27 Юни, 2017 14:55 8 371 5

В Унгария ще строят пееща магистрала

  • strabag-
  • магистрала-
  • r67
В Унгария ще строят пееща магистрала - 1

Консорциум с участието на австрийския концерн Strabag ще реконструира 20-километров участък от унгарската магистрала R67, по който пътната настилка буквално ще пее. За целта ще бъде използвано специално покритие, което издава звуци при движение с определена скорост.

Малки ямки с различна дълбочина, разположени на точно определени разстояния, ще възпроизвеждат популярната песен "Маршрут 67" на унгарската рокгрупа "Република". Звукът ще се генерира от търкането между гумите и асфалта, но само при движение с точно 110 км/ч.

Проектът на стойност €212 млн. не е оригинален. В Япония вече има поне 20 "пеещи" магистрали, а първото музикално шосе е построено още през 1995 г. в Дания. В Корея също има подобни пътища, макар че там целта не е развлечение, а мярка срещу заспиване зад волана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fot

    5 1 Отговор
    Тук между Чирпан и Стара Загора на Тракия, както и между Яна и СОП колите тропат от "естествени" слягания, възпроизвеждащи следния код: "..-. ..- -.-. -.- / --- ..-. ..-. / - .-. .- -.-. ."
  • 2 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    Съжелявам, но не всеки разбира морзовата.... Интересното е, че унгарците имат чудесни пътища и се спират на 110 км/ч. !? А ние сме на 140 км разрешена максимална скорост, управниците ни "плачат" че се избиваме по пътищата, но не смеят да я намалят!???! Жалко, никога няма да пътуваме по пеещи магистрали , а по вечно ПЛАЧЕЩИ !!

    Коментиран от #3

  • 3 бай Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Не са се спряли, ограничението е 130.
    С това се опитват един вид да поощрят по-спокойното каране.
  • 4 onq s konq

    2 3 Отговор
    Тия магистрални песни нали ви е ясно че влизат в стойността на винетката?А ако си плащаш няма проблем да има и играещи магистрали
  • 5 плащач

    3 1 Отговор
    Е па плащаме си и колата от дупка на бабуна играе по магистралата и пее, че и тропа.