Last news in Fakti

12 Юли, 2022 07:47 3 448 12

МФ се противопостави на опитите на депутати да облекчат мекия хазарт

  • хазарт-
  • финанси

Законови промени подлагат под риск защитата на хората от зависимост към игри на късмета

МФ се противопостави на опитите на депутати да облекчат мекия хазарт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Куп критики към проекта за изменение на Закона за хазарта, внесен от депутати в Народното събрание, е отправило Министерството на финансите. От становището на МФ става ясно, че поисканият по-либерален режим за редица хазартни игри, ще създаде проблеми със защитата на младите хора от хазартна зависимост, а също така може да доведе до злоупотреби и избягване на плащане на държавни такси от хазартните фирми, пише в. "Сега".

Днес бюджетната комисия ще обсъжда на първо четене законовите промени на извънредно заседание. Промените в Закона за хазарта се оказаха сред приоритетите на 47-то Народно събрание, чийто живот виси на косъм след политическите трусове и неспособността да се излъчи ново правителство.

Поправките в Закона за хазарта са внесени от отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП. Те са свързани основно и с дейността на Българския спортен тотализатор (БСТ). Депутатите предлагат да се премахнат редица ограничения пред дейността на държавното тото, което да позволи то да разшири мрежата си и видовите хазартни игри, които предлага, а оттам и продажбите си.

Едно от предложенията е да се премахне изискването БСТ да разпространява хазартни игри само в собствени и наети пунктове със собствен персонал. "Това създава риск хазарните игри на БСТ да се разпространяват в неограничен брой пунктове за залози, особено сред младите хора", посочват от финансовото министерство. Затова от ведомството препоръчват да се определи максимален брой пунктове, в които БСТ да разпространява игрите си, а когато това става от външни лица, да се разпространява при условията на франчайз.

Припомняме, държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес у нас в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, достигнала до опасни размери, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност.

МФ се противопоставя и да друга искана промяна, която ще позволи редица хазартни игри да се провеждат в жилищни и обществени сгради. По закон хазартни игри не може да се организират в сгради, които са публична и държавна собственост, в сгради, в които се помещават структури на държавната администрация, независимо от собствеността, в учебни и здравни заведения, както и в жилищни сгради, без решение на общото събрание на собствениците.

Вносителите обаче предлагат тези забрани да не важат за традиционната лотария, томболата, числовите лотарийни игри, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания или със залагания върху случайни събития.

"Ако това се приеме се поставя под въпрос защитата на обществения интерес, включително предпазване на децата и младите хора", отново предупреждават от МФ.

Вносителите искат също така да се върне старото положение от времето на частните лотарийни игри на Васил Божков, когато напоително по телевизиите се показваха късметлиите и се разказваше какви несметни богатства са спечелили. В момента има забрана спечелилите участници да се ползват за реклама. МФ предупреждава, че ако тази забрана падне, има опасност отново да се стигне до "преувеличаване на възможностите за печалба и до създаване на лъжливо впечатление, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово положение". От друга страна, показването на спечелилия нарушава неговата анонимност и може да засегне неговата сигурност - например да стане обект на изнудване или рекет, посочва МФ.

Сред множеството критики на финансовото министерство е и тази към поискана промяна в дефиницията "залог", която може да доведе до злоупотреби и възможности за избягване на плащането на държавни такси, когато те се определят от стойността на направените залози.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    14 1 Отговор
    Видяхме кой,от кого зависи…
  • 2 ИНТЕРНЕТ ХАЗАРТ

    16 0 Отговор
    Че то хазарта отдавна е в интернет......младите само там киснат, ама депутатите не са в час...
  • 3 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    4 0 Отговор
    Резнаха го черепа, резнаха на нас приходите в шкафчетата....
  • 4 Селяк

    11 1 Отговор
    Никъде по света няма реклама на казина и лотарий по ТВ - само в България! Тук всичко е позволено! Всичко в името на печалбата и превръщането на повече хора зависими! Така, че има повече тегления на кредити за да се връщат загубите от казината и да се залага повече - един затворен кръг от печалби но не за зависимите...
  • 5 плюс минус

    12 0 Отговор
    Преди няколко дни късметлия спечели няколко милиона джакпот от тото- 2, 6 от 49.
    Ама първо цял да получи 200 хиляди лева,
    а после цели 15 години на месец по лъжичка.
    Та за тези 15 години сумата ще спихне като балон от инфлацията.
    В много държави правят същото, но ако искаш печалбата накуп, удържат ти данък.
    Та кой умник в България реши, че ако сумата се даде наведнъж, късметлията щял да откачи.
    Явно някои си играят с парите на тотаджиите.....

    Коментиран от #8

  • 6 Коко

    10 1 Отговор
    Хазартът в България трябва да бъде забранен за местните хора. Както е в Монако и Израел. Само за туристи.

    Коментиран от #9

  • 7 суеие

    5 1 Отговор
    и във Франция е само по морските курорти и планинските , какво е това , знаети ли колоко зависими от хазарта има
  • 8 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    напълно прав си , тука трябва трябва промяна при изплащането , удържат ти % и останалата печалба на куп по сметката
  • 9 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    никой не ти бие шамари да те вкара в тото пункта
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    "Мекият" си е мек - какво да му облекчават. Да облекчат твърдия, коравия.......
  • 12 НАКЪДЕТО СЕ ОБЪРНЕШ ПИШЕ ,,ЕФБЕТ"

    1 0 Отговор
    КОЛКО ПО МЕКО ДА СТАНЕ !- ТИЯ МУТРИ БИХ ГИ РАЗСТРЕЛЯЛ ЗА ДОБРОТО ДЕЛО !