Last news in Fakti

30 Септември, 2022 15:24 1 885 2

Екоминистерството за 60 дни отрупва с 4,7 млн. лв. звена на БАН, вместо да обяви обществени поръчки

  • обществени поръчки-
  • договори-
  • бан-
  • екоминистерство

9 договора, без обществена поръчка, е сключило по времето на министър Борислав Сандов Министерство на околната среда и водите (МОСВ) със звена на Българската академия на науката (БАН).

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Една седмица “24 часа” опитва да установи контакт с Института по биоразнообразие, за да разбере какъв точно ще е научният принос при изпълнението на задачи, за които държавни чиновници получават и заплата за тях

9 договора, без обществена поръчка, е сключило по времето на министър Борислав Сандов Министерство на околната среда и водите (МОСВ) със звена на Българската академия на науката (БАН). Това се вижда от писмени данни, с които “24 часа” разполага. Общата сума на договорите е над 4,7 млн. лв., които са били изразходвани за два месеца.

На БАН са прехвърлени дейности, които са в компетенциите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) - тя е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към екоминистерството.

Агенцията традиционно обявява обществени поръчки за тях, когато се наемат външни лица и фирми. Според юристи става въпрос за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, което е нарушение и е практика при подобни ситуации да се извърши проверка от АДФИ. Ако има нарушение, те отиват вече в прокуратурата.

Например, на 25 май е сключен договор с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) за 9920 лв. за идентифициране на границите и определяне вида на пясъчните дюни в морски плажове Лозенец, Слънчев бряг - юг, Слънчев бряг - централен, както и пясъчни дюни, разположени извън обхвата на морски плаж Каваци - север и Каваци - юг.

Дейността е изцяло в компетенциите на МОСВ и подопечната му агенция, но е превъзложена по неясни причини без обществена поръчка.

На същата дата ИБЕИ получава и втори договор за консултации по оценка на състоянието, заплахи и пространствени данни за торфища в България. Двама специалисти си разделят 11 хил. лв. за тези услуги.

Няколко дни преди това - на 18 май, ИБЕИ вече е получил 24 000 лв. за осигуряване на номинирания от България експерт от института доц. д-р Владимир Владимиров с цел предоставяне на специфична експертиза и обезпечаване на ефективното ни участие в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО и изпълнение на ангажиментите на МОСВ, произтичащи от членството. Средствата са до края на годината.

Договор има и от 2 юни - за 29 500 лв., и е за актуализиране и допълване на текста на проект на Стратегия за биологичното разнообразие в България съгласно актуалните нормативни и стратегически цели и документи с отношение към опазване и възстановяване на биологичното разнообразие на национално ниво, на ниво ЕС и на международно ниво.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    корупционни ПРАКТИКИ усвоване на СРЕДСТВА по НЕЗАКОНЕН начин
  • 2 Бански старец

    3 0 Отговор
    Примерите за договори са все под 30000 лв., които не са предмет на ЗОП. И някак не става ясно с такива дребни суми как са станали 4,7 млн. и то от 9 договора. Затова пък на фирми без експертиза се дават милиони в нагласени общесгвени поръчки.