Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 22:21 12 868 43

Къци Вапцаров иска да строи цирк и телевизионно студио в Южния парк?!

  • южен парк-
  • къци вапцаров-
  • строителство-
  • конституционен съд

Конституционният съд пусна да се строи в парковете на София

Къци Вапцаров иска да строи цирк и телевизионно студио в Южния парк?! - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Забраната за строителство в Южния парк и други зелени площи в София падна в Конституционния съд, съобщи бТВ.

Така нареченият мораториум за строителство защитаваше парковете, в които има частни терени. Застрашен ли е Южния парк в София от застрояване?

Едно от знаковите места в Южния парк - хълмът със сцената и цилиндрите, е собственост на Къци Вапцаров. Шоуменът го притежава, но всички го използват.

„Мога да си го оградя, но това ще е адски нелепо. Насред парка някакво оградено място. Купих това, тъй като имах прекрасната идея да направя едно малко ТВ студио. След това имах интересни намерения да правя тук цирк“, разказва Вапцаров.

Хълмът на Къци е изкуствено създаден с изкопаната пръст при строежа на НДК през 1981 г. Той е един от около 100 частни имота в Южния парк, възстановени през 90-те години като бивши ниви от землището на село Драгалевци.

Общината досега ги предпазва от застрояване с 15-годишен мораториум, забраняващ на собствениците да използват земите си.

Общо частните терени в парка са почти 200 декара.

„Годишно плащам около 5500 лева данък. От 2008-а съм платил 60 000 лева само данъци за моя терен“, казва Павлин Найденов, който също в собственик на терен от 3 декара в Южния парк.

„Имаш нещо, плащаш данъци върху него и нямаш право да правиш нищо“, допълва Къци Вапцаров.

През 14-те години на забраната за строителство общината е имала право да отчужди имотите, но не го е направила. И съдът е категоричен – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си.

„След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване - или иначе казано за придобиване на доста по-ниска цена - са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари. Южният парк е една от най-атрактивните зони в столицата, естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи“, казва кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Част от терените в парка вече се продават. Свързваме се със собственика на един от тях. Обяснява, че парцелът от 1600 кв. м се намира в парка и е определен за атракциони, а общината не може да го отчуждава.

Частните парцели в Южния парк имат три категории. Зелени площи, в които не може да се строи, но могат да бъдат оградени. Спорт и атракции 1 и 2. Този статут дава възможност да строителство на спортни обекти, атракциони и обслужващи ги сгради.

„Инициативната част не може да бъде спряна вече. Всичко, което отговаря на параметрите по ОУП, ако се изготви проект, внася документите и вече никой не може да го спре. До ноември месец се позоваваха на мораториума, сега няма на какво", казва кметът на район „Триадица“.

Граждани от кварталите около Южния парк правят подписка, с която настояват Столичната община да вземе ясно и в срок решение.

„Най-малко сме поискали от г-жа Фандъкова да организира едно обществено обсъждане, на което да кажат какво искат да правят“, казва инициаторът на подписката Веселина Гайдарджиева.

„Според мен общината трябва да вземе някакво разумно решение. Или да разреши някаква дейност, или да обезщети собствениците. Просто и ясно“, казва Къци Вапцаров.

И съдбата на патиците в Южния парк зависи от собствеността, защото и езерата, в които живеят, са частна собственост.

Най-бързият вариант за решение на проблема е отчуждаване на терените, казват общинските съветници Лорита Радева от ГЕРБ и Николай Николов от БСП. Сумата обаче е значителна за бюджета на София, в който са предвидени едва 8 милиона лева за отчуждаване и държавата трябва да се намеси.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с рикията

    21 22 Отговор
    Тоа па... тц, тц, тц... още ли е жив? Що се прави на по-смешен отколкото е?
  • 2 пожелание

    7 14 Отговор
    Няма лошо ,защто шут ще му е тиквата , тъй като е най-добрият !
  • 3 Адвокат

    31 11 Отговор
    Щом си го е купил всичко приключва. Подписки модписки да си намачкат за да омекнат и в тоалетната...

    Коментиран от #21

  • 4 маргинал

    21 22 Отговор
    К'во ще строи този пигмей бре ...ЦИРК...ами той самият е такъв ...Да забива един дирек и окачи едно колело и да вика Гала да го върти ...апропо и Гала май одъртя...

    Коментиран от #8, #14

  • 5 Няма лошо по принцип

    23 7 Отговор
    В България може да си правиш каквото си искаш!Стига да си платиш!За Къци немам думи, пич та дрънка!Ама да му се позволи ако може да разкаже поне един единствен смешен виц!Абе държавата е абдикирала от функциите си отдавна, разпродавайте я,разпарчетосайте я ,до де нищо не остане!
  • 6 Тодор Живков, бе велик човек!

    11 9 Отговор
    Аз съм за
  • 7 qwerty

    32 4 Отговор
    Няма смисъл. Цирка от джипката обра публиката. Даже почна да втръсва.
  • 8 Mного смешно...

    28 9 Отговор

    До коментар #4 от "маргинал":

    Ако беше глупав, сега нямаше да е собственик на такъв имот. А ти си пийни една ракия и лягай ,че утре те чака работа.

    Коментиран от #31

  • 9 Мунчо

    37 0 Отговор
    Ако иска може и кенеф да построи. Нали искахме да сме големи демократи? Кой не скача е червен.. Помните, нали? Е, ето го резултата, всичко държавно се унищожава. И не знам защо сте се фокусирали върху Къци, там има имоти и на добре известни "честни" бизнесмени, напр. Маджо, за тях защо не пишете!
  • 10 Факти смешни сте

    2 3 Отговор
    Станахте маргинална медия. По-добре човек да чете Блиц щом всяко второ заглавие ви е като от вестник Уикенд 2007 година!

    Коментиран от #18

  • 11 Кой68

    2 2 Отговор
    Честито .....
  • 12 Браво къци

    12 4 Отговор
    Момичетата на късмета ЩЕ са гъските в езерото😀
  • 13 СОФИЯ

    6 9 Отговор
    успех КЪЦИ
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "маргинал":

    ХОРАТА по дрехите посрещат по умът изпращат господине приятна вечер
  • 15 цирка е пълен

    26 3 Отговор
    абе що в тикволандия може да се строи в парковете , пробвай да строиш а Америка да видиш какво ще ти се случи ..

    Коментиран от #39

  • 16 Циркаджия

    11 1 Отговор
    Какъв цирк ще строиш бе цирка не се строи почти няма цирк който да има постоянно място нали пътуват по цял свят опъват на поляната и си правят представлението ако си цирк дьо Солей може ама кой ще ходи при Къци
  • 17 Боко Бандита

    15 1 Отговор
    Повече парк няма да има. Ще строим завод. Намерили сме инвеститор.Той вече се е отчел в моята каса пардон в моето чекмедже.Така че ще отворим нови работни места.Ние от ГЕРБ работим и само работим за благото на моето шкафче.
  • 18 маргинал

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Факти смешни сте":

    Аааа, не "маргинална", може би искахте да напишете ...МАРКЕНТИЛНА медия :)))
  • 19 Ю Кортес

    8 7 Отговор
    Щом е частна собственост значи въпросът е приключен.Имало е срок,общината не го е спазила .
    И тук нататък,да се следва закона.
    Собствениците да в правата си
  • 20 Панов

    6 6 Отговор
    Общината не може да отчуждава защото срокът позволяващ това е изтекъл.Може единствено да се договаря да купува парцели на пазарни цени
    Собствениците могат да продават на когото решат или да ползват имотите си.Решението на Конституционният съд е ясно

    Коментиран от #30

  • 21 Антиадвокат

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "Адвокат":

    Само в България това, че земята е твоя собственост означава, че можеш да правиш каквото си искаш.
    Във Финландия горите са частна собственост, но ВСЕКИ може да се разхожда свободно из нея. И а я оградиш, а олекна с няколко хилядарки. Също и в САЩ това, че имаш някакъв имот изобщо не означава, че можеш да правиш каквото си искаш там! А си опитал, а ти станал живота интересен, и то много.
    Само тук свободата я разбират като свободия!

    Коментиран от #24, #26

  • 22 ГруЮ

    11 2 Отговор
    Стройте бе, стройте! Нали и вие живеете в тоя бетон. И децата ви тук ще живеят. И те ще се радват на бетона.

    Коментиран от #23

  • 23 Тая страна

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ГруЮ":

    е крайно време да бъде преименувана на Бетония.
  • 24 Адвокат

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Антиадвокат":

    И какъв е смисъла да си собственик, като нищо не можеш да правиш с нея!? Кой е този 0лиг0френ, който ще си купи нещо което няма да е негово!?

    Коментиран от #29

  • 25 me be re

    16 3 Отговор
    14 години общинарите спяха, сега се сетили. Ще ви го застроят южния парк, това е положението. Па СОФИЕНЦИ като искате зеленина, айде по родните села и градове и да си копаете градинките.
  • 26 me be re

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "Антиадвокат":

    А пък ти влез в Америка в частен имот без покана да видим какво ще стане.
  • 27 Ей пак глупости

    18 1 Отговор
    Съществува ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО И ЗАСТРОЯВАНЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА. На ОУП ясно са определени трите зони в парка - Зп, Са2 и Са2. Та там в тоя закон ясно е определено максималното застрояване във всяка от тях (това означава и всеки ПИ). Няма улична регулация и УПИ. Така че Къци ще си огради мястото, ама как ще стигне до него ако всички ги оградят, да го питам ? Вярно е, че има такова понятие право на преминаване, ама нека научи точно какво е. Нека научи и що е право на собственост, право на ползване и право на владение. Не че аз ги знам в подробности, но поне не бих спекулирал, че ще строя Цирк. Ние циркове си имаме достатъчно и са все в центъра на София. А и циркаджиите са ни от най-добрите !
  • 28 Де Факто

    8 3 Отговор
    В КОЧИНАТА Е ТАКА;
    Има решение на съда, НОооооо общината утре излиза с друга забрана или мораториум, и ЧАО Къци, ЧАО Мъци.🤣🤣🤣
    Така стоят нещата.
    Пълно беззаконие и абсолютни безобразия.
  • 29 Гъзибаров

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Адвокат":

    Преди имаше далавера.ЗАМЕНКИТЕ.Купуваш имота, заменяш го с някой апетитен на морето и ставаш милионер.
    Има купища парцели, които НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ.
    Много интересен е парцела до Руската църква, срещу Дома на армията.Частна собственост е(на евреи), ползва се от гражданите като обществен, и на него няма как да се строи.Завинаги си остава частен, и ще се ползва от всички.Същата работа е и на Витоша.Купища частни парцели,които си остават със забрана за строежи.
  • 30 И аз казвам

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    Колега, нов мораториум, и ТОЧКА.
  • 31 Миа

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Mного смешно...":

    Имотът му е наследство от село. Пише го горе. Няма нищо общо с липсата или наличие на ум.
  • 32 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Крайно време територията България да мине към континента Африка! Нищо Европейско не се мярка! За повече от 30 год /!/ Софииска община неможа да изкупи терените на зелените площи! Оказа се че е много сложно да се създаде фонд за това! Естествено краденето е къде, къде по-лесно...като в Африка!
  • 33 ДЕБИЛИ

    5 2 Отговор
    КЪЦИ Е УМНО МОМЧЕ НО С МНОГО МАЛКА ГЛАВА ! ДОРИ ЦЕЦО ОТ С.ШУМА Е ПО УМЕН ! АМЕРИКАНЦИТЕ ОБАЧЕ НЕ ПИТАХА НИКОГО И СИ ПОСТРОИХА ТЕХНИЯ ЦИРК !
  • 34 Тодор Живков

    7 2 Отговор
    това по мое време щеше да се случи на южния бряг в Белене
  • 35 незнайко

    9 0 Отговор
    ДА ГО ВИДЯ НЯМА ДА ПОВЯРВАМ !!! "Гoдишнo плaщaм oкoлo 5500 лeвa дaнък. Oт 2008-a cъм плaтил 60 000 лeвa caмo дaнъци зa мoя тeрeн“, кaзвa Пaвлин Нaйдeнoв, кoйтo cъщo в coбcтвeник нa тeрeн oт 3 дeкaрa в Южния пaрк ??? 200 х 1850=370 000 лева прибира общината за година от парка за година !!! За 12 години са 4 440 000 лева !!! ТОЗИ ПАРК ТРЯБВА ДА Е СТАНАЛ ЗЛАТЕН !!! Какво е направено през този период за него - НИЩО !!! Направо не ми се мисли какво крадене на пари пада !!!
  • 36 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    Има резон В ЖЕЛАНИЕТО НА КЪЦИ - НЕКА ОГРАНИЧИМ В ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ ЦИРКЪТ ,
    ЗАВЛАДЯЛ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА .
  • 37 Студио Ъ

    8 2 Отговор
    Всичките сте за затвора.
    Да чукате камъни в Белене.

    Какви собственици, колко пъти държавата ще ви плаща обезщетения.
    Преди и след 1989, мтого добре знаем удостоверяването на собственици 90-те с 2.ма свидетеля Кошаревски.
    Докато не направите България кочина, няма да се спрете.
    Да изригва Витоша, печалбари неоядени.
  • 38 Къци ли

    1 1 Отговор
    А пари.....децата му май учат в чужбина..... невероятно
  • 39 Дааа Кьци да си купи вЦентрал парк

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "цирка е пълен":

    Ино местенце и там да си направи цирка....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Rafi

    1 1 Отговор
    Е, цирк ли точно?!!
  • 42 просто

    3 1 Отговор
    Просто трябва търпение до 4 април. идват уж нови хора.
    Те ще вземат решението.
    Май не е най важното ББ да бъде отстранен.
    има други капани заложени в зората на "демокрацията"
  • 43 СЕВЕРЕН ПАРК

    1 0 Отговор
    НЯМА ЗАБРАНА ОТ ФАНДЪКОВА В СЕВЕРНИЯ ПАРТ ПО КАДАСТРАЛНА СКИЦА