Last news in Fakti

30 Януари, 2023 14:28 15 973 24

NEXO започна да заличава следите си

  • nexo-
  • разследване

Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти

NEXO започна да заличава следите си - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Профилът на българската компания за търговия с криптовалути NEXO на английски език в Wikipedia е заличен, пише Агенция "Фокус“. В същото време страницата, която е на български език, все още е достъпна.

Вижда се, че страницата на компанията на английски език е изтрита в 16.06 часа българско време. В същия ден у нас институциите дадоха подробности за спецоперация срещу мащабна схема за финансови престъпления.

Преди това "Фокус" съобщи, че прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Заличаването на присъствието си във виртуалното пространство се случва скоро след разкритията, че NEXO е осъществявала трансфери на виртуални валути, заобикаляйки международните санкции срещу Русия, както и че през платформите на компанията са правени преводи към терористични организации.

Не закъсняха и реакциите на световни медии, сред които "Ройтерс" и "Файненшъл таймс". Още тогава съобщиха за действията по разследването и разпитите на свидетели в офисите на NEXO в София.

Според финансовия новинарски поток в първото денонощие след разкритията на властите в България, тегленията от криптобанката възлизат на 158 млн. долара.

Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти, а акцията в София е била координирана с британски следователи, като се очаква и там скоро да има отражение.

Сред коментарите по темата пред медията ни финансисти вече отбелязаха, че главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обявява с две писма прекратяване на две фирми за акредитиране на криптовалута, едната от които е NEXO, още през есента на миналата година.

Припомняме, че до този момент четири лица са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група. Властите съобщават, че е действала от началото на 2018 г. до 12 януари т.г. Групата е развивала дейността си на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батко

    89 24 Отговор
    Искам Христо Иванов да коментира дарителите си!

    Коментиран от #7

  • 2 Миньор от марица 600

    52 6 Отговор
    А с 600ТЕ
    Крипто миньори
    Кво ще стане
    Кой ще се грижи за
    Офис планктона
  • 3 ТИРбушон

    86 23 Отговор
    Доста крива им излезе сметката на nexo...... Щели да съьят България за 1млрд евро😆😆😆Смешници.

    Сега да гледат как да отърват затвора......

    Коментиран от #17

  • 4 републикански Москвич

    78 21 Отговор
    Тренчев пусна реклама в ютюб, в която се обяснява като сръбска футболна съпруга на световното.

    Виновни са по всички обвинения. Е такива измамници създават грешно впечатление за България, на запад.

    А Христо Мравояда, че не иска да върне дарението, показва, какъв свиреп и продажен хищник е, готов на всичко за 💶

    Коментиран от #10

  • 5 ПП измама

    83 12 Отговор
    Кирчо и Кокорчо и те си заличиха харвардските дипломи 😅

    Коментиран от #11

  • 6 Мнение

    23 5 Отговор
    Ами то си е "криптирано " в името : започва с " NE " ....." X "......." O ".
  • 7 един

    39 48 Отговор

    До коментар #1 от "Батко":

    И аз искам да коментираш даренията на фондация "Фридрих Науман" първоначалният спонсор на ОПГ "Герб",искам да коментираш и това че евродепутатите от т.н. Статукво не са подкрепили резолюцията на Европарламента за създаване на Трибунал осъждащ престъпленията на Русия в Украйна,искам да коментираш и 3-те млрд.лв. български пари които Борисов и Герб наляха в престъпната машина на Путин за да си прокарва газа през България!Мога да продължавам с още много факти и примери,но ще съм доволен и на тия да отговориш!

    Коментиран от #13

  • 8 Ицо

    38 26 Отговор
    Въпроса е кой ще плаща парите като осъдят държавата
  • 9 фффф

    14 23 Отговор
    Стига сте лъгали: Заличаването на присъствието си във виртуалното пространство се случва скоро след разкритията, че NEXO е осъществявала трансфери на виртуални валути, заобикаляйки международните санкции срещу Русия, както и че през платформите на компанията са правени преводи към терористични организации.
  • 10 Я какво шкембе е заформил

    48 4 Отговор

    До коментар #4 от "републикански Москвич":

    Абе как ще върне нещо!😂😂😂Той с колко зор се е доредил до баницата, щтото е толкова некадърен и мързелив, че за нищо го не бива! Добре, че Боко го назначи за министър, че поне да има трудова книжка😂😂😂
  • 11 ДОСТ

    43 7 Отговор

    До коментар #5 от "ПП измама":

    ТЕ НЯМАТ ДИПЛОМИ. ИМАТ ЗАВЪРШЕН КУРС ЗА ОПРЕДЕЛЕНА СПЕЦИАЛНОСТ. ТЕ НЯМАТ ТОАЛЕТНАТА ДА ВЛИЗАТ ХАРВАРД ЩЕ ЗАВЪРШАТ. СМЕШНИЦИ. ЗА ЗАТВОРА СА.
  • 12 ДОСТ

    30 5 Отговор
    ТЕ НЯМАТ ДИПЛОМИ. ИМАТ ЗАВЪРШЕН КУРС ЗА ОПРЕДЕЛЕНА СПЕЦИАЛНОСТ. ТЕ НЯМАТ АКЪЛ В ТОАЛЕТНАТА ДА ВЛИЗАТ ХАРВАРД ЩЕ ЗАВЪРШАТ. СМЕШНИЦИ. ЗА ЗАТВОРА СА.
  • 13 Два

    48 10 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    А аз искам да коментираш защо светът мълча когато американците нападнаха ирак сирия афганистан сърбия за тях защо не направиха трибунал за престъпленията които извършиха съединените щати и западните държави
    Или те убиваха демократично хората на тези държави
    Специално за сащ които се настаниха на най-големия петролен кладенец в сирия продължават да крадат петрола на сирийския народ
    Продължавайте да гласувате за ДБ герб дпс продължаваме промяната и още куп предатели на българската история и език които допускаха република северно македония за преговори на европейския съюз
    И след 20-30 години няма да има българия защото такива хора точно като теб ръководят държавата и я вкарват в най-голямата черна дупка където ще заличат името на българия от картата на света

    Коментиран от #16, #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Демократ

    10 19 Отговор

    До коментар #13 от "Два":

    Латерните на Кремъл пак заработиха дружно на празни обороти.Едно си баба знае, едно си бае. Какво общо има написаното от теб с Nexo? Папагалите от панаира повтарят едно и също щом някой спомене САЩ, явно така е настроена латерната. Много сте жалки.
  • 17 Щот онзи

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТИРбушон":

    Споко , откупиха се вече
  • 18 Забраняват хисторито

    11 0 Отговор
    При крипто валутите няма как да се заличат следите, в историята на даден портфейл има всяка транзакция, а именно всяка транзакция се базира на това,т.е. унищожаване на историята унищожа валутата което е недопустимо . Никой не хвърля в печката да изгорят 158 милиарда долара, дори и американския монетен двор не може да си позволи това.

    Коментиран от #21

  • 19 УМЕН

    14 1 Отговор
    "ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото."

    ХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА. И ЗАТОВА ТРИЯТ КОМЕНТАРИ КАТО ИЗОГЛАВЕНИ ХА-ХА-ХА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Къде

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Забраняват хисторито":

    Къде ги ВИДЯ тези 158 милиарда. 158 милиона, а НЕ МИЛИАРДА.
  • 22 $$$&&@@@000

    4 0 Отговор
    Както вече 30години става в БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е НЕВИДИМО. ВСИЧКО ИЗЧЕЗВА НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН САМО ЧЕ ПАРИТЕ ИЗЧЕЗВАТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ СЪД ВСИЧКО Е ЯСНО,,,,,, ДА ВЛЕЗЕ УБИТИЯ?!!!!!
  • 23 Ялова волЯ

    3 0 Отговор
    Нексо премахвало следите си !!! Виж ти ! То Бойко си заличи следите на далаверите , като скри някъде далече мис Бикини и не казва коя е Мата Хари , дето я знаел коя е ! Всички знаят , а той се прави на ударен ! Но за ТИКВАТА и дума не обелвате , ЗАЩО ЛИ ?
  • 24 А за СССРто

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Два":

    Кога нападна Афганистан трибунал искаш ли?