Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 05:46, обновена 27 Юни, 2022 17:51 49 204 3

10 вида мед и за какво е полезен всеки един от тях

  • мед-
  • видове мед-
  • различни-
  • помага-
  • свойства-
  • полезен

Видът на меда се определя от растенията, от които пчелите събират прашец

10 вида мед и за какво е полезен всеки един от тях - 1
Снимки: shutterstock

Непрекъснато се говори колко полезен е медът, особено когато времето застудее и дойде сезюонът на настинките. Но за кой точно мед става дума? Знаете ли колко вида мед има? А знаете ли, че всеки от тях има различни лечебни свойства?

Медът, събран от различни растения, се различава както по аромата и вкуса си, така и по своя химичен състав. Лечебните и хранителните свойства на меда до голяма степен се определят от вида на медоносното растение, от което пчелите са събрали нектара и от условията, при които е съхраняван.

В зависимост от вида и броя на растенията, от които пчелите са събирали нектар, медът бива монофлорен (от цветовете на едно растение) и полифлорен (многоцветен, т.е. от много видове растения).

10 вида мед и за какво е полезен всеки един от тях

Ето кои са най-често срещаните видове мед:

Акациев мед
Има чудесно антисептично действие. Употребява се и при безсъние, стомашно-чревни заболявания, успокоява кашлицата. Смята се за един от най-качествените видове мед, кристализира се много бавно, заради което е и един от най-предпочитаните. Цветът му е светъл, прозрачен, сладък и с характерния за акацията аромат.

Липов мед
Съдържа ефирни масла, а техният състав е фарнезол, който придава характерния аромат. Действа успокояващо върху нервната система и антисептично, което определя и лекарствената сила на липовия мед. Той помага при кашлица и безсъние и подпомага лечението на бронхит.

Манов мед
Получава се от сладката течност (мана), отделяна от листата и от други части на широколистните дървета като дъба и вече споменатата липа. Има твърде специфична миризма и кисел вкус, но е достатъчно богат на аминокиселини и минерални вещества. Използва се най-вече при простудни заболявания на горните дихателни пътища, различни алергии и анемия.

Слънчогледов мед
Има светлокехлибарен цвят със златист оттенък. Действа положително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики.

Мед от рапица
Той се получава от нектара на етеричното растение рапица. Има бял, понякога бледожълт цвят, приятен аромат и сладък вкус.

Ментов мед
Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

Лавандулов мед
Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

Мед от магарешки бодил
Един много интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценното качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Детелинов мед
Както цветът на това растение, така и медът, произвеждан от него, съдържа флавоноиди, ефирно масло, вещества с фенолов произход. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разстройство, укрепва и подобрява функциите на белите дробове. От червената детелина има червено-жълт цвят, а от бялата — млечнобял.

Плодов мед
Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения. Докато е пресен има жълто-червен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт. Бива сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

10 вида мед и за какво е полезен всеки един от тях


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    17 0 Отговор
    Букет - това е последният летен мед, от разни цъфтящи треви, храстчета и др. растения,аз го харесвам най-много.
    Мед от драка - на места драката я има в изобилие, и някои пчелари успяват да извадят мед от нея, полезна е за хора, които имат язва и др. стомашно-чревни проблеми.
    Медът от рапица е много подценявам у нас, изключително е полезен за жените болни от коксартроза и някои гинекологични заболявания.
  • 2 шутколизач

    4 30 Отговор
    Жената предпочита от моя натурален "мед" и винаги е в много добро здравословно състояние, весела и лъчезарна.
  • 3 Явор Колев

    11 1 Отговор
    Мановият мед от Странджа не е кисел. Има нюанси на аромата си всяка година, като варира между лешников, орехов и други...