжни да доказват българския си произход с някакъв документ – кръщелно свидетелство, акт за раждане, лична карта или паспорт на баби и дядовци, военна книжка. А много от тях нямат такива документи – унищожени, загубени или просто не биха могли да имат такива документи, тъй като в някои страни като Македония, Гърция, Албания бе забранено да има българи, а в други /Сърбия, Турция, СССР/ е дискомфортно да се обявиш за такъв.

Ако поправката, предложена от ДПС бъде приета в този вид, т.е. всеки потомък на турски изселник от България да става автоматично български гражданин /това засяга не 300 000 души, а близо милион днешни турски граждани/, то тогава хората от български произход ще бъдат дискриминирани, твърди проф. Димитров.

По силата на днешния закон те трябва да доказват, като в повечето случаи не могат поради липсата на документи, че са от български произход, докато днешни турски граждани трябва да доказват само, че прабабата и прадядото са дошли от България в Турция и са приели доброволно, че се отказват от българско гражданство по силата на междудържавни споразумения, подписани от правителствата на България и Турция.

Ще напомня, че и без тях българското им гражданство щеше да бъде отнето от самата Турция, тъй като доскоро тази държава не признаваше двойно гражданство, казва проф. Димитров.

Според него проблема може да се реши така, както го решиха преди две години Румъния и Унгария – две страни членки на европейския съюз, със сходна историческа съдба.

След Втората световна война значителни държавни територии, барабар с населяващите ги унгарски и румънски граждани бяха откъснати и предадени на други държави. Преди две години те приеха закон за гражданството, който автоматично дава гражданство на всички бивши техни граждани в откъснатите територии. За Унгария това са цели региони в Словакия, Сърбия, Румъния, Украйна. За Румъния това е цяла Молдова и част от Украйна. Моите сведения са, че за една година 400 000 унгарци и 500 000 румънци са получили съответното гражданство.

Това решение бях предложил в поправките към Закона за българското гражданство, но то за разлика от другите поправки не бе прието, казва проф. Димитров и признава, че тогава румънските и унгарските поправки в техните закони не бяха още приети и нямаше какво да „охрабри” българските политици. Сега положението е друго, подобна поправка има европейски прецедент.

Колко народ е имал българско гражданство в 1944 г., чиито потомци живеят днес в чужди държави. Като изключим турците изселници само в Македония те са 1 400 000 души. В Сърбия /в Поморавието и Западните покрайнини/ - 400 000 души. В Беломорска Тракия и част от Вардарска Македония – 450 000 души.

Това са само хората, които са имали българско гражданство /поданство/. Но към тях трябва да прибавим и българите в Молдова, Украйна и Румъния /около 1.5 милиона/, които са били прогонени от османските власти в ХVІІ-ХІХ век преди да има българска държава. Те също трябва да се определят като насила прогонени от власт, не по-малко тоталитарна от комунистическата власт. Би трябвало гражданство да се даде автоматично и на потомците на изселените в края на 40-те години на ХХ век 50 000 евреи.

Така, че да не работим на парче, решавайки с поправки проблема на отделни етноси, а да го решим наведнъж, както го сториха Унгария и Румъния, заяви проф. Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hristo Lozanov

    1 0 Отговор
    Мисля, че това е много добро решение, предвид че се топим като нация. Вместо да приемаме имигранти и да се циганизираме, автоматично получаваме 3-4 милиона чисти българи от които много ще се върнат да живеят в България.
  • 2 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор
    гражданство по призход могат да получават само етническите българи.турците могат да получават такова в матичната си държава.няма как турци от турция да получават българско гражданство по произход.
  • 3 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Проф. Божидар Димитров много отдавна се мъчи да спаси БЪЛГАРИЯ от етнически игри, но българския парламент не се ИНТЕРЕСУВА от това. Парламентаристите са готови да продадат цялата ни ДЪРЖАВА само и само да угодят на този който дава ПАРИ.