Last news in Fakti

23 Август, 2021 09:45 14 126 41

Как кървавият Мерт, заклал майка и дъщеря в Джебел, се спаси от доживотна присъда

  • мерт-
  • джебел-
  • убийство

След още седем години ще има право да започне да иска условно предсрочно освобождаване

Как кървавият Мерт, заклал майка и дъщеря в Джебел, се спаси от доживотна присъда - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният убиец Мерт Мехмед от Джебел, станал известен на цяла България с прякора Кървавия Мерт. След още толкова, той вече ще има право да започне да иска условно предсрочно освобождаване, пише "Труд".

През април 2014 г. 18-годишният тогава ученик уби с малка брадвичка 24-годишната Джейлян Юсуф и нейната 8-годишна дъщеря Джейда. Тогава законът позволяваше на извършителите на зверски престъпления да признават вината си и да искат съкратен процес, за да избегнат най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна.

Младежът се размина с доживотен затвор и бе осъден да плати общо 450 000 лв. на близките на убитите - по 150 000 лв. на бащата и майката на Джейлян и още толкова на бащата на момиченцето Орхан Реджеб.

Случаят с Мерт от Джебел бе припомнен тези дни, след като Върховният касационен съд измени на доживотен затвор присъдата на убиеца на невръстно дете от сливенското село Сотиря. Сега и този злодей, заради когото през 2019 г. бе променен Наказателния кодекс, ще има право на замяна на доживотната присъда.

В малкия родопски град Джебел всички се познават, повечето са и роднини. Почти от всяка фамилия има хора, заминали на гурбет към Западна Европа или Турция. Никой не допуска, че слабичкият Мерт Мехмед - ученик в градския техникум по тютюните, може да се превърне в чудовище.

На 26 април 2014 г. страшна вест поразява кротките жители на Джебел. Младата Джейлян и детето ѝ - първокласничката Джейда, са открити насечени с брадва в апартамента им в блок в центъра на градчето.

Говори се, че майката е била изнасилена.

Няколко дни по-рано съседи усещат, че от жилището на Джейлян започва да се носи тежка миризма, лампите в апартамента светят постоянно. Казват на домоуправителя Шабан Ахмед. Човекът намира стълба и вляза през терасата. В спалнята намира два трупа в локва кръв.

Започва разследване. Първи за разпит бил прибран бившият мъж на Джейлян и баща на детето, който живеел в близко село. Има версия, че той е полудял от ревност, но тя била напълно отхвърлена. Привикват за показания и приятелят на Джейлян, с когото младата жена имала сериозна връзка, но и той не знае нищо.

Само няколко часа по-късно подозренията падат върху Мерт - момче, което живее в съседен блок. Той е бил приятел на Джейлян и детето, ходел им на гости, на шега си казвали, че са като брат и сестра.

Пред криминалистите Мерт, пребледнял като платно, разтреперан, разказал от игла до конец какво се е случило.

Родителите на Джейлян работели в Германия и често пращали пари, хубави дрехи, скъпи вещи. Двойното убийство било извършено в нощта срещу 22 април. Часове преди това Мерт пак гостувал при красивата млада жена. Прибрал се вкъщи, но не могъл да заспи.

Според показанията му - все мислел как да си намери пари. Пред очите му била една и съща гледка - как Джейлян вади изпод матрака на спалнята си несесер с едри банкноти и взема от тях.

Мерт решил да се промъкне в апартамента и да открадне парите. Към 4 часа сутринта излязъл, но взел със себе си брадва. Влязъл през терасата на кухнята, която била отворена. Стигнал до спалнята и се опитал да вдигне матрака, но Джейлян се разбудила.
Тогава Мерт вдигнал брадвата и нанесъл 5 удара с тъпата част в тила на жената. След това я ударил още 3 пъти с острието. Джейлян паднала върху спящата си дъщеричка. Джейда се събудила и заплакала. Мерт ударил и нея с острието в главата.

Мерт изтеглил тялото на Джейлян, свалил бикините и разголил горната част. Пред разследващите обяснил, че е имал намерение да осъществи полов акт, но се отказал. Най-сетне изпод матрака изровил несесера, в който имало 250 лева. Прибрал ги, взел също също зарядно устройство за лаптоп и 2 мобилни телефона.

В обвинителния акт плячката му била оценена на общо 1025 лева.
В банята Мерт се измил от кръвта, прибрал се вкъщи. Оставил брадвичката и откраднатите вещи в гардероба. След това легнал да спи. През деня той и майка му Шукрия Мехмед отишли до Момчилград. Там Мерт си купил нови маратонки, а старите, които били изпръскани с кръв, изхвърлил в кош за смет край магазина.

“Много съжалявам за всичко, което стана. Все още не проумявам как стана. Искам да си изтърпя наказанието и да започна нов живот”, каза Мерт Мехмед, когато съдът му даде последната дума.

На няколко пъти Ергюн Юсуф, бащата на Джейлян и дядо на малката Джейда, се обливаше в сълзи, когато бе четен обвинителния и акт и бяха показвани веществените доказателства. А когато Кървавия Мерт бе изведен от съдебни полицаи, съсипаният родител му извика на турски “Сен чекчан!” (Ти ще патиш!).

Още на третата година в затвора двойният убиец Мерт Мехмед започва да разполага със смартфон и интернет в килията, въпреки че е постановено да излежава присъдата си при първоначално строг режим. Кърджалийски медии съобщиха, че майка му не спирала да се хвали пред роднини и близки, че синът е завършил средното си образование и се е сдобил с дипломи за готвач и за компютърна грамотност.

Във фейсбук Мерт публикува свои селфита от килията. На някои от тях е с приятели и видимо празнуват, на други пуши пура, а под един фотос дори е споделил, че се намира с авера си в Лас Вегас, Невада. През 2018 г. бил преместен от Старозагорския в Пловдивския затвор.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    127 2 Отговор
    някога имаше смъртна присъда за такива

    Коментиран от #10, #12

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    87 0 Отговор
    психопат садист
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    70 1 Отговор
    чудовище
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 0 Отговор
    и з р о д у р о д
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    76 6 Отговор
    Крайно време е такива да бъдат ползвани за донори на органи или медицински експерименти. Както във времената на добрия стар фашизъм ! Простолюдието с техните джендърдемократични ценности никога няма да го позволи.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 1 Отговор
    това копеле като излезе пак ще убива то му е вкръвта кървава
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МАФИЯ

    54 0 Отговор
    след като го пуснат ще продължава да убива тоя е сериен убиец
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 помак

    52 1 Отговор
    може и да сте прав ...но по скоро една доживотна без право на замяна щеше да му дойде добре на из*рода!
  • 12 помак

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ...най добре е някои "свестни" момчета в затвора да си свършат работата ...бързо става да е само у*бит ..има такива случаи доста...
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 0 Отговор
    МЕРТ е бъдещ сериен убиец
  • 14 Среднощен експрес

    42 22 Отговор
    В България турци няма! Това са цигани изоставени тук от османската империя! Като бивши поданици на империята, за тях убийството е нещо нормално!

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Да попитам

    40 0 Отговор
    Каква е гаранция ,че след като излезе пак няма да извърши тежко криминално деяние. Къде е прокуратурата, да следи заедно с Гл.дирекция "изпълнение на наказанията " ?. Може другия път да има лаптоп ,да му осигуряват на този изрод. Доживотен без право на замяна ,той и неговите себеподобни ,са опасни за обществото . И да работи за да си изплати престоя в затвора . И да плаща кръвнината . Отнемането на човешки живот е най-голямото престъпление. Те не могат ,да се интегрират в нашето общество .
  • 16 Другия с коня

    25 11 Отговор

    До коментар #14 от "Среднощен експрес":

    Дрънкаш пълни глупости.В цялата страна е съсредоточена Запасната Армия на Турската Империя - така наречените Башибозук.В по- ранни години оръжието е в тях.През останалото време се занимават със земеделие,а при заселването са нямали жени- жените им са от завладяните територии...Най - големите Издевателства,грабежи и убийства над Българския Народ са от Башибозука на Турската армия.

    Коментиран от #17, #25

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Другия с коня":

    а ти одобряваш ли такива психопати садисти сериини убийци изнасилвачи убийци
  • 18 Присмехулник

    20 0 Отговор
    Трябва някой надзирател тихомълком да го...припили,такъв не заслужава да ходи по Земята....
  • 19 Мехмед

    9 14 Отговор

    До коментар #14 от "Среднощен експрес":

    Твоята жена да не е избягала при такъв циганин, представящ се за турчин?

    Коментиран от #20

  • 20 Дядо Гъдю

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Не, ама на един такъв циганин жената избяга при мене и се представяше за туркиня! Веднага я уредих на работа в Холандия, счупи парата, да не би да е на Мехмед циганина сестрата?

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Монтанчанин

    21 1 Отговор
    Съдиите требва да си плащат за такива присъди.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 дядоЯго

    13 5 Отговор
    Абе ,кой назначи министъра на правосъдието ??? Радев ОСТАВКА!
    Няма правосъдие , има министър ТЪЙ ЛИ???
  • 25 Ни думай ва!

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Другия с коня":

    А пък нашите момчета също са отивали войници (кръвен данък) и са се заселили в империята, и са задоволявали нагона си върху местните рожби!
  • 26 КОЙ

    25 0 Отговор
    В тоя Джебел има ли поне един Българин.
  • 27 212121

    23 2 Отговор
    Тези в затвора как му дават мир спокойствие не знам . Убил е детенце и майка му и най вероятно ги е изнасилил . Само гърч за този.
  • 28 6779

    28 0 Отговор
    Защо, служителите и началниците в затворите не понасят отговорност, когато някой затворник си качва снимки, клипове или се пуска на лайф от затвора?
    Много бих се радвал ако този въпрос се зададе на министъра на правосъдието, от която и да е медия!
  • 29 мечо

    14 0 Отговор
    зашту триабвъ такива утпадаци дъ ги храними
  • 30 Награда или наказание

    16 0 Отговор
    И най - важното, хора, тоя е там на ваша издръжка , вие му плащате масрафа затова че го пазят от роднинския гняв и получава три пъти на ден храна докато загубилите живота си души ядат пръст.
  • 31 Трансплантатор

    12 2 Отговор
    Маллееей, що "резервни" части има у тоя Мерт,че и почти нови , а и без това няма как да се разплати с родителите и близките на жената и детето с така постановената му присъда от над 600 000 лв за "кръвнина" ...Как и кога ще ги изкара тези пари ? А ? Като ,дори сега в затвора не изкарва и лев дори за храна , спане , мед. обслужване ,че дори и за охрана . Защото ,сигурен съм ,че ако е навън и без тия де го пазят сега и до месец ще го копат нейде . Турчина помни и непрощава !
  • 32 стоян

    13 0 Отговор
    Да плати 450 000 лв кръвнина -тия съдии са пълни с пари от рушвети и си мислят че и другите имат-само лъжат роднините на жертвата да се надяват за обещетение дето няма да получат никога
  • 33 Потръпвам. ....

    12 1 Отговор
    Горките хора.....обаче желая на съдиите дето освобождават такива и на парламентаристите които правят закони да защитават убийците ,точно токова нещо да им се случи (или на техните близки и деца).
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иванов 47 год

    6 0 Отговор
    Ако аз бях на мястото на бащата на жената- щях да му извадя сърцето и да го изям(добре опечено)
  • 36 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Освен това в делото пише че Джейлян, продавала канабис.
  • 37 Теодора Кибарева

    3 0 Отговор
    Затвора-Пловдив е преместен от Психолога, Н. Гълъбова, която му е Адвокат, Запрян Илиев, да кажи какво Вършат по време на Беседите!
  • 38 Найден Асенов Илиев

    4 1 Отговор
    Оправа - Психолошката на Затвора, в Пловдив и - има телефон, наркотици, флашки, с порно от Гълъбова, крият се ка-то, мишки, Социалния раб. Емре Кибарев, и ем Колсултант!, пълна анархия е ЕООД-Сивков, Затвора-Пловдив
  • 39 Тодор

    8 0 Отговор
    Мисля че е време всички хрантутници в парламента да се замислят за политиките на насърчаване на младежката трудова заетост. И не след завършване на средното образование а още от пубертета 13-15 годишна възраст. Това трябва да е задължително условие за да могат децата да се научат на труд, да имат трудови навици и да ценят парите. В противен случай ще има още заблудени души които не знаят как да си набавят средства а ги залива поток от реклама на лъскави дрънкулки като маратонки, айфони и тем подобни глупости, за които те ще са готови да убиват.
  • 40 видинлиика

    4 0 Отговор
    Явно в случая трябва да се приложи Закона на Стария завет "око за око зъб за зъб". Млада жена и невръстно дете гният в земята,а тоя след някоя година ще е на свобода и не се знае дали няма да убива и краде отново.
  • 41 видинлиика

    1 0 Отговор
    Явно в случая трябва да се приложи Закона на Стария завет "око за око зъб за зъб". Млада жена и невръстно дете гният в земята,а тоя след някоя година ще е на свобода и не се знае дали няма да убива и краде отново.